Universum

Mysterieus ‘magisch eiland’ verschijnt op Saturnusmaan Titan

Help ons door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben een mysterieus object zien verschijnen en verdwijnen op de Saturnusmaan Titan. Deze maan lijkt een beetje op een kleine versie van de aarde: landmassa’s met zeeën en meren. Alleen zijn ze gevuld met vloeibaar methaan en ethaan. Sterrenkundigen weten nog niet veel over de geologie van Titan.

De Cassini-ruimtesonde maakte radaropnames van het oppervlak van de maan. Onderzoekers vergeleken de foto’s die gemaakt zijn op verschillende dagen en merkten dat in één van de grootste zeeën op Titan, Ligeia Mare, een ‘magisch eiland’ was verschenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen hoe het object is gevormd. Het zou bijvoorbeeld een ijsberg kunnen zijn die is losgeraakt van de kust. Tot ze precies weten waar ze naar zitten te kijken, hebben de astronomen de vlek het ‘magische eiland’ genoemd.

“We weten niet zeker wat het is omdat we maar één foto hebben, maar het is niet iets wat je normaal gesproken op Titan zou moeten zien,” zei Jason Hofgartner van de Cornell-universiteit in New York. “Het is niet iets wat daar permanent is geweest.”

Mysterieus 'magisch eiland' verschijnt op Saturnusmaan Titan
Mysterieus object verschijnt in Ligeia Mare. Beeld: NASA/JPL-Caltech/Cornell

Titan is één van de meest uitzonderlijke plekken in het zonnestelsel. Duinen van koolwaterstoffen worden er afgewisseld door meren en rivieren van vloeibaar methaan en ethaan. De atmosfeer is zo dik en de zwaartekracht is zo zwak dat we er zouden kunnen vliegen als we vleugels hadden. De lucht is er echter gevuld met het dodelijke waterstofcyanide.

Ligeia Mare is meer dan 150 meter diep en strekt zich uit over een gebied van vele honderden kilometers. Op één van de foto’s die in 2007, 2009 en 2013 zijn genomen is een vreemde witte structuur te zien voor de zuidelijke bergachtige kust.

De vlek, die bijna 20 kilometer lang en 10 kilometer breed is, staat op een foto van 10 juli 2013, maar is niet te zien op beelden die daarvoor en op 26 juli van datzelfde jaar zijn gemaakt. Foto’s die in de aankomende maanden worden gemaakt moeten meer duidelijkheid geven. Het onderzoek is verschenen in Nature Geoscience.

[Cornell]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robert
Robert
9 jaren geleden

Pietje, kom vertel eens even een mooi verhaal.

JB62
JB62
9 jaren geleden

Het lijkt erop dat het niveau van de meren en rivieren van vloeibaar methaan en ethaan gedaald is. “Laagtij of eb”. Hierdoor komen er meer stukken (tijdelijk) droog te liggen. De mogelijke eb en vloed invloed word waarschijnlijk dan veroorzaakt door Saturnus.

Jeroen
Jeroen
9 jaren geleden

Oh oh, global warming op Titan ! (net zoals op wel meer planeten het geval is)

Aomnics
Aomnics
9 jaren geleden

nou wat ik wel weet over saturnes is dat de laaste dagen blijkbaar heel veel interesse is in entertainment technologie hologrammen (michael jackson) virtual reality bril binnekort! en vooral televisie beeldcommunicatie! is het eigenlijk daar staat die planeet deels voor.
de 7 ringen van saturnes bijv. controleert en beinvloed ons chakra systeem op zijn beurt hier op aarde.

maar over dit artikel ja speculeren is jullie grootst gave ja dat geef ik toe.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x