Natuur en Milieu

Georganiseerde misdaad zit achter tropische ontbossing

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De georganiseerde misdaad is verantwoordelijk voor 50 tot 90 procent van de illegale houtkap in tropische landen in het Amazonegebied, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië.

Dat blijkt uit het rapport Green Carbon: Black Trade van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en Interpol.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De criminele organisaties, die zo’n 30 procent van de wereldwijde houthandel in handen hebben, zetten jaarlijks tussen de 30 en 100 miljard dollar om in de illegale houtindustrie.

Omkopen

De kartels weten de illegale houtkap steeds beter te verbergen door veel verschillende technieken toe te passen. “De illegale houtkap neemt niet af, maar wordt steeds geavanceerder omdat de kartels zich steeds beter organiseren,” schreven de auteurs in het voorwoord.

De georganiseerde misdaad maakt zich vooral schuldig aan het vervalsen van vergunningen, het hacken van handelsdatabanken en het omkopen van functionarissen om het hout te vervoeren.

Traceren

“We waren geschokt te zien hoeveel hout niet te traceren is,” zei auteur van de studie Christian Nelleman tegenover New Scientist. “Toezichthouders dachten jarenlang dat de illegale kap aan het afnemen was, maar ze zochten op de verkeerde plekken.”

Omdat de praktijken zo winstgevend zijn blijven criminele organisaties zich waarschijnlijk ten koste van de natuur en de inheemse bevolking bezighouden met de illegale houtkap. De auteurs pleiten voor een internationale eenheid om de illegale kap aan banden te leggen. Als landen de handen niet ineenslaan kunnen de kartels de autoriteiten omzeilen en hun operatie van de ene naar de andere locatie verhuizen.

Door hoge winsten en een lage pakkans is er onder de kartels vooralsnog weinig animo om zich te weerhouden van de illegale praktijken.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
11 jaren geleden

waarom niet stoppen met import van hout?
er zijn prachtige kunststof producten te koop die bijna niet van hout zijn te onderscheiden?
waaron doen we hier nog mee mee?

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Die inwoner heeft het karakter van mij. Zie vanaf minuut 4.45 en verder.Sterker nog ik joeg ze op, alsof het groot wild was!!En ik zou niet een middel schuwen om van de graaicultuur hufters smurrie te maken.Eerst europa ontbossen, toen amerika, en nu de laatste restanten ook nog??Let,s go fot the Hunt, fast and soon. Mother earh is crying!!

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

er is maar 1? mannier om van deze kwaadwillende figurten af te komen !! ‘
LOOD

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Koop dit tropenhout dus niet. Er zijn nogal wat iniatieven om die boel daar en in het verleden weer groener te maken. Zoals dit (hier is een grote oppervlakte weer groen gemaakt voor een grotere biodiversiteit).

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1250669.

U weet het eigenlijk wel. Groeten van een Aardebewoner.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x