Homepagina » Financieel » Finnen testen onvoorwaardelijk basisinkomen uit
Finnen testen onvoorwaardelijk basisinkomen uit

Finnen testen onvoorwaardelijk basisinkomen uit

De regering van Finland gaat in 2017 starten met het testen van een basisinkomen voor haar inwoners, meldt persbureau AFP. Het bedrag is vastgesteld op 560 euro per maand, zo heeft het Finse ministerie voor Sociale Zaken bekendgemaakt.

De Finse premier Juha Sipilä wil met het basisinkomen de werkgelegenheid stimuleren en het ingewikkelde systeem van sociale uitkeringen vereenvoudigen. De plannen maken deel uit van zijn verkiezingsbelofte.

Eerste land

Zo’n 2000 willekeurig gekozen Finnen met een uitkering krijgen iedere maand 560 euro belastingvrij basisinkomen uitgekeerd. De groep zal na het experiment worden vergeleken met een controlegroep. “De belangrijkste doelstelling is het promoten van tewerkstelling,” zei het ministerie, dat ook het complexe systeem van sociale uitkeringen wil vereenvoudigen.

Voorstanders zien in het basisinkomen een garantie op een menswaardig inkomen voor iedereen en een aanmoediging om werk te zoeken. Finland kan het eerste land gaan worden met een basisinkomen. In juni stemden de Zwitsers nog tegen een basisinkomen.

Experimenten

In de 18e eeuw filosofeerde Thomas Paine al over het basisinkomen. Andere denkers en een aantal experimenten volgden. Zo kregen inwoners van de Canadese plaats Dauphin in de jaren zeventig een paar jaar achtereen een inkomen boven de armoedegrens. Uit dat experiment bleek dat de ontvangers niet massaal waren gestopt met hun baan.

Bij de invoering van het basisinkomen krijgt iedereen in principe hetzelfde bedrag dat nodig is om van te leven. Dat geeft mensen de vrijheid om zelf te kiezen of ze zich bezig gaan houden met werk, vrijwilligerswerk, een studie of zorg voor familieleden.

[HLN]


Vond je dit leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

43 reacties

 1. Iedereen in Nederland vanaf 25 jaar en ouder met minimaal 18 jaar uitsluitend een NL paspoort zullen een basisinkomen ontvangen van Euro 1.100,–. Vanaf 16 tot en met 25 jaar zal het trapsgewijs worden uitgekeerd tot bij 25 de 1.100 wordt bereikt. Het basisinkomen zal meebewegen met inflatie en deflatie.

  ALLE andere inkomens en subsidie voorzieningen van de overheid komen te vervallen. Woning corporaties worden door de overheid gedwongen goedkopere en zeer duurzame woningen te bouwen.

  Ja, dit is haalbaar en betaalbaar er is slechts een politieke wil voor nodig met doorzettingsvermogen met als uitgangspunt besturen ten favore van de NL burgers en niet allerlei andere agenda´s.

  Het is DE weg voorwaarts om een grotere kans te creëren op een maatschappij die uitgaat van vertrouwen in de medemens binnen een sociale trias politica democratie.

  37 likes
  • Wat een bullsh*t. Ik werk me te pletter. 32 uur in de zorg voor 1300 euto. Ik zou GELIJK stoppen met dat k*twerk als ik dat geld op een presenteerblaadje kreeg.

   3 likes
   • En als je je niet te pletter zou hoeven te werken, zou je dan het werk wel willen doen? Al is het maar 2 dagen in de week bv en mag je ook gewoon op je eigen tempo de patiënten helpen.

    Lijkt mij een geweldige stok achter de deur zo’n gegarandeerd basisinkomen. Zet zo een streep door uitbuiting.

    2 likes
 2. Helaas hoor je weinig in de media over de economische theorie van Piketty. Terwijl er eigenlijk zeer weinig tegen in te brengen is.

  Ieder mens op aarde heeft recht op invulling van de basisbehoeften die we zeer eenvoudig met elkaar kunnen produceren zonder de aarde uit te putten. Zie ook de universele verklaring van de rechten van de mens!

  Tegenstanders van het basisinkomen roepen vooral iets wat gebaseerd is op één of meerdere van onderstaande punten.

  1. Als de overheid het basisinkomen verstrekt, krijgt “de overheid” nog meer macht en worden “wij”
  nog meer “slaven” van de overheid.
  2. De overheid is corrupt. Als de overheid er niet meer is, kan iedereen voor zichzelf zorgen zonder bemoeizuchtige overheid. Fijn toch?
  3. Basisinkomen is onbetaalbaar. Dat is gewoon “common sense”.
  4. Gij zult werken! Niet werken betekent geen brood op de plank, zo simpel is dat. Een dier moet ook doden om te eten. We zijn primaten.
  5. Het basisinkomen wordt betaald van “mijn” geld. Anderen geld “geven” dat betekent bij mij geld “roven”. Conclusie: “De overheid rooft!”
  6. Basisinkomen = Gratis geld zonder tegenprestatie? Dat is onmogelijk.
  7. Mensen worden lui als ze een basisinkomen krijgen. Mensen zullen niet meer willen werken. Wie haalt nog mijn vuilnis op, wie maakt mijn WC schoon?
  8. Het idee van het basisinkomen is al zeker 200 jaar oud, het is er nooit gekomen. En daarom komt het er nooit.
  9. Basisinkomen, dat is communisme. Het communisme is failliet gegaan.
  10. Basisinkomen is voor iedereen. Dat is niet eerlijk, het moet alleen naar “de armen” gaan. “De rijken” kunnen wel voor zichzelf zorgen.
  11. Er zijn teveel mensen op aarde om ze allemaal een goed leven te geven. De aardse hulpbronnen raken dan zeer snel uitgeput.
  12. De “werkende” bevolking moet de “luilakken” financieren.
  Dat is moreel verwerpelijk.

  Mijns inziens begrijpen de meeste mensen wel dat bovenstaande onzin en afleiding is van een stel angsthazen die bang zijn macht en aanzien te verliezen. Dat hoef ik verder niet toe te lichten.

  Betaalbaar is het zeker: We zijn met zijn allen eenvoudig in staat de benodigde basisbehoeften te produceren en te verdelen. Techniek en productiviteit wordt dan ingezet ten dienste van IEDERE individuele mens.

  Materiële groei tot in de hemel is onzinnig, niet nodig en niet wenselijk dat begrijpt een kind. In alle redelijkheid zou er al lang sprake zijn van overvloed en is het vraagstuk er slechts één van eerlijk delen.

  Op naar het onvoorwaardelijk basisinkomen!
  STEM WIJS in 2017

  32 likes
  • “Iedereen zei dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat nog niet wist”. Management wijsheid uit jaren 50 vorige eeuw. Hier ook van toepassing?

   3 likes
  • En als dat allemaal onzin is, kun jij het vast wel weerleggen. En uitgerekend dát ontbreekt in jouw vlammende betoog volledig.

   Jullie basisinkomen voorstanders zijn van hetzelfde laken een pak als de flat earthers: het is gewoon een nieuwe religie. Compleet met dezelfde dogma’s, valse aannames en het op de brandstapel willen gooien van degenen die ongemakkelijke vragen stellen.

   0 likes
 3. Ik ben hier ( een fulltime werkende man met een hypotheek en een gezin) een groot voorstander van.
  Volgens mij staat de hedendaagse Rembrandt, Plato of Michelangelo zijn talenten ergens te verspillen omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen en er te weinig tijd overblijft om de echte talenten te ontplooien.
  Dergelijke personen zouden zich het kunnen veroorloven part-time te gaan werken en zich wijden aan de kunst, studie, sport, noem maar op!
  Ik verwacht niet dat mensen massaal stoppen met werken en op hun kont gaan zitten, echt niet.

  31 likes
 4. Lijkt me geen basisinkomen als je er niet fatsoenlijk mee rond kunt komen of is Finland zoveel goedkoper dat dat lukt met 560€?

  6 likes
  • Het is inderdaad onvoldoende om de basisbehoeften te dekken en voldoet daarmee niet aan de criteria van het basisinkomen volgens BIEN. http://basicincome.org/

   Deze film over het basisinkomen is een “MUST SEE” voor ieder weldenkend mens:
   https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

   Wat moreel verwerpelijk is:

   1. Circa 1.000.000 Nederlanders wekelijks verplicht laten solliciteren op maximaal 50.000 banen.
   2. De enorme groei aan productiviteit van de afgelopen 50 jaar aan slechts enkelen toekennen. 50 jaar lang bezuinigen voor de rest van de bevolking. Ooit wat anders gehoord als bezuinigen gedurende uw leven?
   3. 6 MILJOEN JEUGDIGE VAAK AFGESTUDEERDE WERKELOZEN in de EU die heel graag NUTTIG zijn voor de samenleving, thuis laten zitten met een bijstandsuitkering en vaak zelfs zonder enige uitkering.
   Allerlei verplichtingen die hen niet verder helpt een bestaan op te bouwen waarin ze zichzelf kunnen ontplooien.
   4. “Mens en Dier” als gelijke zien. “Een mens moet werken voor zijn brood, een leeuw jaagt toch ook voor voedsel”.
   5. De gedachte: Mensen zijn LUILAKKEN. Ze komen alleen het bed uit voor geld!
   6. Ouderen professionele zorg ontzeggen. Mensen met bijstandsuitkering die dit werk zouden willen doen verplicht laten solliciteren naar een andere baan (Die er niet is!). Zelfs vrijwillig mogen ze deze ouderen niet helpen.
   7. Mensen aan het werk te zetten in geestdodende nutteloze baantjes met vaak idiote regels waar ze zich aan moeten houden. Zodat mensen niet meer creatief, zinvol en met vreugde hun werk uitoefenen.
   8. Miljoenen euro’s betalen omdat iemand toevallig goed kan voetballen of er op TV goed uitziet en wat charisma heeft. (enzovoort…)
   9. Jongeren opzadelen met een schuld omdat ze “onderwezen” worden.
   Ze daarna verplichten te solliciteren zonder dat er (zinvol) werk is en ze met alle kennis “jouw wc laten schrobben”.
   10. Dat we toestaan, mensen in overleving: De angst dat je morgen weer geen eten en drinken hebt en het niet meer overleeft.
   11. Dat armoede in Nederland weer toeneemt terwijl we zo’n rijk land zijn.
   12. Je Iphone niet vijf jaar langer gebruiken zodat weer twee(?) mensen onvoorwaardelijk voorzien zijn in de basisbehoeften.

   ENZOVOORT….

   Ongelijkheid en armoede helpt de religie fanaten om mensen weer uitzicht te geven… Hebzucht draagt bij aan oorlog en onverdraagzaamheid. Welk steentje draagt U bij?

   20 likes
  • Nee, maar het is expres te weinig, zodat ze iig iets moeten doen om aan extra geld te komen.

   2 likes
 5. Het is een poging waard.
  De feit is dan nogsteeds dat de valuta het systeem is. Als iedereen meer inkomen krijgt zullen de prijzen vanzelf stijgen.
  Expeditie Robinson vind ik een beter experiment.

  0 likes
  • Dit is onzin. De ECB probeert nu al jaren de inflatie aan te wakkeren (stijgende prijzen dus) door maandelijks ergens tussen de 50 en 80 miljard in de economie te pompen.
   Resultaat: Nog steeds deflatie tendens (Dalende prijzen dus!).

   De huidige economische modellen (zoals je deze ook leert op school) voldoen niet meer.

   3 likes
   • En het gaat ook helemaal niet zo “haleluja” met de economie zoals de media/politiek je wil doen geloven. Het is allemaal kunstmatig, ze weten niet meer wat te doen. En zoals ik in 2015 al een aantal keren in commentaren alhier heb geschreven, medio 2016 LIJKT het beter te gaan, maar de ECHTE crisis die moet nog komen en zal er ineens zijn ergens in de 2e helft van 2017.
    Succes allemaal. De enige manier om het tij te keren is juist stemmen mits er politici/bestuurders zijn die het economisch systeem drastisch en onmiddellijk willen hervormen.

    10 likes
   • ECB verstrekt leningen. Maar zorgt er niet voor dat onze dagelijkse primaire behoeftes goedkoper worden. Deze stijgen langzaam verder.

    0 likes
    • QE door de ECB is een middel dat wordt gebruikt om de inflatie (hogere prijzen) aan te wakkeren. Iedere maand wordt voor 60 tot 80 miljard aan obligaties en leningen e.d. opgekocht en worden kredieten verstrekt dat de rijken rijker maakt en de armen armer.

     Maar nochtans werkt deze QE helemaal niet om de inflatie aan te wakkeren. Op dezelfde wijze zal een basisinkomen ook niet leiden tot inflatie.

     3 likes
     • De prijzen stijgen grosso modo helemaal niet het afgelopen jaar en hebben zelfs de neiging te dalen. Dit terwijl de ECB 80 miljard per maand in de europese economie pompt.

      Dus zal een basisinkomen in de huidige economie ook geen inflatie tot gevolg hebben. Zeket niet in de basisbehoeften.

      Wat begrijp je hier niet aan?

      3 likes
     • Prijzen stijgen terwijl lonen hetzelfde blijven. En als je wil beweren dat prijzen gelijk blijven bij een extra basisinkom dan weet ik dat er iemand niet goed opgelet heeft.

      1 likes
     • Agrarische prijzen statistiek. Google en druk op afbeeldingen. Dan zie je het grafiekje voor mensen die zelf geen boodschappen doen en niet snappen dat Prijzen stijgen.

      0 likes
     • Prijzen stijgen niet? Nee, wellicht niet als je de immer stijgende lastendruk van de overheid buiten beschouwing laat. Wat de overheid dan ook maar al te graag doet bij het berekenen van inflatie.

      De QE van de ECB wordt vooral gebruikt om staatsobligaties op te kopen. Het komt niet bij de burgers zelf terecht. Maar wat zou er gebeuren als alle burgers ineens 560 euro per maand van Mario Draghi krijgen? Dan zullen winkels hun prijzen overeenkomstig aanpassen – ze weten immers dat hun consumenten meer te besteden hebben. Per saldo schiet je er dus niks mee op en sprookjesgelover Zonnemax maar beweren dat het basisinkomen ‘meebeweegt met de inflatie’. En dat geleufde gij? En dan hebben we het nog niet eens gehad over het sprookje dat de lonen hetzelfde blijven. Ik kan je nu al verzekeren: die gaan juist fors omlaag voor nieuwe werknemers: “Je krijgt immers al een basisinkomen”. En daarmee verdwijnt dus ook de loonbelasting die de overheid nodig heeft e.e.a. te financieren. En als werknemer ben je voor je inkomen dan én afhankelijk van je werkgever én van de overheid. Een echte verbetering hoor! Stelletje naiëve gekken.

      0 likes
   • Naar wiens bankrekening gaan die miljarden die ze maandelijks in de economie pompen? Op mijn bankrekening komt nooit iets extra’s. 🙂

    3 likes
   • Dat is gewoon een verkapte manier van “geld bijdrukken” waardoor dus geld minder waard wordt en men dus nog minder te besteden heeft.

    0 likes
   • Enige reden van dalende prijzen is omdat mensen minder te besteden hebben. De basis behoefde is flink duurder geworden. Huis, verzekering, Voedsel is duurder dan 10 jaar geleden. Mensen besteden minder omdat ze het niet kunnen veroorloven.

    Als de basisinkomen komt, dan zal je zien dan de prijzen weer zullen stijgen. Eerst explosief, daarna zullen ze weer zaken totdat er een sweet spot bereikt dat er mensen nog net het product niet l

    0 likes
 6. Hoe kan je met maar 560 euro leven , dat is hier onmogelijk .

  11 likes
 7. Welke landen volgen?

  6 likes
 8. Misschien is een BASISKANS op werk een beter idee. Iedereen krijgt minimaal 6 maanden per jaar werk dat hij/zij in staat is om te doen. De ene keer mooi werk, de andere keer wat minder werk. Zodat iedereen diverse werkervarigen opdoet.
  Maar daar zal men wel niet aan beginnen, want je kunt de commerciele uitzendbureaus (allemaal dus) dan opdoeken en daar gaan ze hard tegen ageren. Zo hoeft dus niemand voor lange tijd werkloos te zijn en is de bijdrage van een ieder aan de maatschappij te verwezenlijken. Groot voordeel hiervan kan zijn dat mensen niet meer volop dekans krijgen om te frauderen. Vaak zijn het de mensen die langere tijd in een bepaalde positie zitten die frauderen, omdat ze het systeem en de vaste medewerkers onder hen doorzien. Met wat meer wisseling kon dat wel eens tegenvallen voor hen.

  0 likes
  • Zo zie ik het ook. Het geeft meer gelijkwaardigheid. Het is ook vaak wonderlijk om te horen hoe men op b.v. een verjaardag kan afgeven op mensen die een aandoening hebben of een uitkering en volledig omdraaien als hen hetzelfde overkomt.

   4 likes
 9. Johan,

  Ben zelf ook werkzoekende geweest, kan jou ervaringen op verjaardagen bevestigen.
  Dit zijn geen echte vrienden, heb ze allemaal de deur uitgezet, voelt best goed tenminste geen
  gezwets meer in huis!
  Basis inkomen goed idee, alleen denk ik dat we er niet veel mee opschieten.
  Potje zal snel leeg zijn en de rijken rijker! En wij weer terug bij af, precies zoals ze willen.

  1 likes
  • Ligt eraan hoe je het inricht. Misschien moet je ook eens de docu’s ed bekijken die hier wel vaker genoemd worden. Dan zie je denk ik snel genoeg dat het idee van een basis inkomen anders in elkaar steekt dan je nu waarschijnlijk denkt.

   2 likes
 10. 560 euro per maand? Zal wel op de Finse prijzen zijn gebaseerd, want als ik het hier van 560 euro zou moeten doen, moet er al geld bij voor alleen de huur…nee, bij zo’n bedrag gaat dat hier niet werken, en wie hoesten dan geld voor dit basisinkomen op? ‘t Moet toch eergens vandaan komen?

  0 likes
 11. Een basis inkomen zou in Nederland in de nabije toekomst geen overbodige luxe zijn medegelet ook op de toekomstige automatisering van vele processen binnen in zowel de productie sector en vele andere sectoren. Vele banen zullen mede door deze ontwikkelingen gaan verdwijnen. Hulde aan de digitale revolutie “not”.

  1 likes
 12. BETAALBAAR ! Dat is vaak een probleem bij vele denkers. Maar nee, een vast bedrag voor iedereen kan gewoon. Bij BlijeEconomie•NL weten ze er meer van, briljant ! Als de productie blijft, blijft er ook omzet, en omzet is geld om omzet te krijgen. Leuke cirkel toch?

  1 likes
  • Ja hoe vaak ik al niet mensen erop heb moeten wijzen dat het niet om gratis geld gaat maar om een herverdeling van geld dat toch al in de omloop is en waarvan tevens sowieso zo’n 50 procent voort komt uit onbetaald werk. Dus dat kan gewoon een stuk eerlijker

   0 likes
 13. Belastingen verlagen lijkt me zinniger dan diene zever

  0 likes
 14. nog steeds denken er mensen dat de overheid gratis geld weg gaat geven.
  niemand geeft gratis geld weg.
  en zeker niet een overheid die al jaren en jarenlang de mensen bedonderd.

  666 is coming

  dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en dat niemand kan kopen of verkopen enz enz

  0 likes
 15. Goede actie. Kunnen wij met ze tweeen iig onze woonlasten betalen en met werken net dat beetje meer om een auto te rijden en op vakantie te gaan. Geeft een stuk rust bij ZZP’ers en startende ondernemers. Ik ben voor. (Kinderen uitgesloten natuurlijk want die spenderen alles aan chips)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het ware doel van de stikstofcrisis, CO2-crisis en woningcrisis. Waarom al het 'crisisbeleid' tot hetzelfde leidt

Het ware doel van de stikstofcrisis, CO2-crisis en woningcrisis. Waarom al het ‘crisisbeleid’ tot hetzelfde leidt

Door Pieter Stuurman: De stikstofcrisis, de CO2-crisis, ...

Er is geen bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering, zeggen deze Finse wetenschappers

Er is geen bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering, zeggen deze Finse wetenschappers

Finse wetenschappers hebben ‘vrijwel geen’ bewijs gevonden ...