Financieel

Finland begint met uitdelen basisinkomen aan werklozen

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanaf 1 januari krijgen in Finland 2000 willekeurig uitgekozen werklozen geen uitkering meer, maar een basisinkomen. Dat schrijft de Britse krant Independent.

Het gaat om een bedrag van 560 euro per maand, dat niet wordt belast. Er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden, dus de werkloze kan desgewenst bijklussen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De 2000 mensen die een basisinkomen krijgen, weten dat zelf nog niet. Het gaat om mensen in de leeftijd van 25 tot 28 jaar die in november een uitkering hadden.

Meer gemotiveerd

Ze moeten aan de proef, die twee jaar gaat duren, meedoen en mogen niet weigeren. Het is volgens Helsinki voor het eerst dat een land zo’n basisinkomen op deze schaal uitkeert.

De Finse overheid wil met de proef bekijken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering en of de ontvangers meer gemotiveerd worden te werken.

Door de bureaucratie rond uitkeringen deinzen veel werklozen ervoor terug werk aan te nemen, omdat er dan op de uitkering zal worden gekort via belastingen. Mogelijk valt die schroom weg bij een basisinkomen.

Geen voorwaarden

Bovendien verdwijnt veel papieren rompslomp. De werkloze hoeft niet aan te tonen dat hij werk zoekt en de uitkeringsinstanties hoeven niks meer te controleren.

Als de werkloze werk aanneemt, hoeft hij dat bij niemand op te geven, want aan het basisloon zijn geen voorwaarden verbonden.

Plannen

In heel de wereld wordt er over het basisinkomen nagedacht en worden er plannen gemaakt om het uit te proberen, zoals in Nederland, Canada en Californië.

De Indiase regering doet er onderzoek naar. En in Zwitserland verwierp een grote meerderheid van de kiezers eerder dit jaar het idee van een basisloon.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen.

Harald Hartman
Harald Hartman
7 jaren geleden

Zoals ik het bericht in me opneem gaat Finland een PROEF doen met het verstrekken van een basis inkomen om een nieuwe manier te vinden om zijn mensen te steunen en te inspireren ,..zich te ontwikkelen zonder vast te zitten aan een soort van controle systeem.

Dit gezegd, vindt ik te Koptext van dit artikel niet echt in overeenstemming met de boodschap.

Er wordt niet iets uitgedeeld alsof men met pepernoten aan het strooien is .
Dit is een hoog goed waar veel mensen wat aan kunnen hebben in hun bestaansrecht. !!

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Phlipinus
Phlipinus
7 jaren geleden

560 Euro is een aalmoes, als men dat in België zou doen, dan gaan er nog meer mensen in de armoede terecht komen of aankloppen met het OCMW.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x