Homepagina » Universum » Is onze wereld een illusie? Sterke aanwijzingen dat zwarte gaten niets meer zijn dan hologrammen
Is onze wereld een illusie? Sterke aanwijzingen dat zwarte gaten niets meer zijn dan hologrammen

Is onze wereld een illusie? Sterke aanwijzingen dat zwarte gaten niets meer zijn dan hologrammen

Nieuw onderzoek suggereert dat zwarte gaten, mysterieuze objecten in ons universum waar niets uit kan ontsnappen, niets meer dan hologrammen zijn. Algemeen wordt aangenomen dat deze hemellichamen drie dimensies hebben. Volgens theoretisch natuurkundigen zijn het in werkelijkheid tweedimensionale projecties.

De hologramtheorie stelt dat het universum een tweedimensionaal oppervlak is dat we niet kunnen zien. De natuurkundigen zeggen dat hun werk, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Physical Review Letters, wetenschappers in staat stelt om nieuwe inzichten te krijgen in de werking van zwarte gaten.

Dr. Daniele Pranzetti van het Max Planck Institute for Physics in München zei: “We hebben een veel completer en rijker model gebruikt in vergelijking met eerder onderzoek en om die reden zijn de resultaten een stuk realistischer.”

Ondersteunen
Is onze wereld een illusie? Sterke aanwijzingen dat zwarte gaten niets meer zijn dan hologrammen

Het zwarte gat Cygnus X-1 (NASA)

“Onze bevindingen ondersteunen de hologramtheorie,” zei dr. Pranzetti. Dit kan betekenen dat alle informatie die nodig is om de structuur van zwarte gaten te begrijpen, zich op een tweedimensionaal oppervlak bevindt. Natuurkundigen moeten alleen nog zien uit te vogelen hoe ze die informatie kunnen vertalen.

Hoe zit het dan met de rest van ons heelal? Leven we in een reusachtig hologram? In 2013 probeerden Japanse wetenschappers in vakblad Nature aan de hand van wiskundige modellen aan te tonen dat het holografische principe weleens juist zou kunnen zijn.

Illusie

En in 2014 publiceerden natuurkundigen Daniel Grumiller, Max Riegler, Arjun Bagchi en Rudranil Basu een onderzoek met bewijs dat het holografische principe ons universum zou kunnen beschrijven.

In datzelfde jaar deden fysici van Fermilab in Chicago een experiment met lasers om na te gaan of onze driedimensionale wereld wellicht een illusie is, die oprijst vanuit een tweedimensionaal hologram.

Volgens het holografische model komt de zwaartekracht in het universum voort uit dunne, trillende snaren. Die wereld van draden, die uit 10 dimensies bestaat, zou dan niet meer dan een hologram zijn. De echte actie speelt zich af in een eenvoudigere, plattere kosmos waar geen zwaartekracht is.

[Sissa Medialab]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Johan schreef:

  Het is toch logisch dat het hologram voor ons een illusie is, want wij leven op deze aarde, drie dimensionaal.

  3 likes
  • Krfstk schreef:

   4. u vergeet tijd.

   2 likes
   • Ph schreef:

    “4. u vergeet tijd.”

    Tijd is relatief, meer nog, tijd bestaat niet in het universum maar is een menselijke creatie.

    3 likes
    • Alfred E. Neuman schreef:

     Tijd bestaat wel zeker, het enige wat door mensen is gecreerd is onze tijdschaal, gebaseerd op de omloop van onze planeet.

     Als tijd niet zou bestaan zou het universum statisch zijn en nooit veranderen. Neem bv een planeet die om een ster draait, die omloop duurt een bepaalde periode. Ongeacht wat voor schaalverdeling je neemt, er verstrijkt een “x” periode alleer de planeet zijn omloop heeft voltooid.

     Stel nu dat wij ergens afspreken, bij een leuk café bijvoorbeeld. Ik geef jouw de coordinaten van de locatie, x, y en z voor lengte, breedte en hoogte….kortom de 3 ruimtelijke dimensies. Hoe groot is de kans dat wij elkaar daar treffen? Vrij klein aangezien je slechts de locatie in ruimtetijd weet, het moment waarop wij elkaar zouden treffen is niet bekend. Voeg ik daar maandag 13 juni, 20:00 uur aan toe (het moment in ruimtetijd) en wij zullen elkaar daar treffen en samen een lekker pilsje kunnen drinken.

     Even heel kort en simpel gezegd: Tijd is entropie. Entropie is de toenemende wanorde binnen de rangschikking van deeltjes. De entropie neemt altijd toe. Voor meer info, google maar eens op entropie…machtig interessante kost.

     2 likes
     • Ph schreef:

      Alfred, tijd is een menselijk creatie, dat in feite niets meer is dan een meeteenheid. (je geeft zelf het voorbeeld)

      Voorbeeld, een ster gaat niet even op haar interne klok kijken en zeggen van, oh, ik verbrand nu zoveel (miljard jaren = tijd) waterstof, nu is het tijd (Tijd) om me wat op te blazen en word het tijd (Tijd) om koolstof te gaan verbranden…..neen, het gebeurd gewoon, zonder dat Tijd er aan te pas komt.

      Waarom relatief: omdat bv een mier en een olifant tijd heel anders ervaren, zelfs mensen ervaren tijd niet het zelfde.

      Vandaar, tijd is een meeteenheid en is een menselijke creatie om het zich makkelijker te maken.
      Vandaar dat men tijd ook gebruikt in wiskundige formules, want zonder tijd (wiskundige meeteenheid) kloppen hun wiskundige formules weer niet.

      2 likes
  • corbison schreef:

   Gww , dat verklaart mijn vrouw haar gewicht 140 kilo het is 3 dimensionaal ik begon al te twijfelen. Voor mij is ze nu twiggy

   2 likes
 • Richard schreef:

  Gevangen in materie, herinnerd elke cel in mij, zich de onmetelijke vreugde van het eeuwige Zijn.
  Daarom doet leven zo’n pijn.

  9 likes
 • Laser schreef:

  Een hologram is alleen zichtbaar als het belicht wordt met hetzelfde coherente licht waarmee het gemaakt is. Waar komt DAT licht voor ons sterfelijke wezens dan vandaan als wij ons in een Universum bevinden? Dat kan alleen als we dat licht zelf zijn … of onderdeel van het grote geheel zijn en dan geen sterfelijk wezen zijn. Natuurkunde en kosmologie hebben nog een lange weg te gaan en, nee, ik bedoel geen religie-achtige externe bron voor dat hologram belichtingslicht.

  4 likes
 • Scepticus schreef:

  Het holografisch principe is ontdekt door onze eigen Gerardus ‘t Hooft. Als het juist blijkt te zijn, dan gaat Gerard wederom een Nobelprijs pakken. Knap.

  3 likes
 • ET conactee schreef:

  Je maakt een redeneerfout. We zijn niet sterfelijk. Slechts een gedeelte van ons kan sterven. De geest en het lichaam kunnen dood, maar de ziel blijft leven.
  Dus, je hebt wel gelijk wat betreft het lichaam. En de twijfel, of het vermoeden wat je hebt met betrekking tot de ziel, is juist. Die blijft leven.
  Een geest zit bovenin een ziel. En een geest kan veranderen. Die kan bijvoorbeeld vervangen worden door de Heilige Geest.
  En als je pech hebt, door een demon.

  Ik weet dit alleen maar omdat ik het zelf heb meegemaakt, en ik waardeer je conclusies, want het is niet eenvoudig om de spijker zo goed op zijn kop te slaan als jij hier doet, zonder dat je een dergelijke ervaring hebt meegemaakt.

  Respect

  1 likes
 • x

  Check Also

  signalen

  Niet alleen? Vier ‘mysterieuze signalen’ opgevangen uit de ruimte

  Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak ...

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  >