Homepagina » Het Complot » Schaliegas: de geheime reden achter de crisis in Oekraïne
Schaliegas: de geheime reden achter de crisis in Oekraïne

Schaliegas: de geheime reden achter de crisis in Oekraïne

In Oekraïne, het oostelijke deel om precies te zijn, worden grote voorraden schaliegas gevonden. Voorstanders van het zogeheten fracking, een techniek die wordt gebruikt om schaliegas of –olie uit de diepe ondergrond te halen, zeggen dat er grote reserves te winnen zijn, terwijl tegenstanders wijzen op de desastreuze vervuiling van grond en water.

De crisis in Oekraïne is deels terug te voeren op de aanwezigheid van schaliegas, meldt opinieblad HP/De Tijd. In het westen van Europa is veel weerstand tegen fracking. Grote multinationals wijken daarom uit naar Oost-Europa om daar schaliegas te gaan winnen. Chevron wil bijvoorbeeld gaan boren in Polen en Roemenië.

De gaswinning maakt Europa ook minder afhankelijk van de Russische energiereus Gazprom. Vandaar de Amerikaanse druk op Europa en Oekraïne om schaliegas te overwegen.

Oekraïne beschikt over de grootste schaliegasvoorraden van Europa. Het Westen probeert grip te krijgen op de voorraden door middel van financiële injecties via het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar ook door sleutelposities in de belangrijkste bedrijven voor de winning van schaliegas te bezetten.

Zo breidde Burisma, een grote Oekraïense gasfirma, de directie eerder dit jaar uit met Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. In de raad van bestuur van Burisma zetelt verder Devon Archer, de stiefzoon van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De gasreus wordt geleid door de Amerikaanse zakenbankier Alan Apter. Via deze sleutelposities wordt de band tussen de Amerikaanse regering en de Oekraïense schaliegaswinning veiliggesteld.

Ook betrokken bij Burisma is de joods-Oekraïense oligarch Ihor Kolomojski, door het regime in Kiev tot gouverneur van Dnipropetrovsk benoemd. Hij geeft leiding aan het beruchte Azov-bataljon, dat bestaat uit neonazi’s en buitenlandse huurlingen (met name uit Polen). Deze privémilitie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor diverse brutale moordpartijen in het oosten van Oekraïne, waakt over de belangen van Shell en Burisma en wordt ingezet om gebieden te heroveren op Russische ‘rebellen’.

Het Oekraïense leger helpt daarnaast nog een handje door gaswinningsinstallaties in de buurt van de stad Slavjansk aan te brengen. Het personeel wordt onder militaire bescherming geplaatst en het leger omcirkelt de locaties waar in de toekomst gas wordt gewonnen.

Moeten we raar opkijken als na Oekraïne ineens een crisis ontstaat in Polen of Roemenië? Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS en het ministerie van Energie beschikken die landen namelijk ook over grote schaliegasreserves.

[HP/De Tijd]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
6 jaren geleden

Goh, daar kijk ik van op zeg ! Dus die Janoekovitsj moest gewoon plaats maken omdat ie niet mee wilde werken met onze fracking koninklijk shell in plaats van dat ie het volk zo akelig aan het onderdrukken was. Het zal toch niet zo zijn dat ze ons zo voor het lapje houden toch ?

days of our lives
days of our lives
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Nee, dat was niet de reden dat Janoekovitsj moest opstappen.

S0M30N3
S0M30N3
6 jaren geleden

Dit wisten we al vanwege de MH17 verhaal, waarom ze daar echt moeten zijn. Natuurlijk weer om de grondstoffen en alles draait bij de overheid/elite om geld natuurlijk. Herhaling van zo’n bericht kan ook geen kwaad, zijn nog steeds genoeg mensen die blind zijn.

Roy
Roy
6 jaren geleden

HIer een quote van Janoekovitsj die aanwezig was toen de deal met SHELL begin 2013 werd gesloten “”We have witnessed a great event today. I believe we have become almost relatives,”
Ziet er niet echt naar uit dat hij het er niet mee eens was.

Hier in een bericht van maart 2013, daar wordt het allemaal een beetje genuanceerd.

http://media.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvhjsfpncqnhs/vj7tf66t1tz1?ctx=vgaxlcr1jzn2&start_008_05c=5

Dan wordt meteen duidelijk waarom de Oekraïne minder afhankelijk wilt zijn van Rusland wat energie betreft.

exegese
exegese
Reactie op  Roy
6 jaren geleden

Ja dat klopt @Roy, maar hoe dat altijd gaat met regeringsleiders, nadat het contract enthousiast ondertekend was besefte hij pas wat dat betekende, toen het volk massaal in opstand kwam vanwege gigantische open bassins met de meest schadelijke chemische troep (van onze koniklijke shell), een werkwijze die in bijna heel de wereld ten strengste verboden is, en de bedreiging voor hun grondwater wilde hij terug treden op zijn schreden en toen sloeg de vlam in de pan. Niet omdat hij het volk niet ter wille wilde zijn maar omdat hij het gulzige westen niet ter wille was. Zijn gezag werd ondermijnd en omvergeworpen door een door het westen georganiseerde staatsgreep. De chocoprins die er nu zit is zorgvuldig uitgekozen en in het zadel geholpen door smerige huurlingen en een vieze oorlog. De reden waarom poetin hierin betrokken wordt en gedemoniseerd heb ik al eens uitgelegd.

Roy
Roy
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Heb jij een “goede” bron die jouw verhaal ondersteunt?

exegese
exegese
Reactie op  Roy
6 jaren geleden

Quote uit artikel (publicatie 8 mei 2014) op onderstaande link :

Oekraine vóór de coup – in casu de afgezette president Joekatsjenko – weigerde een associatie-verdrag met Brussel overeen te komen en dat kwam de Oekrainers duur te staan.

http://herstelderepubliek.wordpress.com/2014/05/08/oekraine-wilt-u-weten-wie-wij-daar-steunen/

Filkmje erbij :

https://www.youtube.com/watch?v=3NB-P8PhISA

Bij behorend artikel van milieudefensie :

https://milieudefensie.nl/schaliegas/schaliegas-internationaal/shells-boorplannen-oekraine/wat-zijn-open-basins

Roy
Roy
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Nergens in jouw bron staat de reden waarom Janoekovitsj het verdrag niet wilde tekenen, dus dat het met de schaliegas deal te maken heeft is puur speculeren vanaf jouw kant.
Het kan zomaar zijn dat hij meer uit het verdrag wilde halen..
Ergens anders lees ik:

“Janoekovitsj schortte het overleg op omdat hij niet wilde voldoen aan de eisen van de EU voor wat betreft hervorming van het politieke en juridische systeem.”

Dat Schaliegas winning niet erg milieubewust is weet iedereen, maar in sommige landen maken ze zich daar minder druk om dan in andere landen..

exegese
exegese
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Yep, jij mag gewoon denken wat jij wilt. En vooral goed opletten als de NOS-leugendienst weer wat voor te kauwen heeft voor je.
Vooral niet denken maar slikken.

Roy
Roy
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Oke heel goed, je geeft het zelf aan dat je het verzonnen hebt dus..
Jij leest iets en verzint er zelf een verhaaltje omheen zonder er ook maar enige goede bronnen voor te hebben. Jazeker dat is een kwestie van goed denken. Laat me niet lachen zeg.

Ik geloof zeker niet alles wat de NOS schrijft, maar al helemaal niet wat iemand zelf verzint en vervolgens als waarheid verkondigd. Dat vind ik wel heel knap van je, dat moet ik je meegeven.. Je zou boeken moeten schrijven..

Maar je antwoord had dus heel kort kunnen zijn op mn vraag dan waren we er ook geweest. Je had gewoon kunnen zeggen. Nee, ik het geen “goede” bronnen die mn verhaal ondesteunen..

exegese
exegese
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Ik vind het echt allemaal prima wat je van me denkt, wat je overigens van de meesten hier denkt, wat je van de items vindt die hier voorbij komen. Ik ga ook geen tijd meer verspillen om jou trachten te overtuigen van iets waar jij niets van wilt weten. Ik snap ook helemaal niet waarom je zo’n frequente bezoeker bent op een plek waar je nagenoeg geen enkele medestander vindt. Als je het niet doet om te stangen en te trollen moet het een vorm van zelfkastijding zijn, in beide gevallen vind ik het meelijwekkend. Ik wens je nog een gezellig 8 uur journaal, en de groetjes.

Roy
Roy
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Sorry, ik kijk geen 20.00 uur journaal..
Je hoeft mij ook zeker niet proberen te overtuigen, dat zal je alleen lukken als je je verhalen kan ondersteunen met “betrouwbare” bronnen en al zeker niet als je er zelf een scenario omheen verzint en het als waarheid verkondigd.

Maar dat is precies waarom ik hier op de site reageer. Hopelijk ziet daardoor een enkeling in dat veel van o.a. jouw reacties voornamelijk speculaties en aannames zijn en dat er geen echte bronnen bij aan te pas komen. Sta je “echt” open voor de waarheid, dan neem je zowel de MSM en de alternatieve media niet direct voor de waarheid aan en ga je zelf verder zoeken als het onderwerp je interresseerd. Ga op zoek naar de bron en denk niet dat er alleen propaganda vanuit het westen of de V.S. komt.

Voor de rest ben ik hier, omdat er ook leuke onderwerpen voorbij komen. Mn reacties hebben dan ook niets met stangen of trollen te maken, maar simpelweg om mensen alert te houden.
Wat ze er mee doen moeten ze zelf weten. En als jij je aan je gedachtegoed vast wilt houden vindt ik het ook best, maar ik wijs je er wel op als je iets zegt wat niet klopt. Het feit dat jij daar moeite mee hebt en het meelijwekkend vindt zegt meer over jou dan over mij..

exegese
exegese
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

Kijk beste @Roy, je kunt bij jou reageren hoe je wilt, met bronnen die je wilt, je zegt doodgewoon dat je het ook misschien anders uit kunt leggen. Ik speur het internet al tal van jaren af op zoek naar de echte waarheid achter de totale krankzinnigheid die wereldwijd over het volk uitgestrooid wordt, en voor mij vallen de puzzelstukjes meer dan eens naadloos ineen. De info hebben in een langer tijdbestek langzaam in mijn geheugen laten sijpelen en meen best te begrijpen hoe de vork in de steel zit omdat dat keer op keer bevestigd wordt door mensen die er GEEN BAAT BIJ HEBBEN erover te liegen. Daarom zijn onze politici niet te vertrouwen, Frans huilebalk Timmermans niet en van Balen al helemaal niet. Als ik dan moeite doe om de limks weer terug te vinden en je enige commentaar is dat je het ook wel anders uit kunt leggen zakt daar m’n broek voor de zoveelste keer van af, en is dit echt de allerlaatste kruimel aandacht die je van me krijgt. ‘t zal me roodbruin aan de aars oxideren wat jij er verder van vindt of wat je waar dan ook van vindt, ik ben wel klaar met je. Ik wens je veel geluk met je Nato, met Barry Soetoro, de EU-nazistaat, met voor mijn part Israél. Ik verzeker je dat zij, en niemand anders, zonder twijfel de wereld in vuur en vlam willen zetten en niemand anders. Maar dat kun je ongetwijfeld ook anders uitleggen toch. Doe verder je best maar!

Roy
Roy
Reactie op  exegese
6 jaren geleden

“Als ik dan moeite doe om de limks weer terug te vinden en je enige commentaar is dat je het ook wel anders uit kunt leggen zakt daar m’n broek voor de zoveelste keer van af”

Jammerdat je er moeite voor moest doen, maar het was gewoon niet de bron die jouw verhaal bevestigd. Totaal niet zelfs, nergens wordt de reden vermeld “waarom” Janoekovitsj het verdrag niet tekende en dat is toch echt de bron die ik vroeg.. Het feit dat hij het niet ondertekende is nooit een geheim geweest voor iemand.

Onze wegen kruizen zich vast nog wel bij andere onderwerpen 🙂
P.S.: Je moet je er ook vooral niet druk om maken wat ik vind. Dat ik jou niet kan overtuigen is me vanaf jouw eerste berichten al duidelijk en daar gaat het me ook niet om, dat scheelt weer.

Pieter
Pieter
6 jaren geleden

Ik wordt er doodziek van.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Pieter
6 jaren geleden

Ik ook! Wordt zo ziek van al die manipulatie waarbij de dood niet uit de weg wordt gegaan.

frans
frans
6 jaren geleden

Hoe laten we dit ordinaire en onmenselijke gedoe ophouden.?
Barbaars is het. Zijn dit mensen die dit doen?
Hoe komen die dan op onze planeet terecht?
Echt ik verlang diep naar de vrije energieproduktie zodat elk mens onafhankelijk is van al die ‘mensen’
die energiebelangen hebben in onze wereld en daarmee onze planeet vernietigen. (FRAKKING)

Aardebewoner
Aardebewoner
6 jaren geleden

Ik heb wel eens in berichten meegekregen dat de opbrengsten van schaliegas in met name Polen tegen vielen. Veel moeite om dat schaliegas te winnen en veel vervelende bijeffecten van de winning daar in Polen.

Wat van deze berichten waar is weet ik niet.

Misschien dat anderen er meer over weten.

Nobel
Nobel
6 jaren geleden

Dit zou ook een verklaring kunnen zijn dat de Russen er alles aan willen doen om dat gebied onder controlle te krijgen. Die zitten niet op een concurrent te wachten. Als Oekraiene gas kan gaan leveren aan het westen, valt de Russische monopolie helemaal weg, en gaan de gasprijzen omlaag. Nu weten we ook waarom Rusland zo aktief bezig is om oost Oekraine te destabliseren. Het schaliegas in de USA heeft een prijs die 1/3 is van de Russische prijs, dus zelfs met vloeibaar maken en vervoeren kunnen we goedkoper dat gas aanschaffen en van Rusland de kraan helemaal dicht draaien. Maar nog beter zou zijn om de Oekrainers te helpen de Russen buiten te schoppen, en dan de gasproduktie daar te helpen opstarten. Als daar werkelijk zoveel gas zit, dan zal de prijs ongeveer gelijk kunnen worden met de USA prijs, en dat is heel gunstig voor het Westen, en Rusland zal ook naar China zijn prijs omlaag moeten gooien. Weer een klap voor de Russische economie. Zo snijd het mes aan twee kanten.

Roy
Roy
Reactie op  Nobel
6 jaren geleden

En dan vergeet je nog te melden dat Rusland belachelijke prijzen rekent voor het gas wat ze leveren aan de Oekraiene in vergelijking met de prijzen van het gas wat ze leveren aan andere landen. Als de Oekraiene onafhankelijk wordt wat energievoorziening betreft kunnen ze ook niet meer uitgemolken worden door Rusland en dat is natuurlijk ook niet waar Rusland op zit te wachten..

x

Check Also

europa

Anti-lockdownprotesten in HEEL Europa: een overzicht

Er is iets groots gaande in Europa, ...

biden

De familie Biden ‘is een criminele organisatie’

Het recente e-mailschandaal rond Hunter Biden laat ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

20
0
We lezen graag je reactie!x