Homepagina » Gezondheid » Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E102)
Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E120)

Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E102)

Iedere keer als je een hap pudding neemt of een geel gekleurd snoepje in je mond stopt bestaat de kans dat je ook E102 binnenkrijgt. Deze omstreden kleurstof wordt gevonden in honderden bewerkte voedselproducten.

E102 of tartrazine is een felgele kleurstof die wordt verwerkt in voedingsmiddelen, textiel en cosmetica.

Deze kunstmatige kleurstof werd in 1865 ontwikkeld door een Duitse scheikundige. Volgens de Europese regelgeving moet tenminste 85 procent van E102 pure kleurstof zijn. De rest mag bestaan uit andere stoffen, waaronder schadelijke zware metalen als kwik, arseen, cadmium en lood. Sommige soorten E102 bevatten bovendien aluminium, maar dat hoeft de producent niet te vermelden.

Verboden

Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de nummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur te geven. Beruchte kleurstoffen zijn de zogeheten Southampton Six, of azokleurstoffen tartrazine (E102), chinolinegeel (E104), zonnegeel FCF (E110), azorubine (E122), ponceau 4R (E124) en allurarood AC (E129). Deze zes kleurstoffen werden door de Universiteit van Southampton in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen.

E102 zit onder meer in custardpoeder, cakemeel, vruchten op sap, jam, snoep, mosterd, ijs, gebak, mayonaise, frisdranken, zoetzure producten, chips, soep, vissticks en vruchtenhagel. Ook de medicijnen Citrosan en Pantoprazol danken hun gele kleur aan E102.

E102 is bekend onder de namen Cl 19140, Food Yellow 4, Acid Yellow 23 en Amarillo. In Noorwegen is E102 verboden in voedselproducten. Voorheen was de stof ook verboden in Duitsland en Oostenrijk.

Frisdranken

Tartrazine is goedkoop en goed oplosbaar in water. Daarom wordt deze stof toegevoegd aan veel frisdranken. Bovendien blijft E102 stabiel in zure oplossingen of als de stof wordt verhit.

Omdat E102 wordt verdacht van allergische reacties, wijkt de industrie meer en meer uit naar een andere kleurstof: E160b of Annatto. Maar E160b kan ook allergische reacties of eczeem veroorzaken.

Franse onderzoekers vonden een mogelijk natuurlijk alternatief in een bijproduct van cider. Andere alternatieven zijn bètacaroteen, kurkuma en luteïne.

Histamine

Afbraakproducten van E102 kunnen allergische reacties versterken, vooral bij astmapatiënten. Tartrazine stimuleert namelijk de aanmaak van histamine. Ook mensen die last hebben van aspirine-intolerantie kunnen dergelijke reacties krijgen. Andere bijwerkingen die bleken uit onderzoeken zijn: migraine, wazig zicht, jeuk, hooikoorts en vlekken op de huid. De stof is mogelijk ook kankerverwekkend.

De consumptie van aluminium, dat in tartrazine kan zitten, is in verband gebracht met dementie. Een combinatie van kleurstoffen waaronder E102 en natriumbenzoaat (E211) kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen van 3 en van 8-9 jaar oud.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de nummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur te geven.

  Eigenlijk kan je deze zin beter anders formuleren.

  Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de gifsoorten vanuit de geheime lijst met gifnummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur en vergif te geven.

  3 likes
 2. en nu?? met zn allen opstaan en deze rotsooi uit ons voedselpaket te laten halen . en er nooit meer in te mogen laten doen .t,zal wel weer tegen dovemans oren gezegd worden want wij heben deze troep toch maar al te graag .zien we dagelijks ook in de kranten op tv ;dat er weer eentje het ziekenhuis ingetrapt is of een moeder die haar bloedeigen kinden vermoordmet messteken ;dan denken ze bij onze zo mooie regering zo weer twee van deze aardbodem weg want zij ?? doen er toch al geen kloten aan ,ik zou zeggen weg met deze regerings vorm en?? weg met het koningshuis want ook daar zitten de killers

  2 likes
 3. vreemd als je vergiftigd wordt dan hoor je niemand,die hier verstand van heeft?
  pluk je de rijke geld uit de zak dan staan ze op de bariekade.
  de regeringen weet dan niet hoe snel ze dit terug moeten draaien.
  als je tot het gepeupel behoort dan maak het niet uit hoe je vergiftigd wordt.

  2 likes
 4. Alles is creep op deze wereld, behalve de natuur en de dieren.
  Alles wat wij doen, eten, bedenken, veroorzaken, ontdekken en creeren is creep. En als het dan nog niet zo is, dan wordt het wel zo.
  We stoppen onszelf en onze omgeving vol met gif en we leven tussen het gif (straling, vervuiling)… we zijn maar een smerig ras en idd we kunnen maar beter helemaal maar niets meer eten of doen of wat dan… want het wordt gewoon helemaal niks. We kunnen het niet, we verzieken alles. We zijn doordrenkt met giftige eigenschappen zoals hebberigheid, ego(isme), haat en ga maar door. We knokken om het om te buigen en lezen ons suf en mediteren ons suf… maar de smerigheid gaat gewoon door. Puinzooi maken we ervan, elke keer weer… het lukt de mensheid gewoon niet! Er zit iets heel zieks in ons. Hard… maar wel de waarheid

  2 likes
 5. Veel mensen doen altijd of het zo moeilijk is zuiver te eten. Mijn ervaring is dat het een stuk makkelijker is. Mijn vrouw, dochter, zoon en ik leven veganistisch, biologisch, suiker (of andere zoetstof) vrij en geen verdere synthetische stoffen of E-nummers en ikzelf ook nog gluten vrij. We eten zoveel mogelijk vers.
  Ik weet nu wat ik eet!
  Moeilijk is het niet. De omgeving doet er moeilijk over. Maar ja, dat laat me koud.

  2 likes
 6. [quote name=”garriet60″]en nu?? met zn allen opstaan en deze rotsooi uit ons voedselpaket te laten halen . en er nooit meer in te mogen laten doen .t,zal wel weer tegen dovemans oren gezegd worden want wij heben deze troep toch maar al te graag .zien we dagelijks ook in de kranten op tv ;dat er weer eentje het ziekenhuis ingetrapt is of een moeder die haar bloedeigen kinden vermoordmet messteken ;dan denken ze bij onze zo mooie regering zo weer twee van deze aardbodem weg want zij ?? doen er toch al geen kloten aan ,ik zou zeggen weg met deze regerings vorm en?? weg met het koningshuis want ook daar zitten de killers[/quote]

  Een paar vrachtwagentjes vol met die troep op het Binnenhof storten misschien.
  Vinden ze vast wel lekker!!?

  1 likes
 7. Als je echt bewust wilt eten, zoek eens voor de grap uit wat dierlijke producten met je lichaam en bewustzijn doen.. Veganisme is HET antwoord ivm bewustzijn & gezondheid

  0 likes
 8. Ik kan beter stoppen met eten. Niks deugt meer. Misschien ga ik dan dood.

  0 likes
 9. Is het niet mogelijk dat ze het hele menselijke ras in een raket proppen of iets wat erop lijkt en gewoon afschieten het heelal in.
  We misbruiken en gebruiken toch alles en iedereen om ons heen.
  Zelfs diegenen die het ontkennen ontkomen er niet aan..
  Alles is eens uitgetest op dieren en op de natuur… omdat wij mensen maar langer willen leven en zg luxer en plezieriger willen leven en daar moet alles voor wijken.

  Alles gaat om Ons Ons Ons en diegenen die het ontkennen en zeggen niet zo te leven, zijn ook niet eerlijk.
  Deze mensen internetten ook en de straling ervan is ook giftig en zo zijn er nog wel 100.000 dingen

  Afschieten het heelal in… we zijn het niet waard om hier te leven… we parasiteren overal waar we ons nestelen. We zijn een soort kanker op deze wereld en niet in staat onszelf te genezen in onze geest

  t is gewoon echt niet ok wat we doen en hoe we zijn

  Kijk naar de natuur en de dieren. Zij zijn gewoon hoe ze zijn… in balans
  en we krijgen het ook nog s voor elkaar om dit uit balans te trekken

  Ja ja… we kunnen trots op onszelf zijn. Dat moeten we, volgens de New Age visie… maar hoe kan dat dan? Alles gaat gewoon door… alles en alles wordt zieker en zieker

  of ben ik negatief… want dat mag niet toch? Dat is niet ok
  Alles moet positief en leuk zijn
  We hebben alleen niet door, dat we doordrenkt zijn met dit gegeven

  eerlijk is eerlijk

  0 likes
 10. en dan zie je die zg spirituele meesters les geven over hoe het allemaal zou moeten. Daarna rijden ze weg in hun dikke auto’s en o o o wat houden ze van iedereen en van de Wereld en het Universum.
  Ondertussen blazen ze bij elke trap op de pedaal wel weer een stoot giftige uitlaatgassen de lucht in met kankerverwekkende stoffen en o o o wat zijn ze bewust bezig.
  Hou van jezelf, dan hou je van iedereen en alles om je heen

  Nou sorry hoor… de 1e die moet ik nog tegen komen die schoon is van dit alles en die dit eigenlijk in alle eerlijkheid mag zeggen…

  0 likes
 11. Beste mede lotgenoten 😉

  Willen we met ons allen zuiver en gezond eten? Hebben we wel minder tijd om voor de buis te hangen, te gaan werken, school etc. Dan moeten we ZELF ons eigen eten zoeken.

  Weet je niet wat je kunt eten? Kijk dan eens naar de (wilde) dieren in je omgeving. Dat is nuttiger dan kijken wie we kunnen afkraken op de buis of wat dan ook. Geen mcDrek meer oid. gewoon de nootjes in het bos plukken/rapen.

  Snoep gezond, pik de eekhoorns hun nootjes 😛

  0 likes
 12. Overal waar E voorstaat, is gif toegevoegd.Zo dan hebben we de E stoffen gelijk allemaal maar gehad.

  0 likes
 13. Zelfs Wikipedia waarschuwt er voor :

  “Tartrazine in voeding dient vermeden te worden door mensen met een overgevoeligheid voor salicylaten.[2] Er is onderzoek bekend waaruit blijkt dat gebruik van tartrazine bij een zeer kleine groep mensen kan leiden tot netelroos, dermatitis, astma, of rinitis.[3] Tartrazine stimuleert mogelijk de histamineproductie in het lichaam.[2] Tartrazine behoort tot de additieven waarvan de Britse voedingsautoriteit in september 2007 aangaf dat het verminderen van het gebruik bij hyperactieve kinderen mogelijk enig positief effect kan hebben.”

  0 likes
 14. [quote name=”Ron Raz”]Als je echt bewust wilt eten, zoek eens voor de grap uit wat dierlijke producten met je lichaam en bewustzijn doen.. Veganisme is HET antwoord ivm bewustzijn & gezondheid[/quote]

  Uiteraard wel even op de genetische gemanipuleerde rotzooi letten, anders heeft veganisme ook weinig nut!!!!

  0 likes
 15. [quote name=”DSM”]Veel mensen doen altijd of het zo moeilijk is zuiver te eten. Mijn ervaring is dat het een stuk makkelijker is. Mijn vrouw, dochter, zoon en ik leven veganistisch, biologisch, suiker (of andere zoetstof) vrij en geen verdere synthetische stoffen of E-nummers en ikzelf ook nog gluten vrij. We eten zoveel mogelijk vers.
  Ik weet nu wat ik eet!
  Moeilijk is het niet. De omgeving doet er moeilijk over. Maar ja, dat laat me koud.[/quote]
  Prima,maar wat voor het drinkwater?
  weet je zeker dat dit helemaal vrij chemische is of helemaal natuurlijk water?

  0 likes
 16. #7:
  spijtig genoeg is het waar wat je zegt, de mensheid is idd een parasiet, zelfs diegenen die denken goed bezig te zijn want hun ecologische voetafdruk blijft tenslotte ook achter.kinderen krijgen is eigenlijk al een misdaad tegen moeder aarde als je eerlijk bent want een mens heeft immens veel nodig om hier in het rijtje te kunnen lopen zolang we niet in harmonie mét de natuur leren leven..

  0 likes
 17. [quote name=”Hunting Wolf”]Overal waar E voorstaat, is gif toegevoegd.Zo dan hebben we de E stoffen gelijk allemaal maar gehad.[/quote]
  Niet alles wat een E-nummer is, is ongezond. E300 is ascorbinezuur, oftewel vitamine C en is natuur eigen geproduceerd.

  0 likes
 18. [quote name=”DSM”]Veel mensen doen altijd of het zo moeilijk is zuiver te eten. Mijn ervaring is dat het een stuk makkelijker is. Mijn vrouw, dochter, zoon en ik leven veganistisch, biologisch, suiker (of andere zoetstof) vrij en geen verdere synthetische stoffen of E-nummers en ikzelf ook nog gluten vrij. We eten zoveel mogelijk vers.
  Ik weet nu wat ik eet!
  Moeilijk is het niet. De omgeving doet er moeilijk over. Maar ja, dat laat me koud.[/quote]

  IK heb veel mensen in mijn omgeving die ook veganistisch leven, een opmerkelijk aantal van heen heeft/had gezondheidsproblemen. Opvallend was om te zien dat de oplossing meer dan eens het eten van vlees lag. Waar zij beschaamd kozen voor hun gezondheid en dus wederom vlees(al is het wel gematigd) gingen nuttigen, de anderen veganisten hen vooral buitensloten, voor hen was de gezondheid die aantoonbaar verbeterde na het eten van vlees minder belangrijk dan de gedeelde filosofie dat vlees eten het werk van de duivel is.

  Mensen zijn ontwikkeld om ook vlees te eten, en in het verleden (voor de arme periode in de steden waar er een tekort was aan alles) at men ook veel meer vlees. Het was een dagelijkse aanvulling op de groente en vruchten die men toen at, vlees was alom aanwezig.

  Ik gun iedereen zijn geloof, maar de onzin die soms verspreid wordt om de eigen overtuiging te steuenen gaat wel heel ver. In verhouding ken ik veel meer zogenaamd gezonde mensen met gezondheidsproblemen, dan slechte die gewoon alles eten!

  Maar ook hier geldt, men ervaringen zeggen niets. Zoals uitpsraken over al die zogenaamd slechte zaken zonder onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Wist u dat je van Soja kanker kan krijgen, ik weet zeker dat gezondsheidsfreakjes dat echter wel probleemloos blijven eten…

  Vroegûh hadden we in Nederland zo een mooi gezegde; alles waar te voor staat is slecht voor je. U en de rest doe er mee wat u wilt.

  0 likes
 19. @7 Ik heb gisteren de film Time gezien.
  in die film gaat het over de mens die genetisch is gemanipuleerd.
  Na het moment dat je 25 bent geworden gaat er een klok lopen die aangeeft hoe lang je nog te leven hebt, maar…je kan de klok ook verlengen,
  kun je de klok niet op tijd verlengen dan ga je dood.
  dit hele concept bedacht door de rijken die de groei van de mens willen controleren…..
  even googelen.
  op zich wel een interessante film.

  ik sta er niet achter overigens, wel hoe de film afloopt, hehehe

  0 likes
 20. [quote name=”G74″]@7 Ik heb gisteren de film Time gezien.
  in die film gaat het over de mens die genetisch is gemanipuleerd.
  Na het moment dat je 25 bent geworden gaat er een klok lopen die aangeeft hoe lang je nog te leven hebt, maar…je kan de klok ook verlengen,
  kun je de klok niet op tijd verlengen dan ga je dood.
  dit hele concept bedacht door de rijken die de groei van de mens willen controleren…..
  even googelen.
  op zich wel een interessante film.

  ik sta er niet achter overigens, wel hoe de film afloopt, hehehe[/quote]

  Bijzonder goede,mooie en vooral boeiende film ! heerlijk, heb er van genoten.
  Wist niet dat mr Timberland zo goed was als acteur.

  Aanrader !

  0 likes
 21. [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”DSM”]Veel mensen doen altijd of het zo moeilijk is zuiver te eten. Mijn ervaring is dat het een stuk makkelijker is. Mijn vrouw, dochter, zoon en ik leven veganistisch, biologisch, suiker (of andere zoetstof) vrij en geen verdere synthetische stoffen of E-nummers en ikzelf ook nog gluten vrij. We eten zoveel mogelijk vers.
  Ik weet nu wat ik eet!
  Moeilijk is het niet. De omgeving doet er moeilijk over. Maar ja, dat laat me koud.[/quote]

  Mensen zijn ontwikkeld om ook vlees te eten, en in het verleden (voor de arme periode in de steden waar er een tekort was aan alles) at men ook veel meer vlees. Het was een dagelijkse aanvulling op de groente en vruchten die men toen at, vlees was alom aanwezig.

  Maar ook hier geldt, men ervaringen zeggen niets. Zoals uitpsraken over al die zogenaamd slechte zaken zonder onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Wist u dat je van Soja kanker kan krijgen, ik weet zeker dat gezondsheidsfreakjes dat echter wel probleemloos blijven eten…

  Vroegûh hadden we in Nederland zo een mooi gezegde; alles waar te voor staat is slecht voor je. U en de rest doe er mee wat u wilt.[/quote]

  Deels pure onzin, want ‘vroeger’, zo’n 50 jaar geleden, en daarvoor en erna werd er helemaal niet veel vlees gegeten man, mijn moeder (nu 60) at maar 1 a 2 keer per week vlees.
  Het vlee was hartstikke duur, en eigenlijk alleen voor de rijke.
  De gezinnen waren ook dusdanig groot dat het onbetaalbaar was om elke dag vlees te eten.
  Het is ook van de zotte, dat mensen ELKE DAG vlees eten, sochtends en smiddags op de boterham, en savonds een kilo knaller op het bord.
  Ongezond, en bizar om daar speciaal dieren voor te fokken.

  IK houd het op 1a2x in de week.
  Dan eet ik zuiver (duur) vlees, en eet ik het bewust. Ik zie het ook als vlees, en niet als een product.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

Al eeuwenlang spreken de zeven wereldwonderen tot ...

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Ontdek hier wat hij ontdekte

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Dit is wat hij ontdekte

In juli 1899 claimde Nikola Tesla tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.