Archeologie

Enorm 1.100 jaar oud Maya-complex ontdekt in bergen van Georgia, VS

Help ons door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in de bergen van North Georgia ruïnes ontdekt van een oude Mayastad die tenminste 1.100 jaar oud is. Dat meldt Raw Story.

Volgens Richard Thornton van Examiner.com is de stad gebouwd door Maya’s die oorlogen, vulkaanuitbarstingen, droogte en hongersnood ontvluchtten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 1999 leidde archeoloog Mark Williams van de Universiteit van Georgia een expeditie om de Kenimer Mound te onderzoeken, een grote, vijfhoekige piramide die rond het jaar 900 na Christus werd gebouwd op de uitlopers van het hoogste gebergte van de staat Georgia, Brasstown Bald. Veel lokale bewoners namen altijd aan dat de piramide een beboste heuvel was, maar het is in feite een bouwwerk dat op een bestaande heuvel is gebouwd. Deze methode werd vaak toegepast door Maya’s in Midden-Amerika en inheemse stammen in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Al jaren wordt gespeculeerd over het lot van de mensen die in de eerste eeuw in de grootse Meso-Amerikaanse gemeenschappen leefden. Sommige historici geloven dat ze stierven als gevolg van de pest of voedseltekort, maar anderen overwegen de mogelijkheid dat ze massaal zijn gemigreerd naar andere gebieden.

Toen bewijs werd gevonden dat er een verband is tussen de vindplaats in Georgia en de Maya’s bracht de Zuid-Afrikaanse archeoloog Johannes Loubser teams naar het gebied om bodemmonsters te nemen en aardewerk te analyseren. Men ontdekte dat de vindplaats zo’n 1.000 jaar geleden vele decennia werd bewoond. De mensen die er woonden stonden bekend als de Itza Maya, een woord dat is terug te vinden in de taal van de Cherokee in het gebied.

De stad die is ontdekt droeg naar verluidt de naam Yupaha, een stad waar de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto in 1540 tevergeefs naar zocht. Tot nu toe hebben archeologen tenminste 154 gemetselde muren blootgelegd die werden gebruikt als terras in de landbouw. Tevens is bewijs gevonden voor een hoog ontwikkeld irrigatiesysteem en zijn ruïnes aangetroffen van diverse andere stenen bouwwerken. Het meeste ligt mogelijk nog verborgen onder de grond.

De vondst is voornamelijk relevant omdat het specifieke verbanden aantoont tussen de cultuur van inheemse indianenstammen in het zuidoosten van de Verenigde Staten en de oude Maya’s. Volgens Thornton gaat het mogelijk om ‘de meest belangrijke archeologische ontdekking van de afgelopen tijd’.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x