Natuur en Milieu

Mythe van de smeltende Noordpool: ijskap is dikker en groter dan 2 jaar geleden

Help ons door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam, sprak hij de onheilspellende woorden: “De ijskap van de Noordpool smelt in rap tempo en kan over zeven jaar in de zomer helemaal verdwenen zijn.” Gore kreeg de Nobelprijs voor zijn campagne tegen klimaatverandering.

Mythe van de smeltende Noordpool: ijskap is dikker en groter dan 2 jaar geleden
Al Gore (AP)
De Mail on Sunday onthult echter dat de Arctische ijskap al voor het tweede jaar op rij is gegroeid. Een gebied ter grootte van de Amerikaanse staat Alaska was twee jaar geleden nog open zee, maar wordt inmiddels weer bedekt met ijs.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Uit satellietgegevens van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center, dat onder andere wordt gefinancierd door NASA, blijkt dat de oppervlakte van het zeeijs sinds 2012 met 1,71 miljoen vierkante kilometer (43 procent) is toegenomen. Volgens de Deense meteorologische dienst is de ijskap nog sneller gegroeid, namelijk met 63 procent.

De gebruikte satellietbeelden, die afkomstig zijn van de Universiteit van Illinois, laten zien dat het ijs ook een stuk dikker is geworden. Daardoor zal het in de toekomst minder snel smelten, aldus professor Andrew Shepherd van de Universiteit van Leeds. “De Arctische ijskap is vanwege de ongewoon koele zomer van 2013 dikker en sterker dan normaal,” zei hij. “Hier moet men rekening mee houden bij het maken van voorspellingen.”

Al jaren wordt beweerd dat de Noordpool in de zomer ijsvrij zal zijn, met de nodige rampen tot gevolg. Door het smeltende ijs zouden gigantische hoeveelheden methaan vrijkomen, waardoor de aarde sneller opwarmt omdat de warmte van de zon niet langer door het ijs wordt gereflecteerd.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde in 2009 dat de Noordpool in 2014 ijsvrij zou zijn. Deze uitspraak werd in hetzelfde jaar herhaald door Gore tijdens een toespraak voor wereldleiders bij de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen, in een poging een nieuw klimaatverdrag erdoor te drukken.

Dergelijke misleidende voorspellingen worden nog altijd gedaan. Professor Peter Wadhams van de Cambridge-universiteit beweerde afgelopen maand nog dat de Noordpool dit jaar niet ijsvrij is, maar dat in september 2015 wel zal zijn.

Politici als Al Gore hebben vaak gezegd dat klimaatverandering ‘vaststaat’ en noemen mensen die twijfelen aan hun voorspellingen ‘klimaatontkenners’. Hoewel de voorspellingen van Wadhams zijn overgenomen door kranten en tv-zenders, zijn er maar weinigen die erin geloven.

Dr. Ed Hawkins van de Universiteit van Reading zei dat de afname van het zeeijs voor 2012 niet is te wijten aan klimaatverandering, maar aan natuurlijke variabiliteit. Dit gebeurde ook in de jaren twintig en dertig en heeft te maken met natuurlijke cycli, aldus Hawkins.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk001
Henk001
9 jaren geleden

In onderstaande link vind je de omvang van het zeeijs in september van 1979 tot 2013; de prognose voor september 2014 is ongeveer gelijk aan de omvang van 2013. Wie even de moeite neemt om te kijken ziet meteen dat twee jaar geleden (2012) een enorme uitschieter naar beneden was vergeleken met de dalende trend van ongeveer 1,2 miljoen km2 per 10 jaar. Op die trend zie je uitschieters naar boven (bijv 1996 met 8,0) en naar beneden.
In 2009 had je precies hetzelfde kunnen zeggen, omdat 2007 net zo’n uitschieter naar beneden was en 2008 en 2009 weer “herstel” lieten zien; om vervolgens weer weg te zakken. Wie weet blijkt over pakweg 10 jaar dat de trend inderdaad is omgekeerd. Maar conclusies trekken op basis van twee jaar na een uitzonderlijke uitschieter is — zeker als je terugdenkt aan 2007 – 2009 — nogal kortzichtig.
Politici als Gore en Kerry reageren overigens net zo kortzichtig op de uitschieters naar beneden als hier wordt gedaan op uitschieters naar boven.
http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2013/10/Figure3_Sept2013_trend.png

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Dit kan ook de grootste onzin zijn!!

Als het heelal ook zijn zomer en winter en herfst en lente heeft lijkt het mij heel normaal dat we straks geen polen meer over hebben en dat we 1000den jaren geen Elfstedentochten meer gaan zien.

Normaal toch leven we toch in een simulatie dimensie??

Zijn wij de Big Brother van de grote GODEN die hun second life spelen?

kukumatz
kukumatz
9 jaren geleden

Maar ja, inmiddels hebben ze overal een belasting voor bedacht die het leven steeds ingewikkelder maken om rond te komen met je salaris.
Dit betekent meer schuld en dus handelbaarder voor de Elite op deze wereld.
Al Gore, zijn achternaam is wat dubieus, heeft de gehele wereld voorgelogen, wat toen al gezegd werd maar door niemand gelooft en elk anders denkend mens werd uitgespuugd door de rest van de “wetenschappers” die de US hielpen eraan te verdienen, net zoals ze de EU hierin hielpen de mensen BANG te maken.
Deze man is een fantast eerste klas, wat de Elite hem voorkauwt, brengt hij de wereld in.
Net zoals Rasmussen nu doet omtrent de Oekraïne, liegen en bedriegen op grote schaal.
En iedere regering op de wereld maar tegen Al Gore opkijken, die man heeft er verstand van.
Opnieuw leugens uit de US, wanneer komt de EU nu eens uit hun roes van alles te geloven?
Hebben zij geen eigen denkvermogen maar geloven alles wat de US zegt?
De US is niet alwetend en zeker niet te vertrouwen met wat ze zegt tegen ons en vooral de eigen bevolking, volgens mij hebben ze het evangelie van JUDAS aangenomen.

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

In onderstaande link kun je de oppervlaktes voor het minimum in september van 1979 tot 2013 zien. De verwachting voor 2014 is ongeveer evenveel als 2013. Wat meteen opvalt is een dalende trend van ongeveer 1,2 miljoen km2 per 10 jaar. Wat ook meteen opvalt is dat er uitschieters naar boven en naar beneden zijn. 2012 was een extreme uitschieter naar beneden. 2013 zat weer ongeveer op de dalende trendlijn. Om na twee jaar te zeggen dat de dalende trend voorbij is, is nogal kortzichtig. Vergelijk met 2007: ook een enorme uitschieter naar beneden. 2008 en 2009 lieten weer “herstel” zien, maar daarna ging het weer naar beneden. Overigens is de reactie van Gore en Kerry op de uitschieters naar beneden in 2007 en 2012 al even kortzichtig.
http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2013/10/Figure3_Sept2013_trend.png

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x