Homepagina » Buitenland » Megazwendel bij goede doelen tegen kanker: geld ging op aan auto’s, luxe reisjes en datingsites
Megazwendel bij goede doelen tegen kanker: geld ging op aan auto's, luxe reisjes en datingsites

Megazwendel bij goede doelen tegen kanker: geld ging op aan auto’s, luxe reisjes en datingsites

Vier Amerikaanse goede doelen voor een betere bestrijding van kanker hebben op grote schaal fraude gepleegd, zo meldt de New York Times. Donateurs zijn op grote schaal misleid doordat medewerkers van de instellingen tussen 2008 en 2012 gezamenlijk 187 miljoen dollar achterover hebben gedrukt, terwijl de indruk werd gewekt dat het naar de ondersteuning van kankerpatiënten ging.

In die periode kwam slechts drie procent van alle donaties daadwerkelijk terecht bij kankerpatiënten. De overige 97 procent werd door fondsmedewerkers uitgegeven aan zichzelf. De donateurs kregen te horen dat het geld werd gebruikt voor transport van kankerpatiënten en pijnstillers voor kinderen.

De New York Times schrijft dat het geld in veel gevallen in de portemonnees van bestuurders verdween, waarmee auto’s, luxe vakantiereizen naar de Caraïben, uitjes naar Disneyworld en Las Vegas, jetskitochten, concertkaartjes, collegegeld en abonnementen op datingsites zijn betaald.

“Donaties hebben een kleine groep individuen verrijkt,” concludeerde de toezichthouder FTC (Federal Trade Commission). De vier goede doelen – ‘Cancer Fund of America’, ‘Cancer Support Services’, ‘Children’s Cancer Fund of America’ en ‘Breast Cancer Society’ – worden gerund door dezelfde groep mensen en staan onder leiding van één en dezelfde persoon.

Het Cancer Fund of America werd in 1984 opgericht door James T. Reynolds senior (foto), die vervolgens een hele reeks familieleden en vrienden aanstelde op bevoorrechte posities bij nieuwe fondsen. Zijn ex-vrouw leidt het Children’s Cancer Fund en de Breast Cancer Society wordt aangestuurd door zijn zoon James Reynolds junior.

Donateurs kunnen naar alle waarschijnlijkheid fluiten naar hun geld omdat het meeste inmiddels is uitgegeven. Twee goede doelen zijn opgeheven en de andere twee worden strafrechtelijk vervolgd.

[FD, Trouw]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Mammon schreef:

  Dat is nu precies de reden waarom ik aan geen enkel zogenaamd “Goed Doel” iets geef…

  Zowel de linkse als rechtse Garde hebben maar een doel:

  Belazer de Massa dan Rinkelt MIJN Kassa!

  Deze hele aardbol draait alleen nog maar om het liegen en bedriegen van de massa 🙁

  42 likes
 • Ferry schreef:

  ik heb het niet zo erg begrepen op die zogenaamde goede doelen geld inzamel acties, goedgelovige mensen zetten zich belangeloos en gratis in en gaan de weg op terwijl de directeuren of CEO’s zichzelf een vet jaarsalaris uitbetalen dat niet in verhouding staat met hun prestatie.
  Van al het opgehaalde geld blijft er na aftrek van salarissen en hotelrekeningen en luxe auto’s niet veel meer over om de mensen waarvoor het geld bestemd is nog te helpen

  30 likes
  • Sola schreef:

   Mee eens. Een tijdje geleden heeft iemand hierover gepubliceerd (ik ben de naam kwijt). Hij had de jaarrekeningen van diverse goede doelen (die in Nederland opereren) onder de loep genomen. Daaruit bleek dat maar tussen 35 tot 50% van de donaties echt voor het desbetreffende doel (onderzoek e.d.) werd gebruikt. De rest ging op aan, hoe zal ik het netjes zeggen, “administratieve” posten. In dit bericht blijkt het dus nog erger te kunnen….

   3 likes
 • marion schreef:

  Bij Unicef komt er slechts 4 % terecht van waar je het geld uiteindelijk voor geeft.
  Opsluiten in de gevangenis samen met de corrupte bankiers want wij mogen toch ook niet stelen?!

  23 likes
 • Arwijn schreef:

  Dit moet KEIHARD aangepakt worden!!!

  17 likes
  • Oene schreef:

   Reken maar dat dit in Amerika aangepakt wordt. Hier in NL zijn ze daar te bang voor want stel je voor dat ze later zelf zo’n functie krijgen. Dan moet je er toch niet aan denken dat je jezelf niet kunt verrijken zonder een behoorlijke straf tegemoet te zien.

   1 likes
 • Silber eye schreef:

  Hier in Nederland zijn in het verleden diverse fondsen opgekocht door Amerikaanse instellingen waaronder fondsen met koninklijke beschermvrouwe’s welke weet ik zo niet.

  Feit is dat niet barmhartigheid de drijfeer blijkt maar hebzucht een klein deel van de inkomsten gaan naar het vooraf gestelde doel de rest wordt weggeschreven als kosten organisatie etc, hier in Nederland hebben we regelmatig te maken met goede doelen directies welke een greep in de kassa doen zij komen er veelal ongestraft mee weg het blijkt wettelijk legitiem te zijn zolang er maar iets geld naar de doelstellingen gaan.

  Ik benijd en veroordeel de collectanten niet zij zetten zich veelal als vrijwilliger in en denken dat zij iets toevoegen naar een socialere samenleving.

  Helaas.

  11 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Wedden dat die dikke graai kapitalist er ongestraft vanaf komt?

  6 likes
 • rebels schreef:

  Daarom geef ik niet meer aan grote doelen en vooral niet door de artiesten aan geprezen doelen. Laten zij die zelf maar betalen met hun miljoenen. Het is altijd goed om te geven en je naaste te helpen, maar dan wel een organisatie waar het bestuur een sober inkomen heeft, het zijn tenslotte giften gegeven door de bevolking.

  5 likes
 • JC schreef:

  Lijkt een beetje op onze regering. Geeft ook bakken met geld uit, vooral aan zaken die de gemiddelde burger alleen maar kan schaden en vaak alleen maar tot doel heeft om Brussel zoet te houden zodat het volgende baantje gered is. Kijk nu eens naar de plannen om de BPM op nieuwe auto’s af te schaffen. U denk, kijk da’s een leuke opzet. Nu, deze actie wordt kosten neutraal. Wat houd dat in, BPM op auto naar beneden, wegen belasting sky high. Denk even goed na! De grootste aankoop van nieuwe auto’s zijn lease auto’s! Wie gaat dan dus deze maatregel betalen? Juist, u snapt het. De gewone burger met zijn 15 jaar oude barrel moet sky high wegen belasting gaan betalen.

  5 likes
  • Oeboema schreef:

   A propos BPM: er eerst nog bijna niets bekend over de plannen. Laten we eerst wachten op de uitwerking en op doorrekening van de resultaten.
   Ik kan allerlei redenen bedenken waarom de afschaffing van de BPM een slecht plan is. Bijvoorbeeld omdat er dan meer auto’s worden gekocht. De meeste energie gebruikt een auto tijdens de productie, niet tijdens zijn leven.
   Aan de andere kant maakt afschaffing van de BPM het aantrekkelijker om een nieuwe auto te kopen, en om die oude barrel naar de sloop te brengen of aan Afrika te verkopen. Het heeft dus ook voordelen.

   Ik zie overigens liever een maatregel die paal en perk stelt aan de terringherrie die veel motoren veroorzaken.

   0 likes
 • Elise49 schreef:

  Goede doelen, haha. Ken je moeders voor moeders? Ben je zwanger moet je zo’n stinkpot in huis nemen. Hormonen opvangen voor moeders die geen kinderen kunnen krijgen. Blijkt dat deze hormonen ook gebruikt werden voor cosmetica. En god weet, waar ze die hormonen nog meer voor gebruikt hebben. Ik had mezelf niet aangemeld, maar ze weten je te vinden. Ook die blije doos met reclame. Bij de eerste baby, ben ik erin getrapt. Ik had al weinig geld en ik heb me laten verleiden(na baby ben je labiel) om een boekenserie(met kinderplaatjes je kind aanleren) aan te kopen. Heel mijn kinderbijslag weg.(350 gulden) En achteraf was het onzin. Kinderen leren spelende wijs. Bij de 2de met veel moeite ze kunnen weren. Ze werden echt boos op mij. Ze praten echt op in(schuldgevoel) enz. Ik zei: ik zit niet in de positie om jullie te helpen en heb de hoorn erop gelegd. Sindsdien verbreek ik de verbinding meteen. Ga nog geeneens meer in discussie. Later bel me niet meteen ingeschakeld.
  Nog een voorbeeld: Ken je tupperware? Ik ging dus al jaren naar zo’n party(meer voor de gezelligheid, maar ik kocht toch wel eens wat, sommige dingen zijn echt fijn, bv. sla vergiet met deksel, die kun je ook op een gewone pan gebruiken enz.) Komt men ineens aanzetten met een zielig verhaal over een jongetje dat ziek was(kanker). Ken dat kind dus niet en ik was de enige die niks gaf. Moest me ook nog verdedigen. Iedereen keek mij aan, alsof de sfeer door mij verziekt was, maar mijn gevoel zei: dit is niet goed. Daarna nooit meer naar een party gegaan en ben ook niet meer uitgenodigd. Dit speelde jaren geleden af, toen was het nog niet zo bekend, dat goede doelen mensen misbruikten.
  Conclusie: mensen laten zich gebruiken om zelf er een goed gevoel aan over te houden. Of ze durven zich niet te verzetten. Of ze geven iets om er maar snel af te van zijn. Kijk, dan houd je het ook zelf in stand.

  5 likes
 • wolfje schreef:

  dit moet veel harder bestraft worden dan ‘normale’ fraude. daar kan toch jurisprudentie voor komen

  4 likes
 • Moi schreef:

  Ik geef ook bijna niks aan goede doelen. En vooral niet aan giro 555 (waar zijn al die miljoenen voor de slachtoffers van de tsunami gebleven??) De hartstichting waarvan een directeur meer dan twee en een half ton op jaarbasis verdient. En ook niet aan het kankerfonds. Ze doen nu al meer dan 70 jaar onderzoek naar kanker en ze zijn nog steeds niet veel verder gekomen dan: snijden, bestralen en chemotherapie! Wat doen ze in godsnaam met dat geld?? Het enige doel waar ik aan geef is de missie in ons dorp. Die werken samen met de oud papier ophalers waar mijn man ook deel van uitmaakt. Deze mensen gaan zelf naar het goede doel toe. Een weeshuis in Polen. En ze maken ook foto’s en films. Als je dan al die blije kindergezichtjes ziet, daar doe je het voor!

  3 likes
 • B. Van Dokkum schreef:

  De reacties op dit artikel beziend en beschouwend lees ik steeds hetzelfde: Machteloos gemekker ALS er maar een MENINg kan worden neergeschreven.
  Maar een begin van enig DOORDENKEN kan ik niet ontwaren!
  Typisch NEDERLANDS!

  Ja Arwijn… “Dit moet keihard aangepakt worden!!!”
  Knap hoor…. Waarom vervolg je niet met: “RESPECTEER MIJ!!!!”

  Kankerbestrijding is een INDUSTRIE. Al eens bestudeerd wat voor een industrie??

  Laat me toch niet lachen!

  B. van Dokkum.

  1 likes
 • huisheks schreef:

  Waar zijn de commentaren met bijbehorende links van onze Henk001 ?

  1 likes
  • Frans schreef:

   Zo gaat dat met Dynastieën , ook hier familieleden die bij de clan horen!
   De wetenschap doet in feite niets om werkelijk gezondheid te bevorderen.
   Hoe kan het ook anders als eerst wordt gekeken naar; hoeveel kunnen we eraan verdienen. Aan het donerende gepeupel. Het is toch denigrerend!!

   0 likes
 • nexus schreef:

  dat is ook al jaren bekent ik geef nooit iets of ik moet zelf kunnen controleren of het echt naar de hulp behoevende gaat maar ja dat is een spelt in een hooi berg dus geven we niets

  1 likes
 • Vincent robbesom schreef:

  T’is n trieste wereld 🙁

  1 likes
 • john schreef:

  Rijd ik langs Denhaag een jaar of 3 terug, weet niet precies meer….. zie ik aanbouw nieuw kantoor ( vrijstaaand ) voor de hartstichting. Zie ook dat 25% kantoren in die regio leeg staat. Snap er niets van, Zit lekker aan de koffie in de avond van die dag, deurbel….. ja collecte HARTSTICHTING. Ik dacht het ff niet, directeur heeft € 250.000 jaarsalaris met een vrijstaand palijs. Gekkenhuis

  1 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  marc de hond

  Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

  Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

  >