Wetenschap

ROSAT valt eind oktober op Aarde

Help door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Röntgenobservatorium ROSAT werd in 1990 gelanceerd door de NASA en is jaren onder controle geweest van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR.

Binnen nu en twee weken zal het gevaarte op Aarde storten. De meest nauwkeurige schattingen laten zien dat de satelliet tussen 22 en 24 oktober boven een nog onbekend gebied door de dampkring zal vallen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Alhoewel ROSAT kleiner en minder zwaar is dan UARS kan meer materiaal het aardoppervlak bereiken. Dit komt omdat het observatorium is gemaakt van hittewerend materiaal. Volgens een studie van DLR kunnen zo’n 30 onderdelen op Aarde terechtkomen.

Het grootste fragment is naar alle waarschijnlijkheid de 1,7 ton zware spiegel van de telescoop. ROSAT wordt steeds beter zichtbaar. Op donderdag had de satelliet een magnitude van +1 en kon de kunstmaan gemakkelijk met het blote oog worden gezien. Volg hier de omloopbaan van ROSAT.

Zonneactiviteit

De zonneactiviteit beïnvloedt de baan van de satelliet in toenemde mate. In eerste instantie werd gedacht dat ROSAT in december op Aarde zou storten. De experts hielden echter geen rekening met de recente toename in het aantal zonnevlekken.

Extreme violette straling van zonnevlekken heeft de atmosfeer van de Aarde sterk opgewarmd waardoor de satelliet steeds sneller omlaag valt.

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd: Neerstortende satelliet UARS bevat radioactief plutonium

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x