Homepagina » Natuur en Milieu » Een einde maken aan al die oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!
Een einde maken aan alle oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!

Een einde maken aan al die oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!

Zes jaar geleden vond in de Golf van Mexico een explosie plaats op olieplatform Deepwater Horizon, dat werd geleased door oliereus BP. Miljoenen liters olie stroomden de zee in en 11 mensen overleden. Het was de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

In eigen land staat onder invloed van de problemen met de aardgaswinning in Groningen het gebruik van gas steeds verder onder druk. Er gaan steeds meer stemmen op om de transitie naar een duurzame energievoorziening te versnellen.

Een einde maken aan alle oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!

Deepwater Horizon (AFP)

Duurzame energie is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook een einde maken aan veel conflicten. Uit het recente rapport van Sir John Chilcot, die onderzoek deed naar de Britse rol in de Irakoorlog, blijkt bijvoorbeeld dat oliemaatschappijen BP en Shell grote belangen hadden bij het conflict.

Vaak doelwit

Het rapport van Chilcot onthult dat olie, en niet massavernietigingswapens, het belangrijkste motief was voor de invasie van Irak en het bloedige conflict dat daarop volgde. Ook na de oorlog hielden de oliebedrijven een grote vingen in de pap.

Dit is geen opzichzelfstaand geval. Wetenschappers toonden afgelopen jaar aan dat de meeste oorlogen draaien om olie. Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen.

Wetenschappers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden. “We hebben duidelijk bewijs gevonden dat olierijke landen vaak het doelwit zijn van interventie,” aldus dr. Petros Sekeris van de Universiteit van Portsmouth.

Rockefeller

Dr. Vincenzo Bove van de Universiteit van Warwick zei: “Voordat IS het olierijke noorden van Irak naderde, werd de terreurgroep nauwelijks genoemd. Maar vanaf het moment dat IS bij de olievelden in de buurt kwam, haalde de belegering van Kobani in Syrië de voorpagina’s en stuurde de VS drones om IS-doelen te bestoken.”

Een goed moment dus om over te stappen op duurzame energie. Zelfs de Amerikaanse familie Rockefeller, die steenrijk werd dankzij de olie-industrie, heeft de oliesector de rug toegekeerd. Het fonds van de familie, het Rockefeller Brothers Fund, heeft samen met ruim 800 andere investeerders zijn geld uit de oliesector weggehaald en investeert voortaan in duurzame energie.

Hierdoor loopt de sterk vervuilende olie- en steelkoolindustrie in totaal 50 miljard dollar mis. Het idee kwam van milieugroep 350.org. Die wil bedrijven zo ver krijgen om te desinvesteren in de 200 bedrijven met het grootste aandeel aardolievoorraaden.

Groenste van Nederland
Een einde maken aan alle oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!

Pure Energie

“Een gezonde planeet in stand houden is een morele plicht,” zei Valerie Rockefeller Wayne. De keuze voor schone energie is van groot symbolisch belang. Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid.

In eigen land verliezen de traditionele energiereuzen Nuon, Essent en Eneco de laatste jaren steeds meer klanten aan de nieuwkomers op de energiemarkt. In 2015 veranderden 2,3 miljoen consumenten van leverancier. Eén van de nieuwe spelers op de markt is Pure Energie.

Het bedrijf is als enige energiebedrijf in Nederland voor de derde keer op rij uitgeroepen tot ‘groenste energieleverancier van Nederland’. Er wordt ieder jaar gekeken naar de wijze waarop een dertigtal leveranciers elektriciteit opwekken.

Stappen massaal over

Pure Energie levert alleen echt groene stroom, die met wind- en zonne-energieprojecten wordt opgewerkt. Het bedrijf heeft een kleine honderdtal windturbines in Nederland, onder meer langs de A1 bij Deventer.

Die zijn samen goed voor een productie van 135 Megawatt, waarmee 90.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Het bedrijf heeft die turbines zelf laten bouwen en verkoopt de groene stroom die ermee wordt opgewekt via de beurs of rechtstreeks aan de consument.

Pure Energie levert niet alleen de groenste stroom, maar maakt Nederland ook schoner door continu te investeren in nieuwe, duurzame energieprojecten. Het is het enige energiebedrijf in Nederland dat uitsluitend groene stroom uit eigen windmolens en zonnepanelen levert.

“Niet alleen bedrijven weten ons steeds beter te vinden, ook particulieren stappen massaal over naar het groenste energiebedrijf van Nederland,” zei Alfons Wispels, duurzaam ondernemer van Pure Energie.

Overstappen op Pure Energie? Klik dan hier en bespaar tot 150 euro op je energierekening.Vond je deze info interessant? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

yezidi

Must see: voormalige Yezidi-slavin confronteert IS-verkrachter op tv nadat ze hem als ‘vluchteling’ tegenkwam in Duitsland

Yezidi-meisje Ashwaq Haji Hamid werd op haar ...

Rutte trok een rookgordijn op en lulde iedereen suf. Hoe de premier de motie van wantrouwen wist te doorstaan dankzij een politieke truc

Rutte trok een rookgordijn op en lulde iedereen suf. Hoe de premier de motie van wantrouwen wist te doorstaan dankzij een politieke truc

In 2015 vielen er tientallen burgerdoden bij ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.