Homepagina » Financieel » “Geld is altijd het ultieme machtsmiddel geweest van koningen en bankiers; daar moet nu verandering in komen”
"Geld is altijd het ultieme machtsmiddel geweest van koningen en bankiers; daar moet nu verandering in komen"

“Geld is altijd het ultieme machtsmiddel geweest van koningen en bankiers; daar moet nu verandering in komen”

Aanstaande woensdag bespreekt de vaste commissie voor Financiën ons geldsysteem, dat momenteel wordt gedomineerd door het bankwezen. De banken exploiteren de geldpers en bepalen wie onder welke voorwaarden geld in handen krijgt.

De banken schuiven de risico’s af op de overheid en de burger. Ze mogen niet failliet gaan omdat we anders ons geld kwijtraken. De mensen achter het burgerinitiatief ‘Ons Geld’ pleiten voor een nieuw geldsysteem, waarin de overheid moet gaan zorgen voor de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Fout en onnodig

Nu de overheid de geldpers uit handen geeft, wordt ze zelf schuldenaar. Onze overheid betaalt rente over het geld dat de burgers nodig hebben om te kunnen functioneren. Dat is fout en onnodig, aldus het burgerinitiatief.

“Geld is geen gewoon product, het is een machtsmiddel bij uitstek. Een overheid die dit machtsmiddel uit handen geeft verliest controle. Voor de economie en de democratie is het essentieel om dit machtsmiddel in de hand te krijgen en te houden.”

Particuliere belangen

Geld, het ultieme maatschappelijke machtsmiddel, wordt nu gestuurd vanuit particuliere belangen. De overheid kan veel meer als ze geld dienstbaar maakt aan het algemeen belang, zeggen de mensen achter burgerinitiatief Ons Geld.

Ze benadrukken dat de monetaire macht altijd in handen is geweest van machthebbers, prinsen, koningen of bankiers, die er hun voordeel mee deden zonder verantwoording hoeven af te leggen. En dat hoort niet binnen een democratie.

[Volkskrant]


Vond je dit artikel goed? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

Op de puinhopen van de Angelsaksische afbraakpolitiek ...