Universum

Er staat iets groots te gebeuren op de zon

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er gaat binnenkort iets groots gebeuren op de zon. Het magnetisch veld van de ster waar de aarde omheen draait keert namelijk binnenkort om.

Zonnefysicus Todd Hoeksema van de Stanford-universiteit schat dat we nog drie tot vier maanden hebben voordat de omkering van het magnetisch veld is voltooid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Deze verandering zal in het hele zonnestelsel merkbaar zijn,” zei hij. De zonnecyclus valt samen met het omkeren van het magnetisch veld gemiddeld elke 11 jaar. De omkering vindt plaats op het hoogtepunt van de zonnecyclus, het zogeheten zonnemaximum.

Vast onderdeel

Hoeksema is directeur van één van de weinige sterrenwachten die onderzoek doen naar het magnetisch veld van de zon in de poolregio’s. Zonnefysicus Phil Scherrer van Stanford beschrijft wat er gebeurt tijdens de omkering: “De magnetische velden van de zon in de poolregio’s worden zwakker, gaan naar nul, en komen weer tevoorschijn met tegengestelde polariteit. Dit is een vast onderdeel van de zonnecyclus.”

Een omkering van het magnetisch veld van de zon is letterlijk een grootse gebeurtenis. De magnetische invloed van de zon is miljarden kilometers voorbij Pluto nog merkbaar.

Aardmagnetisch veld

Er zijn ook aanwijzingen dat het magnetisch veld van de aarde op het moment bezig is om te draaien. Sinds ruwweg 780.000 jaar bevindt de magnetische zuidpool van onze planeet zich op de geografische noordpool.

Sinds men rond 1830 metingen aan het aardmagneetveld doet, is de magnetische veldsterkte met liefst 10 tot 15 procent afgenomen en over de afgelopen 2000 jaar zelfs met 35 procent. Als deze afname doorzet zal volgens sommige bronnen tussen nu en het jaar 4000 een omkering van het aardmagnetisch veld plaatsvinden.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

78 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dondervogel
Dondervogel
10 jaren geleden

Na het afnemen van het magnetisch veld komt de toename weer.Niets om voor te vrezen, daar dit bijna elke 11 jaar gebeurd.http://www.telegraaf.nl/buitenland/21792036/__Magnetisch_veld_keert_om__.html persoonlijk zit ik te denken aan rond november/december.En onthou dan goed, dat de bescherming van de zonneuitbarstingen(Flairs genaamd), weer in ere wordt hersteld, wat duizend keer gezonder is voor de mens.Dit omdat het magnetisch veld weer sterker wordt.

cathy
cathy
10 jaren geleden

ik heb wel gehoord dat augustus een tijdzone heeft en waar de zon schijnt ook wel wat mee te maken heeft dus 2 tijdslijnen want het heeft ook nog eens met tal van anderen dingen te maken …Augustus is heel belangrijk dit jaar .Maar een was lijst om op te noemen waar ,wat er allemaal mee te maken heeft .Dit moet je zelf maar uit zoeken .

Casper
Casper
10 jaren geleden

Vandaar al die grote coronale gaten de afgelopen tijd…

Henk
Henk
10 jaren geleden

En als dat gebeurt is…. wat voor invloed heeft dat dan op ons?
Draait de wereld dan nog gewoon door net zoals gisteren bv?

Back to top button
78
0
We lezen graag je reactie!x