Homepagina » Financieel » “Geld is altijd het ultieme machtsmiddel geweest van koningen en bankiers; daar moet nu verandering in komen”
"Geld is altijd het ultieme machtsmiddel geweest van koningen en bankiers; daar moet nu verandering in komen"

“Geld is altijd het ultieme machtsmiddel geweest van koningen en bankiers; daar moet nu verandering in komen”

Aanstaande woensdag bespreekt de vaste commissie voor Financiën ons geldsysteem, dat momenteel wordt gedomineerd door het bankwezen. De banken exploiteren de geldpers en bepalen wie onder welke voorwaarden geld in handen krijgt.

De banken schuiven de risico’s af op de overheid en de burger. Ze mogen niet failliet gaan omdat we anders ons geld kwijtraken. De mensen achter het burgerinitiatief ‘Ons Geld’ pleiten voor een nieuw geldsysteem, waarin de overheid moet gaan zorgen voor de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Fout en onnodig

Nu de overheid de geldpers uit handen geeft, wordt ze zelf schuldenaar. Onze overheid betaalt rente over het geld dat de burgers nodig hebben om te kunnen functioneren. Dat is fout en onnodig, aldus het burgerinitiatief.

“Geld is geen gewoon product, het is een machtsmiddel bij uitstek. Een overheid die dit machtsmiddel uit handen geeft verliest controle. Voor de economie en de democratie is het essentieel om dit machtsmiddel in de hand te krijgen en te houden.”

Particuliere belangen

Geld, het ultieme maatschappelijke machtsmiddel, wordt nu gestuurd vanuit particuliere belangen. De overheid kan veel meer als ze geld dienstbaar maakt aan het algemeen belang, zeggen de mensen achter burgerinitiatief Ons Geld.

Ze benadrukken dat de monetaire macht altijd in handen is geweest van machthebbers, prinsen, koningen of bankiers, die er hun voordeel mee deden zonder verantwoording hoeven af te leggen. En dat hoort niet binnen een democratie.

[Volkskrant]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

george van houts

George van Houts in Twitter-tirade: Onze overheid laat zich gijzelen

Vanaf oktober zullen De Verleiders in het ...

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x