Financieel

Franse parlement gaat voor het eerst stemmen over onvoorwaardelijk basisinkomen

Help anderen door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De leden van het Franse parlement gaan binnenkort voor het eerst stemmen over een onvoorwaardelijk basisinkomen. Oud-minister Delphine Batho heeft de regering gevraagd te onderzoeken of het basisinkomen haalbaar is.

Bij een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen alle inwoners van het land een vast bedrag van de overheid. Voorstanders van het idee zeggen dat op die manier de armoedeval kan worden teruggedrongen en dat mensen meer vrijheid krijgen. Tegenstanders zijn bezorgd dat mensen minder gaan werken als ze een basisinkomen krijgen en dat zo’n maatregel erg veel geld gaat kosten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Batho stelt dat het basisinkomen een goede reactie kan zijn op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd als gevolg van de digitale revolutie. Ze wil dat de regering voor juni dit jaar een uitgebreid onderzoek over dit onderwerp heeft afgerond.

Vicieuze cirkel

Sinds enkele maanden is er veel interesse voor dergelijk beleid. Zo wordt in Finland binnenkort een proef gedaan met het basisinkomen.

“De verzorgingsstaat is steeds complexer geworden waardoor hulpzoekenden gevangen komen te zitten in een vicieuze cirkel van lage lonen, onzekerheid en een opdringerige overheid,” zei Anthony Painter van de gerespecteerde Britse denktank RSA. “De RSA betwijfelt of het huidige systeem kan worden gerepareerd.”

‘Beste alternatief’

“Het basisinkomen is het beste alternatief om mensen te helpen hun leven te verbeteren,” zei Painter. “Mensen hebben dan enige zekerheid waardoor ze rustig op zoek kunnen naar ander werk, kunnen leren, zelf een bedrijf kunnen beginnen of voor hun familie kunnen zorgen.”

In Groot-Brittannië is er politieke steun voor het basisinkomen. Leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn zei geïnteresseerd te zijn in het idee, maar meent wel dat er nog enkele haken en ogen aan zitten. De Liberal Democrats namen het basisinkomen begin jaren negentig op in hun manifest. De Britse Groenen zijn voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
vakantie
vakantie
8 jaren geleden

Zou men dan ook de beleefdheid hebben om vrijwilligerswerk te doen? Natuuronderhoud, de nachtwacht, de burgerwacht.

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Frankrijk? Waar blijft Nederland nou?!!! Zijn wij nou progressief of niet?

Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

Helaas is er van basisinkomen geen sprake, maar wel van basiskosten. Vanaf de dag van je geboorte (zelfs ervoor) zijn je basiskosten al vastgesteld. Terwijl de een meer verbruikt dan de ander, ‘geniet’ iedereen van evenhohg basiskosten.

Kleine voorbeeld: je betaalt evenveel wegenbelasting, of je nu 0 km rijdt in een maand of 10.000 km doet er niet toe, de basiskosten zijn al vastgelegd.

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
8 jaren geleden

Mensen denken gratis geld, maar wat echt gaat gebeuren is dat je dan pas echt slaaf wordt van het geld systeem.

Waarom doen ze niet gratis wonen, stuk land om te leven in plaats van een basisinkomen?

De slimme geld jongens

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x