Universum

Goocheltruc: waar is de stofschijf gebleven?

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De stofschijf rond de ster TYC 8241 2652 1 is verrassend snel verdwenen. Wetenschappers hebben geen idee wat er precies is gebeurd.

Tot enkele jaren geleden was het gebied rond de ster gevuld met stof en gas, maar uit recente observaties blijkt dat het materiaal nergens meer te bekennen is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Volgens Carl Melis van de Universiteit van Californië in San Diego is hier sprake van een soort verdwijntruc. Er was genoeg stof aanwezig om het binnengebied van een zonnestelsel op te vullen.

Factor 30

De ster staat op 450 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Centaur. Met een leeftijd van 10 miljoen jaar is het een jongere versie van onze zon.

De stofschijf rond TYC 8241 2651 1 werd in 1983 ontdekt en bleef in 25 jaar tijd nagenoeg onveranderd. Wetenschappers schatten dat zo’n 1000 biljoen stofkorrels rond deze jongere versie van de zon draaiden.

Uit observaties met Gemini-zuid in de Chileense Andes en diverse andere instrumenten bleek dat de hoeveelheid infrarood licht uitgezonden door het stof met de helft was afgenomen. De hoeveelheid stof bleek in twee jaar tijd met een factor 30 te zijn afgenomen.

Fout

Ben Zuckerman van de Universiteit van Californië in Los Angeles dacht in eerste instantie dat ze een fout hadden gemaakt. De meeste astronomische gebeurtenissen beslaan vaak vele miljoenen jaren. De verdwenen stofschijf kan de wetenschappers helpen leren begrijpen hoe planeten zich in het vroege zonnestelsel hebben gevormd.

Zuckerman maakt de volgende vergelijking: stel je hebt twee jaar geleden een foto van Saturnus gemaakt en je ontdekt nu opeens dat de ringen plotseling zijn verdwenen. Het verdwijnen van het stof en gas rond TYC 8241 2651 1 was net zo bizar en mysterieus.

Nog veel te leren

Nog nooit hebben onderzoekers een stofschijf zo snel zien verdwijnen. Het vertelt ons dat we nog veel moeten leren over de vorming van planeten, aldus Inseok Song van de Universiteit van Georgia in Athens.

De wetenschappers hebben nog geen bevredigend antwoord op de vraag wat zich rond deze ster heeft afgespeeld. De onderzoeksresultaten zijn op woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paulussie
Paulussie
12 jaren geleden

Dit is zo’n 460 jaar geleden gebeurd, niet ‘enkele jaren’.

sneaky
sneaky
12 jaren geleden

zou wel mooi zijn als we ineens een ‘nieuwe’ planeet zien draaien om deze ster niet?
ik heb gelijk een toffe naam ervoor: New World :p
klinkt een beetje als de illuminati he?
van chaos orde maken hmmm

Arthur
Arthur
12 jaren geleden

Delfmachines van een miljard jaar voor lopende beschaving?

Choraii Tammas
Choraii Tammas
12 jaren geleden

[quote name=”Paulussie”]Dit is zo’n 460 jaar geleden gebeurd, niet ‘enkele jaren’.[/quote]

Als je zo’n systeem lange tijd in de gaten houd, zie je idd al die tijd een beeld van 450 jaar oud. Maar er zit niet ineens een gat in van 450 jaar. Wat ik uit het verhaal opmaak is het net alsof er in een film een stuk is uitgeknipt. Beetje editing, maar dan op kosmische schaal

Le Troubadour
Le Troubadour
12 jaren geleden

Wetenschappers hebben geen idee waarom de stofschijf rond een ster, die 450 lichtjaar zo snel verdwenen is. Geachte wetenschappers: in 450 jaar kan veel gebeuren! Daarnaast: er zijn belangrijker zaken om u het hoofd over te breken.

J. v. Dokkumburg
J. v. Dokkumburg
12 jaren geleden

[quote name=”Paulussie”]Dit is zo’n 460 jaar geleden gebeurd, niet ‘enkele jaren’.[/quote]

Hoe kom je daar zo bij ? het licht heeft 2 jaren nodig gehad om voor ons een ander beeld weer te geven , en die is anders dan het oorsprongkelijke fotobeeld van 2 jaren daarvoor .

Trouwens vele lichtjaren is ook volkomen een illusie , de materie in verandering houd geen rekening met statische processen zoals de geleerden dat nog altijd doende zijn te beoordelen. Het heelal zit vol verandering , hele universums reizen , evolueren , transmuteren, accenderen en in de tijd .. dus blijft er altijd voldoende aan geheimen over in je leven !

The Enzo
The Enzo
12 jaren geleden

[quote name=”Paulussie”]Dit is zo’n 460 jaar geleden gebeurd, niet ‘enkele jaren’.[/quote]

Idd 460 jaar geleden gebeurd maar recentelijk opgemerkt uiteraard door de grote afstand die het licht heeft moeten overbruggen, maar dat neemt niet weg dat het toen (dus voorons 460 jaar geleden) in slechts enkele jaren (“1983 ontdekt en bleef in 25 jaar tijd nagenoeg onveranderd” in 4 jaar dus) grotendeels is opgelost of is gaan samenklonteren.
Ik vindt het eigenlijk helemaal geen vreemd idee dat de vorming van een of meerdere planeten in relatief korte tijd plaats zou kunnen vinden in tegenstelling tot de algemeen aangenomen wetenschappelijke theorie dat een dergelijk spektakel miljoenen jaren zou duren.

Beschouwer
Beschouwer
12 jaren geleden

Weg gepoetst met fotoshop ??? Die stofschijf.

Jan
Jan
12 jaren geleden

[quote name=”Le Troubadour”]Wetenschappers hebben geen idee waarom de stofschijf rond een ster, die 450 lichtjaar zo snel verdwenen is. Geachte wetenschappers: in 450 jaar kan veel gebeuren! Daarnaast: er zijn belangrijker zaken om u het hoofd over te breken.[/quote]

Nee die schijf is dus in 2 jaar tijd verdwenen niet in 450 jaar. De ster staat ook nu nog op 450 lichtjaar afstand (nu ja vanwege het uitdijende heelal eigenlijk ietsje verder weg) net als 2 jaar geleden.

Jan
Jan
12 jaren geleden

[quote name=”J. v. Dokkumburg”]
Hoe kom je daar zo bij ? het licht heeft 2 jaren nodig gehad om voor ons een ander beeld weer te geven , en die is anders dan het oorsprongkelijke fotobeeld van 2 jaren daarvoor .

Trouwens vele lichtjaren is ook volkomen een illusie , de materie in verandering houd geen rekening met statische processen zoals de geleerden dat nog altijd doende zijn te beoordelen. Het heelal zit vol verandering , hele universums reizen , evolueren , transmuteren, accenderen en in de tijd .. dus blijft er altijd voldoende aan geheimen over in je leven ![/quote]

Het licht heeft geen 2 jaar nodig gehad “om ons een ander beeld te geven” maar 450 jaar. Dat is namelijk wat een lichtjaar is.

En wat is dat voor onzin dat tweede gedeelte van je reactie. Op basis waarvan (welk onderzoek) kom je tot deze conclusie?

Universums die “accenderen” en “transmuteren” wat bedoel je hiermee?

Gianluca
Gianluca
12 jaren geleden

Wou dat dit bij mij thuis zo ook nu en dan eens gebeurde!

Le Troubadour
Le Troubadour
12 jaren geleden

Oké, er is zo’n 460 lichtjaar verderop plotseling een stofschijf verdwenen. So what? Er gebeuren wel méér dingen in het oneindige heelal die we niet begrijpen.

The Enzo
The Enzo
12 jaren geleden

[quote name=”Le Troubadour”]Oké, er is zo’n 460 lichtjaar verderop plotseling een stofschijf verdwenen. So what? Er gebeuren wel méér dingen in het oneindige heelal die we niet begrijpen.[/quote]

Dus omdat er wel meer dingen zijn die we niet begrijpen is het niet iets waar je over na zou kunnen, willen of moeten denken?

Ik snap die logica ff niet… So what? het is toch geweldig om alles om je heen te begrijpen en te zien en te ervaren sorry maar ik vindt het een spannende ontdekking…

The Enzo
The Enzo
12 jaren geleden

[quote name=”Jan”]

Nee die schijf is dus in 2 jaar tijd verdwenen niet in 450 jaar. De ster staat ook nu nog op 450 lichtjaar afstand (nu ja vanwege het uitdijende heelal eigenlijk ietsje verder weg) net als 2 jaar geleden.[/quote]

Volgens mij maak je een denk fout Jan 1 licht jaar is een afstanden eenheid die in tijd uit drukt hoeveel kilometer een lichtdeeltje in een jaar aflegt dus 1 jaar licht is gelijk aan 9 460 730 472 580 800 meter dus 9,46 biljoen kilometer dat dan 450 keer is de afstand. Dat is zo ver dat wij hier pas 450 jaar later de gebeurtenis waarnemen, wij zien nu pas in real live wat er 460 jaar geleden gebeurd is en wel in slechts 4 jaar tijd. Dit was hier op aarde dus tussen het jaar 1562 en 1566 dit op basis van de op proeven aangenomen maximale snelheid van het licht in een vacuüm.

pe68
pe68
12 jaren geleden

Bij de NOS geven ze wellicht het goede antwoordt,
“Als je de frequentie van het licht een miljardste aanpast, verdwijnt het beeld al.”
Nieuwsarchief 6-7-2012 03:28uur;
Schaduw van atoom gefotografeerd.

Een afstand van 450 lichtjaar is 450 jaar op licht snelheid, als je om de 2 jaar een fotomaakt is het verschil 2 jaar, de afstand tot de ster is hier in niet van belang.
Als de ster supernova gaat zien we dat met foto’s om de 2 jaar 225 foto’s later pas.

John van Dokkumburg
John van Dokkumburg
12 jaren geleden

[quote name=”Jan”][quote name=”J. v. Dokkumburg”]
Het licht heeft geen 2 jaar nodig gehad “om ons een ander beeld te geven” maar 450 jaar. Dat is namelijk wat een lichtjaar is.

gedeelte van je reactie. Op basis waarvan (welk onderzoek) kom je tot deze conclusie?

Universums die “accenderen” en “transmuteren” wat bedoel je hiermee?[/quote]

Er staat toch echt 2 jaar later , geen 450 of 2 maal licht jaar later .

Eerst : Ik spreek over goochelen met de tijd immers, lichtjaren zijn afhangkelijk van uitdijen en/of krimp, van mutatie naar andere stoffen en samenstellingen , van reflectie en (licht) absorbtie door groei , dood snelheid en zwaartekracht, van “”bovennatuurlijke”” aanpassingen , van tussenlicht ( interventie licht )

Kortom, het is een illusie wat de wetenschappers dachten te weten , dit gebeuren lag ( bij wijze van spreken ) volgens mij , voorin de tijd ! ja zo is het ook nog eens een keer !

Sheyan
Sheyan
12 jaren geleden

[quote name=”Gianluca”]Wou dat dit bij mij thuis zo ook nu en dan eens gebeurde![/quote]

Ik snap niet dat jij nog geen 20 plusjes hebt! Heerlijk zo’n opmerking tussendoor. Humor is een geweldig mooie energie en aan de “andere kant” liggen ze regelmatig in een deuk om ons. Zo devote en sereen hoeft het allemaal niet.

Jan
Jan
12 jaren geleden

[quote name=”The Enzo”]
Volgens mij maak je een denk fout Jan 1 licht jaar is een afstanden eenheid die in tijd uit drukt hoeveel kilometer een lichtdeeltje in een jaar aflegt dus 1 jaar licht is gelijk aan 9 460 730 472 580 800 meter dus 9,46 biljoen kilometer dat dan 450 keer is de afstand. Dat is zo ver dat wij hier pas 450 jaar later de gebeurtenis waarnemen, wij zien nu pas in real live wat er 460 jaar geleden gebeurd is en wel in slechts 4 jaar tijd. Dit was hier op aarde dus tussen het jaar 1562 en 1566 dit op basis van de op proeven aangenomen maximale snelheid van het licht in een vacuüm.[/quote]

Dat is toch wat ik ook schrijf? De stofschijf bevat in twee jaar tijd een factor 30 minder stof (verdwijnt dus in twee jaar tijd) en niet in 450 jaar tijd zoals troubadour suggereerde. Dit staat los van de afstand van de schijf tov de aarde.

Lichtsnelheid in vacuum is overigens niet aangenomen maar waargenomen ik neem aan dat je dat bedoelt.

AilienOutMatter
AilienOutMatter
12 jaren geleden

Het is jammer van het nivo, maar het gaat om de verkeerde theorie over de nu aangenomen idee over het onstaan van onze planeten.
De betreffende stofwolk is niet tot planeten geworden maar is terug gevallen in de ster of naar buiten geslingerd aangedreven door haar sterrenwind.
Wat eindelijk de vraag stelt,is de aarde wel onstaan als aangenomen!!
Gas Planeten onstaan als jonge zonnen nog in strijd zijn met zwaartekracht en hitte, als hitte wint dan werpt de zon haar atmosfeer af door een enorme explosie voornamelijk de lichter stoffen ontsnappen aan de Zon het zwaarde materiaal valt gelijk weer terug is de Zon. dan komt er meer evenwicht en straalt de ster feller zo als onze pracht zon.
Het onstaan van Rotsachtige planeten loopt nu toch wat anders als aangenomen ze staan paf hahaha wat een kennis daar

Gianluca
Gianluca
12 jaren geleden

[quote name=”Sheyan”][quote name=”Gianluca”]Wou dat dit bij mij thuis zo ook nu en dan eens gebeurde![/quote]

Ik snap niet dat jij nog geen 20 plusjes hebt! Heerlijk zo’n opmerking tussendoor. Humor is een geweldig mooie energie en aan de “andere kant” liggen ze regelmatig in een deuk om ons. Zo devote en sereen hoeft het allemaal niet.[/quote]

Ja maar het is een flauwe 😛

Mark
Mark
12 jaren geleden

Wou ook maar even reageren.
Hoe kunnen ze nou weten of het stof was???
We zitten hier op aarde te gissen naar iets wat miljarden lichtjaren weg is. Ze kunnen niet eens fatsoenlijk berekenen of er nou wel of niet water op mars was of is.
Als ik zo naar de illustratie kijk lijk het mij geen stof maar een soort gas die licht reflecteerd, maar goed ik ben ook maar een oen op dit gebied.
Laat ze eerst maar eens de aarde op pootjes zetten inplaats van de mensheid zo uit te buiten.

Marcel
Marcel
12 jaren geleden

@ Mark idd… Maar wat ik nog een grotere goocheltruc vind is de vraag waar alle euro’s zijn gebleven…

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x