De grootste Deense banken hebben kredietbeoordelaar Moody’s de deur gewezen nu steeds meer grote investeerders in het land van mening zijn dat weinig waarde kan worden gehecht aan het oordeel van rating agencies.
Nykredit A/S, de grootste hypotheekverstrekker in Denemarken, beëindigde op 13 april jongstleden haar contract met Moody’s. Danske Bank A/S was in juni al klaar met Moody’s.
Jyske Bank A/S, de op één na grootste Deense bank, onderzoekt momenteel de mogelijkheden om zich los te koppelen van Moody’s, aldus Hoofd Treasury van de bank Steen Nygaard. BRFkredit A/S, een andere Deense hypotheekverstrekker, besloot in oktober vorig jaar niet langer samen te werken met Moody’s.
Te ver
“Ze zijn nu te ver gegaan,” zei Nygaard in een interview. “Het is niet zo dat we boos zijn omdat ze kritisch over ons zijn, we kunnen simpelweg de argumentatie van Moody’s niet volgen.” Afgelopen juni bekritiseerde Moody’s de Deense markt voor hypotheekobligaties, na de Verenigde Staten en Duitsland de derde markt ter wereld, omdat hypotheekverstrekkers hun financiën niet op orde zouden hebben.
“Moody’s geeft geen commentaar op haar commerciële relaties,” zei woordvoerster Jessica Sibado gisteren in een telefonisch interview. “Moody’s ziet Denemarken als één van de belangrijkste markten voor gestructureerde obligaties in Europa. Sinds 2009 zijn de Deense herverpakte hypotheken beïnvloed door toenemende herfinancieringsrisico’s.”
Moody’s zette afgelopen jaar een derde van haar producten en diensten af in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Nykredit en Jyske weigerden te onthullen wat ze het bedrijf voor de beoordelingen hebben betaald.
Fouten
“Het zijn niet de kredietbeoordelingen die ertoe doen. Natuurlijk zijn ze belangrijk,” zei Inger Huus Pederson van het Deense pensioenfonds PKA. “We zijn vrij zeker van de kwaliteit van deze hypotheekobligaties. De geschiedenis heeft ons geleerd dat kredietbeoordelaars ook fouten maken.”
Investeerders, bedrijven en regeringen beginnen grote vraagtekens te zetten bij de rol van rating agencies. Ze bleken bijvoorbeeld niet in staat enkele van de onevenwichtigheden aan te wijzen die in 2008 tot de wereldwijde financiële crisis leidden.
Onder druk
Volgens een rapport van de Amerikaanse Senaat uit 2011 pasten zowel Standard & Poor’s als Moody’s hun werkwijze aan nadat Goldman Sachs Group Inc., UBS AG en tenminste zes andere banken de kredietbeoordelaars onder druk zetten. Toen de rating agencies in juli 2007 hun beoordelingsmethode wijzigden barstte de financiële crisis in alle hevigheid los, aldus de Senaatscommissie in april vorig jaar. Nykredit wees Moody’s te midden van een analyse van 114 financiële instellingen in 16 landen de deur.
De Europese Commissie schat dat Denemarken de hoogste private schuld ter wereld heeft. De schuld van Deense gezinnen steeg in 2010 volgens Exane BNP Paribas naar 310 procent van het vrij besteedbaar inkomen.
Bron: Bloomberg.com
Gerelateerd:
- Nederlandse huishoudens met voorsprong grootste schuldenaars binnen Europa
- De macht van de kredietbeoordelaars (video)
- 10 zaken die u niet wist over de kredietbeoordelaars
- Hoe de president van IJsland de ballen had om op te staan tegen de machtige banken
De Haagse ziekte: Psychiater onthult dat veel politici aan de coke zitten
Het geheim van Zelenski: ‘Nu begrijpen we zijn nimmer aflatende energie en doorzettingsvermogen’
Kijk: Veel stukken over schimmige mondkapjesdeal zwartgelakt – ‘Schaamteloos’
UFO verschijnt boven marinebasis in Californië. Is dit bewijs voor buitenaards bezoek?
Autopsie onthult: spike-eiwitten komen na coronavaccinatie in vrijwel ELK orgaan terecht
In Amerika was urenlang iets vreemds op de radar te zien. Wat was het?
‘Tot vandaag een ‘complottheorie’ en vanaf vandaag werkelijkheid’: nieuwbouwwijken krijgen geen drinkwater
Opvallend: De Jonge wilde benoemen dat het vaccin ‘niet 100 procent veilig is’, maar werd overruled
Deze jurist wil ministerie van Onderwijs afschaffen: ‘Scholen moet je zien als soort propagandakamp’