Homepagina » Archeologie » Blonde mummies: Oudste bewoners West-China hadden Europees uiterlijk
Blonde mummies: Oudste bewoners West-China hadden Europees uiterlijk

Blonde mummies: Oudste bewoners West-China hadden Europees uiterlijk

In de Chinese autonome regio Sinkiang zijn vele tientallen goed bewaarde mummies gevonden die ongeveer 4000 jaar oud zijn. Ze zijn op natuurlijke wijze bewaard gebleven, in tegenstelling tot de mummificatie zoals die in het oude Egypte werd toegepast.

In het regionale museum van Ürümqi zijn enkele van de mummies te zien, alsmede archeologische vondsten die te maken hebben met de zijderoute. De mummies zijn ontdekt in de Taklamakan-woestijn en dragen kleurige kledij. Ze zien er verrassend genoeg Europees uit.

Toen de sinoloog Victor Mair in de zomer van 1988 op één van zijn archeologische trektochten door West-China het museum in Ürümqi bezocht, wachtte hem een verrassing. Aan het eind van de afdeling archeologie was een nieuwe zaal ingericht met mummies. Mair was verbaasd over hun uiterlijk. Voor hem lagen geen Chinezen of Mongolen, maar figuren met scherpe neuzen, diepe en ronde oogkassen, blond of rood haar en dikke baarden. Het waren onmiskenbaar blanken.

Wetenschappelijke artikelen over de Tarim-mummies verschenen in 1995 en 1998 in het Journal of Indo-European Studies. Mair, auteur van het boek ‘Mummies of the Tarim Basin’, concludeerde dat de blanken 1000 jaar eerder in het gebied arriveerden dan de Oost-Aziatische volkeren. In 2004 stelden wetenschappers van de Universiteit van Jilin vast dat de oudste bewoners van West-China niet uit Oost-Azië kwamen.

In de Taklamakan, waar de luchtvochtigheid gemiddeld vijf procent bedraagt en per jaar nog geen 35 millimeter regen valt, krijgen ontbindende bacteriën geen kans, te meer omdat de bodem een hoog zoutgehalte kent en de winters extreem koud zijn.

Bij die unieke combinatie van omstandigheden blijven niet alleen de lichamen van de overledenen intact – zonder de ingrepen die de Egyptische mummies ondergingen – maar ook hun kleding. Het weefpatroon van de wollen omslagdoeken die sommige mummies uit Sinkiang dragen lijkt sprekend op dat van de doeken die in de zoutmijnen nabij Hallstatt in Oostenrijk zijn opgedoken. Die kleding was geweven door voorouders van de Kelten.

In het zand van de Taklamakan zijn manuscripten gevonden in het Tochaars, een taal die in de achtste eeuw door de opkomst van de Turkstalige Oeigoeren is uitgestorven. Net als het Keltisch maakt het Tochaars deel uit van de familie van Indo-Europese talen.

Pas na de expedities van Mair kreeg de westerse wereld lucht van de Tarim-mummies. Toch was de Amerikaan niet de eerste die ze opmerkte. Exemplaren zijn al een eeuw geleden beschreven door ontdekkingsreizigers als Sven Hedin, Albert von Le Coq en Sir Aurel Stein.

De mummies liggen erg gevoelig. Oeigoeren ruimen volop graven met ‘heidenen’ en Oeigoerse archeologen tonen zich soms ronduit vijandig tegenover de ‘buitenlandse duivels’. Pas geleden zouden vier van de mummies worden tentoongesteld door het archeologiemuseum van de Penn-universiteit in Philadelphia. De Chinese autoriteiten vaardigden op het laatste moment een verbod uit: de mummies mochten niet worden getoond.

In het officiële Chinese verhaal, dat ook in de regionale staatsmusea in Sinkiang strak wordt uitgedragen, is bijna geen plaats voor de allochtone voorgeschiedenis van de regio. Te veel aandacht voor andere wortels brengt mensen op de verkeerde ideeën, vond Peking.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Van Eijk
Van Eijk
6 jaren geleden

De heer Evert Jan Poorteman verteld het verhaal over de annunaki en hoe het Hollands (Diets) daar direct van afstamt. Deze blonde mummies passen wat mij betreft prima in zijn verhaal.

Bataaf
Bataaf
6 jaren geleden

http://atlanteangardens.blogspot.nl/2014/06/ancient-aryan-mummies-and-pyramids-of.html

In zuid amerika eveneens blonde mummies alsook in Egypte.
Let the truth be known

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Idd, ze hebben de multiculturele samenleving met de oeigoeren getest. En omdat het zo succes was doen we het hier nog een keer…

Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
6 jaren geleden

Blonde mummies…materiaal voor een nieuwe film? Met Duitsers die dan op zoek gaan naar die mummies enzo?

krull
krull
6 jaren geleden

Het is een schande om rust plaatsen van overledenen op te graven en te kijk te stellen in een glazen kooien. Er is totaal geen respect meer voor de overledenen die al eeuwen rusten op hun rustplaats. Vooral mummies lijken tentoonstellen daar kikken ze op voor geld. De meesten beseffen iet dat daar een vloek op zit. Ik neem aan dat je je dierbaren ook niet te kijk zet in een glazen kooi voor bezichtiging voor geld.

x

Check Also

kaag

Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

beschaving

Bewijs voor mysterieuze wereldomvattende beschaving die aarde beheerste? 250+ verbluffende foto’s

Volgens Jimmy van het populaire YouTube-kanaal Bright ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

5
0
We lezen graag je reactie!x