Gezondheid

Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E102)

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Iedere keer als je een hap pudding neemt of een geel gekleurd snoepje in je mond stopt bestaat de kans dat je ook E102 binnenkrijgt. Deze omstreden kleurstof wordt gevonden in honderden bewerkte voedselproducten.

E102 of tartrazine is een felgele kleurstof die wordt verwerkt in voedingsmiddelen, textiel en cosmetica.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Deze kunstmatige kleurstof werd in 1865 ontwikkeld door een Duitse scheikundige. Volgens de Europese regelgeving moet tenminste 85 procent van E102 pure kleurstof zijn. De rest mag bestaan uit andere stoffen, waaronder schadelijke zware metalen als kwik, arseen, cadmium en lood. Sommige soorten E102 bevatten bovendien aluminium, maar dat hoeft de producent niet te vermelden.

Verboden

Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de nummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur te geven. Beruchte kleurstoffen zijn de zogeheten Southampton Six, of azokleurstoffen tartrazine (E102), chinolinegeel (E104), zonnegeel FCF (E110), azorubine (E122), ponceau 4R (E124) en allurarood AC (E129). Deze zes kleurstoffen werden door de Universiteit van Southampton in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen.

E102 zit onder meer in custardpoeder, cakemeel, vruchten op sap, jam, snoep, mosterd, ijs, gebak, mayonaise, frisdranken, zoetzure producten, chips, soep, vissticks en vruchtenhagel. Ook de medicijnen Citrosan en Pantoprazol danken hun gele kleur aan E102.

E102 is bekend onder de namen Cl 19140, Food Yellow 4, Acid Yellow 23 en Amarillo. In Noorwegen is E102 verboden in voedselproducten. Voorheen was de stof ook verboden in Duitsland en Oostenrijk.

Frisdranken

Tartrazine is goedkoop en goed oplosbaar in water. Daarom wordt deze stof toegevoegd aan veel frisdranken. Bovendien blijft E102 stabiel in zure oplossingen of als de stof wordt verhit.

Omdat E102 wordt verdacht van allergische reacties, wijkt de industrie meer en meer uit naar een andere kleurstof: E160b of Annatto. Maar E160b kan ook allergische reacties of eczeem veroorzaken.

Franse onderzoekers vonden een mogelijk natuurlijk alternatief in een bijproduct van cider. Andere alternatieven zijn bètacaroteen, kurkuma en luteïne.

Histamine

Afbraakproducten van E102 kunnen allergische reacties versterken, vooral bij astmapatiënten. Tartrazine stimuleert namelijk de aanmaak van histamine. Ook mensen die last hebben van aspirine-intolerantie kunnen dergelijke reacties krijgen. Andere bijwerkingen die bleken uit onderzoeken zijn: migraine, wazig zicht, jeuk, hooikoorts en vlekken op de huid. De stof is mogelijk ook kankerverwekkend.

De consumptie van aluminium, dat in tartrazine kan zitten, is in verband gebracht met dementie. Een combinatie van kleurstoffen waaronder E102 en natriumbenzoaat (E211) kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen van 3 en van 8-9 jaar oud.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
garriet60
garriet60
11 jaren geleden

en nu?? met zn allen opstaan en deze rotsooi uit ons voedselpaket te laten halen . en er nooit meer in te mogen laten doen .t,zal wel weer tegen dovemans oren gezegd worden want wij heben deze troep toch maar al te graag .zien we dagelijks ook in de kranten op tv ;dat er weer eentje het ziekenhuis ingetrapt is of een moeder die haar bloedeigen kinden vermoordmet messteken ;dan denken ze bij onze zo mooie regering zo weer twee van deze aardbodem weg want zij ?? doen er toch al geen kloten aan ,ik zou zeggen weg met deze regerings vorm en?? weg met het koningshuis want ook daar zitten de killers

ikzelfzelf
ikzelfzelf
11 jaren geleden

Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de nummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur te geven.

Eigenlijk kan je deze zin beter anders formuleren.

Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de gifsoorten vanuit de geheime lijst met gifnummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur en vergif te geven.

Ron Raz
Ron Raz
11 jaren geleden

Als je echt bewust wilt eten, zoek eens voor de grap uit wat dierlijke producten met je lichaam en bewustzijn doen.. Veganisme is HET antwoord ivm bewustzijn & gezondheid

FantoomPARadox
FantoomPARadox
11 jaren geleden

Ik kan beter stoppen met eten. Niks deugt meer. Misschien ga ik dan dood.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x