Homepagina » Financieel » Griekse crisis: “Vroeger gebruikten ze tanks als wapen om de regering over te nemen, nu zijn het de banken”
Griekse crisis: "Vroeger gebruikten ze tanks als wapen om de regering over te nemen, nu zijn het de banken"

Griekse crisis: “Vroeger gebruikten ze tanks als wapen om de regering over te nemen, nu zijn het de banken”

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een interview met ABC Radio National enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. Het nieuwe akkoord dat de eurogroep bereikte bevat zware voorwaarden voor Griekenland, waaronder belastingverhogingen en pensioenbesparingen.

Varoufakis wees de deal op de sterkst mogelijke manier af en vergeleek hem met de staatsgreep uit 1967, toen er een militaire dictatuur in Griekenland kwam. Hij zei dat het project van de Europese democratie een gigantische catastrofe heeft geleden.

Drachmes

“Bij de staatsgreep gebruikten ze tanks als wapen om de democratie neer te halen. Deze keer zijn het de banken,” zei hij. “Buitenlandse machten hebben de banken gebruikt om de regering over te nemen. Het verschil is dat ze deze keer alle publieke eigendommen overnemen.”

Na de uitslag van het referendum nam Varoufakis onverwachts ontslag. “Ik sprong eerder dan dat ik geduwd werd,” zei hij. De oud-minister zei verder dat er geheime voorbereidingen van de Griekse regering waren om drachmes te gaan drukken, indien het land gedwongen zou worden uit de euro te stappen. Er lag een ontwerp klaar, maar het plan is nooit geactiveerd.

Nazi’s

Varoufakis waarschuwde ook voor de opkomst van extreemrechts in het land. “In het parlement heb ik uitzicht op 10 nazi’s die de Gouden Dagenraad vertegenwoordigen,” zei hij. “Als onze partij Syriza het hoofd buigt voor deze nieuwe vorm van postmoderne bezetting zie ik geen andere uitkomst dan dat de Gouden Dagenraad nog sterker wordt.”

[DeMorgen]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mike
Mike
5 jaren geleden

Toen waren het ook de banken, maar nu zijn hun systemen geraffineerder en hebben ze alleen nog tanks nodig als deze falen…

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  Mike
5 jaren geleden

In Griekenland schijnt het toevallig executie-uitverkoop te zijn. Ik kijk niet raar op als de vrienden van morgen aan de souvlaki zitten. Goldman Sachs al gesignaleerd? ik citeer,

>Buitenlandse investeringen is geen liberaal verhaal. Het allermooiste wat Griekenland zou overkomen is wanneer er volop buitenlandse investeerders zich melden om te zeggen, ik wil dat vliegveld overnemen en exploiteren. Ik wil die haven gaan aanleggen en verbeteren. Dat zou fantastisch zijn
voor Griekenland. Dus dat hele beeld van privatiseren is roof? het tegenovergestelde is waar. Privatiseren is een kans tot het uitlokken van investeringen waar Griekenland naar smacht.Reactie Dijsselbloem op Rik Grashoff die stelde dat ze Griekenland te liberaal benaderen als een curator van een failliet bedrijf, 16 Juli 2015.

Mammon
Mammon
5 jaren geleden

Ik snap sowieso niet dat de Gouden Dagenraad Nazis de Elite in hun land niet allang tegen
de muur hebben gezet. En vervolgens doorpakken naar Brussel en daar de zaak ook
helemaal schoonvegen. Zolang de Elite bestaat is de kleine man de afvalbak.
Even met goed geweld in de EU doorpakken en we kunnen zonder die parasieten verder
leven. Dit is het werkelijke afval wat gescheiden moet worden!

Daan
Daan
Reactie op  Mammon
5 jaren geleden

Er bestaat nauwelijks elite op deze wereld. Zoals Joris Luyendijk na jaren Londen City heeft geconstateerd: Op deze wereld zit niemand in de cockpit.

Wat er wel is, is een systeem. En binnen dat systeem bestaan rollen en functies. Die worden tijdelijk bekleed door mensen. Als je een zo’n mens verwijdert (op welke al dan niet frisse manier dan ook), dan neemt een ander zijn plaats in. En die ander doet precies wat de functie van hem verlangt.

Wat dat betreft blijkt ook uit psychologisch onderzoek dat mensen die niet over leiderschapskwaliteiten lijken te beschikken en die een leiderschapsrol krijgen, ineens toch de benodigde leiderschapskwaliteiten blijken te bezitten. De functie maakt dus de mens, en niet andersom.

Systemen hebben een eigen dynamiek die door mensen niet begrepen kan worden. Mensen kunnen die ook niet sturen. Voor systemen geldt dat enkel de wal het schip keert.

Momenteel liggen we op ramkoers. En iedereen – inclusief Merkel, Dijsselbloem en Lagarde – kan slechts met de armen over elkaar zitten en afwachten wat er gaat gebeuren. Het enige wat ze kunnen doen is de ramkoers versnellen, zoals met je armen en benen bewegen in drijfzand. Oftewel, meer leningen naar Griekenland om andere af te lossen.

Wrsch moeten ze uiteindelijk worden kwijtgescholden. En dat gaat iedereen heel veel geld kosten. Zoals Kees de Kort zei gaat het vooral mensen met geld geld kosten. Dus daar gaan onze pensioenen…

ea1
ea1
Reactie op  Mammon
5 jaren geleden

Beatrix zet je toch ook niet tegen de muur. Beatrix de opper Nazi via de Bilderberg groep.

Silber eye
Silber eye
5 jaren geleden

Onder valse vlag met corrupte EU ambtenaren een land binnen de EU halen met de bedoeling het te annexeren, slim hoor en dan naar Rusland wijzen om de Krim?

Beter zou zijn geweest de grote schuldenberg van Griekenland kwijt te schelden met de belofte staatsrechtelijke hervormingen door te voeren zoals een kadaster instituut invoeren,
etc.

Over het in eigen boezem kijken welke EU ambtenaren alles mogelijk gemaakt hebben en vervolgd zouden moeten worden hoor je niets, daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat de EU een doodgeboren kindje betreft en dus geen enkel levensvatbaarheid in zich heeft.

Wij worden aan alle kanten voorgelogen als EU lid zijnde, recent de Srebrenica story, afluister story etc

DELO
DELO
5 jaren geleden

Het gevaarlijkste bijgeloof

Het geloof in “gezag”, inclusief elk geloof in “regering”, is irrationeel en tegenstrijdig in
zichzelf; het is tegengesteld aan beschaving en moraliteit en vertegenwoordigt het meest
gevaarlijke, destructieve bijgeloof dat ooit bestaan heeft. In plaats van een kracht voor
orde en recht, is het geloof in “gezag” de aartsvijand van het mensdom.

Lees meer ook te verkrijgen als boek een boek dat het overgrote deel van alle schoolboeken overbodig maakt. Helderste krachtigste boek ooit geschreven Natural Law
http://achterdesamenleving.nl/wp-content/uploads/2014/09/Het-meest-gevaarlijke-bijgeloof-11.pdf

Varoufakis ruw wakker geschud uit zijn academische slaap: Yanis Varoufakis full transcript: our battle to save Greece
http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/yanis-varoufakis-full-transcript-our-battle-save-greece

Roeland
Roeland
5 jaren geleden

Ik vind die man zo’n griezel…

Het is zo duidelijk als maar kan… Griekenland heeft heel veel geld geleend en besteed. En nu moeten ze terug betalen en dan is het in eens de schuld van de banken. Don’t get me wrong, de banken zijn vuilakken, maar je bent uiteindelijk het slachtoffer van je eigen domme keuzes.

Hetzelfde is dat ik van jou 1000 euro leen… en als je het dan terug vraagt, dan ga ik tegen al je vrienden en familie vertellen hoe je mij aan het ruïneren ben… en hoe je had kunnen weten dat ik het nooit terug kon betalen… en dat je een plan uitvoert om mij kapot te maken…
Dat is PRECIES wat hier gebeurt…

Timothy
Timothy
Reactie op  Roeland
5 jaren geleden

Dat is niet hetzelfde.

Hetzelfde zou zijn als ik op de computer geld uit gebakken lucht schep jou dit geld leen. Vervolgens ervoor zou zorgen dat jij niet meer kunt werken en dan van jou eisen dat je jouw huis aan mij voor een prikie van de echte waarde verkoopt. Gevolgd op een verhoogde huur op de kartonnen doos waar jij vervolgens in zou moeten wonen.

Dat zou hetzelfde zijn.

huisheks
huisheks
Reactie op  Roeland
5 jaren geleden

Dat is een zienswijze; het kan ook zijn dat dit gewoon een opzetje is geweest en dat er al precies – van te voren- geweten is hoe dit zou uitpakken.
Nogmaals de gewone man kun je hier niet op afrekenen, volgens mij zijn dat toch echt, heus waar ,de bankiers en hoge functionarissen, die dachten dat het niet op kon en dat het wel zo’n vaart niet zou lopen. En het idee hadden/hebben dat zij onschendbaar zijn.

riet
riet
Reactie op  Roeland
5 jaren geleden

dat is niet wat er nu gaande is…..de banken hebben veel te veel macht gekregen van ons…en daar zijn we wel zelf verantwoordelijk voor maar ze hebben ook ons vertrouwen beschaamd!

Elise49
Elise49
5 jaren geleden

Vroeger gebruikte ze tanks als wapen en nu zijn het de banken EN PC PROGRAMMA’S/TECHNOLOGIE/CORPORATIES. LUKT HET NIET VIA DE BANKEN, DAN KOMT ER OORLOG MET TANKS ENZ. Zijn de landen leeg getrokken en komt het volk/gemeentes in opstand, dan komt er alsnog de tank. Welkom in de NWO. Totale onderdrukking. Je mag je vrijheid beleven in een pc spelletje/virtuele wereld. Maar ook dat word je een keer afgenomen. Is nu nog gratis, maar niet voor lang. Playstation 4 is met verplicht on-line betalen bv. Krant lezen enz. Voor elk uitstapje ga je betalen met geld of je ziel.

jenne
jenne
5 jaren geleden

Laat je niet brain fu..ken, deze man is geen griezel, maar wel een réalist, Nazi’s in de Oekraïne,
Nazi’s in Duitsland, Nazi’s in Griekenland, als je smorgens om 5 uur van je bed geligt wordt en in een kamp wordt vast gezet is het te laat.

Jets
Jets
5 jaren geleden

Varoufakis strooit zand in onze ogen. Zie onderstaand artikel (in het Engels):

http://journal-neo.org/2015/07/03/what-stinks-about-varoufakis-and-the-whole-greek-mess/

jro
jro
5 jaren geleden

Waar ik niet goed achter kom, is in hoeverre Griekenland in ‘t recente verleden al werkelijk doeltreffende maatregelen heeft genomen tegen b.v. de professionele belastingontduiking, de te vroege pensionering van overheidspersoneel, of ze een kadaster hebben, e.d. Want volgens oud minister van Financiën Ruding in ‘t afgelopen Brandpunt interview, heeft de Griekse staat haast niks gedaan om enigszins tegemoet te komen aan m.i. reële voorwaarden om honderden miljarden te lenen van de ECB en IMF. Voor de banken mogelijk een virtueel bedrag, maar dat wel concreet verhaald wordt op Europese belastingbetalers, die dus als borg dienen mocht Griekenland financieël in gebreke blijven, en dat was vanaf hun oneerlijke toetreding al ‘t geval. De Griekse staat neemt z’n verantwoordelijkheid niet serieus en daar moet de bevolking voor bloeden, de Griekse en andere burgers van de EU, uitgezonderd de elite natuurlijk !

trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Boinnk!!!
5 jaren geleden
x

Check Also

rutte

Rutte onder vuur: ‘Grootste aanval op democratische rechtsstaat komt van onze premier’

Kamerleden werden bij de toeslagenaffaire tegengewerkt, kregen ...

baudet

‘De georganiseerde jacht op Thierry Baudet heeft een diepere reden’

FvD ligt al enige tijd onder vuur. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x