Homepagina » Gezondheid » Dracula is baas van de bloedbank: Overheidsadviseurs worden betaald door suikerindustrie
"Dracula is nu baas van de bloedbank": Overheidsadviseurs worden betaald door suikerindustrie

Dracula is baas van de bloedbank: Overheidsadviseurs worden betaald door suikerindustrie

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan omdat de suikerindustrie nauwe banden onderhoudt met wetenschappers die de overheid adviseren over obesitas. Er wordt gezegd dat de wetenschappers zo sterk worden beïnvloed door de industrie dat ‘Dracula nu de baas is van de bloedbank’.

In het British Medical Journal valt te lezen dat professor Susan Jebb, die de regering adviseert over obesitas, meer dan 1,3 miljoen pond van de industrie heeft gekregen. Het geld komt onder meer van Coca-Cola, Unilever en Cereal Partners.

Leden van de Britse Wetenschappelijke Adviescommissie voor Voeding worden betaald door PepsiCo, Mars en Nestlé. Van de 40 wetenschappers die tussen 2001 en 2012 betrokken waren bij deze overheidscommissie, hadden er slecht 13 geen banden met de suikerindustrie.

Onderzoekers en ambtenaren die zich bezighouden met de schadelijke effecten van een te hoge suikerconsumptie op de gezondheid, worden er in het medische tijdschrift van beschuldigd geld aan te nemen van de suikerindustrie. Hun onafhankelijke oordeel en advies worden in twijfel getrokken.

Hoofdredacteur van het tijdschrift Fiona Godlee zegt dat er een ‘netwerk van relaties is tussen belangrijke gezondheidsdeskundigen en de suikerindustrie’. Simon Capewell van de Universiteit van Liverpool reageerde geschokt op de onthullingen. “Het is alsof je Dracula directeur van de bloedbank maakt,” zei hij. “Het lijkt erop dat veel mensen zwaar zijn misleid.”

Professor Jebb zei zelf: “Voor mij als wetenschapper zijn onafhankelijkheid en persoonlijke geloofwaardigheid erg belangrijk. Daarnaast is alles wat ik doe gericht op het verbeteren van de volksgezondheid.” Ze zei dat het soms ‘zinvol is’ om samen te werken met de industrie.

[BBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ton schreef:

  De bedrijven betalen de adviseurs en wetenschappers om hun belangen te behartigen en zij adviseren vervolgens de overheden met betrekking tot de op te volgen richtlijnen. Het belangensteekspel waar dus niet ons welzijn centraal staat, maar het geld. Je ziet dat terug in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie, en waar eigenlijk niet ? Belangenverstrengeling in alle geledingen van de maatschappij ! Dat stinkt niet een klein beetje, maar verschrikkelijk !

  27 likes
 • Logiter schreef:

  Wat dachten we van de sportschool”hype” zodat de mensen langer slank blijven en de suikerconsumptie nauwelijks in gevaar komt.
  Ik heb niets tegen lekker fit zijn en bewegen,maar de ezels die al rennend naar “goede tijden,slechte tijden” lopen te kijken,terwijl ze lekker kilootjes lozen en ondertussen suikerbommen als AA-drink,Aquarius of iets dergelijks drinken tegen de zogenaamde flauwtes, zijn echt eindprodukt van een misleidde,onnozele en kromme samenleving.
  En dan moeten ze er nog maandelijks voor betalen ook de sukkels!

  17 likes
 • svartvatten schreef:

  Sinds de omarming van het neoliberalisme (Tachertijdperk) doen in NL wetenschappers ook geen onafhankelijk onderzoek meer. “Geen geld geen Zwitsers” is helaas heel gewoon.

  10 likes
 • Frans schreef:

  Het is beter dat Stephen Fry zich boos maakt over dit artikel!!!
  dit is Goddeloosheid, door mensen veroorzaakt.

  Of heeft God ook aandelen in de suikerindustrie meneer FRY.? Betekend FRY ..– KOUD? of bevroren?

  En dan die Susan Jebb ==JEP!! 1.3 miljoen pond!! Ze zal zelf wel geen nutella eten! Te veel suiker denk ik.
  Laat de nutella staan. !

  5 likes
 • luna schreef:

  afgelopen weekend is meneer Ferrero overleden, een van de grootste suikermagnaten van de wereld
  nu de rest nog..

  5 likes
 • Pedro schreef:

  Suiker industrie of niet wij kopen die zooi en houden ze in de zadel. Als je de kop niet eraf kan snijden dan ga je voor het lichaam.

  Wat er nodig is zijn burger initiatieven die de overheid dwingt om serieus naar dit probleem te kijken. Opvoeding van onze eigen samenleving. We zijn zo gewend om geleid te worden. Verandering begint bij jezelf en je gezin. Spreek je buren aan, vrienden, collega’s enz. Je zal versteld staan hoeveel mensen eigenlijk gewoon niet weten hoe slecht het is.

  Vervolgens is het tijd om er wat belasting op te gooien in de EU en groente en fruit goedkoper te maken. Suikergoed wordt toch verkocht of het 15% duurder is of niet. Doe het ook met junkfood en we zijn de juiste richting in aan het gaan.

  5 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Ja, naturalism word hier misbruik gemaakt. Waar Niet?

  Maar met alle toegang tot informatie die we hebben, kijken dan mensen nog altijd door ego gedreven dom zijn.

  Allemaal willen we een verantwoordelijke regering en economie, maar mensen zelf nemen op een kleine groep na zelf geen verantwoording.

  Mensen weten ALLEMAAL dat junkfood slecht is, en toch iedereen 6 dagen pizza en 2l cola per dag.

  1% van de mensen bezit alle rijkdom en 0,5% neemt verantwoordelijkheid voor zijn acties en gebruikt zijn eigen verstand op dit gebied.

  Regering doen het misschien slecht op dit vak, maar ik stoor me aan de ego gedreven volken die deze gehoorzamen en alle verantwoording op hen afschuiven.

  Op deze manier krijgen we straks een nwo staat waar zij met behulp van militaire politie en dergelijke de verantwoordelijkheid nemen over ons gedrag.

  Dit soort domme gezeur vernietigt elke vorm van vrijheid goed of kwaad.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  bill gates

  Wat spookt Bill Gates allemaal uit?

  Waar is Bill Gates gebleven? Hij was ...

  >