Financieel

“Er komt een nieuwe recessie aan door domme acties van de EU”

Help door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De landen van de Europese Unie voeren een slecht economisch beleid en stevenen daardoor weer af op een recessie. Dat stelt een groep economen die de Nobelprijs voor de Economie hebben gewonnen, onder wie Joseph Stiglitz en Peter Diamond, tijdens een bijeenkomst aan de Bodensee.

Europese landen hebben de economie kapot bezuinigd. Jonge mensen uit Spanje en Italië die in deze recessie op de arbeidsmarkt komen zullen een achterstand van vele decennia oplopen. De groep heeft felle kritiek op de economische strategie binnen de eurozone. “Het is erg verrassend hoe weinig ophef er is ontstaan over deze zeer destructieve vormen van beleid,” zei werkloosheidsexpert professor Peter Diamond. “Historici zullen de centrale bankiers van Europa besmeuren met pek en veren.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De economen verwijten de overheden van de EU-landen dat ze niet meer hebben geïnvesteerd in banen, innovatie en grootschalige infrastructuurprojecten. Veel Europese landen hebben te maken met krimp of 0 procent groei. Zelfs met de Duitse economie gaat het niet goed.

Professor Stiglitz zei dat de bezuinigingsmaatregelen een ‘rampzalige mislukking’ zijn en direct verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het uitblijven van herstel in de eerste helft van dit jaar, toen Italië dieper in een recessie terugviel, Frankrijk geen groei boekte en zelfs de Duitse economie in het tweede kwartaal kromp.

Er is een kans dat het verloren decennium in Japan in het niet zal vallen bij deze depressie. “Ik ben erg bezorgd over de toekomst van de monetaire unie, die de gevolgen van de geopolitieke spanningen nog moet gaan voelen,” aldus Stiglitz. “Europa lijdt aan dodelijke politiek.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vertelde de groep dat het ‘erg moeilijk is om een munteenheid voor 18 lidstaten te beheren, als soevereine parlementen weigeren het beleid te volgen dat is opgesteld door de Europese instituties’. Ze hield vol dat de crisislanden hun tekort hadden teruggebracht en dat de ‘eerste vruchten’ van duurzaam herstel binnenkort kunnen worden geplukt.

Professor Christopher Sims, een expert op het gebied van monetair beleid, zei dat Europese beleidsmakers de Club Med-landen alleen maar verder in de problemen brengen door bezuinigingen op te dringen.

“Als ik Griekenland, Portugal of Spanje adviseerde, zou ik ze willen voorbereiden op een vertrek uit de euro,” zei hij. “Op deze manier heeft het geen zin om in de EMU te blijven. De Europeanen hebben een systeem gecreëerd dat nog erger is dan de gouden standaard. Ze bevinden zich in dezelfde positie als Zuid-Amerikaanse landen die dollars leenden.”

“De Duitsers willen niet dat de eurozone in elkaar stort, dus als ze echt fiscale steun nodig hebben tijdens een crisis, toveren die ze toch wel ergens vandaan,” besloot Sims.

[Daily Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
enkidoe
enkidoe
9 jaren geleden

ik quote: “dat nog erger is dan de gouden standaard.”, volgens mij is het los laten van de gouden standaard een van de opmaken geweest naar deze crisis. Men drukt maar bij en men drukt maar bij.

Arnold
Arnold
9 jaren geleden

Europa heeft helaas gebrek aan ECHTE leiders!

TheLightpoint
TheLightpoint
9 jaren geleden

Binnenkort gaat het beter! RIGHT, YES haha
Wacht ff, waar lag mijn roze bril ook alweer.
Zullen we die samen opzetten?
Komt goeeeeed;-)

Ferrimassi
Ferrimassi
9 jaren geleden

“If it’s a Yes, we will say ‘on we go’, and if it’s a No we will say ‘we continue”
Jean Claude Juncker(2005)

Democratie is een woord dat in Brussel alleen waarde heeft op een scrabble bord..

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x