Mens en Dier

Hoe twee steenrijke broers, met Nederlandse roots, de macht in Amerika kopen

Help door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van de gebroeders Koch. Dat willen ze ook graag zo houden. De twee steenrijke broers geven zelden interviews, maar hebben een grote invloed op de Amerikaanse samenleving.

De miljardairs zetten hun vermogen in om wetten en regelgeving zoveel mogelijk om te buigen in hun voordeel. Om dit voor elkaar te krijgen richten de Koch-broers scholen op en starten ze lastercampagnes tegen politici die hen in de weg staan. Ook financieren ze denktanks en campagnes van politici om zoveel mogelijk invloed te krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Meest hebzuchtige familie op aarde

Het fortuin van de familie Koch, die Friese roots heeft, wordt geschat op 82 miljard dollar. Opa Hotze Koch emigreerde van het Friese Workum naar Amerika en legde daar de basis van Koch Industries. Vader Fred Koch begon in de oliehandel. Het geld begon pas echt binnen te stromen toen hij een grote deal sloot met Stalin om in de Sovjet-Unie een aantal olieraffinaderijen te bouwen.

Hoe twee steenrijke broers, met Nederlandse roots, de macht in Amerika kopen
De Koch-broers (Yahoo)

Charles en David, de zoons van Fred, gebruikten het familiefortuin de afgelopen jaren om in Washington de politiek te beïnvloeden. De familie Koch wordt ook wel de meest hebzuchtige familie op aarde genoemd.

Gewetenloze roofridders

Rolling Stone schreef eerder een interessant artikel over de Kochs. Het beeld dat daarin van hen wordt opgeroepen, reduceert gewetenloze roofridders als Andrew Carnegie, JP Morgan en John D. Rockefeller tot brave burgers met een groot maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel.

De Amerikaanse senator Bernie Sanders waarschuwde tijdens zijn presidentscampagne voor wat hij ziet als de teloorgang van de democratie door de onbeperkte geldstromen in de Amerikaanse politiek. Hij waarschuwde dat niet alleen grote bedrijven invloed kopen, maar ook miljardairsfamilies zoals de gebroeders Koch.

Brandpunt maakte onlangs een portret van de twee steenrijke Amerikaanse broers, die met miljoenen in hun zak de macht in Amerika proberen te kopen. Het tv-programma onderzocht hoe ze dat doen en hoe ver hun macht strekt.

Bekijk het fragment hier terug.

[KRO-NCRV]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ikkuh
Ikkuh
7 jaren geleden

Fryslân boppe! 🙂 🙂

Wim
Wim
7 jaren geleden

De VOC mentaliteit.

Richard
Richard
7 jaren geleden

Een Amerikaanse Gülen-beweging dus!

Danny
Danny
7 jaren geleden

De broers Koch zouden volgens Forbes gezamenlijk de één naar rijkste familie zijn, maar staan de werkelijke machthebbers van deze aarde wel in de Forbes?
Er staat immers ook geen Rothschild in de Forbes 500…

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x