Homepagina » Financieel » Finland begint met uitdelen basisinkomen aan werklozen
Finland begint met uitdelen basisinkomen aan werklozen

Finland begint met uitdelen basisinkomen aan werklozen

Vanaf 1 januari krijgen in Finland 2000 willekeurig uitgekozen werklozen geen uitkering meer, maar een basisinkomen. Dat schrijft de Britse krant Independent.

Het gaat om een bedrag van 560 euro per maand, dat niet wordt belast. Er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden, dus de werkloze kan desgewenst bijklussen.

De 2000 mensen die een basisinkomen krijgen, weten dat zelf nog niet. Het gaat om mensen in de leeftijd van 25 tot 28 jaar die in november een uitkering hadden.

Meer gemotiveerd

Ze moeten aan de proef, die twee jaar gaat duren, meedoen en mogen niet weigeren. Het is volgens Helsinki voor het eerst dat een land zo’n basisinkomen op deze schaal uitkeert.

De Finse overheid wil met de proef bekijken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering en of de ontvangers meer gemotiveerd worden te werken.

Door de bureaucratie rond uitkeringen deinzen veel werklozen ervoor terug werk aan te nemen, omdat er dan op de uitkering zal worden gekort via belastingen. Mogelijk valt die schroom weg bij een basisinkomen.

Geen voorwaarden

Bovendien verdwijnt veel papieren rompslomp. De werkloze hoeft niet aan te tonen dat hij werk zoekt en de uitkeringsinstanties hoeven niks meer te controleren.

Als de werkloze werk aanneemt, hoeft hij dat bij niemand op te geven, want aan het basisloon zijn geen voorwaarden verbonden.

Plannen

In heel de wereld wordt er over het basisinkomen nagedacht en worden er plannen gemaakt om het uit te proberen, zoals in Nederland, Canada en Californië.

De Indiase regering doet er onderzoek naar. En in Zwitserland verwierp een grote meerderheid van de kiezers eerder dit jaar het idee van een basisloon.

[Independent]


Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. 560 Euro is een aalmoes, als men dat in België zou doen, dan gaan er nog meer mensen in de armoede terecht komen of aankloppen met het OCMW.

  12 likes
 2. Zoals ik het bericht in me opneem gaat Finland een PROEF doen met het verstrekken van een basis inkomen om een nieuwe manier te vinden om zijn mensen te steunen en te inspireren ,..zich te ontwikkelen zonder vast te zitten aan een soort van controle systeem.

  Dit gezegd, vindt ik te Koptext van dit artikel niet echt in overeenstemming met de boodschap.

  Er wordt niet iets uitgedeeld alsof men met pepernoten aan het strooien is .
  Dit is een hoog goed waar veel mensen wat aan kunnen hebben in hun bestaansrecht. !!

  2 likes
  • Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Je zit juist vaster in het systeem(technologie). Helemaal als contant geld wegvalt. Krijg je een soort van puntensysteem. Kun je nooit meer iets stouts of ongezonds doen. Een fout niet meer kunnen maken, dus leer je niks meer over het leven. Alles wordt gecontroleerd. En zelfs kinderen krijgen, daar moet je dan toestemming voor krijgen. Zoals Tarik(NOS overval) zijn filmpje: met je navelstreng vast aan de pc/databedrijf. Wil je een voorproefje hoe ver dit kan gaan: bekijk de serie black mirror. Als alles steeds duurder wordt/je hogere punten moet behalen(mensen gaan jouw in de gaten houden om punten te scoren), dan hang je ook. De afvalrace gaat dus gewoon door en tegelijkertijd ben je een zombie. Blijf je nog menselijk en ben je vervelend in hun ogen: 1 druk op de knop en je bent uitgeschakeld/opgeruimd.
   Tip: het systeem heeft nog nooit de mens(goede) zelf gediend. Zelf al heel mijn leven ervaren/gezien. Veel in contact geweest met instanties. Ze beloven je mooie dingen en ondertussen doe jij wat zij willen/verdienen/scoren geld/macht/iets over jouw rug en zelf ben je dan geen stap verder gekomen, eerder achteruit. De goede mensen gaan altijd eerst heen.(spreekwoord) Maar goed, die hebben zichzelf wel altijd in de spiegel kunnen bekijken.

   7 likes
   • Allemaal plannetjes van de elitaire club, kunnen ze de mensen vastzetten in hun systeem. Dat mensen dat nog steeds niet door hebben. In principe bestaat er al een basisinkomen, een bijstandsuitkering, die zogenaamde participatiewet, waarin mensen gedwongen worden om werk te verrichten wat ver onder hun nivo ligt, waarin ze als slaven worden behandeld, voor zover we dat al niet zijn. Ik heb trieste verhalen gehoord, dat mensen ziek werden van hun verplichtingen, consulenten van de Soos worden ook getraind en jij hebt het gedaan, jij bent schuldig dat je geen werk meer hebt, dat je failliet bent gegaan, zo werkt dit misselijke systeem.. Hoeveel is daar al niet over geschreven, maar als de mensen dit systeem willen veranderen dan zou er niemand in maart naar de stembus moeten gaan, gewoon een groot kruis op je stembiljet zetten!. Wat je ook stemt, je kiest weer voor dezelfde elitaire club en reken er maar op dat het volgend jaar een nog heftiger jaar zal worden. Als Wilders wint, zijn de rapen gaar, want deze man gaat echt niet regeren, behoort allemaal bij het grote spel wat zich achter de schermen afspeelt en mensen trappen er weer massaal in.
    Maar goed, we zullen het allemaal beleven, maar ik ben een beetje huiverig voor wat ons nog te wachten staat.
    Misschien gebeurt er een wonder in 2017, je weet maar nooit.
    In ieder geval een goed 2017 toegewenst!

    5 likes
 3. “In Heel De Wereld Wordt Nagedacht”…
  Om te beginnen in hotel de Wereld waar de capitulatie op 5 à 6 mei 1945 werd getekend.
  In het Vaticaan…
  In Monaco…
  In Luxemburg…
  Op Schiermonnikoog…
  Op de Canarische Eilanden…
  En in Drente… want daar werkt toch al een eeuw geen oen meer.

  ‘k Heb het gepresteerd om m’n hele leven buiten de maatschappelijk werkorde te blijven.
  In april 2017 ga ik officiëel met pensioen…
  Ik hoor in een andere tijd thuis!

  Maar d’r is één ding wat ik nooit zou willen missen
  … en dat is VISSEN!!!

  10 likes
 4. Mooie smoesjes. Laten ze de bedrijven belasten die duizenden miljarden aan winsten wegsluizen. 1% van de wereldbevolking bezit 50% van al het bezit op de wereld. Daar moeten ze wat aan doen! De basisinkomen is alleen maar bedoeld om die 1% verder te beschermen.

  4 likes
 5. Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen.

  3 likes
 6. Ach een Wajonguitkering levert altijd 2x meer op PLUS Zorgtoeslag, huurtoeslag, vrijstellingen reinigingsrecht. O.R belasting, Uitwatering Sluizen.etc. 7 miljard mensen op een kluit en geen werk voor allen. Dus kruip maar lekker bij elkaar met zo’n uitkering . Waarom hoor ik die kerkelijke leiders daar nooit over redeneren. Elk paar 2 kinderen en daarna de boel steriliseren. Zelf was ik 28 jaar(man) Doorknippen die handel. Had je al die Calvinisten moeten horen in mijn omgeving. Stomme praatjes van die Christen- en Moslimterroristen. Judaïsme en hun producten; het grootste kankergezwel van de laatste 1500 jaar.
  Wil je deze planeet redden, dien je onmiddellijk straf te zetten op het verwekken van meer dan 2 kinderen. Nee lekker naar Afrika de boel aanmoedigen en met je kop op de TV komen, zo van: ” Kijk eens wat voor goed mens ik ben”. Eind van deze eeuw; 500.000.000. Afrikanen erbij. Allemaal komen ze op het basisinkomen af. Keep on Dreaming. Soms snap ik ook wel die Nieuwe Wereldorde. Als er niemand hardhandig ingrijpt, bestaan we over 100 jaar niet meer. MAAR, we waren wel altijd Integer; O O O O ,wat waren we toch Integer, maar we zijn er niet meer.

  3 likes
 7. Het is het proberen waard kijken wat de ervaringen zijn met deze mensen in ieder geval meer vrijheid van mensen met de papieren rompslomp die er uit voort komt door de controlereders en de controle wat ze met 560 € doen, met het uitgeven ervan zijn deze mensen er vrij van om het uit te geven zonder controle waar ze het aan uitgeven …goede of geen goede zaak de ervaring zal het leren ..

  2 likes
 8. T ontstaat inflatie als teveel nullen bijdrukken.. Voer officieel wereldoorlog in, hoog tijd voor eerlijk ruilen in plaats van gemanipuleerde fiat tot crypto valuta’s!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het ware doel van de stikstofcrisis, CO2-crisis en woningcrisis. Waarom al het 'crisisbeleid' tot hetzelfde leidt

Het ware doel van de stikstofcrisis, CO2-crisis en woningcrisis. Waarom al het ‘crisisbeleid’ tot hetzelfde leidt

Door Pieter Stuurman: De stikstofcrisis, de CO2-crisis, ...

'Zwitserse Stonehenge' ontdekt op de bodem van meer. Dit is een sensationele vondst

‘Zwitserse Stonehenge’ ontdekt op de bodem van meer. Dit is een sensationele vondst

Archeologen claimen dat een door mensen gemaakt ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.