Financieel

‘Economische dictatuur’: centrale banken overwegen afschaffing contant geld

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eind mei waren vertegenwoordigers van de centrale banken van Zwitserland, Denemarken, de Verenigde Staten en landen die de euro hebben aangenomen in Londen bijeen om te praten over het afschaffen van contant geld. Dat meldt de Amerikaanse econoom Martin Armstrong op zijn blog.

De mensen die een einde willen maken aan onze economische vrijheid zijn van plan een nieuwe economische wereldorde in te voeren, een economische dictatuur waarin we niet langer in staat zijn om anonieme aankopen te doen met papiergeld, aldus Armstrong.

Negatieve rente

Het afschaffen van cash geld wordt gezien als een manier om het systeem te verdedigen, legt hij uit. Dat vormt echter een bedreiging voor onze vrijheid en burgerrechten. Het grote probleem voor centrale banken is dat contant geld erg populair is bij negatieve rente. Pensioenfondsen en grote beleggers in Zwitserland overwegen bijvoorbeeld een deel van hun tegoeden om te zetten in cash om zo de negatieve rente – je moet rente betalen over je banksaldo – te vermijden.

De kosten voor het veilig opbergen van cash zijn ongeveer een derde van de huidige negatieve rente. De Zwitserse club van pensioenfondsen overweegt meer contant geld aan te houden en de Zwitserse centrale bank kan daar op dit moment niets tegen doen.

Bankruns

Het afschaffen van cash is onder economen inmiddels een serieus discussiepunt. Het zou het beleid van centrale banken kunnen ondersteunen. Willem Buiter, de Nederlandse hoofdeconoom van Citigroup, noemt het verbieden van cash ook als optie.

Als cash geld wordt afgeschaft, zijn banken niet langer kwetsbaar voor bankruns. In Engeland en de VS wordt de opname van grote hoeveelheden geld gezien als verdachte activiteit. In Amerika krijgen bankmedewerkers de opdracht de politie in te schakelen als klanten 5000 dollar of meer opnemen. En in Frankrijk zijn cashbetalingen van meer dan 1000 euro per september verboden.

[ArmstrongEconomics via De Lange Mars]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JansTerZeijle
JansTerZeijle
7 jaren geleden

Beangstigende ontwikkelingen.

Oeboema
Oeboema
7 jaren geleden

Cash geld gaat nooit helemaal verdwijnen. Dat gaat niet gebeuren. Althans, niet op afzienbare termijn. Maak het de kat wijs dat een centrale bankier daar zelf in gelooft.

Er zijn overigens goede redenen om minder chartaal geld (cash) en meer giraal geld (pinnen etcetera) te gebruiken:
– Kosten van chartaal geld zijn hoger: aanmaak, beveiliging, tellen…
– Giraal geld “rolt” sneller
– Het bezit van chartaal geld maakt winkeliers en burgers kwetsbaar voor diefstal en overvallen

Tip: vraag eens aan een winkelier of hij geheel over zou willen stappen op giraal geld als dat kon zonder klanten te verliezen. Ik denk dat het antwoord jullie zal verrassen. Bij Marqt kun je nu al niet meer cash betalen.

Richard
Richard
7 jaren geleden

Dan zal er een enorme schaduweconomie ontstaan omdat heel veel mensen dan buiten de boot vallen. Want ook zij moeten leven.

Hvd
Hvd
7 jaren geleden

Ik denk dat met zoiets de doos van pandora zal openen, nu al zie je een opmars van electronisch geld a la Bitcoin ( volledig anoniem). Stel je maar eens voor geen centrale banken meer nodig, geen banken . Ook zullen dan de LETS systemen meer en meer gebruikt worden

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

55
0
We lezen graag je reactie!x