Homepagina » Natuur en Milieu » Georganiseerde misdaad zit achter tropische ontbossing
Georganiseerde misdaad zit achter tropische ontbossing

Georganiseerde misdaad zit achter tropische ontbossing

De georganiseerde misdaad is verantwoordelijk voor 50 tot 90 procent van de illegale houtkap in tropische landen in het Amazonegebied, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië.

Dat blijkt uit het rapport Green Carbon: Black Trade van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en Interpol.

De criminele organisaties, die zo’n 30 procent van de wereldwijde houthandel in handen hebben, zetten jaarlijks tussen de 30 en 100 miljard dollar om in de illegale houtindustrie.

Omkopen

De kartels weten de illegale houtkap steeds beter te verbergen door veel verschillende technieken toe te passen. “De illegale houtkap neemt niet af, maar wordt steeds geavanceerder omdat de kartels zich steeds beter organiseren,” schreven de auteurs in het voorwoord.

De georganiseerde misdaad maakt zich vooral schuldig aan het vervalsen van vergunningen, het hacken van handelsdatabanken en het omkopen van functionarissen om het hout te vervoeren.

Traceren

“We waren geschokt te zien hoeveel hout niet te traceren is,” zei auteur van de studie Christian Nelleman tegenover New Scientist. “Toezichthouders dachten jarenlang dat de illegale kap aan het afnemen was, maar ze zochten op de verkeerde plekken.”

Omdat de praktijken zo winstgevend zijn blijven criminele organisaties zich waarschijnlijk ten koste van de natuur en de inheemse bevolking bezighouden met de illegale houtkap. De auteurs pleiten voor een internationale eenheid om de illegale kap aan banden te leggen. Als landen de handen niet ineenslaan kunnen de kartels de autoriteiten omzeilen en hun operatie van de ene naar de andere locatie verhuizen.

Door hoge winsten en een lage pakkans is er onder de kartels vooralsnog weinig animo om zich te weerhouden van de illegale praktijken.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. waarom niet stoppen met import van hout?
  er zijn prachtige kunststof producten te koop die bijna niet van hout zijn te onderscheiden?
  waaron doen we hier nog mee mee?

  0 likes
 2. Die inwoner heeft het karakter van mij. Zie vanaf minuut 4.45 en verder.Sterker nog ik joeg ze op, alsof het groot wild was!!En ik zou niet een middel schuwen om van de graaicultuur hufters smurrie te maken.Eerst europa ontbossen, toen amerika, en nu de laatste restanten ook nog??Let,s go fot the Hunt, fast and soon. Mother earh is crying!!

  0 likes
 3. er is maar 1? mannier om van deze kwaadwillende figurten af te komen !! ‘
  LOOD

  0 likes
 4. Koop dit tropenhout dus niet. Er zijn nogal wat iniatieven om die boel daar en in het verleden weer groener te maken. Zoals dit (hier is een grote oppervlakte weer groen gemaakt voor een grotere biodiversiteit).

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1250669.

  U weet het eigenlijk wel. Groeten van een Aardebewoner.

  0 likes
 5. Waar is Brandenburg om ons te vertellen dat dit allemaal de schuld is van linkse vegetariers.

  0 likes
 6. De VN is zelf HET georganiseerde misdaad apparaat. [hebben ze weer iemand gevonden die de “schuld” gaat dragen? – lekker makkelijk, decennia lang is dit gaande en ze hadden er geen ene moer aan gedaan]

  0 likes
 7. [quote name=”kengai”]Waar is Brandenburg om ons te vertellen dat dit allemaal de schuld is van linkse vegetariers.[/quote]

  Nee hoor de ontbossing hier is de totale verantwoording van de overheid. Momenteel heeft de rechter alhier een projekt stil gelegd, de overheid wil groene energie. Om deze energie uit water te verkrijgen, moet men wel even voor het gemak 540.000 km2 amazone vernielen(lees onder water laten lopen), de groene gekte zorgt op deze manier niet alleen voor de grootste vernielingen aan de amazone, maar wil ook nog even de oorspronkelijke bewoners verjagen. Maar zoals gezegd de rechter heeft hier voorlopig een stokje voor gestoken. Laten we eerst maar eens afwachten of de groene eco-terrositen hun zin alsnog krijgen met die geweldige groene energie. Daarnaast wordt met dit bericht pijnlijk duidelijk dat het dus niet de bedrijven zijn die ontbossen, maar vooral de georganiseerde misdaad. ps, buiten Brazilie neemt bebossing van de amazone toe.

  0 likes
 8. Zit er dan verschil tussen multinationals en georganiseerde misdaad?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

slavernij

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de ...

libanese

Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...