Buitenland

Een land in chaos: Grootste protesten en rellen in Frankrijk sinds de Franse Revolutie

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met werkonderbrekingen bij het spoor begon dinsdagavond een week van stakingen in de Franse vervoerssector. Het conflict valt samen met de aanhoudende protesten tegen de hervorming van de arbeidsmarkt die de regering wil doorvoeren.

Vanaf donderdag is een staking van de Parijse metro gepland en van vrijdag tot en met zondag nog één bij de luchtverkeersleiding. Afgelopen week leidden de protesten tot blokkades van brandstofdepots en benzinetekorten bij tankstations.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De piloten van Air France zijn het niet eens met de bezuinigingsoperatie bij de luchtvaartmaatschappij. Een nieuwe staking betekent nieuwe zorgen voor de Franse regering. In heel het land wordt al weken fel geprotesteerd tegen de nieuwe arbeidswet.


Extreme impopulariteit

Eind volgende week, op 10 juni, begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal, dat naar verwachting miljoenen bezoekers uit het buitenland zal trekken. Rond het EK krijgt het land dus waarschijnlijk met een hele reeks stakingen te maken.

Er zijn ook protestacties. Onder andere de toegangswegen naar Rouen werden geblokkeerd, waardoor kilometerslange files ontstonden. President Hollande en premier Valls zijn niet van plan te zwichten voor de aanhoudende druk. Valls loodste de arbeidswet zonder stemming langs het parlement.

“Als we naar de straat en vakcentrale CGT gaan luisteren omdat we bezorgd zijn over de presidentsverkiezingen van 2017, zullen we alles verliezen,” aldus Valls in een interview met de krant Journal du Dimanche.

Vrijdag stelden de autoriteiten nog dat de blokkades bijna overal waren opgeheven, maar nu komen er nieuwe grootschalige acties aan. Het grote probleem voor Valls is de extreme impopulariteit van zijn regering. De premier en president Hollande hebben al langer geen meerderheid meer in de Assemblée Nationale en twee derde van de bevolking wil de nieuw wet niet.

Machtsstrijd

Het eerste grootschalige protest sinds het aantreden van Hollande vond plaats op 9 maart. Op 31 maart gingen er volgens organisatoren 1,2 miljoen mensen de straat op. Op 9 april marcheerden 120.000 mensen door Parijs en de rest van Frankrijk. Op 26 mei demonstreerden meer dan 150.000 Fransen tegen de hervormingen.

Minister van Financiën Michel Sapin had eerder wel voor aanpassingen van de wet gepleit, wat lijkt te wijzen op een machtsstrijd in de Franse regering.

De Franse overheid denkt door de hervorming duizenden banen te kunnen creëren, maar het IMF en de Franse oppositie zeggen dat de nieuwe wet weinig zal uithalen tegen de recordwerkloosheid en de torenhoge staatsschuld van het land.

Een petitie tegen de voorgestelde veranderingen is al meer dan 1,3 miljoen keer ondertekend, een record in Frankrijk.

[AnonHQ]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ph
Ph
7 jaren geleden

Hier in België is dat het zelfde, hier roept en tiert de federale premier dat de mensen moeten stoppen met staken en betogen en maken dat ze terug aan het werk gaan.
Van de schaduw premier (de wever) het zelfde verhaal, niet zuren en maken dat je weer aan het werk gaat, wij voeren de hervormingen toch door, of je nu staakt, betoogt of niet.

Op politieke debatten hoor je meer en meer mensen klagen en doen, maar de politici zweren met hoog en laag dat alles in orde is, de hervormingen worden toch door gevoerd.
Vaak zeggen ze ook dat er debat mogelijk is, waarbij dan de politieke ideology word opgelegd zonder enige vorm van andere keuzes… slikken of stikken is hun moto!!

Anne
Anne
7 jaren geleden

Het is gedaan met de oude structuren…..de mensen pikken die oneerlijke praktijken niet meer.
De rijken worden steeds rijker, en de gewone burger steeds armer.
Tijd voor vernieuwing dus….. wat gepaard zal/kan gaan met stakingen en protesten….maar uiteindelijk wint de stem van het volk.

Jeff
Jeff
7 jaren geleden

Het zou mooi zijn als het zou overslaan naar NL en vervolgens GB en Duitsland.

dimmer
dimmer
7 jaren geleden

Dat wordt nog wat met het EK voor de deur!!!

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x