Natuur en Milieu

Eindelijk: Kamer stemt tegen nieuwe genetisch aangepaste maïssoort

Help anderen door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een ruime Kamermeerderheid heeft zich geschaard achter een motie van de Partij voor de Dieren tegen de toelating van een nieuwe genetisch gemanipuleerde maïssoort in de Europese Unie.

De Nederlandse regering wilde zich in Brussel onthouden van stemming over het omstreden gewas, maar daar ging de Kamer niet mee akkoord.

Nu de motie is aangenomen, zal Nederland duidelijk stelling moeten nemen tegen de toelating van genetisch gemanipuleerd maïs van chemiereus DuPont Pioneer, de grootste producent van genetisch gemanipuleerde zaden in de Verenigde Staten.

Koerswijziging

Morgen gaat de Raad Algemene Zaken zich buigen over de toelating van maïssoort 1507. Dankzij de motie zal minister Timmermans van Buitenlandse Zaken namens Nederland tegen toelating van dit gewas in de EU moeten stemmen.

“De verschuiving van de Nederlandse positie in het debat over gentech is historisch,” licht indiener van de motie Esther Ouwehand (PvdD) toe. “Waar Nederland tot nu toe tot de verdedigers van gentech behoorde, moet de regering zich nu scharen in het tegenkamp. Een belangrijke koerswijziging die ook in andere nationale parlementen niet onopgemerkt zal blijven.”

In het debat over genetisch aangepaste gewassen in Europa speelt Nederland een grote rol. Steeds meer EU-lidstaten willen geen teelt of import meer toestaan vanwege de grote risico’s die kleven aan genetische manipulatie. De Nederlandse regering stemde tot nu toe altijd voor toelating van gentech in de EU. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, is nu sprake van een koerswijziging.

Gifproducerende plant

Als gevolg van de controverse liggen besluiten over de toelating van nieuwe transgene gewassen al enige tijd stil. Pioneer heeft via de rechter afgedwongen dat de EU voor half februari een besluit moet nemen over de maïssoort, die door middel van genetische manipulatie is omgetoverd tot een gifproducerende plant.

Als de EU groen licht geeft, mag de maïssoort in alle lidstaten worden verbouwd, ook in landen die er fundamentele bezwaren tegen hebben.

Bron: Partijvoordedieren.nl Foto: Flickr/1DM38314

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

Dit zegt dus nog niks. Voor hetzelfde geldt wordt er dus gewoon voor gestemd. En eerlijk gezegd denk ik dat dat ook gebeurd.

Mescal
Mescal
8 jaren geleden

En opnieuw speelt Europa de extreem rechtse partijen in de kaart. Hoe is het toch mogelijk dat een land niet zelf kan kiezen of ze dit toelaat of niet? Weeral een bewijs dat de EU aan grondige hervorming toe is

nature
nature
8 jaren geleden

Ik houd mijn hart vast. Leugens zijn de norm geworden.
Dit gaat over mais. Maar mais is niet eens ons hoofdvoedsel. Hoe staat het met de rest. Zoals dat idiote patent op broccoli. Daar hoor je niemand over. Of de tomaten…
En alles wat al is verwerkt in vitaminen etc. Soja? Geen idee.

garriet60
garriet60
8 jaren geleden

dit soort gewassen moeten ze helemaal verbieden .behoort niet hier verbouwd te worden totdat het echt?? vertrouwd is .

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x