Universum

Er was warm water op Mars

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de Universiteit van Leicester hebben vastgesteld dat er ooit warm water was op de rode planeet.

De temperatuur van het water varieerde van 50 graden Celsius tot 150 graden Celsius. Microben op aarde kunnen onder dezelfde omstandigheden gedijen, bijvoorbeeld in de warmwaterbronnen van Yellowstone National Park.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De onderzoekers hebben Marsmeteorieten met een krachtige microscoop onderzocht. Terwijl de Marssondes en -rovers mineralen op Mars bestuderen, analyseren wetenschappers Marsmeteorieten op aarde, aldus Dr. John Bridges van de Universiteit van Leicester.

Nakhlieten

Er zijn drie verschillende soorten Marsmeteoriet; te weten shergottieten, nakhlieten en chassignieten. De nakhlieten zijn voor het onderzoek naar water op Mars het meest interessant omdat ze kleine aderen bevatten die zijn gevuld met mineralen gevormd door water nabij het oppervlak van de rode planeet.

Met de krachtige microscoop ontdekten de onderzoekers ijzercarbonaat in één van de meteorieten. Ze stelden vast dat de stof in koolstofdioxiderijk water moest zijn gevormd bij een temperatuur van circa 150 graden Celsius. Wanneer het water afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius werden kleimineralen gevormd.

Inslag

Microben halen hun energie uit reacties die leiden tot het ontstaan van mineralen. De wetenschappers schatten dat het water op Mars eerst ongeveer 150 graden Celsius was en veel koolstofdioxide bevatte en vervolgens afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius.

Mogelijk werd het water opgewarmd door een inslag op het Marsoppervlak, aldus Dr. Bridges. Het onderzoek is verschenen in Earth and Planetary Science Letters.

Bron: Le.ac.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Net iets te warm om lekker in te badderen….

charlino
charlino
11 jaren geleden

Misschien ligt ’t aan mij…maar hoe komt een mars-meteoriet hier op aarde en….wie zegt dat ze van mars afkomen, staat dat op die steen geschreven en hoe kan een planeet meteorieten smijten naar een andere planeet, misschien ligt het aan mij dus…wie kan mij me sceptische kijk hierop veranderen.

Man from future Mars
Man from future Mars
11 jaren geleden

Water verdampt toch bij 100 graden Celsius?
Of gelden er andere natuurwetten op Mars?

Abel
Abel
11 jaren geleden

[quote name=”Man from future Mars”]Water verdampt toch bij 100 graden Celsius?
Of gelden er andere natuurwetten op Mars?[/quote]

Dat hoeft niet.

De temperatuur waarbij een vloeistof kookt is afhankelijk van de heersende druk. Bij 1 atmosfeer is het kookpunt van water 100 °C, of eigenlijk, meer precies: 99,97 °C. Op de Mount Everest waar de luchtdruk ongeveer 0,31 bar is, is het kookpunt van water slechts 69 °C. En in een hogedrukpan kookt het water bij 130 °C.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x