Het Hooggerechtshof in Parijs heeft onlangs geoordeeld in het voordeel van de Franse professor Gilles-Eric Séralini, een wetenschapper die bekend werd vanwege zijn controversiële onderzoek dat genetisch gemodificeerd voedsel linkte aan tumoren bij ratten.
Marc Fellous, oud-voorzitter van de Franse Commission du génie biomoléculair (CGB), is tijdens de rechtszaak schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. De CGB stelt dat meerdere genetisch gemodificeerde gewassen veilig zijn voor menselijke consumptie.
Het bleek dat Fellous zonder toestemming de handtekening van een wetenschapper had gebruikt om te argumenteren dat het onderzoek van Séralini en zijn collega’s niet deugde.
Tijdens een analyse van studies die zijn uitgevoerd door landbouwreus Monsanto kwam aan het licht dat ggo’s en onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend zijn voor ratten. In juni wordt uitspraak gedaan tegen Fellous.
Tweede overwinning
Het is de tweede keer dat Séralini een rechtszaak heeft gewonnen in de strijd tegen de biotechindustrie. In 2012 schreef Jean-Claude Jaillette een artikel in het tijdschrift Marianne waarin het team van Séralini werd beschuldigd van ‘wetenschapsfraude’.
Na een jarenlange juridische strijd legde de rechtbank in Parijs het tijdschrift een boete op wegens smaad. De oorspronkelijke beschuldiging bleek afkomstig van de Amerikaanse lobbyist Henry I. Miller, die ook onderzoek naar de link tussen tabak en kanker in diskrediet probeerde te brengen.
Strijd duurt voort
De studie van Séralini, die ggo’s en glyfosaat linkt aan tumoren bij ratten, is opnieuw gepubliceerd. Het onderzoek werd in eerste instantie onder druk van lobbyisten van Monsanto teruggetrokken door het tijdschrift Food and Chemical Toxicology.
Monsanto zorgde ervoor dat er een nieuwe functie beschikbaar kwam bij het tijdschrift: redacteur biotechnologie. De functie werd vervolgens ingevuld door een oud-medewerker van Monsanto, die het tijdschrift ervan wist te overtuigen het artikel terug te trekken.
Toen Séralini de gegevens van Monsanto bestudeerde, kwam hij tot de ontdekking dat er tumoren ontstonden bij ratten die genetisch gemodificeerd maïs kregen. Hij ontdekte ook dat de chemiereus de onderzoeksgegevens had gemanipuleerd.
Geen wattenstaafjes in het oor!
Deze effecten zijn veel groter, maar daar hoor je niemand over. Natuurkundige heeft belangrijke boodschap over CO2 en klimaat
Nederlandse politieagent plunderde MH17-rampplek. Dit deed hij met de buit
Verpleegkundige in brief aan VVD over 2G-model: ‘Ik wil u ten zeerste adviseren om deze weg niet in te slaan’
Oud-burgemeester Londen: “Oprichting staat Israël was grote ramp”
Kaag houdt FVD medeverantwoordelijk voor bedreigingen: ‘Ze kan beter aftreden’
Groot Amerikaans militair konvooi rijdt Syrië binnen op eerste dag presidentschap Biden
Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis
Miljoenen subsidie voor arme regio’s naar multinationals