Natuur en Milieu

Een einde maken aan al die oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!

Help door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zes jaar geleden vond in de Golf van Mexico een explosie plaats op olieplatform Deepwater Horizon, dat werd geleased door oliereus BP. Miljoenen liters olie stroomden de zee in en 11 mensen overleden. Het was de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

In eigen land staat onder invloed van de problemen met de aardgaswinning in Groningen het gebruik van gas steeds verder onder druk. Er gaan steeds meer stemmen op om de transitie naar een duurzame energievoorziening te versnellen.

Een einde maken aan alle oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!
Deepwater Horizon (AFP)

Duurzame energie is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook een einde maken aan veel conflicten. Uit het recente rapport van Sir John Chilcot, die onderzoek deed naar de Britse rol in de Irakoorlog, blijkt bijvoorbeeld dat oliemaatschappijen BP en Shell grote belangen hadden bij het conflict.

Vaak doelwit

Het rapport van Chilcot onthult dat olie, en niet massavernietigingswapens, het belangrijkste motief was voor de invasie van Irak en het bloedige conflict dat daarop volgde. Ook na de oorlog hielden de oliebedrijven een grote vingen in de pap.

Dit is geen opzichzelfstaand geval. Wetenschappers toonden afgelopen jaar aan dat de meeste oorlogen draaien om olie. Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen.

Wetenschappers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden. “We hebben duidelijk bewijs gevonden dat olierijke landen vaak het doelwit zijn van interventie,” aldus dr. Petros Sekeris van de Universiteit van Portsmouth.

Rockefeller

Dr. Vincenzo Bove van de Universiteit van Warwick zei: “Voordat IS het olierijke noorden van Irak naderde, werd de terreurgroep nauwelijks genoemd. Maar vanaf het moment dat IS bij de olievelden in de buurt kwam, haalde de belegering van Kobani in Syrië de voorpagina’s en stuurde de VS drones om IS-doelen te bestoken.”

Een goed moment dus om over te stappen op duurzame energie. Zelfs de Amerikaanse familie Rockefeller, die steenrijk werd dankzij de olie-industrie, heeft de oliesector de rug toegekeerd. Het fonds van de familie, het Rockefeller Brothers Fund, heeft samen met ruim 800 andere investeerders zijn geld uit de oliesector weggehaald en investeert voortaan in duurzame energie.

Hierdoor loopt de sterk vervuilende olie- en steelkoolindustrie in totaal 50 miljard dollar mis. Het idee kwam van milieugroep 350.org. Die wil bedrijven zo ver krijgen om te desinvesteren in de 200 bedrijven met het grootste aandeel aardolievoorraaden.

Groenste van Nederland
Een einde maken aan alle oorlogen om olie? Groene energie is de oplossing!
Pure Energie

“Een gezonde planeet in stand houden is een morele plicht,” zei Valerie Rockefeller Wayne. De keuze voor schone energie is van groot symbolisch belang. Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid.

In eigen land verliezen de traditionele energiereuzen Nuon, Essent en Eneco de laatste jaren steeds meer klanten aan de nieuwkomers op de energiemarkt. In 2015 veranderden 2,3 miljoen consumenten van leverancier. Eén van de nieuwe spelers op de markt is Pure Energie.

Het bedrijf is als enige energiebedrijf in Nederland voor de derde keer op rij uitgeroepen tot ‘groenste energieleverancier van Nederland’. Er wordt ieder jaar gekeken naar de wijze waarop een dertigtal leveranciers elektriciteit opwekken.

Stappen massaal over

Pure Energie levert alleen echt groene stroom, die met wind- en zonne-energieprojecten wordt opgewerkt. Het bedrijf heeft een kleine honderdtal windturbines in Nederland, onder meer langs de A1 bij Deventer.

Die zijn samen goed voor een productie van 135 Megawatt, waarmee 90.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Het bedrijf heeft die turbines zelf laten bouwen en verkoopt de groene stroom die ermee wordt opgewekt via de beurs of rechtstreeks aan de consument.

Pure Energie levert niet alleen de groenste stroom, maar maakt Nederland ook schoner door continu te investeren in nieuwe, duurzame energieprojecten. Het is het enige energiebedrijf in Nederland dat uitsluitend groene stroom uit eigen windmolens en zonnepanelen levert.

“Niet alleen bedrijven weten ons steeds beter te vinden, ook particulieren stappen massaal over naar het groenste energiebedrijf van Nederland,” zei Alfons Wispels, duurzaam ondernemer van Pure Energie.

Overstappen op Pure Energie? Klik dan hier en bespaar tot 150 euro op je energierekening.

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.