Gezondheid

Gezondheid consument in gevaar door wereldwijde fraude met voedsel: “Autoriteiten lopen achter de feiten aan”

Help door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Consumenten over de hele wereld, inclusief Nederland, worden dagelijks blootgesteld aan voedselproducten waarmee gefraudeerd is en waar grote gezondheidsrisico’s mee gemoeid kunnen zijn. Dat concludeert foodwatch in reactie op de berichtgeving over de grootste wereldwijde inbeslagname van gefraudeerd voedsel door Interpol/Europol ooit.

Eergisteren maakten de internationale politiediensten bekend onder meer duizenden tonnen illegaal voedsel in beslag te hebben genomen. Zo werden onder meer olijven gekleurd met kopersulfaat, suiker met sporen van kunstmest en illegaal gestookte alcohol in beslag genomen. “Deze stoffen vormen een risico voor de gezondheid van consumenten, maar zijn in het verleden gekocht en geconsumeerd door nietsvermoedende burgers. De autoriteiten lopen achter de feiten aan en slagen er niet in de consument te beschermen. Structurele maatregelen zijn hard nodig, maar zijn vooralsnog grotendeels uitgebleven,” stelt foodwatch.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png
Slechts het topje van de ijsberg

Europol gaf in een telefoongesprek met foodwatch aan dat het gaat om een structureel probleem, en stelt dat ondanks de enorme beslagleggingen van de laatste tijd, dit pas het topje van de ijsberg is. Criminelen passen zich volgens de politiedienst snel aan en vinden continu nieuwe manieren en producten om mee te frauderen. Er bestaat volgens Europol geen twijfel dat veel van de producten die nu in beslag zijn genomen in het verleden op de markt zijn gebracht. Daarnaast bestaan er volgens Europol hoogstwaarschijnlijk nog veel andere vormen van fraude waarop de autoriteiten momenteel geen zicht hebben. Europol hoopt dat overheden wereldwijd het probleem van voedselfraude serieuzer gaan oppakken en meer prioriteit zullen geven. Volgens foodwatch blijkt uit de reactie van Europol dat de autoriteiten achter de feiten aanlopen. Voordat fraude wordt vastgesteld en een netwerk daadwerkelijk is opgerold zijn er vaak al enorme hoeveelheden van het gefraudeerde voedsel op de markt gebracht, door mensen gekocht en geconsumeerd – met alle gezondheidsrisico’s van dien.

NVWA weet niet in welke mate Nederlandse consumenten getroffen zijn

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie aan foodwatch weten op dit moment niet te weten of de type producten die door Europol in beslag zijn genomen in het verleden ook op de Nederlandse markt terecht zijn gekomen. Daar is volgens de NVWA verder onderzoek voor nodig. Of dit onderzoek er komt en of de resultaten daarvan openbaar gemaakt zullen worden kon de NVWA niet bevestigen.

Preventieve maatregelen nodig

Voedselfraude is een structureel probleem. Stijgende voedselprijzen en de toenemende complexiteit van de voedselketen maken fraude aantrekkelijk. De huidige manier van bestrijden van voedselfraude is reactief en pakt het probleem niet bij de kern aan, vindt foodwatch. Maatregelen worden pas genomen nadat consumenten aan fraude zijn blootgesteld. In plaats daarvan moet volgens de voedselwaakhond gekeken worden naar preventieve maatregelen. Voedselfraude is een enorm complex probleem waarvoor niet één simpele oplossing is. Volgens foodwatch zijn transparantie over bij fraude betrokken bedrijven en producten en gedetailleerde wetgeving die verkopers verplicht om de producten die zij verkopen goed te testen en te controleren noodzakelijk. “Als verkopende bedrijven meer verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit en veiligheid van hun producten zullen zij hogere eisen stellen aan hun leveranciers en zal het voor fraudeurs moeilijker worden om hun producten in de keten te brengen. Dat zou een goede start zijn.” aldus foodwatch.

[Foodwatch]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Patricia Müller
Patricia Müller
9 jaren geleden

Deze artikel vertelt me te weinig erover, bij wat voor een soort producten ik echt moet opletten. Waar gebeurt het – en waar moet ik bijzonders alert zijn?

Voor mij was deze bijdrage in het Bayrische Fernsehen een absolute eyeopener! Link:
http://www.ardmediathek.de/tv/Vor-Ort-Die-Reportage/Gift-im-Essen-wie-gesund-sind-Obst-und/Bayerisches-Fernsehen/Video?bcastId=14912660&documentId=33605144

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

De NVWA weet niet in welke mate Nederlandse consumenten getroffen zijn; daarom vasten als protest zou een optie zijn.

Armonicus
Armonicus
9 jaren geleden

“Europol gaf in een telefoongesprek met foodwatch aan dat het gaat om een structureel probleem, en stelt dat ondanks de enorme beslagleggingen van de laatste tijd, dit pas het topje van de ijsberg is.”

Juist Europol, die hele ijsberg is corrupt en dobbert ook nog in een uitgestrekte oceaan van fraude! En jullie dachten net, ‘laten onze dienst zich maar bezig houden met olijven, suiker en alchohol, voordat we per ongeluk ons neus stoten tegen een pedo-netwerk van hooggeplaatsten!’

Robin
Robin
9 jaren geleden

Het is allemaal heel eenvoudig.

Kapitalisten geven alleen om geld, in het grote bedrijfsleven zitten kapitalisten aan de top.
In de politiek zitten kapitalisten.
In internationale waakhonden zitten kapitalisten.

Ziet u het niet? Ze verdienen aan elkaar over uw rug.
Het beste wat u kunt doen is alert zijn op wat u eet, en laat die verantwoording nooit aan een ander over.

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Ik denk zelfs dat er met merkproducten gesjoemeld wordt. Dat er water bijgevoegd wordt. Wij gebruiken al heel lang Hela Ketchup. Het laatste jaar was die heel waterig. Nu die een nieuwe dop heeft(met hela logo erop) is die weer dikker. De prijs is de laatste jaren ook flink gestegen.
Dat er toevoegingen worden gebruikt is om de kosten te verlagen. Hier een voorbeeld met water, maar dat kan ook met andere grondstoffen. bv. natuurlijke stoffen verruilen voor chemische stoffen. Suiker vervangen door nep suiker.
Anti-biotica werd vroeger met zilver gemaakt.(ingewikkeld en duur proces) Nu met jodium als hulp stof. Daarom werkt de anti-biotica niet meer meteen of zelfs niet meer.
Wat je ook neemt aan toestanden: de oorzaken liggen bij het systeem van groei/winst. Het draait vaak niet meer om het product, maar om het geld wat een product opbrengt. Met dat geld wordt gespeculeerd(aandelen/beurzen) enz. Op deze manier kan nooit echte marktwerking ontstaan.(vraag en aanbod bij consument, ook omdat dit proces langzamer gaat dan beurshandel) Sterker nog het ruïneert een goed product bij verlies van speculeren. En zo wordt alles kapot gemaakt incl. de gebruiker.
Door het speculeren en investeren worden belangen verstrengelt. Neem vliegveld Brussel(Zaventem) 75% is in handen van een Canadese pensioenfonds. Dit soort dingen gebeuren ook bij voedselproducten. De eigenaar van een product/bedrijf is zelf niet meer de baas. Kan men geen investeerder vinden, dan vliegt het bedrijf in de fik en betaalt de verzekering een nieuw bedrijf. Die wij dus als gewone man betalen/opbrengen via de verzekering of belasting(25% is in handen van gemeente Brussel)
vb. Als je in Nederland een huurhuis hebt, dan moet je je verzekeren bij woningbedrijf om je huis te laten repareren. Krijg je een nieuw huis dan is er veel onderhoud niet door het woonbedrijf zelf gedaan(de kosten). Men wacht op een nieuwe huurder en dan pas wordt er onderhoud gedaan. Zo hoeft het woningbedrijf niet zelf voor deze kosten op te draaien, maar de verzekering betaalt dit.
Dit gaat niet over voedsel, maar ik probeer uit te leggen hoe het financieel systeem werkt. Die werkt overal hetzelfde.
Nog een voorbeeld: de zorgverzekering. Als je bij ING zit krijg je 10% korting bij VGZ. Wat heeft een bank nu met de zorgverzekering te maken? Een tijdje terug lazen we in het nieuws dat ING zijn klantengegevens wilden verkopen. De regering vond dat niet goed. Is best wel een eng idee, dat ING zich genesteld heeft in een zorgverzekeraar/patiëntengegevens.
Ik wil dus duidelijk maken dat we overgenomen worden door het financieel systeem op alle vlakken via huidige technologie. Je kunt er dus uit gefilterd worden via je bloedlijn enz. Het werkt hetzelfde als de joden door de kaartenbak zijn opgespoord. Iemand die overbodig is, kan men bewust geen goede medicijnen verstrekken, maar je betaalt wel de verplichte zorgverzekering bv. Daarom vind ik dat apotheken/ziekenhuizen weer zelf medicijnen moeten kunnen maken. Zij staan aan het begin van beter maken en niet het financieel systeem/overheidsbeleid. Ik vraag me wel eens af of ons koningshuis dezelfde medicijnen krijgt als de gewone man als ze ziek zijn?

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x