Augustus is elk jaar een waar meteorenfestijn. In deze periode kunnen we genieten van de Perseïden-meteorenzwerm. Dankzij Jupiter zijn er dit jaar extra veel vallende sterren te zien.
De Perseïden vormen een wolk van stofdeeltjes die is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Die was hier voor het laatst in 1992 en komt in 2126 pas weer terug. In de jaren negentig was men bang dat de komeet in botsing zou komen met de aarde.
Compacter
Het maximum bereiken we vannacht rond 03.00 uur: dan zijn er onder ideale omstandigheden tot wel 200 (!) vallende sterren per uur te zien. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen.
Jupiter doet er 12 jaar over om rond de zon te draaien en doorkruist zo dus maar eens in de 12 jaar de meteorenzwerm. Door de zwaartekracht van de planeet is de meteorenzwerm dit jaar compacter en komen er dus meer meteoren in de baan van de aarde terecht. In 2004, toen Jupiter ook voor extra meteoren zorgde, was er een extra piek ruim 16 uur voor het reguliere maximum.
Lichtspoor
Om de meteoren waar te kunnen nemen heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog naar een willekeurige plaats aan de nachtelijke hemel te kijken. Ondanks de naam hebben vallende sterren eigenlijk niet echt iets met sterren te maken. Het zijn eerder stofdeeltjes die door de verbranding in de atmosfeer een lichtspoor achterlaten.
Het Jet Propulsion Laboratory van de NASA voorspelt dat rond het maximum tot wel 200 meteoren per uur zijn te zien. De meteoren komen met een snelheid van bijna 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde.
Een andere kijk op de geschiedenis
‘Warempel, je komt niet meer binnen zonder vaccinatiebewijs’
Willem Engel gefeliciteerd met vrijspraak: ‘Een gevoelige tik op de vingers van het OM’
1300 artsen en zorgmedewerkers roepen overheid op uitrol 5G te stoppen: ‘Schadelijke technologie’
De sleutel tot een lang en gezond leven: Citroensap
Gelekte e-mail ziekenhuis onthult: aantal doodgeboren baby’s sterk gestegen
Wob-onthullingen: overheid rolde al in mei 2020 ‘rode loper’ uit voor ‘grote vier’ coronavaccins
Robbert van den Broeke, interview met Sandra Reemer
Door Rockefeller Foundation gefinancierde club moet kritiek over coronaprik in de kiem smoren