Universum

Goocheltruc: waar is de stofschijf gebleven?

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De stofschijf rond de ster TYC 8241 2652 1 is verrassend snel verdwenen. Wetenschappers hebben geen idee wat er precies is gebeurd.

Tot enkele jaren geleden was het gebied rond de ster gevuld met stof en gas, maar uit recente observaties blijkt dat het materiaal nergens meer te bekennen is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens Carl Melis van de Universiteit van Californië in San Diego is hier sprake van een soort verdwijntruc. Er was genoeg stof aanwezig om het binnengebied van een zonnestelsel op te vullen.

Factor 30

De ster staat op 450 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Centaur. Met een leeftijd van 10 miljoen jaar is het een jongere versie van onze zon.

De stofschijf rond TYC 8241 2651 1 werd in 1983 ontdekt en bleef in 25 jaar tijd nagenoeg onveranderd. Wetenschappers schatten dat zo’n 1000 biljoen stofkorrels rond deze jongere versie van de zon draaiden.

Uit observaties met Gemini-zuid in de Chileense Andes en diverse andere instrumenten bleek dat de hoeveelheid infrarood licht uitgezonden door het stof met de helft was afgenomen. De hoeveelheid stof bleek in twee jaar tijd met een factor 30 te zijn afgenomen.

Fout

Ben Zuckerman van de Universiteit van Californië in Los Angeles dacht in eerste instantie dat ze een fout hadden gemaakt. De meeste astronomische gebeurtenissen beslaan vaak vele miljoenen jaren. De verdwenen stofschijf kan de wetenschappers helpen leren begrijpen hoe planeten zich in het vroege zonnestelsel hebben gevormd.

Zuckerman maakt de volgende vergelijking: stel je hebt twee jaar geleden een foto van Saturnus gemaakt en je ontdekt nu opeens dat de ringen plotseling zijn verdwenen. Het verdwijnen van het stof en gas rond TYC 8241 2651 1 was net zo bizar en mysterieus.

Nog veel te leren

Nog nooit hebben onderzoekers een stofschijf zo snel zien verdwijnen. Het vertelt ons dat we nog veel moeten leren over de vorming van planeten, aldus Inseok Song van de Universiteit van Georgia in Athens.

De wetenschappers hebben nog geen bevredigend antwoord op de vraag wat zich rond deze ster heeft afgespeeld. De onderzoeksresultaten zijn op woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paulussie
Paulussie
11 jaren geleden

Dit is zo’n 460 jaar geleden gebeurd, niet ‘enkele jaren’.

sneaky
sneaky
11 jaren geleden

zou wel mooi zijn als we ineens een ‘nieuwe’ planeet zien draaien om deze ster niet?
ik heb gelijk een toffe naam ervoor: New World :p
klinkt een beetje als de illuminati he?
van chaos orde maken hmmm

Arthur
Arthur
11 jaren geleden

Delfmachines van een miljard jaar voor lopende beschaving?

Choraii Tammas
Choraii Tammas
11 jaren geleden

[quote name=”Paulussie”]Dit is zo’n 460 jaar geleden gebeurd, niet ‘enkele jaren’.[/quote]

Als je zo’n systeem lange tijd in de gaten houd, zie je idd al die tijd een beeld van 450 jaar oud. Maar er zit niet ineens een gat in van 450 jaar. Wat ik uit het verhaal opmaak is het net alsof er in een film een stuk is uitgeknipt. Beetje editing, maar dan op kosmische schaal

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x