Gezondheid

We eten ongemerkt varkenshaar en luizen

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Varkensgelatine in geitenkaas, visgelatine in vruchtensap en varkenshaar en eendenveren in brood. Het zit er in, maar staat niet of in bedekte termen op de ingrediëntenlijst, ook omdat het als E-nummer opgevoerd kan worden.

Volgens voedselwaakhond foodwatch komt dit door een hiaat in de wetgeving. Dierlijke bijproducten of producten zitten in zeer veel voedingsmiddelen zoals kaas, sap, olijfolie, brood en chips. Dit hoeft wettelijk niet expliciet op de verpakking te staan. Door die onduidelijkheid kan het gebeuren dat mensen die uit principe of om religieuze redenen geen vlees of vis willen eten, dit onbewust en ongewild toch binnenkrijgen.

Met een e-mailactie wil foodwatch minister Edith Schippers van Volksgezondheid bewegen om de regels voor etiketten aan te passen en zo meer duidelijkheid te verschaffen.

Veel E-nummers – voedseltoevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen – worden gemaakt van dierlijke producten, maar dat staat niet duidelijk op de verpakking. Voorbeelden zijn E120 (karmijnzuur), een rode kleurstof die van luizen wordt gemaakt en E542, wat beendermeel is.

Chavroux La Trendre Bûche geitenkaas bevat gelatine afkomstig van varkens. In de meeste kazen is stremsel gebruikt uit de lebmaag van geslachte kalveren. Coolbest Vitaday bevat visgelatine als ‘drager’ van toegevoegde vitamines. Dit hoeft niet op het etiket vermeld te worden.

Carbonell Olijfolie (met omega 3) bestaat voor een klein deel uit visolie. Fruitsoorten krijgen regelmatig een glanslaagje van schellak, dat gemaakt wordt van luizen. In brood zit vaak L-cysteïne, gemaakt van eendenveren of varkenshaar.

Croky Pickles chips bevat een ingrediënt of additief gemaakt van rund, maar in de ingrediëntenlijst is niet te achterhalen om welk ingrediënt het precies gaat. Waarschijnlijk gaat het om de smaakversterker E631, die als dinatriuminosinaat in de lijst staat.

“Er moet duidelijk vermeld worden of in het product een ingrediënt of technische hulpstof van dierlijke herkomst zit,” aldus foodwatch. “Dit geldt ook voor dierlijke componenten in smaakstoffen, aroma’s en andere toevoegingen.” De organisatie noemt het onacceptabel dat de keuzevrijheid van consumenten op deze manier wordt afgenomen om wel of geen dierlijke producten te eten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet in een reactie weten: “Als mensen vanwege hun geloof een E-nummer moeten ontwijken, dan zijn er plekken om die informatie te krijgen.” Bovendien zou ‘dit niet het moment zijn om het aan te kaarten, aangezien er net een heel herzieningstraject is geweest’.

[Foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
days of our lives
days of our lives
7 jaren geleden

Keuringsdienst van waarde had hier een paar weken geleden een reportage over.
Daar ging het zelfs over mensenharen (met beelden).

Nadat het bestanddeel wat als broodverbeteraar wordt gebruikt is onttrokken aan de bron, is overigens niet meer te herleiden wat de bron geweest kan zijn. Mensen die geen varkensvlees mogen/willen eten, kunnen overigens net zo goed niets meer eten, want als de aarde in aanraking is geweest met een varken, is alles van de aarde onrein.

Roy
Roy
7 jaren geleden

Nu moet het wel een beetje genuanceerd worden. Het is niet zo dat er “varkenshaar” in ons brood zit. L-cysteïne is een aminozuur wat uit de eiwitten van o.a. varkenshaar onttrokken wordt. Het kan overigens ook synthetisch zijn of onttrokken uit plantaardige eiwitten.

Mimi
Mimi
7 jaren geleden

Ik denk dat er wel heul erg veel meer is wat wij mensen allemaal ongemerkt naar binnen werken ;))

Poseidon
Poseidon
7 jaren geleden

Het wordt sowieso een keer tijd dat er iets gedaan wordt aan de hele voedingsindustrie. Het is een en al junkfood marketing, gericht op winst en niet op gezondheid. Door de verkeerde voorlichting eten mensen verkeerde voeding met als gevolg dat steeds meer mensen ziek worden. Zo is de befaamde schijf van 5 is een product van de industrie en dus niet samengesteld op basis van onderzoek uit de geneeskunde (lees o.a. de voedselzandloper, broodbuik). Doordat mensen ziek worden kan big pharma ook weer lekker cashen. Ieder jaar mag je weer voor gezondheidszorg gaan betalen terwijl de kwaliteit omlaag gaat. Maar ook het gezonde eten wordt steeds minder gezond, de voedingswaarde neemt namelijk af. Dit heeft te veelal te maken met hoe voeding tot stand komt. Kunstmest en uitgeputte grond komt de voedingswaarde ook niet ten goede.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x