Bewustzijn

“Geloof in onze overheid is het meest gevaarlijke bijgeloof”

Help anderen door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De politieke geschiedenis van ons land is nauw verbonden met de vraag of de staat zich al dan niet, en zo ja, in welke mate, met het maatschappelijk leven moet bemoeien. In de tijd van Thorbecke was die bemoeienis minimaal. De staat legde bijvoorbeeld wel spoorlijnen aan, maar nam pas later de exploitatie en het vervoer ter hand, om dat een eeuw later met de verzelfstandiging van de NS weer af te stoten.

De tegenstellingen in de politiek zijn grotendeels voortgekomen uit de verschillende visies op de rol van de overheid. Vooral de laatste jaren is er een sterke stroming geweest (Bolkestein, Hirsi Ali, Verdonk) voor vergaand overheidsingrijpen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

PvdA’ers als Dijsselboem pleiten zonder schroom voor ‘staatsopvoeding’ en ‘staatsmoralisme’. Oud-minister Rouvoet presenteerde enkele jaren terug zonder blikken of blozen een jeugdplan waarbij de overheid de macht krijgt tot achter de voordeur in het gezinsleven in te grijpen. Dit jeugdplan openbaarde een bureaucratisch monster dat de hulpverleners weinig autonome ruimte liet.

Het is raadselachtig waar dit geloof in de overheid vandaan komt. De onbetaalbaarheid van de verzorgingsstaat en de passiviteit die zij opriep, maar ook affaires en ongelukken (WAO, IRT, Volendam, Enschede) brachten een onthutsend bestuurlijk onvermogen aan het licht. Toch stapelen Kamerleden suggestie op suggestie om toezicht, controle en ingrijpen door de overheid uit te breiden.

"Geloof in onze overheid is het meest gevaarlijke bijgeloof"Schrijver Larken Rose stelt dat geloof in de overheid het meest gevaarlijke bijgeloof is. Dit bijgeloof heeft in een periode van 100 jaar geresulteerd in 262 miljoen doden en houdt de mensheid in zijn greep, aldus Rose. Het draait allemaal om het geloof in een externe autoriteit: het idee dat het individu een verplichting heeft om zijn eigen oordeel en besluitvormingsproces te negeren ten gunste van het gehoorzamen van een ander.

“Wat je in mijn boek aantreft gaat, naar alle waarschijnlijkheid direct in tegen wat je is geleerd door je ouders en je leraren, wat je is verteld door de kerken, de media en de regering, en veel van wat jij, je familie en je vrienden altijd hebben geloofd,” stelt Rose. “Ondanks dat, is het de waarheid, zoals je zult ontdekken als je jezelf toestaat het onderwerp objectief te overwegen, het kan wel eens de meest belangrijke waarheid zijn die je ooit zult horen.”

“Meer en meer mensen ontdekken deze waarheid, maar daarvoor is het noodzakelijk verder te kijken dan vele eerder aangenomen overtuigingen en diepgeworteld bijgeloof, om de levenslange indoctrinatie opzij te zetten en een aantal nieuwe ideeën open en eerlijk te onderzoeken,” gaat hij verder. “Als genoeg mensen ervoor kiezen om deze waarheid te zien, en die omarmen, zal het niet alleen het wereldbeeld van die mensen drastisch veranderen, maar zal het ook de wereld zelf drastisch veranderen, ten goede.”

De meeste mensen die kijken naar de wereld vol problemen met zijn lange geschiedenis van onrecht en menselijk lijden, zullen sociale misstanden toeschrijven aan hebzucht, onwetendheid, haat, of gebrek aan medeleven voor anderen. Zelden overweegt iemand de mogelijkheid dat zijn eigen opvattingen, waarnemingen en overtuigingen misschien de grondoorzaak zouden kunnen zijn van het meeste lijden in de wereld, aldus Rose. “Maar in bijna elk geval is dat zo.”

Het allergrootste deel van diefstal, afpersing, intimidatie, lastigvallen, mishandeling en zelfs moord – dus het overgrote deel van de menselijke onmenselijkheid tegen de medemens – komt niet van hebzucht, haat en intolerantie dat zich in onze harten verbergt, maar van één verderfelijke en bijna universele aanname, één onbetwijfeld geloof, één irrationeel, met zichzelf tegenstrijdig bijgeloof dat alle nationaliteiten, alle religies, alle rassen, alle tijden, en alle inkomensklassen heeft geïnfecteerd, stelt Rose.

Hij laat zien dat we bij onszelf moeten beginnen als we de wereld willen veranderen. Ons geloof, onze gedachten, onze emoties, maar vooral onze handelingen scheppen de realiteit waarin we leven.

In onderstaand filmpje legt Rose in twee minuten uit waarom geloof in de overheid het meest gevaarlijke bijgeloof is.

Het boek ‘Het meest gevaarlijke bijgeloof’ is hier verkrijgbaar als boek en in ePUB. Het is hier tevens gratis te downloaden.

[Achter de Samenleving]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mark
Mark
9 jaren geleden

Ik als mens zijnde krijg steeds meer hekel aan mensen, dit zegt niet alle mensen!
Als ik op straat loopt en kijk iemand aan en geef een lach , dan lach bijna niemand terug.
De wereld waarin ik leef is vol met haat en eigen ideologieen.
Universiteiten zijn broeikamers van zulke domme lui, eigen gecreerde wereldjes van theorie en denken nog het te zijn ook.
Verschrikkelijke mensen vind ik het, de idee dat ze denken boven een ander te staan en dan ook nog niet te vergeten als deze lui gaan werken gelijk een hoge functie vullen.
Misbruikers van deze wereld zijn het , vroeger uh ja vroeger ja had je slimme mensen die graag wat voor ander over hebben , maar deze mensen niet , ze zijn erop uit zijn of haar zakken te vullen.
Verschrikkelijk vind ik het , ze zijn niet slim ze zijn SLUW.
Dit soort apen zitten ook in de overheid , neem als voorbeeld opstelten , bejaard en oud en niet meer zuiver kunnen nadenken en toch een veiligheids functie kunnen vullen (zak vullen bedoel ik dan).
Bij deze hoop ik ook dat onze democratie vernietigd zal worden en het liefst nog door de russen.
Gladjakkers zijn het , leugenaars, bedriegers enz.
Mensen de wereld is vies goor en onveilig.
Sta stevig op je benen en laat je niet wijsmaken door zo wijsneus en doe gewoon je ding.
Hopelijk lezen die universiteit trollen dit ook , anders gaan denken doen jullie toch niet want dat staat niet in het theorieboekie. Duivels zijn het!!!!!
Onze maatschappij kan je zien als belletjes iedereen zijn eigen belletje toch.
Mensen , nou dacht het niet , een aap heeft zelfs meer manieren.

Dr. Why
Dr. Why
9 jaren geleden

nou, nee 🙂

Geloof in welke autoriteit ook is gevaarlijk. Vroeger was het de kerk (en in vele delen van de wereld nog steeds) die mensen onder de duim hield, en iedere leider verzekerde zich van de steun van god (als ie zichzelf al niet als god of halfgod portretteerde). Nu is het wat subtieler. Hoewel, veel subtilitiet is er doorgaans niet nodig.

Geloof an sich is gewoon gevaarlijk…

Toch een kanttekening: de overheid niet vertrouwen is niet hetzelfde als conspiracy theorietjes brouwen. Die zijn namelijk evenzeer op geloof gebouwd.

J@n
J@n
9 jaren geleden

Definitie van dit thema is niet juist. Bijgeloof betekenis is namelijk; geloof dat bovennatuurlijke krachten van invloed zijn op wat in de toekomst gebeurt en je die krachten kunt beïnvloeden. Nah, kan je vertellen dat alles wat in het Haagse afspeelt weinig te maken heeft met bovennatuurlijk krachten. Afzetterij is namelijk iets wat niks met bovennatuurlijke krachten en da’s nu juist wat deze regering doet. Het volk afzetten met steeds meer regels en steeds hoger wordende rekeningen. Bah. Maar goed, da’s mijn mening, en die mag ik gelukkig nog steeds verkondigen.

exegese
exegese
9 jaren geleden

Larken Rose, ik ben het meer dan roerend eens met zijn statements. Zulke mensen moeten er veel meer komen, misschien gaan de oogjes dan ooit open.

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x