Homepagina » Bewustzijn » “Geloof in onze overheid is het meest gevaarlijke bijgeloof”
"Geloof in onze overheid is het meest gevaarlijke bijgeloof"

“Geloof in onze overheid is het meest gevaarlijke bijgeloof”

De politieke geschiedenis van ons land is nauw verbonden met de vraag of de staat zich al dan niet, en zo ja, in welke mate, met het maatschappelijk leven moet bemoeien. In de tijd van Thorbecke was die bemoeienis minimaal. De staat legde bijvoorbeeld wel spoorlijnen aan, maar nam pas later de exploitatie en het vervoer ter hand, om dat een eeuw later met de verzelfstandiging van de NS weer af te stoten.

De tegenstellingen in de politiek zijn grotendeels voortgekomen uit de verschillende visies op de rol van de overheid. Vooral de laatste jaren is er een sterke stroming geweest (Bolkestein, Hirsi Ali, Verdonk) voor vergaand overheidsingrijpen.

PvdA’ers als Dijsselboem pleiten zonder schroom voor ‘staatsopvoeding’ en ‘staatsmoralisme’. Oud-minister Rouvoet presenteerde enkele jaren terug zonder blikken of blozen een jeugdplan waarbij de overheid de macht krijgt tot achter de voordeur in het gezinsleven in te grijpen. Dit jeugdplan openbaarde een bureaucratisch monster dat de hulpverleners weinig autonome ruimte liet.

Het is raadselachtig waar dit geloof in de overheid vandaan komt. De onbetaalbaarheid van de verzorgingsstaat en de passiviteit die zij opriep, maar ook affaires en ongelukken (WAO, IRT, Volendam, Enschede) brachten een onthutsend bestuurlijk onvermogen aan het licht. Toch stapelen Kamerleden suggestie op suggestie om toezicht, controle en ingrijpen door de overheid uit te breiden.

"Geloof in onze overheid is het meest gevaarlijke bijgeloof"Schrijver Larken Rose stelt dat geloof in de overheid het meest gevaarlijke bijgeloof is. Dit bijgeloof heeft in een periode van 100 jaar geresulteerd in 262 miljoen doden en houdt de mensheid in zijn greep, aldus Rose. Het draait allemaal om het geloof in een externe autoriteit: het idee dat het individu een verplichting heeft om zijn eigen oordeel en besluitvormingsproces te negeren ten gunste van het gehoorzamen van een ander.

“Wat je in mijn boek aantreft gaat, naar alle waarschijnlijkheid direct in tegen wat je is geleerd door je ouders en je leraren, wat je is verteld door de kerken, de media en de regering, en veel van wat jij, je familie en je vrienden altijd hebben geloofd,” stelt Rose. “Ondanks dat, is het de waarheid, zoals je zult ontdekken als je jezelf toestaat het onderwerp objectief te overwegen, het kan wel eens de meest belangrijke waarheid zijn die je ooit zult horen.”

“Meer en meer mensen ontdekken deze waarheid, maar daarvoor is het noodzakelijk verder te kijken dan vele eerder aangenomen overtuigingen en diepgeworteld bijgeloof, om de levenslange indoctrinatie opzij te zetten en een aantal nieuwe ideeën open en eerlijk te onderzoeken,” gaat hij verder. “Als genoeg mensen ervoor kiezen om deze waarheid te zien, en die omarmen, zal het niet alleen het wereldbeeld van die mensen drastisch veranderen, maar zal het ook de wereld zelf drastisch veranderen, ten goede.”

De meeste mensen die kijken naar de wereld vol problemen met zijn lange geschiedenis van onrecht en menselijk lijden, zullen sociale misstanden toeschrijven aan hebzucht, onwetendheid, haat, of gebrek aan medeleven voor anderen. Zelden overweegt iemand de mogelijkheid dat zijn eigen opvattingen, waarnemingen en overtuigingen misschien de grondoorzaak zouden kunnen zijn van het meeste lijden in de wereld, aldus Rose. “Maar in bijna elk geval is dat zo.”

Het allergrootste deel van diefstal, afpersing, intimidatie, lastigvallen, mishandeling en zelfs moord – dus het overgrote deel van de menselijke onmenselijkheid tegen de medemens – komt niet van hebzucht, haat en intolerantie dat zich in onze harten verbergt, maar van één verderfelijke en bijna universele aanname, één onbetwijfeld geloof, één irrationeel, met zichzelf tegenstrijdig bijgeloof dat alle nationaliteiten, alle religies, alle rassen, alle tijden, en alle inkomensklassen heeft geïnfecteerd, stelt Rose.

Hij laat zien dat we bij onszelf moeten beginnen als we de wereld willen veranderen. Ons geloof, onze gedachten, onze emoties, maar vooral onze handelingen scheppen de realiteit waarin we leven.

In onderstaand filmpje legt Rose in twee minuten uit waarom geloof in de overheid het meest gevaarlijke bijgeloof is.

Het boek ‘Het meest gevaarlijke bijgeloof’ is hier verkrijgbaar als boek en in ePUB. Het is hier tevens gratis te downloaden.

[Achter de Samenleving]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Mark schreef:

  Ik als mens zijnde krijg steeds meer hekel aan mensen, dit zegt niet alle mensen!
  Als ik op straat loopt en kijk iemand aan en geef een lach , dan lach bijna niemand terug.
  De wereld waarin ik leef is vol met haat en eigen ideologieen.
  Universiteiten zijn broeikamers van zulke domme lui, eigen gecreerde wereldjes van theorie en denken nog het te zijn ook.
  Verschrikkelijke mensen vind ik het, de idee dat ze denken boven een ander te staan en dan ook nog niet te vergeten als deze lui gaan werken gelijk een hoge functie vullen.
  Misbruikers van deze wereld zijn het , vroeger uh ja vroeger ja had je slimme mensen die graag wat voor ander over hebben , maar deze mensen niet , ze zijn erop uit zijn of haar zakken te vullen.
  Verschrikkelijk vind ik het , ze zijn niet slim ze zijn SLUW.
  Dit soort apen zitten ook in de overheid , neem als voorbeeld opstelten , bejaard en oud en niet meer zuiver kunnen nadenken en toch een veiligheids functie kunnen vullen (zak vullen bedoel ik dan).
  Bij deze hoop ik ook dat onze democratie vernietigd zal worden en het liefst nog door de russen.
  Gladjakkers zijn het , leugenaars, bedriegers enz.
  Mensen de wereld is vies goor en onveilig.
  Sta stevig op je benen en laat je niet wijsmaken door zo wijsneus en doe gewoon je ding.
  Hopelijk lezen die universiteit trollen dit ook , anders gaan denken doen jullie toch niet want dat staat niet in het theorieboekie. Duivels zijn het!!!!!
  Onze maatschappij kan je zien als belletjes iedereen zijn eigen belletje toch.
  Mensen , nou dacht het niet , een aap heeft zelfs meer manieren.

  41 likes
  • Mimi schreef:

   En het “leuke” is lieve Mark, dat deze overheids-gladjakkers juist willen dat jij er zo ongelukkig mogelijk van wordt, en jou in een zo laag mogelijke frequentie houden, dat weerhoudt jou juist van jouw eigen ontwikkeling. Ze hebben je precies waar ze jou hebben willen, in een negatieve staat van Zijn. En zo beïnvloed jouw negativiteit ook jouw omgeving en creer jij dus ook Zelf jouw negatieve realiteit.
   Wil jij een liefdevollere realiteit? Zoek dan eerst die liefde bij jezelf dan kan het negatieve buiten jezelf jou niks meer maken en bereiken.
   De beste manier om de overheid en negatieve mensen te ‘bestrijden’ is met Liefde!

   Motto: Love them anyway 🙂

   22 likes
   • S0M30N3 schreef:

    Kan Mark wel begrijpen er gebeurd alleen maar rare shit, mensen zijn onaardig en hebben overal maling aan. Wat jij beschrijft (Mimi) is liefdevol te zijn, ook ik heb het geprobeerd maar kom moeilijk uit het negatieve omdat ik er dagelijks mee te maken heb. Heb het vaak geprobeerd maar helaas is er gewoon teveel negativiteit.

    Misschien ook je eigen familie (bij mij dan) die me niet gelooft en dat vind ik nog wel het ergst. Ik praat niet zo vaak meer met ze, omdat ze mij gewoon als gek bestempelen. Ik weet dat ze vast zitten in de msm nieuws etc. Maar komop als mijn familie iets tegen mij zegt over corruptie etc. Zou ik het zelf wel willen onderzoeken, maar zelfs de moeite om zelf te vragen te stellen nemen ze niet.

    Ondanks alles zou ik nog wel liefdevol willen zijn tegenover familie, maar de elite/overheid en instanties kunnen mijn (excuseer voor mijn taalgebruik) ballen likken.

    8 likes
    • Mimi schreef:

     @IIS @SOM30N3 ik begrijp de emoties van Mark heel goed, het is heel moeilijk om liefdevol te zijn als de omgeving je daarin niet steunt en overal negativiteit om je heen waarneemt. Het leven is inderdaad geen makkelijke school.
     Het is daarom essentieel om het van een hoger standpunt te bekijken. Alles in jouw realiteit is eigenlijk een holografische projectie en spelen we vanuit ons ware Zijn allemaal een rollenspel. Alles op zielen niveau IS namelijk liefde. Dus de meest negatieve mens is in zijn Ware kern gewoon liefde alleen heeft het tijdelijk een negatieve rol aangenomen zodoende van elkaar te leren.
     Ieder mens heeft Licht in zich, anders zou diegene simpelweg niet eens kunnen bestaan. Iedereen bestaat uit de energie van liefde, IEDEREEN!
     Zie je, dan gaat het al een stuk makkelijker als jij vanuit jouw kern weet dat zelfs de meest negatieve individu in zijn/haar kern pure onvoorwaardelijke liefde is en gewoon en rol speelt. Alles buiten jezelf is een reflectie van jezelf.
     Als jij in de hoge frequentie zit kan lage frequentie jou simpelweg niet bereiken.
     Ja, inderdaad, dat is heel moeilijk, maar dat is waarom jij gekozen hebt om hier te Zijn en dit te leren. Blijf je altijd in je hart centreren, dan kom het altijd goed.
     Negativiteit los je niet op met negativiteit, je lost het alleen op met Liefde.
     Het is hoe het universum werkt, en zo is het 🙂

     5 likes
     • Mimi schreef:

      @jos logische opmerking van jou. Het menselijk lichaam is een expressie vanuit een lagere energie, vandaar dat het een vaste vorm heeft en deze zich door ander vaste energie kan worden beïnvloed. Alles gaat om bewustzijn en gedachtes, als jij jouw gedachtes in een hogere frequentie plaatste (liefdevol) verhoog jij jouw frequentie. Echter is die frequentie uiteraard niet hoog genoeg om jouw lichaam geheel tot energie te transmuteren zodat het geen effect heeft op kogels of bommen als deze van een afstand worden afgevuurd. Maar stel je voor dat iemand met een pistool voor jou staat en je zegt tegen die persoon: “ik hou van jou”, dan verminder je de kans dat diegene de trekker overhaalt aanzienlijk 😉

      3 likes
     • Jos schreef:

      “Als jij in de hoge frequentie zit kan de lage frequentie jou simpelweg niet bereiken.”

      Hmmmm……..

      Dus al die onschuldige mensen die in Irak en Afghanistan zijn verwond of omgekomen door Amerikaanse bommen zaten in een te lage energie?

      2 likes
    • days of our lives schreef:

     Een essentieel onderdeel van liefde is dat je verschillen tussen jou en je geliefden accepteert. Doe je dat niet, dan raak je verbitterd.

     Ik kan prima omgaan met mensen die totaal andere denkbeelden (religie bijv.) hebben dan ik. Niemand hoeft te verwachten dat ik dergelijke denkbeelden zal accepteren, andersom zal ik hen de mijne ook niet opdringen.

     Buiten dat zijn er genoeg zaken waarin er overeenkomsten zijn, waar de focus op moet liggen. En dan kun je het met veel mensen heel gezellig hebben hoor.

     1 likes
    • arrie schreef:

     ach laad gaan al de negativiteit te erg wordt vechten ze elkaar wel de tent uit en dat is dan weer leed vermaak en vaarmaak staat gelijk aan positieviteit probleem opgelost 🙂

     0 likes
   • IIS schreef:

    Beste Mimi,

    Je geeft hier een heel mooie en leerzame reactie, hopelijk leest iedereen deze en begrijpt wat er mee te doen. Het is alleen soms verdomde moeilijk om positief te blijven kijken naar de buitenwereld, ook al schijnt van binnen de zon, maar zoveel mensen, en daar moet ik Markt gelijk geven en begrijp ik zijn reactie, zijn bijna het aankijken niet meer waard. Waarschijnlijk zijn we aangekomen op het punt dat er elk moment de definitieve klap kan vallen en zal de grote gelijkmaker zijn intrede doen. De mens is arrogant, verwend, blasé, leeg, opgebrand, doelloos en aangekomen aan het eind van een misschien wel een duizenden jaren oude cyclus. Als de conflicten in de wereld een positief einde nemen in de wereld dan eet ik mijn hoed op, want denkt men nog zo tientallen jaren door te kunnen gaan? Het systeem heeft men willens en wetens kapot gemaakt en dat komt niet zomaar weer goed. Wil men het goed maken dan zal men moeten praten en overleggen en als gezond en weldenkende mensen bij elkaar aan tafel moeten gaan zitten, maar dat zal vrees ik niet meer gaan. Dus zal er waarschijnlijk een crisis komen van onmeetbare grote en zal dit afgemaakt worden met een verzengende oorlog, hopelijk niet, maar hoe en wat anders wil men dan? Vrede en harmonie? Dan zal daar nu toch eens flink aan gewerkt moeten worden en zal men er over na moeten gaan denken of de huidige weg geen dramatische weg is en zullen de groten en machtigen en ook de politiek objectief, belangeloos en zuiver moeten gaan samenwerken.

    Was het niet zo: Als de zesde engel zijn schaal uitgiet, bevinden we ons al bijna aan het eind van de grote verdrukking? “En de zesde goot zijn schaal uit op de grote rivier, de Eufraat, en zijn water droogde op….” Als gevolg van droogte, mismanagement en dammen in de buurlanden Syrië en Turkije is de Eufraat in Irak de laatste jaren grotendeels opgedroogd. Als we ons realiseren dat dit misschien wel eens waar zou kunnen zijn, waarom dan niet omdenken, waarom dan niet kiezen voor vrede i.p.v. elkaar bestrijden? Waarom zou een land als Amerika en landen in de EU niet gewoon kunnen kiezen om het dialoog op te zoeken en te kiezen voor gezond overleggen en diplomatie? Misschien omdat de mensen die ons dicteren en regeren (reeds) zo geestesziek zijn dat ze niet eens begrijpen wat dit precies is? Of zijn we al zover dat de neerwaartse spiraal niet meer is te stoppen of te doorbreken?

    Ik las als kind al vroeg: “hoe groter de geest hoe groter het beest”.

    4 likes
    • Aardebewoner schreef:

     Komt helemaal goed met die Eufraat en de Tigris. Vervelende types zoals terroristen van ISIS hebben er geen invloed op. Dat water gaat wel door en wordt steeds snuggerder beheerd voor mens, dier en plant.

     0 likes
  • Nobel schreef:

   @Mark. Ik neem aan dat jij een Christelijke achtergrond hebt? omdat je het over Duivels hebt, dat heeft eigenlijk alleen in religies een echte betekenis. Je hoopt ook dat de Russen het hier overnemen? denk je dat het in Rusland zoveel beter is? Volgens mij zit het hele probleem juist in de Religies. Als je b.v. Moslims hoort praten dat niet Moslims en Moslims die de Islam hebben afgezworen, ongelovigen zijn, en soms varkens en honden worden genoemd, wat zegt dit dan over deze Religie? Zij zien blijkbaar alleen Moslims als gelijkwaardig. Zonder deze Religies zouden we wereldvrede hebben, en zullen mensen elkaar ook weer als mensen zien, en niet als gelovigen of ongelovigen.

   3 likes
   • days of our lives schreef:

    Recent met de Marokkaanse boot op de Gay parade spraken islamitische politici zich voorzichtig uit over homoseksualiteit, dat dat moet geaccepteerd worden vanuit de gemeenschap. Zij riskeren uitstoting (en in bepaalde landen vervolging).

    Zelf heb ik destijds naar Elatik, Marcouch e.d. getwitterd of ze deze uitspraak ook zouden willen doen voor “afvalligen”. Ik ken in ieder geval 3 ex-moslims die dat voor de buitenwereld (familie etc.) niet zijn, en die zitten zo mogelijk nog veel klemmer dan homoseksuelen, die tenminste nog islamitisch zijn/willen blijven.

    Ik heb geen reactie op de tweets gehad…

    0 likes
  • Edwin schreef:

   Ik begrijp je wel, maar deze houding van klagen schiet toch echt niet op, en dat zeg ik puur uit eigen ervaring.
   Het schiet ook echt niet op om te zeggen: “de wereld zit vol list en bedrog”, en hoewel ik je heel goed begrijp, is deze visie ook gebaseerd op een mening, en dus niet waar.

   Ik zie zo vaak mensen die schelden of klagen over de maatschappij of samenleving, over hoe slecht die wel niet is en ga zo maar door.
   Ik probeer dan uit te leggen: “Je zit dan wel te schelden op de maatschappij, maar voor MIJ ben je ook een onderdeel van die maatschappij of samenleving, dus waar ben je mee bezig?”….

   Ik verwijt je niets overigens, het is nu eenmaal zo dat onze ratio maar wat al te graag de wereld om zich heen wil analyseren en dus ook in hokjes wil stoppen van “goed” en “slecht”…

   Is het je niet opgevallen hoe moeilijk het tegenwoordig is om op die manier te denken over de wereld?

   De mensen van wie we aanvankelijk dachten dat ze het goede vertegenwoordigden, blijken nu opeens slecht te zijn, en vice versa…dat schept verwarring.

   Ik leef van moment tot moment, en bepaal van moment tot moment wat voor mij werkelijkheid is en wat illusie,…

   Wetenschap, Media, Religie, Psychologie hebben niet het recht om voor mij te gaan bepalen wat “waar” is of “niet waar”..dat is MIJN recht…dat is ieders recht…

   Ik heb het afgeleerd om te klagen over hoe de wereld in elkaar steekt..
   De wereld is niet goed of slecht, de wereld is wat het is….De wereld!

   1 likes
  • Stefan schreef:

   Dan heb ik een idee. We klagen ze gewoon aan!

   Ik ga ze niet meer tolereren. Ik zeg het nu hard op.

   Geen enkele satanische energie of manipulatie tolereer ik nog.

   Als een zacht ei de liefde gaan herdenken? Nee dank u. Dat kan niet in deze zieke wereld.

   Het is nu klaar! Ik hou er mee op. Bij mij komen ze niet verder!

   0 likes
 • Padja schreef:

  @Mark..ik heb twee kinderen op de universiteit, wat je zegt klopt niet.
  Groepen als “fout” bestempelen heeft de wereld nog nooit wat “goeds” opgeleverd. Boosheid, frustratie, agressie e.d. roepen een soortgelijke reactie op. Actie=reactie. Het begint klein en kan dan alleen maar verder groeien. Meer boosheid, meer haat. Meer wijzen naar elkaar en roepen dat de ander of de andere groep “fout” is.

  Zolang mensen blijven zeggen “Het is de schuld van…….” (universiteiten, overheid, stratenmakers, moslims, blanken, joden, christenen, jongeren, ouderen, roodharigen, etc) lost er niks op.
  Het probleem zit hem in het wijzen naar de ander.
  De enige variabele is dan de aangewezen groep. We wijzen dan eens die en dan weer dat aan. DIE is/zijn de schuldigen/fouterikken.

  Ikke? Ik ben lief en goed. Als het bij mij fout gaat was dat per ongeluk. Alle anderen doen het express.
  MIJN groep is goed….de andere groepen zijn fout.

  M.I. zitten er in alle lagen van de maatschappij mensen die “goed” doen en mensen die
  fouten maken. Mensen die goed willen, waarbij het verkeerd gaat en mensen die de foute kant op zijn gegaan.

  Als je ziet hoe moeilijk het al is, in je eigen kleine kringetje, om op een prettige manier met elkaar om te gaan omdat er zoveel verschillende persoonlijke belangen spelen …kun je toch nagaan hoe lastig dit is op het wereldtoneel.

  2 likes
  • Mark schreef:

   @ Padja Jij bent nou precies een voorbeeld van mijn verhaal.

   Als eerste , je schrijft als moeder theresa, ben je zelf gestudeerd? Je komt over als een juffvrouw!!
   Jij praat het goed wat er eigenlijk fout is.
   Het wijzen en spreken brengt mensen in beweging, jij bent een spreker , jij praat graag en lees graag.
   Het zal me dan ook niet verbazen dat je thuis zo grote mooie kast met boeken erin heb, heb je ze allemaal gelezen?
   Mensen zoals jij daar heb ik niks mee !!! En dat jouw kinderen op de universiteit zitten , chapeau voor je !!!
   Worden jouw kinderen ook van dat soort mensen dat graag geld heeft en zich beter en slimmer voelen als een ander, en graag een bedrijf opstarten waar ze met vinger kunnen gaan wijzen wat andere moeten doen?
   Ik vraag mij nog 1 ding af , hoe was jouw jeugd en uit wat voor gezin kom je?
   Laat me raden jouw ouders beide gestudeerd en leefde in de middenklasse?
   Juist de wereld is vertiefd door jouw soort mensen, het alles willen goedpraten en graag uren en dagen praten en discussies voeren , een praat schaakspel , kijken wie de meeste woorden in het hoofd heeft en wie ze het mooist en moeilijkst kan vertellen.
   Een laatste voorbeeld van mensen zoals jij : ” Hier in Nederland word gewezen naar de criminele Marokkanen , Nee dat kan niet want dat is Rascisme en dat is niet waar. De waarheid nu, 70% van onze gevangen in Nederland zijn Marokkanen. 85% van de Marokkaanse jongere in Nederland zijn met politie of justitie in aanraking geweest .”
   De praters hebben alleen maar gepraat en geen actie ondernomen, met praten alleen kom je er niet , alleen als je in de wereld van praten zit , tja……
   Het zal wel aan mij liggen of mijn wijzende vingertje……
   Ik wens je kinderen wel veel suc6 , hopelijk en dat meen ik echt dat jouw kinderen mensen zullen worden die het leven begrijpen en niet alleen gelezen hebben!!!

   0 likes
   • Padja schreef:

    Hai Mark,
    Je valt nu mij persoonlijk aan?
    Met vele vele veroordelen gebaseerd op niks anders dan wat er zich in je eigen hoofd afspeelt. ALs je al zo heftig reageert op mensen van goeie wil..vrees ik met grote vreze.
    Het meeste wat je denkt klopt wederom niet. Maar wat zou het uitmaken? Als ik nou uit een arbeidersgezin kom, achterbuurtje…ben ik dan goed genoeg naar jouw maatstaven?
    Wie doet het eigenijk wel goed in jouw ogen? Degenen die met je mee mopperen? Alleen mensen zonder boekenkast? En niet lezen of studeren? Vooral niet een bedrijf hebben of werken? Is er nog wel iemand goed genoeg voor jou?
    Hoe denk je dat je je zou voelen als je in Afghanistan of Syrie of…was geboren? M.i. zijn dat ook mensen die nu boos zijn op alles en iedereen en als een wilde om zich heen slaan. Weet iedereen nog wel WAAROM men boos is?

    Het gekke is, ik begrijp je. Ik snap waar je vandaan komt. De woede, frustratie, boosheid en vooral onmacht. Ik heb het allemaal gehad. Vooral het gevoel van onmacht.
    Dus op een dag…heb ik het roer omgegooid en mezelf afgevraagd: “Wat kan IK bijdragen om het zooitje een beetje beter te maken”. Concrete stappen om anderen vooruit te helpen. Dat geeft een beter gevoel. Dan voel je je wat minder onmachtig.
    Je kinderen grootbrengen met zorg voor de wereld en voor anderen. Niet alleen kijken naar eigen gewin maar naar win-win. Een beetje willen inleveren ten bate van de ander. Zorgen dat je smorgens met plezier in de spiegel kunt kijken omdat je de juiste keuzes hebt gemaakt.
    Tja..het moeder Theresa principe…deed ze het omdat ze zo goed was of omdat het haarzelf een beter gevoel gaf. Maakt het hoe en waarom eigenlijk ut?

    Iedereen kan zich inzetten op kleine of grote schaal
    Iedereen…dat zijn de gewone mensen die om zich heen kijken en zich afvragen waar ze kunnen helpen. Ook mensen met bedrijven. Die een deel van hun winst kunnen gebruiken ten bate van anderen. (Ja, heus…het gebeurt!).

    Al stelt het op wereldschaal niks voor; als iedereen kleine stapjes zet komen we met grote sprongen vooruit.

    2 likes
    • Padja schreef:

     @Mark..
     “Het wijzen en spreken brengt mensen in beweging.” zeg je.
     OK

     Welke mensen wil je in beweging brengen?
     Wat voor beweging wil je dat ze maken?

     Wat voor beweging doe je zelf? (buiten sport en spel 😉 )

     Ikzelf ben al in beweging gebracht. Ik lever een (kleine) concrete bijdrage.
     Ik heb meerdere mensen om mij heen die stappen zetten en meer stappen willen zetten.

     Heb je goeie ideeën? Die omgezet kunnen worden in concrete doelen?

     De wereld willen verbeteren is een nobel doel.
     Het is alleen zo groot…te groot voor mij, te veelomvattend.
     Ik weet niet wat het beste is voor iedereen. WEET IK VEEL.
     Dus kan ik alleen vragen aan anderen wat zij willen en vinden en kijken of ik iets kan bijdragen.

     2 likes
   • days of our lives schreef:

    Ik vind dat Padja niks goedpraat wat fout is.
    Ze heeft gewoon door hoe het werkt: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

    De wereld heeft grijstinten, de mensheid is niet in 2 groepen van ultiem slecht (95%) en ultiem goed (5%) onder te verdelen.

    Klagen op anderen heeft nog nooit wat opgeleverd, of het moet stress en frustraties bij de klager zijn.

    1 likes
   • Edwin schreef:

    @Mark:

    Guttegut wat een boosheid…

    Deze wereld had voor JOU als waarnemer van jouw eigen werkelijkheid, nooit bestaan als jij er niet was geweest!!
    Op wie jij je ook focust: op de goeieriken of de slechteriken, beiden zijn aspecten van wie je daadwerkelijk bent:jij als waarnemer en de wereld die je waarneemt zijn als beide zijden van een munt…ze bestaan niet los van elkaar.Daarom is het ook zo, dat het niet opschiet om je aan iemand te ergeren, want uiteindelijk erger jij je aan jezelf…

    Bijvoorbeeld: Je ergert je nu aan Padja’s reactie….

    Had deze reactie voor jou als waarnemer bestaan , als jij niet vanuit jezelf beslist had om de computer aan te zetten, naar deze site te gaan, en vervolgens Padja’s commentaar te lezen? Je ergert je dus aan iets wat jezelf via jouw eigen handelingen heb gecreëerd. Is een beetje te vergelijken met een hond die zich aan zijn eigen staart ergert en er achter aan rent om er in te bijten: een gebed zonder eind dus. 🙂

    1 likes
   • Jos schreef:

    Veel boosheid in de post van Mark. Toch, als ik tussen de regels doorlees, denk ik wel te kunnen begrijpen waarom Mark zo boos is. Nederland is een land geworden van beroepsleuteraars die leven in een door henzelf gecreëerde fantasiewereld die geen donder heeft te maken met de realiteit. Als Mark dit bedoeld, ben ik dat met hem eens.

    0 likes
    • Padja schreef:

     @Jos
     Dat alleen maar leuteren niet opschiet vond ik ook. Daarom ben ik maar actief geworden. Kleinere doelen stellen die je zelf waar kunt maken.
     En jij? Goeie ideeën?
     Een mooie activiteit waar je bij betrokken bent?
     Ik denk dat dat helpt, het gevoel iets bij te dragen
     Misschien kunnen we met elkaar de beroepsleuteraars tot actieve bijdrage krijgen.
     Volgens mij willen de meeste mensen wel…ze weten alleen niet wat

     2 likes
     • Jos schreef:

      Ik denk dat je inhoudelijk gelijk hebt.
      De toon van je post roept bij mij wel de nodige jeuk op.

      0 likes
     • days of our lives schreef:

      Wat betreft je laatste opmerking ben ik helaas niet helemaal van overtuigd.

      Ik heb jaren geleden een kennis, werkeloos, enigszins verbitterd en teleurgesteld in het leven, aangeboden om te solliciteren bij het bedrijf waar ik als bijbaantje werkte (hij wilde namelijk zooooooo graag aan het werk, maakte niet uit wat, mocht best smerig werk zijn etc.). Ik kon hem er wel in praten, zoals ik bij meer mensen had gedaan.

      Hij weigerde. Heel hard. Hij werd boos. Hij wilde gewoon niet, bang denk ik. En het was geen smerig werk wat slecht werd betaald, integendeel zelfs.

      Sommige mensen verkeren liever in die negatieve flow onder het mom van “ik zou best anders willen, maar het wordt me onmogelijk gemaakt”, dan een kans aan te grijpen. Die negatieve flow is onderdeel van hun identiteit geworden, en dat kan niet iedereen blijkbaar loslaten.

      0 likes
     • Padja schreef:

      @Jos
      Ik schijn een verschrikkelijk stemgeluid te hebben dus wees blij dat ik het niet zing.

      0 likes
 • Dr. Why schreef:

  nou, nee 🙂

  Geloof in welke autoriteit ook is gevaarlijk. Vroeger was het de kerk (en in vele delen van de wereld nog steeds) die mensen onder de duim hield, en iedere leider verzekerde zich van de steun van god (als ie zichzelf al niet als god of halfgod portretteerde). Nu is het wat subtieler. Hoewel, veel subtilitiet is er doorgaans niet nodig.

  Geloof an sich is gewoon gevaarlijk…

  Toch een kanttekening: de overheid niet vertrouwen is niet hetzelfde als conspiracy theorietjes brouwen. Die zijn namelijk evenzeer op geloof gebouwd.

  10 likes
 • Definitie van dit thema is niet juist. Bijgeloof betekenis is namelijk; geloof dat bovennatuurlijke krachten van invloed zijn op wat in de toekomst gebeurt en je die krachten kunt beïnvloeden. Nah, kan je vertellen dat alles wat in het Haagse afspeelt weinig te maken heeft met bovennatuurlijk krachten. Afzetterij is namelijk iets wat niks met bovennatuurlijke krachten en da’s nu juist wat deze regering doet. Het volk afzetten met steeds meer regels en steeds hoger wordende rekeningen. Bah. Maar goed, da’s mijn mening, en die mag ik gelukkig nog steeds verkondigen.

  1 likes
  • Driepinter schreef:

   @ [email protected],

   En dat is precies waar het boek over gaat:

   “Regering” is geen wetenschappelijk concept, noch een rationele sociologische constructie;
   noch een logische, praktische methode van menselijke organisatie en
   samenwerking. Het geloof in de “regering” is niet gebaseerd op de rede; het is gebaseerd
   op geloof. Werkelijk, het geloof in “regering” is een religie, die bestaat uit een set van
   dogmatische leerstellingen, en irrationele doctrines die wegsmelten in aanwezigheid van
   zowel bewijs als logica, en die methodisch worden onthouden en nagepraat door de
   gelovigen. Net als andere godsdiensten, beschrijft het evangelie genaamd “regering” een
   bovenmenselijke, bovennatuurlijke entiteit, boven gewone stervelingen, die geboden geeft
   aan de arbeiders, voor wie onvoorwaardelijke gehoorzaamheid een morele plicht is.
   Ongehoorzaamheid aan de geboden (“de wet te overtreden”) wordt gezien als een zonde,
   en de gelovigen scheppen behagen in de straf van de ongelovigen en zondaars
   (“criminelen”), terwijl men op hetzelfde moment erg trots is op hun eigen loyaliteit en
   nederige dienstbaarheid aan hun god (als “gezagsgetrouwe belastingbetalers”). En terwijl
   de stervelingen hun heer nederig mogen smeken om gunsten, en om toestemming bepaalde
   dingen te doen, wordt het als godslasterlijk en schandalig beschouwd wanneer een van de
   nederige arbeiders zichzelf geschikt acht om te beslissen welke “wetten” van de
   “regering”/ god hij zou moeten volgen en welke oké zijn om te negeren. Hun mantra is:
   “Je kunt je best doen om de wet te veranderen, maar zolang het de wet is, hebben we die
   allemaal te volgen!”

   Het boek is trouwen ook in druk en epub beschikbaar: http://www.boekenbestellen.nl/boek/het-meest-gevaarlijke-bijgeloof

   0 likes
 • exegese schreef:

  Larken Rose, ik ben het meer dan roerend eens met zijn statements. Zulke mensen moeten er veel meer komen, misschien gaan de oogjes dan ooit open.

  2 likes
 • Padja schreef:

  Als ik kijk naar de reacties hier..
  dan zie ik toch vooral bezorgdheid en een wil naar beter.

  De ene uit dan agressief en boos de ander met de oproep naar liefde enzo. Maar de grote gemene deler is toch mijn inziens dat we allemaal op onze eigen manier streven naar een betere wereld.

  Ook Niburu…is eens begonnen met geleuter van een groepje en toen de wil om dat om te zetten in activiteit. Al ben ik het niet overal mee eens..de drive enzo snap ik en ondersteun ik van harte.

  Ook onze overheid. Het zijn maar mensen. De ene kan en snapt het beter dan de ander. Maar deep down zijn het allemaal maar mensen, met een gezinnetje. Die hun best doen om het allemaal maar te doen. Ook zij hebben kindertjes die ze graag in een veilige omgeving willen achterlaten.

  De overheid…dat zijn wij. Als we de overheid nou de deur uit doen…wat dan?
  Kunnen wij zonder regelgeving? Iedereen met een pistool? Recht in eigen hand?

  IK wil toch graaaaag dat zij het goed doen.
  Wegen aanleggen, ziekenhuizen bouwen, voor de zwakkeren zorgen. Noem maar op.
  Er zijn zoveel dingen die in het belang van een ieder moeten gebeuren.
  Daar moet ons overheidsorgaan toch voor zorgen?

  Wat ben je zonder…een dictatuur?
  Een communistisch stelsel…is dat het dan?

  Ik geloof dus WEL in MENSEN die SAMEN proberen om het voor een ieder leefbaar en goed te doen.
  Volgens mij hebben we daarom gestreven naar een democratisch stelsel. Zodat wij MENSEN kunnen kiezen die ut onze naam beslissingen nemen in het belang van een ieder. Soms is mijn eigen belang niet vertegenwoordigd; dat is vervelend.

  WAT WILLEN WE?
  Om ons sterker te maken groeperen we. We kunnen het OVERHEID noemen of wat ander anders….maar groepen vormen en streven….dat zit IN ONS.

  Gooi de overheid de deur uit en we vormen weeeer een groep..laten we het dit keer MEERDERHEID noemen… wat maakt het uit?
  HET GAAT ER NIET OM HOE JE HET NOEMT MAAR WAT JE ERMEE DOET

  WANT GROEPEREN ZIT IN ONS! En is dat niet waar het om gaat?

  2 likes
 • garriet60 schreef:

  wat? een dialoog hebben we toch allemaal he .maar hebben wij in de loop der eeuwen niet zelf het noot lot over ons af geroepen ?en met wat we nu hebben als ?? een regering die mekaar de hand boven het hoofd houden dan vraag ik me toch ook nog af wanneer komt men eens in het gareel ? ik denk Noooooooit .

  0 likes
 • Mark schreef:

  @ Padja

  Het enige wat je begrijp is je eigen doelstelling.
  Als ik jouw comment lees dan heb ik gelijk in een aantal dingen.

  Je kan mooi schrijven en je kan mooi je eigen vertalen, zo bijna zeggen je lijk wel Jomanda, verkoop je ook in-gestraalde water?

  Ik durf te wedden dat jij totaal niks voor deze wereld doet!!! Jij bent alleen maar bezig met je zelf wat vaker voorkomt bij vrouwen in hun overgang of erna.
  Het ineens begrijpen wat erom zich heen gebeurt en willen overhalen van mensen om te leven zoals jij.
  Je bent een sluwe vos!!! Dat is alles.

  Waar was jij in je jeugd? Schijt aan de wereld en er alles om heen?????
  En nu mevrouw Jomanda met haar mooie praat en schrijven? Teveel tijd over ofzo?
  Of heb je genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om lekker te genieten van je vrije tijd.
  Mooie praat hebben ze ook in de politiek , zakvulpraat , vele woorden weinig daden.
  En trouwens jouw inbreng heeft geen inbreng of samenbreng of hoe je het ook wil noemen.
  Deze wereld zit vol met praatduivels, maar helaas er gebeurt niks in de goede richting, of ben ik nou de enigste die het ziet.

  Sta jij bij een demostratie voor de ouderen , sta jij op een plein je verhaal te verkondigen? Ga jij langs de deuren?
  Nee he ,dacht ik al.
  Ik sta bij elke demonstratie ik praat met veel mensen over dit probleem en ik krijg 99% altijd gelijk.
  Kan ik in me eentje de wereld veranderen , nee dat lukt niet. Sociaal media word de mond gesnoerd.
  Demonstraties worden verboden of op tijden gehouden dat niemand kan, of je moet vrij nemen bij de baas.
  Er zijn sluwe vossen die hierover denken om de mens in bedwang te houden, regels en wetten.
  Jij kan het mooi vertalen in jouw verhaal , maar jouw verhaal is eerder een koekje bij de thee.

  En ja… ben gefrustreerd doordat de wereld geleid word door zulke figuren , mensen die nog niet eens een ander helpen , en als ze het doen dan hebben ze graag een fotograaf erbij.

  Ik zou zeggen , neem een koekje en wat ingestraalde water, misschien gaan jouw oogjes nog weleens open mevrouw psycholoog uhm uhm……

  0 likes
  • Padja schreef:

   @Mark,
   Tja, wat moet je zeggen tegen iemand die 99% altijd gelijk heeft?
   Ik ben niet zo, heb ook niet zo vaak gelijk.
   Ik hoef niet meer de mooiste of de leukste of de beste of de slimste te zijn. Ik was het toch al niet.
   Ik heb geleerd dat ik ergens in het gemiddelde zit en ik heb er vrede mee.
   Geeft rust.
   Hoef je ook niet meer op anderen af te geven…omdat je begrip krijgt voor menselijke beperkingen. M.i.zitten de meeste mensen ergens in het gemiddelde hun dingetje en dansje te doen, afentoe staat er een Einstein op, de rest bevindt zich in de marge.
   Nee, ik hoef niet op te noemen wat ik dan allemaal doe. Dan wordt het een “tegen elkaar opbieden”. Zinloos.

   BTW. je ziet het misschien niet zo maar mensen die afgeven op anderen omdat zij “hoger”, of gestudeerder zijn…doen dat meestal omdat zij zichzelf “lager” of “minder” voelen.
   Als je jezelf goed genoeg vindt kan niemand je omlaag duwen. Aan jezelf kun je werken, aan anderen niet. (Ik schrijf het toch maar op al ben ik bang dat je hier ook weer boos van wordt).

   Succes met demonstreren. (niet sarcastisch bedoeld, maar tja..wil je dat geloven?)
   Hartelijke groet van je zondebok.

   0 likes
 • Padja schreef:

  Ik vraag me af hoe mensen denken…

  Wetenschappers, gestudeerden, overheidsdienaren, regeringsleiders…e.d. zijn mensen met SUPERPOWER. Ze weten alles, snappen alles en hoeven maar met hun vingers te knippen en….alles is goed.
  Ze staan hoog boven de rest. De gewone mens is nl heel dom en “slaapt” enzo.

  OF

  Het zijn ook allemaal maar mensen die zich aan het hoofd krabben en zich afvragen wat en hoe, die het soms goed doen of proberen te doen. En soms fouten maken.

  Ikzelf geloof nu eenmaal niet zo in superpower. Ik schat iedereen een beetje gelijkwaardig in. (Buiten de zeldzame figuren als Da Vinci, Einstein, e.d.). De ene is hier wat beter in en de ander is daar wat beter in..maar verder rommelen we maar zo’n beetje aan met z’n allen.

  Maar ja dan wordt het lastig, want als je het hele clubje van hun voetstuk laat vallen…wie moet je dan verantwoordelijk stellen?

  0 likes
 • jimmy schreef:

  Geloven is wat je niet weet, bijgeloof zit in dezelfde jas. Diegene die weet heeft geen zaken buitenshuis deze huist in de kern van zichzelf en is daar onaantastbaar.

  0 likes
 • jimmy schreef:

  PS. Voor de goede verstaander. Men heeft geen macht over mij alleen wat men gegeven is.

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  politicus

  Kijken: ‘Deze politicus geeft één van de beste speeches die ik ooit heb gezien’

  Er gaat momenteel een filmpje rond op ...

  >