Financieel

Geen wappietaal meer: er komt een limiet op de hoeveelheid digitale euro’s die je mag bezitten

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!

Als de digitale euro, ook wel de Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd, er is, komt er een limiet op de hoeveelheid die je mag bezitten. Dat heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd in een tussenrapportage over de CBDC.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel digitale euro’s je mag bezitten. Economen van de ECB pleitten eerder voor een limiet van 3000 euro, terwijl de Duitse centrale bank aanstuurt op een bedrag tussen de 1500 en 2500 digitale euro’s.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Economische situatie

Zodra duidelijk is wanneer de digitale euro er komt, wordt de knoop doorgehakt, staat in het rapport. Op die manier kan de limiet worden aangepast aan de economische situatie op dat moment.

De achterliggende gedachte is: door te zorgen dat mensen geen grote sommen geld aanhouden op de digitale portemonnee die de ECB wil uitgeven, ‘voorkomt de bank te veel concurrentie met commerciële banken’.

Volgende fase

De ECB beslist in 2025 of zij doorgaat naar de volgende fase van het project.

De media moeten de geesten alvast rijp maken voor de CBDC. Zo komt NRC met een opiniestuk getiteld ‘Met de digitale euro maken we onze munt klaar voor de toekomst’. In het stuk betoogt Piero Cipollone, nota bene bestuurslid van de ECB, dat veel eurolanden – waaronder Nederland – voor digitale betalingen afhankelijk zijn van partijen buiten de EU en dat de komst van de digitale euro daarom ‘cruciaal’ is.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.7 147 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

127 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paulien
Paulien
1 maand geleden

Ik wil mijn boodschappen gewoon doen bij Nederlandse boeren en kleine ondernemers.

Cok
Cok
1 maand geleden

En de rest jatten ze van je

Wlliam
Wlliam
1 maand geleden

Er is nog altijd iets wat “bartering” heet dan kan je diensten en of goederen ruilen tegen andere diensten of goederen… mij krijgen ze nooit aan een digitale munt, opzouten die psychopaten

Andre Breems
Andre Breems
1 maand geleden

Nee bedankt ik wil graag toch nog regie houden over mijn leven en niet digitaal geblokkeerd worden omdat ik crisis ben over een dictatuur want dat wordt het als men dit invoert.

Back to top button
127
0
We lezen graag je reactie!x