
Door de beelden over dierenmishandeling in het slachthuis in Tielt, de campagne Dagen Zonder Vlees en de discussie rond onverdoofd slachten, gaan mensen steeds meer nadenken over wat ze iedere dag naar binnen werken.
Recentelijk publiceerde de Britse voedingsexpert Joanna Blythman een onthullend boek over de voedingsindustrie.
Daarin liet ze zien dat alles wat niet vers en dus bewerkt is, troep bevat die slecht is voor je gezondheid. Zij legt de duistere geheimen van de voedingsindustrie bloot.
Maanden geleden
Fabrikanten willen graag dat jij als consument zo weinig mogelijk weet over de producten die je in je winkelwagen legt.
Je ‘verse’ fruitsalade bevat mogelijk vruchten die maanden geleden ingevroren zijn binnengekomen in een fabriek en die een zuurbad hebben gekregen of zijn behandeld met strooizout.
De Amerikaanse journalist Michael Moss liet zien dat in veel producten die uit de fabriek komen geraffineerde witte suiker zit.
Verslaafd
Het is goedkoop, geeft smaak aan het product en belangrijker nog: maakt de consument verslaafd aan het product.
“Bewerkt voedsel bevat vaak ook chemische stoffen met bekende giftige eigenschappen,” zegt Blythman.
“We worden gerustgesteld met de mededeling dat ze in kleine doses geen bron van bezorgdheid mogen zijn,” vervolgt ze.
Geheimhouding
Ook lang nadat uit wetenschappelijke studies is gebleken dat een ingrediënt schadelijk is, blijft de voedingsindustrie het verdedigen.
De industrie beschikt over een enorme lobbykracht en om die reden lopen overheden en hun agentschappen voor voedselveiligheid hopeloos achter, aldus Blythman.
Achter de etiketten zit volgens haar een muur van geheimhouding. “Transparantie staat niet op de lijst van zaken die de voedingsindustrie kenmerken.”
Petroleum
Ascorbinezuur (kunstmatig vervaardigde vitamine C) wordt gemaakt van genetisch aangepast maïs. Kunstmatige vitamine E wordt uit petroleum gewonnen.
Verschillende grote studies hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename.
Het bewijs groeit dat ze ook het risico op diabetes type 2 kunnen vergroten.
Malser
Enzymen worden toegevoegd aan brood om het langer zacht te houden en worden geïnjecteerd in minderwaardige runderen (zoals melkvee) voor ze worden geslacht om hun vlees malser te maken.
Op de verpakking staat soms ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Het gaat dan om voedsel dat is ‘vergast’ in bewerkte lucht om de houdbaarheid te verlengen.
Chemische stoffen
‘Gewassen’ sla wordt gereinigd met leidingwater waar naast chloor ook vloeibare fruitzuren aan zijn toegevoegd om de groei van bacteriën te voorkomen.
‘Pure plantaardige’ olie is vaak industrieel bewerkte olie waar chemische stoffen aan toe zijn gevoegd om de baktijd van de olie te verlengen.
Boekentip: Slik je dat?
[HLN]
[…] https://www.ninefornews.nl/geheimen-voedingsindustrie-beelden-slachthuis/ […]
goed zo…
laat maar meer en meer aan ’t LIICHT komen….
heb de moed opgebracht, vorige week, om te kijken naar de beelden in dat slachthuis…
dat houd ik niet het hele filmpje vol…
er ontsnapt een kreet aan mijn ziel, om zoveel dierenleed…
blij dat ik al 30 jaar geleden vegetarisch ging eten…en de laatste jaren langzaam maar zeker over ga naar vegan…
mijn lijf is geen grafkist voor een dier…
let wel op: neem de juiste supplementen ter ondersteuning…!
namaste
Je kunt nog zoveel boeken schrijven; het publiek wat bedoeld is ermee te bereiken, bereik je niet. Dit lukt alleen door schokkende beelden op tv te vertonen. Op alle tijdstippen. Als kinderen er al mee geconfronteerd worden heb je veel grotere kans dat ze vegetarier worden. Denk je nou echt dat zo’n boek gekocht wordt door iemand die kiloknallers eet?
onder welke steen heb je gelegen als je dit nog niet weet.
als we een appel van onze appel boom afhalen is deze binnen no time verrot,
wel gek dat fruit uit de winkel veel langer goed blijft dan toch?
dit geld ook voor vlees, het gaat puur om zo veel mogelijk winst te maken op 1 koe of varken.
ik zal hierdoor echt niet anders gaan eten, bij ons komt gewoon vlees op