Op woensdag is de provincie Fryslân door Provinciale Staten op initiatief van de fractie van GrienLinks ‘gentechvrij’ verklaard.
De provincie spreekt zich uit tegen de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op proefvelden en in commerciële teelt. Daarmee maakt zij zich sterk voor een gentechvrij Fryslân.
Het voorstel kreeg een meerderheid van de stemmen achter zich van GrienLinks (Fries voor GroenLinks), de SP, PvdA, FNP (Frysk Nasjonale Party), D66 en de ChristenUnie. VVD, PVV en CDA stemden tegen.
Fractievoorzitter van GrienLinks Retze van der Honing zei:
Wij vinden het van belang dat, zeker in een landbouwprovincie als Fryslân, er geen genetisch gemodificeerde gewassen worden geteeld. Het is een duidelijk politiek signaal aan het Rijk en aan het Europees Parlement. Dit is een opstap naar een werkelijk groene, duurzame landbouwprovincie. De techniek van genetische modificatie is ongewenst. De gevolgen van de methodiek zijn onvoorspelbaar en onomkeerbaar. Wetenschappers zeggen zelf, dat er soms effecten optreden van het veranderen van een gen of het inbrengen van een ander gen in een plant, die totaal onverwachts zijn. En we hebben geen idee wat de gevolgen daarvan zijn bij teelt op proefvelden en in commerciële teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Vermenging van gewassen is een bedreiging van de biodiversiteit. En dat terwijl er ook (zelfs biologische) alternatieven zijn voor de producten die via deze technieken gemodificeerd worden. Niet nodig dus, om zo’n risicovolle techniek toe te passen.
Ook op internationaal niveau speelt de kwestie over gentech. De Verenigde Staten, waar landbouwreus Monsanto zetelt, vinden dat gentech alle vrijheid moet krijgen, maar de meeste Europese consumenten zijn zeer kritisch over genetisch aangepaste gewassen. Dat geldt ook voor diverse regeringen en parlementen.
Verzoeken
Er worden steeds meer verzoeken ingediend voor toelating van genetisch gemodificeerde gewassen. Op dit ogenblik wordt de toelating van een transgene maïssoort (Herculex of MON1507) besproken. Bedrijven als Monsanto, Pioneer en Syngenta voeren de druk op Europa op via onderhandelingen over de handelsakkoorden tussen de VS en Europa.
Volgens Grienlinks des te meer reden om nu een signaal af te geven dat Fryslân (en liefst ook de rest van Nederland) gentechvrij wil blijven.
Er zit al gentech in soja, veevoer en andere producten die ingevoerd worden. In Europa moeten die producten gelabeld zijn. Ook die plicht tot labeling wordt aangevochten door de landbouwreuzen.
Veel landen in Europa, zoals Hongarije, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Duitsland, zijn fel tegen het verbouwen van genetisch aangepaste gewassen op hun grondgebied. Nederland is daarentegen al jarenlang zeer expliciet voorstander. Daar lijkt nu verandering in te komen.
Bron: Grienlinks.nl
Gerelateerd:
- Baanbrekende studie naar genetisch gemodificeerde organismen
- Rusland verbiedt import genetisch aangepast maïs Monsanto
- Kenia stelt importverbod in op genetisch aangepast voedsel
- Costa Rica zegt NEE tegen genetisch aangepast maïs
- Monsanto ziet af van meer gentechplanten in de EU
VIDEO: NASA-beelden tonen ‘UFO’s die energie van de zon opzuigen’
Medisch adviseur trekt aan de noodrem: ‘Ik voel mij niet meer veilig in Nederland’
Er is bijna geen manier om dit te stoppen. Medeoprichter Apple legt uit waarom je zo snel mogelijk van Facebook moet gaan
Zijn deze Japanse ruïnes de sleutel tot een verzonken beschaving? Aanwijzingen stapelen zich op
Verontrustende video: stuiptrekkende man per brancard afgevoerd bij vaccinatiecentrum
FVD wil spoeddebat in het Europees Parlement: ‘Deze onthullingen zijn shockerend’
Hersenspoeling: ‘MK-Ultra heerst in Hollywood’ (video)
Arts moet meer gebruikmaken van alternatieve geneeskunde
Hoe de man van minister Schippers vele tonnen verdient aan haar zorgbeleid