Homepagina » Binnenland » SP: “Frauderende bankiers moeten hier net als in IJsland achter de tralies”
SP: "Frauderende bankiers moeten hier net als in IJsland achter de tralies"

SP: “Frauderende bankiers moeten hier net als in IJsland achter de tralies”

Bankiers die financieel wanbeleid voeren en daarmee de samenleving duperen, moeten voortaan strafrechtelijk worden vervolgd.

Dat stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak in reactie op een uitzending van De Ochtend over de aanpak van bankiers in IJsland.

IJsland werd diep geraakt door de crisis en het vertrouwen in de bankensector was weg. In de uitzending werd gekeken of het haalbaar is om bankiers in Nederland ook te vervolgen.

Grote schade

“De bankencrisis kwam niet uit de lucht vallen, maar was het gevolg van onverantwoord gedrag van bankiers,” zegt hij.

“Ook ons land heeft grote schade geleden, waar mensen nu nog steeds de gevolgen van ondervinden,” vervolgt hij.

Bedriegen

“Ze hebben heel hard gelobbyd om het toezicht te verminderen en vervolgens misbruik gemaakt van die vrijheid om anderen te bedriegen,” klinkt het nog.

In IJsland heeft de bevolking genoegdoening gekregen en zijn tientallen bankiers strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, aldus Van Raak.

Strafbaar

“In Nederland moet dat ook mogelijk worden,” vindt hij.

“Bij grootschalig wanbeleid in de financiële sector wordt in ons land vaak een schikking getroffen, ook omdat er veel te weinig financieel rechercheurs zijn,” licht hij toe.

“Daar willen wij dan ook flink in investeren,” zegt het Kamerlid. “Daarnaast willen we de mogelijkheid van vervolging uitbreiden. Door een bepaling die omvangrijk financieel wanbeheer strafbaar stelt.”

[SP]


Vind je dit waardevol? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Als meneer Van Raak teveel zegt wordt binnenkort zijn auto ook op afstand bediend. Het is nu eenmaal zo dat na de verkiezingen de VVD toch wel weer groot in de regering zit en de SP niet. Dat weet je nu al. Want dat is een Bilderbergse agendastip. Verstokte religieuzen laten hun ideeën niet meer los en die corrupte bankenwereld hoort daar helemaal bij, anders werkt het systeem niet. En raar hé, dat koningszegel op die stoelen. Waarom zweren politici trouw aan de koning, in plaats van trouw aan het volk? Dat dient men zich eens goed af te vragen.

  23 likes
  • Niks Bilderberg. Het electoraat is gewoon dom en treurig meegaand. Een verandering zal pas gebeuren na een grote ramp, helaas.

   6 likes
  • Zo doen die nazi”s dat. Je auto wordt ineens op afstand bestuurd. Maar sinds de U.S. geen corporate staat meer is gaat hier ook van alles veranderen en zijn de nazi’s uitgerangeerd. Er zijn er al veel gearresteerd en er volgen nog veel meer wereldwijd.
   En vergeet pizzagate niet, dat zal de ramp zijn waar ze op wachten, dat zal wereld doen schudden op haar grondvesten.
   Het wachten is op de overname van de msm zodat we eindelijk kunnen horen hoe het zat en wie de gluiperige boeven waren.

   4 likes
 2. Uit een ver schimmig verleden ! Eens was Nederland een Republiek en ineens waren we een ( Gecreëerd ) Koninkrijk ?

  10 likes
 3. Goed idee om Frauderende bankiers te berechten, maar eerst de Frauderende Politici in de bak, daar heb je meer aan, dat werkt sneller!

  4 likes
 4. Door een bepaling die omvangrijk financieel wanbeheer strafbaar stelt ! Maar welke personen bepalen wat omvangrijk financieel wanbeheer is ?

  2 likes
 5. Het is goed geweest dat al die frauderende bankiers er zijn geweest.
  Het zijn eigenlijk de indringers in het bankensysteem om het te laten instorten.
  Het waren de grootste graaiers die het systeem kapot maakten.
  Sinds de zogenaamde crisis is begonnen worden de mensen daardoor wakker!
  En er worden er steeds meer wakker.
  Je kunt een ziekte zien als een geschenk, omdat je dan beter kunt worden. en nooit meer de oude.
  Dus ben je nieuw geworden en kun je weer verder.
  Zo moet ook het financiele systeem ook weer nieuw worden, een ander eerlijk systeem.
  Met eerlijke mensen. Met nieuwe mensen.

  0 likes
  • Tsja, als ik bij jou makkelijk kan inbreken (en dat ook doe), omdat jij je sloten niet op orde hebt, dan is dat een mooie les voor jou om voortaan je deuren op slot te doen of een deugdelijk slot aan te brengen! Maar dat maakt mij niet minder strafbaar, ook al heb ik jou een waardevolle les geleerd! Zo ook met de bankiers, ookal is het een les voorons, dat pleit ze niet vrij! En DAAR ging het artikel over!

   1 likes
 6. Het geldsysteem(westen) was al in de jaren 80 failliet.(er waren toen al meer schulden, dan contant geld) Het zijn niet alleen de banken die fout zijn/waren.(die moesten wel mee om groot te blijven in het systeem van groei/veel bankiers geven toe dat dit een domme zet was) Het zijn de bedenkers van het systeem/constructies/rentemanipulatie om een NWO te creëren(zonder contant geld) De hele wereld had dus al in de jaren 80 een nieuw systeem moeten opzetten/schulden moeten vereffenen. Vergeet niet, dat China toen eigenlijk de baas over het westen was ivm grote schulden. Kaddafi zijn eigen geldsysteem aan het opzetten was(samen met Egypte etc.) enz. Laat ik het zo zeggen: als ze niet gesjoemeld hadden, dan waren we al lang in een wereld oorlog.(het westen was dan financieel overgenomen/daarom heeft men geldwaarde losgekoppeld van goud etc.). Er zaten dus meerdere haken en ogen(problemen) aan het systeem.
  Als oplossing heeft men de wereldbank opgericht. Via centrale banken neemt men de boel over. Dus via een andere weg wordt het systeem verandert. Het smelt alsware werelddelen met elkaar. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Men moet beseffen, dat vrijwel op alle vlakken de groei eruit is. De koek is op. Men neemt elkaar nu alleen nog over(bedrijven/corporaties etc) om het systeem door te laten gaan. Dit is de reden dat veel beroepen etc gewoon verdwijnen door overnames(reorganisaties) of door technologie. Werk waarbij men geen winst kan behalen verdwijnt gewoon. Besef, dat men(land/groot bedrijf) vaak geen keuze heeft. Het is eten of opgegeten worden.
  De agenda21/30(verdrag) is vrijwel door elk land ondertekend en is een onderdeel hiervan. Iedereen moet die punten eens doorlezen. Dit zijn punten waaruit blijkt dat er geen groei meer is.(het gaat alleen nog bergafwaarts) Dit zijn oplossingen om het systeem door te laten gaan tot/naar het einde/het einddoel.
  Besef dat het leefsysteem(stelsel) hier gebaseerd is op het grotere geldsysteem. Dat landen/overheden eigenaar zijn van een bank, maar zelf geen zeggenschap hebben. Dat komt door het systeem/wetten/verdragen etc. Je kunt je ook afvragen waarom mensen dan mee gaan in die wetten/verdragen etc. Je hebt gewoon geen keuze aan de top, want alles staat in verbinding met elkaar(wereld).
  Neem je iets weg/doe je iets niet, dan val je zelf en neem je de rest mee.
  Maar je kunt wel iets doen aan de invulling van leven zelf door meer ruimte te geven. Samen leven zonder afstraffing etc. Zonder basis(huis/voedsel/kleding/zorg) kan niemand leven.
  IJsland lijkt een mooie oplossing, maar het systeem(via andere weg) gaat gewoon door hoor. Laat je niet verblinden met mooie voorbeelden. IJsland is maar een heel klein spelertje op wereldniveau en je hebt daar vulkanen, die het eilandje zo laten verdwijnen. Die Niburu is voor hen meer een gevaar.

  1 likes
 7. Er is een grote kans dat de bankiers het hele gevangenis systeem gewoon gaan forceren te privatiseren en opkopen, net als in de VS.

  0 likes
  • Ik snap jou bericht niet! Zelfs al zou het waar zijn, wat wil je er mee zeggen? Een geprivatiseerde gevangenis wil die altijd zo vol mogelijk hebben, dan brengt het het meeste geld op… Denk je dat de bankiers er zelf gaan wonen dan? hahaha
   Een geprivatiseerde gevangenis zorgt alleen voor en bewaakt de gevangen en ook het onderhoud van ‘t gebouw, maar bepaalt niet wie en voor hoelang iemand er in moet zitten….

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

groenlinks

GroenLinks ontmaskerd als activistenclub: Van inbreken bij de overheid tot het inseinen van de vrienden van Volkert van der G.

SP, GroenLinks en PvdA hebben de handen ...

Rutte trok een rookgordijn op en lulde iedereen suf. Hoe de premier de motie van wantrouwen wist te doorstaan dankzij een politieke truc

Rutte trok een rookgordijn op en lulde iedereen suf. Hoe de premier de motie van wantrouwen wist te doorstaan dankzij een politieke truc

In 2015 vielen er tientallen burgerdoden bij ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.