Gezondheid

Dracula is baas van de bloedbank: Overheidsadviseurs worden betaald door suikerindustrie

Help door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan omdat de suikerindustrie nauwe banden onderhoudt met wetenschappers die de overheid adviseren over obesitas. Er wordt gezegd dat de wetenschappers zo sterk worden beïnvloed door de industrie dat ‘Dracula nu de baas is van de bloedbank’.

In het British Medical Journal valt te lezen dat professor Susan Jebb, die de regering adviseert over obesitas, meer dan 1,3 miljoen pond van de industrie heeft gekregen. Het geld komt onder meer van Coca-Cola, Unilever en Cereal Partners.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Leden van de Britse Wetenschappelijke Adviescommissie voor Voeding worden betaald door PepsiCo, Mars en Nestlé. Van de 40 wetenschappers die tussen 2001 en 2012 betrokken waren bij deze overheidscommissie, hadden er slecht 13 geen banden met de suikerindustrie.

Onderzoekers en ambtenaren die zich bezighouden met de schadelijke effecten van een te hoge suikerconsumptie op de gezondheid, worden er in het medische tijdschrift van beschuldigd geld aan te nemen van de suikerindustrie. Hun onafhankelijke oordeel en advies worden in twijfel getrokken.

Hoofdredacteur van het tijdschrift Fiona Godlee zegt dat er een ‘netwerk van relaties is tussen belangrijke gezondheidsdeskundigen en de suikerindustrie’. Simon Capewell van de Universiteit van Liverpool reageerde geschokt op de onthullingen. “Het is alsof je Dracula directeur van de bloedbank maakt,” zei hij. “Het lijkt erop dat veel mensen zwaar zijn misleid.”

Professor Jebb zei zelf: “Voor mij als wetenschapper zijn onafhankelijkheid en persoonlijke geloofwaardigheid erg belangrijk. Daarnaast is alles wat ik doe gericht op het verbeteren van de volksgezondheid.” Ze zei dat het soms ‘zinvol is’ om samen te werken met de industrie.

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
9 jaren geleden

De bedrijven betalen de adviseurs en wetenschappers om hun belangen te behartigen en zij adviseren vervolgens de overheden met betrekking tot de op te volgen richtlijnen. Het belangensteekspel waar dus niet ons welzijn centraal staat, maar het geld. Je ziet dat terug in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie, en waar eigenlijk niet ? Belangenverstrengeling in alle geledingen van de maatschappij ! Dat stinkt niet een klein beetje, maar verschrikkelijk !

svartvatten
svartvatten
9 jaren geleden

Sinds de omarming van het neoliberalisme (Tachertijdperk) doen in NL wetenschappers ook geen onafhankelijk onderzoek meer. “Geen geld geen Zwitsers” is helaas heel gewoon.

Logiter
Logiter
9 jaren geleden

Wat dachten we van de sportschool”hype” zodat de mensen langer slank blijven en de suikerconsumptie nauwelijks in gevaar komt.
Ik heb niets tegen lekker fit zijn en bewegen,maar de ezels die al rennend naar “goede tijden,slechte tijden” lopen te kijken,terwijl ze lekker kilootjes lozen en ondertussen suikerbommen als AA-drink,Aquarius of iets dergelijks drinken tegen de zogenaamde flauwtes, zijn echt eindprodukt van een misleidde,onnozele en kromme samenleving.
En dan moeten ze er nog maandelijks voor betalen ook de sukkels!

Frans
Frans
9 jaren geleden

Het is beter dat Stephen Fry zich boos maakt over dit artikel!!!
dit is Goddeloosheid, door mensen veroorzaakt.

Of heeft God ook aandelen in de suikerindustrie meneer FRY.? Betekend FRY ..– KOUD? of bevroren?

En dan die Susan Jebb ==JEP!! 1.3 miljoen pond!! Ze zal zelf wel geen nutella eten! Te veel suiker denk ik.
Laat de nutella staan. !

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x