
Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, pleit in de nasleep van de Brexit voor een federale overheid in de EU.
Schulz schrijft in een opiniestuk voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat het tijd is dat de Europese Commissie wordt vervangen door een ‘echte Europese overheid’. Als burgers niet tevreden zijn, kunnen ze de centrale Europese overheid vervangen door middel van verkiezingen, voegt hij toe.
Controversieel
Schulz is een controversieel figuur omdat hij vastbesloten is Europa verder te integreren. De Britse oud-Europarlementariër Godfrey Bloom noemde hem ooit ‘een ondemocratische fascist’ toen hij de anti-Europese houding van de Britten hekelde.
Schulz houdt echter vol dat zijn voorstel over een Europese overheid niet alleen maar ‘meer Europa’ betekent. “We moeten duidelijk aangeven wat burgers kunnen en moeten verwachten in bepaalde delen van de EU,” zei hij.
Schulz wil ook dat het Europees Parlement wordt uitgebreid met een tweede kamer, die bestaat uit afgezanten van de lidstaten, vergelijkbaar met de Amerikaanse Senaat of de Duitse Bondsraad. Het is niet waarschijnlijk dat hij op steun kan rekenen. Ook binnen zijn eigen partij, de SPD, is hij niet geliefd.
Slaat nergens op
Partijleider Sigmar Gabriel wil juist dat de rol van Brussel verkleint. In gesprek met de Neue Osnabrücker Zeitung zei hij dat de Europese Commissie flink moet worden ingekrompen.
Hij bekritiseerde de manier waarop de commissie functioneert. Nu is het zo dat iedere lidstaat een commissaris aanwijst. “Een Europa waarin 27 eurocommissarissen zichzelf willen bewijzen, dat slaat nergens op,” zei hij.
Een tweede kamer? De EU bulkt blijkbaar van de poen. De EU telt 46.356 bureaucraten. Topambtenaren vangen 18.000 E maandelijks, belastingvrij uiteraard. De 751 euro-parlementariërs wordt maandelijks 13.000 E in het loonzakje gedropt. Tel daarbij 1.000 E per dag voor de verplaatsing van Brussel naar de Toren van Babel in Straatsburg. Een eurocommissaris tikt af op 25.000/maand.
Bovendien kunnen onze verkozenen lekker cumuleren met bestuurszitjes in megabedrijven om de belangen van hun broodheren achter de coulissen te behartigen.
Een tweede kamer terwijl het huidige parlement niet eens wetgevende bevoegdheden heeft. Als Schulz meent hiermee sympathie los te weken voor zijn eurowinkel dan houdt hij de doorsnee Europeaan voor mentaal gebrekkig.
Eens een Duitser altijd een Duitser.
Als je zaken wilt veranderen dan kan het veel beter dan door te blijven gaan met dat oude en zwaar achterhaalde systeem van regeringen. De technologie maakt het meer dan mogelijk om met een systeem te werken waar daadwerkelijk iedere bewoner van een bepaald gebied direct inspraak heeft en dus ook gewoon echt z’n stem kan laten horen ipv dat over te laten aan een of andere “vertegenwoordiging”.
Schulz schrijft in een opiniestuk voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat het tijd is dat de Europese Commissie wordt vervangen door een ‘echte Europese overheid’. Als burgers niet tevreden zijn, kunnen ze de centrale Europese overheid vervangen door middel van verkiezingen, voegt hij toe.
Of dat helpt? Dit is gewoon lachwekkend en een mooi zoethoudertje.