Financieel

“Er komt een nieuwe recessie aan door domme acties van de EU”

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De landen van de Europese Unie voeren een slecht economisch beleid en stevenen daardoor weer af op een recessie. Dat stelt een groep economen die de Nobelprijs voor de Economie hebben gewonnen, onder wie Joseph Stiglitz en Peter Diamond, tijdens een bijeenkomst aan de Bodensee.

Europese landen hebben de economie kapot bezuinigd. Jonge mensen uit Spanje en Italië die in deze recessie op de arbeidsmarkt komen zullen een achterstand van vele decennia oplopen. De groep heeft felle kritiek op de economische strategie binnen de eurozone. “Het is erg verrassend hoe weinig ophef er is ontstaan over deze zeer destructieve vormen van beleid,” zei werkloosheidsexpert professor Peter Diamond. “Historici zullen de centrale bankiers van Europa besmeuren met pek en veren.”

De economen verwijten de overheden van de EU-landen dat ze niet meer hebben geïnvesteerd in banen, innovatie en grootschalige infrastructuurprojecten. Veel Europese landen hebben te maken met krimp of 0 procent groei. Zelfs met de Duitse economie gaat het niet goed.

Professor Stiglitz zei dat de bezuinigingsmaatregelen een ‘rampzalige mislukking’ zijn en direct verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het uitblijven van herstel in de eerste helft van dit jaar, toen Italië dieper in een recessie terugviel, Frankrijk geen groei boekte en zelfs de Duitse economie in het tweede kwartaal kromp.

Er is een kans dat het verloren decennium in Japan in het niet zal vallen bij deze depressie. “Ik ben erg bezorgd over de toekomst van de monetaire unie, die de gevolgen van de geopolitieke spanningen nog moet gaan voelen,” aldus Stiglitz. “Europa lijdt aan dodelijke politiek.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vertelde de groep dat het ‘erg moeilijk is om een munteenheid voor 18 lidstaten te beheren, als soevereine parlementen weigeren het beleid te volgen dat is opgesteld door de Europese instituties’. Ze hield vol dat de crisislanden hun tekort hadden teruggebracht en dat de ‘eerste vruchten’ van duurzaam herstel binnenkort kunnen worden geplukt.

Professor Christopher Sims, een expert op het gebied van monetair beleid, zei dat Europese beleidsmakers de Club Med-landen alleen maar verder in de problemen brengen door bezuinigingen op te dringen.

“Als ik Griekenland, Portugal of Spanje adviseerde, zou ik ze willen voorbereiden op een vertrek uit de euro,” zei hij. “Op deze manier heeft het geen zin om in de EMU te blijven. De Europeanen hebben een systeem gecreëerd dat nog erger is dan de gouden standaard. Ze bevinden zich in dezelfde positie als Zuid-Amerikaanse landen die dollars leenden.”

“De Duitsers willen niet dat de eurozone in elkaar stort, dus als ze echt fiscale steun nodig hebben tijdens een crisis, toveren die ze toch wel ergens vandaan,” besloot Sims.

[Daily Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
enkidoe
enkidoe
8 jaren geleden

ik quote: “dat nog erger is dan de gouden standaard.”, volgens mij is het los laten van de gouden standaard een van de opmaken geweest naar deze crisis. Men drukt maar bij en men drukt maar bij.

Arnold
Arnold
8 jaren geleden

Europa heeft helaas gebrek aan ECHTE leiders!

TheLightpoint
TheLightpoint
8 jaren geleden

Binnenkort gaat het beter! RIGHT, YES haha
Wacht ff, waar lag mijn roze bril ook alweer.
Zullen we die samen opzetten?
Komt goeeeeed;-)

Ferrimassi
Ferrimassi
8 jaren geleden

“If it’s a Yes, we will say ‘on we go’, and if it’s a No we will say ‘we continue”
Jean Claude Juncker(2005)

Democratie is een woord dat in Brussel alleen waarde heeft op een scrabble bord..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

31
0
We lezen graag je reactie!x