Homepagina » Buitenland » Een land in chaos: Grootste protesten en rellen in Frankrijk sinds de Franse Revolutie
Een land in chaos: Grootste protesten en rellen in Frankrijk sinds de Franse Revolutie

Een land in chaos: Grootste protesten en rellen in Frankrijk sinds de Franse Revolutie

Met werkonderbrekingen bij het spoor begon dinsdagavond een week van stakingen in de Franse vervoerssector. Het conflict valt samen met de aanhoudende protesten tegen de hervorming van de arbeidsmarkt die de regering wil doorvoeren.

Vanaf donderdag is een staking van de Parijse metro gepland en van vrijdag tot en met zondag nog één bij de luchtverkeersleiding. Afgelopen week leidden de protesten tot blokkades van brandstofdepots en benzinetekorten bij tankstations.

De piloten van Air France zijn het niet eens met de bezuinigingsoperatie bij de luchtvaartmaatschappij. Een nieuwe staking betekent nieuwe zorgen voor de Franse regering. In heel het land wordt al weken fel geprotesteerd tegen de nieuwe arbeidswet.


Extreme impopulariteit

Eind volgende week, op 10 juni, begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal, dat naar verwachting miljoenen bezoekers uit het buitenland zal trekken. Rond het EK krijgt het land dus waarschijnlijk met een hele reeks stakingen te maken.

Er zijn ook protestacties. Onder andere de toegangswegen naar Rouen werden geblokkeerd, waardoor kilometerslange files ontstonden. President Hollande en premier Valls zijn niet van plan te zwichten voor de aanhoudende druk. Valls loodste de arbeidswet zonder stemming langs het parlement.

“Als we naar de straat en vakcentrale CGT gaan luisteren omdat we bezorgd zijn over de presidentsverkiezingen van 2017, zullen we alles verliezen,” aldus Valls in een interview met de krant Journal du Dimanche.

Vrijdag stelden de autoriteiten nog dat de blokkades bijna overal waren opgeheven, maar nu komen er nieuwe grootschalige acties aan. Het grote probleem voor Valls is de extreme impopulariteit van zijn regering. De premier en president Hollande hebben al langer geen meerderheid meer in de Assemblée Nationale en twee derde van de bevolking wil de nieuw wet niet.

Machtsstrijd

Het eerste grootschalige protest sinds het aantreden van Hollande vond plaats op 9 maart. Op 31 maart gingen er volgens organisatoren 1,2 miljoen mensen de straat op. Op 9 april marcheerden 120.000 mensen door Parijs en de rest van Frankrijk. Op 26 mei demonstreerden meer dan 150.000 Fransen tegen de hervormingen.

Minister van Financiën Michel Sapin had eerder wel voor aanpassingen van de wet gepleit, wat lijkt te wijzen op een machtsstrijd in de Franse regering.

De Franse overheid denkt door de hervorming duizenden banen te kunnen creëren, maar het IMF en de Franse oppositie zeggen dat de nieuwe wet weinig zal uithalen tegen de recordwerkloosheid en de torenhoge staatsschuld van het land.

Een petitie tegen de voorgestelde veranderingen is al meer dan 1,3 miljoen keer ondertekend, een record in Frankrijk.

[AnonHQ]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Anne schreef:

  Het is gedaan met de oude structuren…..de mensen pikken die oneerlijke praktijken niet meer.
  De rijken worden steeds rijker, en de gewone burger steeds armer.
  Tijd voor vernieuwing dus….. wat gepaard zal/kan gaan met stakingen en protesten….maar uiteindelijk wint de stem van het volk.

  18 likes
  • Rene schreef:

   misschien moet je even een onderzoekje doen hoe rijk de gemiddelde burger het had in de jaren 60 voordat je populistisch begint te blaten…..

   1 x in de week vleesch 1 setje kleding om in te werken 1 setje voor zondag
   een auto was voor de rijken 1 televisie voor de hele buurt 1 x in de week naar het badhuis etc. etc.

   2 likes
   • josie schreef:

    Ik leefde inde jaen zestig en je spreekt kolder. Man vader was een gewone werkman en met een gezin van vijf personen kregen wij iedere dag vlees op tafel en hadden wij een televisie en een radio en een tweede hands autootje voor de deur staan een leuk trabantje was dat en we hadden ook genoeg kleding. Mijn vader werkte alleen en mijn moeder hoefde niet mee te werken en we hadden het alle goed in die tijd. Ook gingen wij iedere zondag naar de kerk en in de zomer op vakantie met onze buren die 7 kinderen hadden en daar aten ze ook iedere dag vlees al was het lapje ietje kleiner en hadden ze een klein moestuintje. Ook daar werkte pa in zijn eentje. Moet je nu eens proberen als pa alleen te werken met zeven kinderen met alleen een klein moesttuintje. Nee we waren geen boeren en onze buurman was ook geen boer maar een gewone simpele werkman. Toen waren wij Nederlanders duidelijker rijker als nu. Ook had ik in de jaren 70 vriendinnen die uit gezinnen kwamen van 12 en 14 kinderen en kende ik ook gezin van 17 kinderen die gewoon konden rond komen waar ook alleen pa werkten en ja die moesten dus wel zuinig aan doen en hadden een grote moestuin en daar moesten de kinderen de kleren van elkaar doordragen en die mensen gingen niet op vakantie.
    Maar ma hoefde niet mee te werken zolas dat nu wel zou moeten als je zoveel kinderen hebt. Ja wij komen uit het zuiden waar het normaal was zoveel kinderen te hebben. Nee hoe het nu is klopt gewoon niet. Nu kan men amper rond komen als je met twee personen werkt en op vanantie wilt en geregelt wat luxe wilt hebben met twee kinderen. Dus de overheid heeft meer inkomen omdat de vrouw werkt maar ook meer inkomen omdat de machines harder draaien en dus meer prioduktie is waar men btw over kan heffen.
    Dus waar gaat al dat geld naar toe terwijl de bejaardehuizen gehalveert is.
    Vroeger kon je in de jaren 80 al naar debejaardehuis/aanleunwoning als je 70 a 75 was zonder veel problemen. Je was oud en je kon niet mer zo goed dus,,, je ging gewoon omdat je niet meer zo goed uit de voeten kon en omdat fijn vond omdat daar al je leeftijdsgenoten daar waren en voor je gezorgt werd en het was er veilig. En zie nu hoe men nu met de bejaarde omgaat.
    Nee we hebben het zeker te weten slechter als toen en dat weet je ook wel. In denk dat je je vergist met de jaren ’40 a ’45.

    7 likes
   • Martijn1205 schreef:

    @Rene misschien moet je zelf even een onderzoekje doen. De feiten liegen er namelijk niet om, rijkdom is de afgelopen decennia massaal verschoven naar de beruchte 1%. Die 1% wordt ook steeds sneller extra rijk en de rest wordt steeds sneller armer.

    Alle beleidsveranderingen, alle geopolitieke spelletjes zijn gericht op het uitmelken, dom houden en in een angstspasme houden van de meute ten bate van die 1%.

    5 likes
  • bert s schreef:

   @Anne

   Ontwaak uit uw droom, de stem van het volk gaat nooit meer winnen, alleen een massale opstand, inclusief fysiek omver werpen van de regering, zal nog soelaas brengen. Verkiezingen, referenda, het is te laat voor het gepraat, laten we zwijgend met gebalde vuisten onze visie verwezenlijken om later tegen onze kleinkinderen te kunnen vertellen dat we tenminste iets hebben geprobeerd.

   13 likes
   • PsyChris schreef:

    En daarom zal er nooit iets veranderen want het enige wat ik lees en hoor is ‘geweld, geweld, geweld…’.

    ‘The revolution comes from within’ en met iets anders zal het niet lukken.

    Wat als er met geweld de boel overhoop wordt gegooid? Wat dan? Dan zullen ofwel religieuze idioten ofwel totale anarchie de boel overnemen.

    1 likes
   • josie schreef:

    Ik gaf je een duimpje en het getal bleef op zes staan en en vertikte om naar de zeven te springen en terwijl je vele duimpjes verdient.

    0 likes
 • Ph schreef:

  Hier in België is dat het zelfde, hier roept en tiert de federale premier dat de mensen moeten stoppen met staken en betogen en maken dat ze terug aan het werk gaan.
  Van de schaduw premier (de wever) het zelfde verhaal, niet zuren en maken dat je weer aan het werk gaat, wij voeren de hervormingen toch door, of je nu staakt, betoogt of niet.

  Op politieke debatten hoor je meer en meer mensen klagen en doen, maar de politici zweren met hoog en laag dat alles in orde is, de hervormingen worden toch door gevoerd.
  Vaak zeggen ze ook dat er debat mogelijk is, waarbij dan de politieke ideology word opgelegd zonder enige vorm van andere keuzes… slikken of stikken is hun moto!!

  29 likes
  • rocinante schreef:

   Bij ons in Nederland leven de politici in een parallel universum. Doen ook totaal hun eigen ding, zonder ons burgers serieus te nemen. Kijk maar naar de twee referenda die we hier hebben gehad.

   13 likes
  • pieter schreef:

   Waalse stakers plegen terreurdaden tegen het spoornet, gevangenen worden vrijgelaten omdat Waalse cipiers weken aan één stuk staken. België moet gesplitst worden. Daar ligt de oplossing. Vlaanderen, vierde rijkste regio van Europa, zoekt aansluiting bij de meer nuchtere Nederlanders. Wallonië, even ‘rijk’ als Bulgarije maar zonder Bulgarije’s economische groei, mag mee Parijs en omstreken in de fik steken.

   2 likes
   • Ph schreef:

    Vlaanderen onafhankelijk, ik hoor een NVAer, je stelt verdorie als Apenland België niets voor, wat zou je dan gaan voorstellen als Vlaanderen alleen op internationaal vlak.

    Trouwens, die besparingen, nieuwe taksen en belastingen, waarom denk je dat het allemaal nodig is….juist om die staatshervormingen te financieren omdat er op federaal vlak geen geld genoeg is EN omdat er geen geld genoeg is op gewestelijk vlak.
    Daar sta je dan met je onafhankelijk Vlaanderen en 5 regeringsinstellingen, en wat je rijkste natie van Europa betreft, daarom dat de armoede jaar na jaar toeneemt ver onder het Europees gemiddelde.

    Dus laat die Walen maar staken, die hebben tenminste ballen aan hun lijf, de Vlaming staat er bij en kijkt er naar.

    0 likes
    • pieter schreef:

     Als Vlaanderen onafhankelijk wordt of aansluit bij Nederland zijn er geen 5 regeringen meer nodig en kunnen de miljarden-transfers naar Wallonië op een meer redelijke basis gebeuren.
     Wallonië opteert voor een collectivistische, superdiverse regenboogachtig model. Inderdaad, laat ze maar hun gang gaan.

     0 likes
     • Ph schreef:

      Vlaanderen onafhankelijk stel je niets voor, lees mijn eerdere reactie!!

      Vlaanderen is nu al zo goed als geheel zelfstandig, sinds de laatste staatshervorming zijn er nog federale diensten overgeheveld.
      Met als resultaat dat de mensen maandelijks minder overhouden, net door de nieuwe taksen en belastingen, net omdat men federale opties ten dienste van de gewone mens, afschaft.
      Denk maar aan die vele tienduizenden jongeren, die geen baan kunnen vinden, maar nu wel met het OCMW moeten aankloppen, omdat men de wachttijd heeft ingekort.
      Denk maar aan het kindergeld, dat nu een appeltje voor de dorst is, behalve voor de grote gezinnen (grote gezinnen zijn voornamelijk de nieuwkomers, terwijl men kleine gezinnen net aanmoedigt, maar deze krijgen dan minder)
      Denk maar aan de woonbonus, waarbij x% van de woonlening mocht afgehouden worden van de belastingen, dat valt voor de nieuwe woningen geheel weg.
      Denk maar dat het brugpensioen weg valt (tot 67 jaar werken voor de gewone mensen, terwijl politiekers maar moeten werken tot hun 55)
      Denk maar aan de indexsprongen, denk maar aan de nutsvoorzieningen die op amper een jaar tijd zijn verdubbeld.
      Langdurige werklozen, te oud te ziek die niet aan een job raken, omdat er geen werk is voorzien voor deze groep mensen.
      Denk maar aan langdurige zieken (echte zieken) die hun voordelen jaarlijks zien afnemen.
      Denk maar aan het gebrekkig openbaar vervoer, waar treinen en bussen worden afgeschaft, de tickets de hoogte ingaan.

      En de lijst dikt aan hoor, dat alles is er net de schuld van die staatshervormingen, dat alles is er net door een antisociaal beleid van een antisociale regering, maakt nu niet uit of deze federaal of Vlaams is, het is een en het zelfde pot nat.

      Op Internationaal vlak stel je als Vlaanderen of wallonie alleen niets voor, onlangs nog een bezoek geweest van de Vlaamse minister president samen met zijn vlaamse collega minister van handel.
      Waar de Indiaanse minister van handel, het de moeite niet vond voor een gesprek met zijn Vlaamse tegenhangers, net omdat ze op internationaal vlak niets voorstellen.

      En waarom Vlaanderen met Nederland voegen, is ook geen optie want dan word Vlaanderen ten opzichte van andere Nederlandse grootsteden, ook weer stiefmoederlijk behandeld.

      België moet af van dat onafhankelijk gedachtegoed, want dat is niet de oplossing.
      België moet weer als een geheel gaan werken en denken, dan zijn die vele regeringsinstellingen ook niet nodig.
      Het is net omdat die eenheid weg gevallen is door een paar politieke partijen en idealisten, dat België nu op de afgrond staat.

      Die vele stakingen aan Waalse kant doen er natuurlijk niet goed aan, want dat speelt net in de kaart van die partijen die streven naar onafhankelijk Vlaanderen en Wallonie, waar uiteindelijk toch weer de gewone mensen de dupe van zijn (zie meer belastingen en taksen)

      0 likes
 • Arwijn schreef:

  Franse Revolutie? Waar blijven de guilotines? Dat is namelijk wat de regering verdiend.

  13 likes
  • Rene schreef:

   ik zie het verband niet helemaal?
   de Nederlandse regering en stakingen in Frankrijk (wat de Franse nationale hobby is en dus zeker geen revolutie)

   2 likes
   • Jeff schreef:

    Het is ok hoor Rene als je het plaatje niet ziet en voor wat de jaren 60 betreft; het gaat om nu. Natuurlijk zijn sommige reacties wat ongenuanceerd, maar heeft dat te maken met angst of kwaadheid? Sta is wat meer open voor andere muziek. Fijne dag man.

    7 likes
  • sander schreef:

   prima hier mag het ook maar vergeet niet. geen geweld rellen er zijn veel agent provacteur met opzet rellen vechten en van uit daar orde meer wetten regels trap daar niet in ogen open doen en houden.maar masaal ataken leg je alles plat heb je de gewone mens ook mee. beter bij je zelf beginnen bein gezaelijk tuinen voeding grote buurten etc om maar een dingetje te noemen van uit ons zelf is er genoeg te doen alles helpt zelf voorzienend worden en vooral delen niet alleen met mensen die je kent. gewoon iedereen.

   1 likes
 • Jeff schreef:

  Het zou mooi zijn als het zou overslaan naar NL en vervolgens GB en Duitsland.

  15 likes
  • an argie schreef:

   @Jeff,

   Naar Nederland? Wij zijn een gezapig, calvinistisch, kl*tenvolkje dat zich langzaam maar zeker naar de slachtbank van de Rothschilds laat leiden, doordat de meesten van ons geloven wat de regering verkondigt en de illusie hebben dat we in een vrij land leven.

   Ja, met de referenda van 2005 (Europese grondwet, dat later zonder problemen is omgedoopt tot het verdrag van Lissabon en alsnog door de 1e en 2e kamer is gesluisd) en van april jl. (asociale verdrag met de Oekraïne) geven we met zijn allen weliswaar een signaal af, maar daar blijft het dan ook bij. Bij de tweede kamer verkiezingen stemt iedereen braaf op de gevestigde orde, ondanks dat iedereen in zijn onderbuik aanvoelt dat het hetzelfde laken een pak is. We slikken braaf de leugens die Pinokkio (Rutte) omtrent de MH17 rondbazuint. We hebben invoeringen van het “nieuwe” ziektekostenstelsel (2006), Codex Allimentarius (2010), Bail-outs (2010), ESM (2012) en Bail-ins (2014) zónder ook maar één enkel protest de revue laten passeren.

   En we geven af op Frankrijk waar men massaal de straat op gaat om zich tegen het afnemen van de opgebouwde rechten te verzetten en doet dit af als hobby? We moeten ons met zijn allen eens een spiegel voorhouden en ons diep en diep schamen!

   3 likes
   • Jeff schreef:

    Hai…. ik snap je punt wel, maar: Ik ben er van overtuigt, dat er een golf beweging is aan het ontstaan. Waar je het 5 jaar geleden nog een zware discussie had over een aantal punten, zie ik zelfs in mijn omgeving steeds meer mensen wakker worden. Dat dat gepaard gaat me de nodige onzekerheid vind ik begrijpelijk. Op het moment dat straks alles plat gaat en je geen voedsel meer kunt krijgen of wat dan ook…ja dan willen een hoop mensen het huidige (nog) wel slikken. Maar ondanks dat, groeit het aantal mensen die anders willen. Dank voor je reactie en fijne dag.

    2 likes
 • Kalki schreef:

  Logisch al die rellen en protesten in Frankrijk, een land dat bijna net zo erg is als Nederland.

  11 likes
 • Elise49 schreef:

  In Frankrijk en België geldt nog steeds een staat van beleg. NAVO in actie?

  4 likes
  • josie schreef:

   Nee Elise49 de bilderbergers en hun retenlikkers 😉

   2 likes
   • Kalki schreef:

    De Bilderbergers zijn planeet-/mensheid- vernietigers.

    2 likes
   • Elise49 schreef:

    Ik denk dat het gecompliceerder/groter in elkaar steekt. De agenda20/30 is wereldwijd. Het beginpunt van de drie geloven is begonnen rondom Jeruzalem en zal daar ook weer eindigen. Zoals de oude geloven(shiva/maya’s enz.) dienst hebben gedaan in hun tijdperk, zo zullen de drie abraham geloven huidig tijdperk dienen/afmaken. Geloof(of het nu een bestaande is of een geloof in technologie/1 wereldreligie enz.)wordt misbruikt om aarde weer in oude staat terug te brengen dmv technologie/totale onderdrukking. Koningshuizen staan niet aan de top van dit luguber systeem. Misschien een idee om op deze site de constructie van macht nog eens te herhalen. Het zijn hoogpriesters die de wetten maken/bedenken. Altijd al zo geweest.(bij de joden zijn het bv. de stam Levi/brit awards EZRA/geboren in Babylon/schriftgeleerde), maar zo heb je meerdere families op deze wereld) Als je een beetje de geschiedenis kent, dan zie je deze constructie. Aan de rechterhand van een vorst stond altijd een hoogpriester. Ze werden richteren genoemd. Onze benaming rechter komt daar vandaan. Vorsten zijn dus ook een soort van puppets.

    0 likes
 • Berenbotje schreef:

  De regeringen geven alles wat ze ooit zelf beheerden weg aan de MNC’s, die bijzonder asosociaal zijn. Waar een directeur 1000 keer meer verdient dan de laagst betaalde. Het slaat echt nergens op. En wanneer er dan bezuinigt wordt, blijft de salaris van de directeur intact en moet de laagstbetaalde inleveren. Gewoonweg crimineel!

  9 likes
 • Predator schreef:

  En maar inkorten.Is het niet het pensioenfonds voor de ouderen (als je die belachelijk hoge leeftijd haalt dat je met pensioen mag) dan is het wel de huurtoeslag waar ze op inkorten.Juist wat de burger nodig heeft moet je niet inkorten.
  En waarvoor of voor wie?..Na ja…we horen er inieder geval bij..EUROPA…show must go on

  6 likes
 • dimmer schreef:

  Dat wordt nog wat met het EK voor de deur!!!

  5 likes
 • corbison schreef:

  Hoor net op het nieuws dat Franse piloten gaan staken in de aanloop naar het Ek Voetbal, maar het goede nieuws is dat IS Airlines vluchten aanbied voor 10 EU enkele reis naar EK voetbal Frankrijk. Check uw local travel agency for the best bargain

  2 likes
 • sander schreef:

  prima hier mag het ook maar vergeet niet. geen geweld rellen er zijn veel agent provacteur met opzet rellen vechten en van uit daar orde meer wetten regels trap daar niet in ogen open doen en houden.maar masaal ataken leg je alles plat heb je de gewone mens ook mee. beter bij je zelf beginnen bein gezaelijk tuinen voeding grote buurten etc om maar een dingetje te noemen van uit ons zelf is er genoeg te doen alles helpt zelf voorzienend worden en vooral delen niet alleen met mensen die je kent. gewoon iedereen.

  2 likes
  • josie schreef:

   Wat mij het beste lijkt is om de hoge werkeloosheid aan te pakken is dat in 1 gezin totaal 55 uur gewerkt mag worden en meer niet. Op die manier creeer je meer banen NU werken soms steletjes samen gemiddelt 80 uur en dat vind ik niet nodig en dat is banen pakken die ook goed gedaan zouden kunen worden voor mensen die het harder nodig hebben dan jij.
   55 uur werken samen door 1 stelletje is meer als genoeg. Tuurlijk is staken nodig als je getroffen word door de graaiers en klagen dat je getroffen word erdoor is weer typisch nederlands plaats van je in te leven in een ander die door de roverheid getrofen worden. Tis niet voor niks dat de NLdse bejaarde in hun stont mogen zitten en kaalgeplukt worden van alle kanten. Opkomen voor een ander is er niet meer bij helaas. Inleven ook al niet meer als je rond kijkt op het internet hoe de armen aangepakt worden en als lui enz worden weggezet. Hoe diep kan je zinken als mens zijnde?
   Ik schaam me om een NLdse te zijn.
   @Sander zelfvoorziend zijn is nu oinderdaad de oplossing en weet als bijna iedereen zelfvoorzienend is gaat men over en nog meer graaien in Den Haag let maar op. In Spanje bv kan je extra belasting betalen als je zonneenergie op je dak hebt en dat is geen grap.
   Maar voor nu is dat de beste oplossing voor de NLders om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven en je naaste te helpen. Ook de jeugd leren hoe je kleren moet naaien en breien weven enz. Daarom is de steinerscholen (de vrijeschool) het beste voor je kind. Want daar leren ze creatief te zijn.

   1 likes
 • x

  Check Also

  franse

  Kijk: Franse professor schokt iedereen met rake uitspraken over pandemie

  Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk neemt met ...

  kabinet

  Kabinet zet mes in coronasteun: ‘We worden uitgebuit door een verrot systeem’

  Het kabinet is van plan het mes ...

  >