Universum

Eerste exoplaneet kleiner dan de Aarde ontdekt

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is buiten ons zonnestelsel een planeet ontdekt die kleiner is dan de Aarde. Het gaat om de kleinste planeet die is gezien sinds in 1995 de eerste zogenoemde exoplaneet werd ontdekt.

De ontdekking is gepubliceerd in Nature en is belangrijk voor de zoektocht naar buitenaards leven nu is bewezen dat de Kepler-telescoop zulke kleine planeten kan waarnemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Kepler-20e is 13 procent kleiner dan de Aarde en Kepler-20f drie procent groter. De werelden zijn waarschijnlijk rotsachtig net als onze planeet. Beide planeten draaien op 950 lichtjaar rond de ster Kepler-20. De vorige recordhouder kleinste exoplaneet, Kepler-10b, was 1,4 keer groter dan de Aarde.

De ontdekking komt slechts twee weken na de aankondiging van de eerste bevestigde planeet in de zogeheten leefbare zone rond een ster zoals de Zon.

kepler1934894827294

Kepler zoekt naar schommelingen die optreden wanneer een planeet voor een ster langs schuift. Op deze manier zijn al ruim 2.000 exoplaneten gevonden. De twee planeten ter grootte van de Aarde draaien in respectievelijk 6 en 19 dagen rond hun ster in het sterrenbeeld Lier.

Opmerkelijk is dat de rotsachtige planeten in het zonnestelsel niet per definitie dichter bij de ster staan dan gasreuzen, zoals in ons zonnestelsel, maar dat de verschillende planeetsoorten elkaar afwisselen.

kepler23498237492348

Rond Kepler-20 zijn reeds vijf planeten ontdekt, die allen dichter rond hun ster draaien dan Mercurius rond de Zon. Astronomen spreken van een belangrijke mijlpaal.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x