Financieel

Finnen testen onvoorwaardelijk basisinkomen uit

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De regering van Finland gaat in 2017 starten met het testen van een basisinkomen voor haar inwoners, meldt persbureau AFP. Het bedrag is vastgesteld op 560 euro per maand, zo heeft het Finse ministerie voor Sociale Zaken bekendgemaakt.

De Finse premier Juha Sipilä wil met het basisinkomen de werkgelegenheid stimuleren en het ingewikkelde systeem van sociale uitkeringen vereenvoudigen. De plannen maken deel uit van zijn verkiezingsbelofte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
Eerste land

Zo’n 2000 willekeurig gekozen Finnen met een uitkering krijgen iedere maand 560 euro belastingvrij basisinkomen uitgekeerd. De groep zal na het experiment worden vergeleken met een controlegroep. “De belangrijkste doelstelling is het promoten van tewerkstelling,” zei het ministerie, dat ook het complexe systeem van sociale uitkeringen wil vereenvoudigen.

Voorstanders zien in het basisinkomen een garantie op een menswaardig inkomen voor iedereen en een aanmoediging om werk te zoeken. Finland kan het eerste land gaan worden met een basisinkomen. In juni stemden de Zwitsers nog tegen een basisinkomen.

Experimenten

In de 18e eeuw filosofeerde Thomas Paine al over het basisinkomen. Andere denkers en een aantal experimenten volgden. Zo kregen inwoners van de Canadese plaats Dauphin in de jaren zeventig een paar jaar achtereen een inkomen boven de armoedegrens. Uit dat experiment bleek dat de ontvangers niet massaal waren gestopt met hun baan.

Bij de invoering van het basisinkomen krijgt iedereen in principe hetzelfde bedrag dat nodig is om van te leven. Dat geeft mensen de vrijheid om zelf te kiezen of ze zich bezig gaan houden met werk, vrijwilligerswerk, een studie of zorg voor familieleden.

[HLN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
8 jaren geleden

Welke landen volgen?

Danny
Danny
8 jaren geleden

Ik ben hier ( een fulltime werkende man met een hypotheek en een gezin) een groot voorstander van.
Volgens mij staat de hedendaagse Rembrandt, Plato of Michelangelo zijn talenten ergens te verspillen omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen en er te weinig tijd overblijft om de echte talenten te ontplooien.
Dergelijke personen zouden zich het kunnen veroorloven part-time te gaan werken en zich wijden aan de kunst, studie, sport, noem maar op!
Ik verwacht niet dat mensen massaal stoppen met werken en op hun kont gaan zitten, echt niet.

Zonnemax
Zonnemax
8 jaren geleden

Iedereen in Nederland vanaf 25 jaar en ouder met minimaal 18 jaar uitsluitend een NL paspoort zullen een basisinkomen ontvangen van Euro 1.100,–. Vanaf 16 tot en met 25 jaar zal het trapsgewijs worden uitgekeerd tot bij 25 de 1.100 wordt bereikt. Het basisinkomen zal meebewegen met inflatie en deflatie.

ALLE andere inkomens en subsidie voorzieningen van de overheid komen te vervallen. Woning corporaties worden door de overheid gedwongen goedkopere en zeer duurzame woningen te bouwen.

Ja, dit is haalbaar en betaalbaar er is slechts een politieke wil voor nodig met doorzettingsvermogen met als uitgangspunt besturen ten favore van de NL burgers en niet allerlei andere agenda´s.

Het is DE weg voorwaarts om een grotere kans te creëren op een maatschappij die uitgaat van vertrouwen in de medemens binnen een sociale trias politica democratie.

Rikk
Rikk
8 jaren geleden

Helaas hoor je weinig in de media over de economische theorie van Piketty. Terwijl er eigenlijk zeer weinig tegen in te brengen is.

Ieder mens op aarde heeft recht op invulling van de basisbehoeften die we zeer eenvoudig met elkaar kunnen produceren zonder de aarde uit te putten. Zie ook de universele verklaring van de rechten van de mens!

Tegenstanders van het basisinkomen roepen vooral iets wat gebaseerd is op één of meerdere van onderstaande punten.

1. Als de overheid het basisinkomen verstrekt, krijgt “de overheid” nog meer macht en worden “wij”
nog meer “slaven” van de overheid.
2. De overheid is corrupt. Als de overheid er niet meer is, kan iedereen voor zichzelf zorgen zonder bemoeizuchtige overheid. Fijn toch?
3. Basisinkomen is onbetaalbaar. Dat is gewoon “common sense”.
4. Gij zult werken! Niet werken betekent geen brood op de plank, zo simpel is dat. Een dier moet ook doden om te eten. We zijn primaten.
5. Het basisinkomen wordt betaald van “mijn” geld. Anderen geld “geven” dat betekent bij mij geld “roven”. Conclusie: “De overheid rooft!”
6. Basisinkomen = Gratis geld zonder tegenprestatie? Dat is onmogelijk.
7. Mensen worden lui als ze een basisinkomen krijgen. Mensen zullen niet meer willen werken. Wie haalt nog mijn vuilnis op, wie maakt mijn WC schoon?
8. Het idee van het basisinkomen is al zeker 200 jaar oud, het is er nooit gekomen. En daarom komt het er nooit.
9. Basisinkomen, dat is communisme. Het communisme is failliet gegaan.
10. Basisinkomen is voor iedereen. Dat is niet eerlijk, het moet alleen naar “de armen” gaan. “De rijken” kunnen wel voor zichzelf zorgen.
11. Er zijn teveel mensen op aarde om ze allemaal een goed leven te geven. De aardse hulpbronnen raken dan zeer snel uitgeput.
12. De “werkende” bevolking moet de “luilakken” financieren.
Dat is moreel verwerpelijk.

Mijns inziens begrijpen de meeste mensen wel dat bovenstaande onzin en afleiding is van een stel angsthazen die bang zijn macht en aanzien te verliezen. Dat hoef ik verder niet toe te lichten.

Betaalbaar is het zeker: We zijn met zijn allen eenvoudig in staat de benodigde basisbehoeften te produceren en te verdelen. Techniek en productiviteit wordt dan ingezet ten dienste van IEDERE individuele mens.

Materiële groei tot in de hemel is onzinnig, niet nodig en niet wenselijk dat begrijpt een kind. In alle redelijkheid zou er al lang sprake zijn van overvloed en is het vraagstuk er slechts één van eerlijk delen.

Op naar het onvoorwaardelijk basisinkomen!
STEM WIJS in 2017

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x