Homepagina » Financieel » Griekse crisis: “Vroeger gebruikten ze tanks als wapen om de regering over te nemen, nu zijn het de banken”
Griekse crisis: "Vroeger gebruikten ze tanks als wapen om de regering over te nemen, nu zijn het de banken"

Griekse crisis: “Vroeger gebruikten ze tanks als wapen om de regering over te nemen, nu zijn het de banken”

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een interview met ABC Radio National enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. Het nieuwe akkoord dat de eurogroep bereikte bevat zware voorwaarden voor Griekenland, waaronder belastingverhogingen en pensioenbesparingen.

Varoufakis wees de deal op de sterkst mogelijke manier af en vergeleek hem met de staatsgreep uit 1967, toen er een militaire dictatuur in Griekenland kwam. Hij zei dat het project van de Europese democratie een gigantische catastrofe heeft geleden.

Drachmes

“Bij de staatsgreep gebruikten ze tanks als wapen om de democratie neer te halen. Deze keer zijn het de banken,” zei hij. “Buitenlandse machten hebben de banken gebruikt om de regering over te nemen. Het verschil is dat ze deze keer alle publieke eigendommen overnemen.”

Na de uitslag van het referendum nam Varoufakis onverwachts ontslag. “Ik sprong eerder dan dat ik geduwd werd,” zei hij. De oud-minister zei verder dat er geheime voorbereidingen van de Griekse regering waren om drachmes te gaan drukken, indien het land gedwongen zou worden uit de euro te stappen. Er lag een ontwerp klaar, maar het plan is nooit geactiveerd.

Nazi’s

Varoufakis waarschuwde ook voor de opkomst van extreemrechts in het land. “In het parlement heb ik uitzicht op 10 nazi’s die de Gouden Dagenraad vertegenwoordigen,” zei hij. “Als onze partij Syriza het hoofd buigt voor deze nieuwe vorm van postmoderne bezetting zie ik geen andere uitkomst dan dat de Gouden Dagenraad nog sterker wordt.”

[DeMorgen]


Vond je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Ik vind die man zo’n griezel…

  Het is zo duidelijk als maar kan… Griekenland heeft heel veel geld geleend en besteed. En nu moeten ze terug betalen en dan is het in eens de schuld van de banken. Don’t get me wrong, de banken zijn vuilakken, maar je bent uiteindelijk het slachtoffer van je eigen domme keuzes.

  Hetzelfde is dat ik van jou 1000 euro leen… en als je het dan terug vraagt, dan ga ik tegen al je vrienden en familie vertellen hoe je mij aan het ruïneren ben… en hoe je had kunnen weten dat ik het nooit terug kon betalen… en dat je een plan uitvoert om mij kapot te maken…
  Dat is PRECIES wat hier gebeurt…

  4 likes
  • Dat is niet hetzelfde.

   Hetzelfde zou zijn als ik op de computer geld uit gebakken lucht schep jou dit geld leen. Vervolgens ervoor zou zorgen dat jij niet meer kunt werken en dan van jou eisen dat je jouw huis aan mij voor een prikie van de echte waarde verkoopt. Gevolgd op een verhoogde huur op de kartonnen doos waar jij vervolgens in zou moeten wonen.

   Dat zou hetzelfde zijn.

   19 likes
  • Dat is een zienswijze; het kan ook zijn dat dit gewoon een opzetje is geweest en dat er al precies – van te voren- geweten is hoe dit zou uitpakken.
   Nogmaals de gewone man kun je hier niet op afrekenen, volgens mij zijn dat toch echt, heus waar ,de bankiers en hoge functionarissen, die dachten dat het niet op kon en dat het wel zo’n vaart niet zou lopen. En het idee hadden/hebben dat zij onschendbaar zijn.

   2 likes
  • dat is niet wat er nu gaande is…..de banken hebben veel te veel macht gekregen van ons…en daar zijn we wel zelf verantwoordelijk voor maar ze hebben ook ons vertrouwen beschaamd!

   0 likes
 2. Ik snap sowieso niet dat de Gouden Dagenraad Nazis de Elite in hun land niet allang tegen
  de muur hebben gezet. En vervolgens doorpakken naar Brussel en daar de zaak ook
  helemaal schoonvegen. Zolang de Elite bestaat is de kleine man de afvalbak.
  Even met goed geweld in de EU doorpakken en we kunnen zonder die parasieten verder
  leven. Dit is het werkelijke afval wat gescheiden moet worden!

  11 likes
  • Er bestaat nauwelijks elite op deze wereld. Zoals Joris Luyendijk na jaren Londen City heeft geconstateerd: Op deze wereld zit niemand in de cockpit.

   Wat er wel is, is een systeem. En binnen dat systeem bestaan rollen en functies. Die worden tijdelijk bekleed door mensen. Als je een zo’n mens verwijdert (op welke al dan niet frisse manier dan ook), dan neemt een ander zijn plaats in. En die ander doet precies wat de functie van hem verlangt.

   Wat dat betreft blijkt ook uit psychologisch onderzoek dat mensen die niet over leiderschapskwaliteiten lijken te beschikken en die een leiderschapsrol krijgen, ineens toch de benodigde leiderschapskwaliteiten blijken te bezitten. De functie maakt dus de mens, en niet andersom.

   Systemen hebben een eigen dynamiek die door mensen niet begrepen kan worden. Mensen kunnen die ook niet sturen. Voor systemen geldt dat enkel de wal het schip keert.

   Momenteel liggen we op ramkoers. En iedereen – inclusief Merkel, Dijsselbloem en Lagarde – kan slechts met de armen over elkaar zitten en afwachten wat er gaat gebeuren. Het enige wat ze kunnen doen is de ramkoers versnellen, zoals met je armen en benen bewegen in drijfzand. Oftewel, meer leningen naar Griekenland om andere af te lossen.

   Wrsch moeten ze uiteindelijk worden kwijtgescholden. En dat gaat iedereen heel veel geld kosten. Zoals Kees de Kort zei gaat het vooral mensen met geld geld kosten. Dus daar gaan onze pensioenen…

   5 likes
  • Beatrix zet je toch ook niet tegen de muur. Beatrix de opper Nazi via de Bilderberg groep.

   4 likes
 3. Toen waren het ook de banken, maar nu zijn hun systemen geraffineerder en hebben ze alleen nog tanks nodig als deze falen…

  13 likes
  • In Griekenland schijnt het toevallig executie-uitverkoop te zijn. Ik kijk niet raar op als de vrienden van morgen aan de souvlaki zitten. Goldman Sachs al gesignaleerd? ik citeer,

   >Buitenlandse investeringen is geen liberaal verhaal. Het allermooiste wat Griekenland zou overkomen is wanneer er volop buitenlandse investeerders zich melden om te zeggen, ik wil dat vliegveld overnemen en exploiteren. Ik wil die haven gaan aanleggen en verbeteren. Dat zou fantastisch zijn
   voor Griekenland. Dus dat hele beeld van privatiseren is roof? het tegenovergestelde is waar. Privatiseren is een kans tot het uitlokken van investeringen waar Griekenland naar smacht.Reactie Dijsselbloem op Rik Grashoff die stelde dat ze Griekenland te liberaal benaderen als een curator van een failliet bedrijf, 16 Juli 2015.

   2 likes
 4. Onder valse vlag met corrupte EU ambtenaren een land binnen de EU halen met de bedoeling het te annexeren, slim hoor en dan naar Rusland wijzen om de Krim?

  Beter zou zijn geweest de grote schuldenberg van Griekenland kwijt te schelden met de belofte staatsrechtelijke hervormingen door te voeren zoals een kadaster instituut invoeren,
  etc.

  Over het in eigen boezem kijken welke EU ambtenaren alles mogelijk gemaakt hebben en vervolgd zouden moeten worden hoor je niets, daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat de EU een doodgeboren kindje betreft en dus geen enkel levensvatbaarheid in zich heeft.

  Wij worden aan alle kanten voorgelogen als EU lid zijnde, recent de Srebrenica story, afluister story etc

  10 likes
 5. Het gevaarlijkste bijgeloof

  Het geloof in “gezag”, inclusief elk geloof in “regering”, is irrationeel en tegenstrijdig in
  zichzelf; het is tegengesteld aan beschaving en moraliteit en vertegenwoordigt het meest
  gevaarlijke, destructieve bijgeloof dat ooit bestaan heeft. In plaats van een kracht voor
  orde en recht, is het geloof in “gezag” de aartsvijand van het mensdom.

  Lees meer ook te verkrijgen als boek een boek dat het overgrote deel van alle schoolboeken overbodig maakt. Helderste krachtigste boek ooit geschreven Natural Law
  http://achterdesamenleving.nl/wp-content/uploads/2014/09/Het-meest-gevaarlijke-bijgeloof-11.pdf

  Varoufakis ruw wakker geschud uit zijn academische slaap: Yanis Varoufakis full transcript: our battle to save Greece
  http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/yanis-varoufakis-full-transcript-our-battle-save-greece

  5 likes
 6. Laat je niet brain fu..ken, deze man is geen griezel, maar wel een réalist, Nazi’s in de Oekraïne,
  Nazi’s in Duitsland, Nazi’s in Griekenland, als je smorgens om 5 uur van je bed geligt wordt en in een kamp wordt vast gezet is het te laat.

  4 likes
 7. Voordat Griekenland de goedkeuring van de EU kreeg om toe te treden, had de Economic hitwoman van Golman-Sachs haar werk perfect uitgevoerd, het zaaien. Nu begint fase twee van het proces, het oogsten door de multinationals en banken. Dit is het lot voor de hele EU.
  Absolute macht en totale controle over de EU-onderdanen(slaven).

  4 likes
 8. Vroeger gebruikte ze tanks als wapen en nu zijn het de banken EN PC PROGRAMMA’S/TECHNOLOGIE/CORPORATIES. LUKT HET NIET VIA DE BANKEN, DAN KOMT ER OORLOG MET TANKS ENZ. Zijn de landen leeg getrokken en komt het volk/gemeentes in opstand, dan komt er alsnog de tank. Welkom in de NWO. Totale onderdrukking. Je mag je vrijheid beleven in een pc spelletje/virtuele wereld. Maar ook dat word je een keer afgenomen. Is nu nog gratis, maar niet voor lang. Playstation 4 is met verplicht on-line betalen bv. Krant lezen enz. Voor elk uitstapje ga je betalen met geld of je ziel.

  2 likes
 9. Waar ik niet goed achter kom, is in hoeverre Griekenland in ‘t recente verleden al werkelijk doeltreffende maatregelen heeft genomen tegen b.v. de professionele belastingontduiking, de te vroege pensionering van overheidspersoneel, of ze een kadaster hebben, e.d. Want volgens oud minister van Financiën Ruding in ‘t afgelopen Brandpunt interview, heeft de Griekse staat haast niks gedaan om enigszins tegemoet te komen aan m.i. reële voorwaarden om honderden miljarden te lenen van de ECB en IMF. Voor de banken mogelijk een virtueel bedrag, maar dat wel concreet verhaald wordt op Europese belastingbetalers, die dus als borg dienen mocht Griekenland financieël in gebreke blijven, en dat was vanaf hun oneerlijke toetreding al ‘t geval. De Griekse staat neemt z’n verantwoordelijkheid niet serieus en daar moet de bevolking voor bloeden, de Griekse en andere burgers van de EU, uitgezonderd de elite natuurlijk !

  1 likes
 10. Varoufakis wil al nationale schulden binnen europa op 1 hoop gooien en nog verder integreren. Maar ben je daar tegen dan ben je een “nazi”. Hmmm waar hebben we dit eerder gezien.. Het ongelukkige feit is wel dat de gouden dageraad de enige griekse partij is die consequent oppositie gevoerd heeft tegen de euromaffia. Deze partij word momenteel in een schijnproces aan banden gelegd. Echte oppositie word net als in ons landje keihard vervolgd door het staatsapparaat.

  1 likes
 11. Mijn moeder zaliger citeerde bij multi wereldellende de volgende regels:
  Ach, waren alle mensen wijs
  En deden daarbij wel,
  Deze’ aarde was een paradijs.
  Nu is het vaak een hel.

  1 likes
 12. Varoufakis strooit zand in onze ogen. Zie onderstaand artikel (in het Engels):

  http://journal-neo.org/2015/07/03/what-stinks-about-varoufakis-and-the-whole-greek-mess/

  0 likes
 13. Waarom hebben ze Griekenland dan toegelaten vraag je je af? Om sarcastisch te zien dat ze het niet gingen redden en omdat ze graag mensen zien creperen misschien? Expres laten lijden, daar lijkt het op want dat moeten ze van te voren geweten hebben dat Griekenland het niet ging redden. Maar nu blijkt dat het IMF ineens gewetenswroeging krijgt.

  http://langleveeuropa.nl/2015/07/imf-haakt-af-in-griekse-deal-want-te-veel-pijn/

  Dat die mensen uberhaupt een geweten hebben sta ik van te kijken te weten dat ze ook bezig zijn om ons als ongedierte te verdelgen. Dan zal er wel van Hogerhand ingegrepen zijn anders is dit onmogelijk.
  Het gaat nu opschieten.

  0 likes
 14. Als ze door hadden kunnen draven wel, maar ze hebben ineens last van gewetenswroeging. Komt op Nieuwsuur Draghi in beeld en zegt: ”er is iets gebeurd”. Dan komt er vervolgens een woordenbrij uit waar je je bij afvraagt waar hij het over heeft. Helemaal de weg kwijt daar. Maar wat er is gebeurd weet je na de uitzending niet. Mij ontgaat de boodschap. En waar is Christine Lagarde? Toch niet overspannen hoop ik.

  0 likes
 15. Staatsschuld Griekenland: 320 Miljard

  Staatschuld Nederland: bijna 500 Miljard?

  http://www.destaatsschuldmeter.nl/

  Schuld per inwoner: 28.484
  Schuld per werkzame inwoner: 56.967

  En laten we het maar niet over Duitsland en Italie hebben want dat is nog vele malen hoger.

  Wanneer zijn wij aan de beurt?

  Of wordt het gewoon tijd dit verotte en defecte systeem eens aan de kant te zetten.

  0 likes
  • Je vergeet hierbij wel te vermelden dat Nederland (a) 17 miljoen inwoners heeft tegen Griekenland 10 miljoen, dat (b) de Nederlandse economie moderner georganiseerd en innovatiever is en dat (c) er 1100 miljard in de pensioenpot zit welke bij uitkering door de staat wordt belast. Er is dus een uitgestelde belastingclaim op die enorme pensioenpot welke de staatsschuld afdekt. Dit is mede de reden waarom zo wantrouwig richting Brussel moeten zijn: reken maar de EU die pot met geld maar wat graag naar binnen zou willen harken.

   0 likes
   • Bedankt voor deze opheldering, toch blijven het gigantische bedragen,

    Dus als het goed begrijp mogen we daarom langer doorwerken, om die grote pot maar te blijven vullen?.

    En vanaf 2022 misschien nog langer, aangezien de pensioensleeftijd dan afhankelijk wordt van de levensverwachting.

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

rutte

Rutte 10 jaar de ‘baas’: dit zijn 9 glasharde leugens waar hij mee wegkwam

Het is 10 jaar geleden dat de ...

EU

Betekent de uitbraak van het coronavirus het einde van de EU?

Solidariteit is het fundament van de Europese ...