Homepagina » Natuur en Milieu » Extra veel vallende sterren de komende nachten dankzij zeldzaam fenomeen
Extra veel vallende sterren de komende nachten dankzij zeldzaam fenomeen

Extra veel vallende sterren de komende nachten dankzij zeldzaam fenomeen

Augustus is elk jaar een waar meteorenfestijn. In deze periode kunnen we genieten van de Perseïden-meteorenzwerm. Dankzij Jupiter zijn er dit jaar extra veel vallende sterren te zien.

De Perseïden vormen een wolk van stofdeeltjes die is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Die was hier voor het laatst in 1992 en komt in 2126 pas weer terug. In de jaren negentig was men bang dat de komeet in botsing zou komen met de aarde.

Compacter

Het maximum bereiken we vannacht rond 03.00 uur: dan zijn er onder ideale omstandigheden tot wel 200 (!) vallende sterren per uur te zien. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen.

Jupiter doet er 12 jaar over om rond de zon te draaien en doorkruist zo dus maar eens in de 12 jaar de meteorenzwerm. Door de zwaartekracht van de planeet is de meteorenzwerm dit jaar compacter en komen er dus meer meteoren in de baan van de aarde terecht. In 2004, toen Jupiter ook voor extra meteoren zorgde, was er een extra piek ruim 16 uur voor het reguliere maximum.

Lichtspoor

Om de meteoren waar te kunnen nemen heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog naar een willekeurige plaats aan de nachtelijke hemel te kijken. Ondanks de naam hebben vallende sterren eigenlijk niet echt iets met sterren te maken. Het zijn eerder stofdeeltjes die door de verbranding in de atmosfeer een lichtspoor achterlaten.

Het Jet Propulsion Laboratory van de NASA voorspelt dat rond het maximum tot wel 200 meteoren per uur zijn te zien. De meteoren komen met een snelheid van bijna 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde.

[Nieuwsblad]


Vond je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Het valt me nog mee dat er niet een paar commentaren bij zijn van mensen die niet in meteorenregens geloven, en die iedereen voor gek verklaren die beweert er een te hebben gezien.

  8 likes
 2. “Dan zijn er onder ideale omstandigheden tot wel 200 (!) vallende sterren per uur te zien”. Maar meestal zijn de omstandigheden verre van ideaal. Is het toevallig een keer onbewolkt en kijk ik vol verwachting naar het firmament, dan is er wel weer een oceaan aan lichtvervuiling die m’n sterrenkijkplezier bederft. Tenzij je op het platteland woont natuurlijk.

  13 likes
 3. Zijn geen sterren, maar stofdeeltjes.
  Het zou wat zijn, als er 200 STERREN per uur zouden vallen.
  CHAOS !!!!

  4 likes
 4. En ze komen allemaal een Messias aankondigen.
  Gezelligggggg

  1 likes
 5. Reageer amper hier,maar wat een gezeik op elkaar soms… best wel grappig eigenlijk.
  Sommige discussie’s hier kan ik zeer op prijs stellen maar waarom altijd die kinderachtige reacties op elkaar waar ik nu dn helaas aan mee werk.

  Minder zeiken meer kijken.
  God bless you all als ik dt mag zeggen :p

  1 likes
 6. Zag vanavond 1.. toen ik na huis reed richting drenthe..het leek op vuurpijl,maar het was een vuurbal die heel snel uit de lucht kwam vallen en langzaam voor me gezicht boven een weilandag na beneden viel schrok er wel een beetje van maar toch uniek om zoiet’s gezien te hebben..iemand wat gezien?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...