Homepagina » Natuur en Milieu » Fryslân eerste gentechvrije provincie: wie volgt?
Fryslân eerste gentechvrije provincie: wie volgt?

Fryslân eerste gentechvrije provincie: wie volgt?

Op woensdag is de provincie Fryslân door Provinciale Staten op initiatief van de fractie van GrienLinks ‘gentechvrij’ verklaard.

De provincie spreekt zich uit tegen de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op proefvelden en in commerciële teelt. Daarmee maakt zij zich sterk voor een gentechvrij Fryslân.

Het voorstel kreeg een meerderheid van de stemmen achter zich van GrienLinks (Fries voor GroenLinks), de SP, PvdA, FNP (Frysk Nasjonale Party), D66 en de ChristenUnie. VVD, PVV en CDA stemden tegen.

Fractievoorzitter van GrienLinks Retze van der Honing zei:

Wij vinden het van belang dat, zeker in een landbouwprovincie als Fryslân, er geen genetisch gemodificeerde gewassen worden geteeld. Het is een duidelijk politiek signaal aan het Rijk en aan het Europees Parlement. Dit is een opstap naar een werkelijk groene, duurzame landbouwprovincie. De techniek van genetische modificatie is ongewenst. De gevolgen van de methodiek zijn onvoorspelbaar en onomkeerbaar. Wetenschappers zeggen zelf, dat er soms effecten optreden van het veranderen van een gen of het inbrengen van een ander gen in een plant, die totaal onverwachts zijn. En we hebben geen idee wat de gevolgen daarvan zijn bij teelt op proefvelden en in commerciële teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Vermenging van gewassen is een bedreiging van de biodiversiteit. En dat terwijl er ook (zelfs biologische) alternatieven zijn voor de producten die via deze technieken gemodificeerd worden. Niet nodig dus, om zo’n risicovolle techniek toe te passen.

Ook op internationaal niveau speelt de kwestie over gentech. De Verenigde Staten, waar landbouwreus Monsanto zetelt, vinden dat gentech alle vrijheid moet krijgen, maar de meeste Europese consumenten zijn zeer kritisch over genetisch aangepaste gewassen. Dat geldt ook voor diverse regeringen en parlementen.

Verzoeken

Er worden steeds meer verzoeken ingediend voor toelating van genetisch gemodificeerde gewassen. Op dit ogenblik wordt de toelating van een transgene maïssoort (Herculex of MON1507) besproken. Bedrijven als Monsanto, Pioneer en Syngenta voeren de druk op Europa op via onderhandelingen over de handelsakkoorden tussen de VS en Europa.

Volgens Grienlinks des te meer reden om nu een signaal af te geven dat Fryslân (en liefst ook de rest van Nederland) gentechvrij wil blijven.

Er zit al gentech in soja, veevoer en andere producten die ingevoerd worden. In Europa moeten die producten gelabeld zijn. Ook die plicht tot labeling wordt aangevochten door de landbouwreuzen.

Veel landen in Europa, zoals Hongarije, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Duitsland, zijn fel tegen het verbouwen van genetisch aangepaste gewassen op hun grondgebied. Nederland is daarentegen al jarenlang zeer expliciet voorstander. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Bron: Grienlinks.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tinus
Tinus
7 jaren geleden

Goed bezig in Friesland, die troep weren in heel Europa graag. Dank u

huisheks
huisheks
7 jaren geleden

Goed idee van Friesland. Die Friezen zijn zo gek nog niet.
Ik ben VOOR een Algeheel Verbod!!
Laat ze maar n poepie ruiken.
En laat die Monsanto-ianen zelf maar dat slechte voer eten.
Een patent op Broccoli, bespottelijk, hoe verzin je het en HOE krijg je het voor elkaar?????
Het patent ligt bij moeder natuur.
Wie verzint zulke perversiteiten?
Hoe ziek moet je zijn om dit de wereld op te dringen?
ZEG NEE TEGEN MONSANTO !!!!!

bewust
bewust
7 jaren geleden

Een eerste stap in de goeie richting …geweldig . Hadden we ook maar een Grien Links in de rest van dit suffe ,volgzame Nederland !
Mansanto ..weg ermee !Friesland gefeliciteerd .

Bert
Bert
7 jaren geleden

Fryslân boppe!

Bert Brouwer,
Sneek

x

Check Also

vvd

VVD West Betuwe rebelleert: ‘Wij zijn keihard tegen 2G!’

“Het is klaar! West Betuwe moet gewoon ...

stoffer

Chris Stoffer: ‘Omikron legt bom onder coronapas, 2G de prullenbak in’

Het OMT geeft zelf toe dat de ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

35
0
We lezen graag je reactie!x