Financieel

Grote banken verspreiden fiscale ziekte in financiële ecosystemen

Help mee door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grote banken hebben ondanks hun geringe aantal een gigantische invloed op de financiële wereld. Ze kunnen worden vergeleken met een kudde olifanten die graast op een stuk grasland.

Wanneer deze enorme kolossen financiële ziektes oplopen, infecteren ze een groot deel van het hele financiële systeem, aldus de Princeton-universiteit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Onderzoekers van de Princeton-universiteit, de Bank of England en de Universiteit van Oxford ontdekten dat grote nationale en internationale banken een invloed en mogelijk destructieve kracht hebben die veel groter is dan hun feitelijke omvang.

Too big to fail

Het omvallen van een grote bank kan het hele financiële systeem in zijn greep houden, zo schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Systemen zoals die in de Verenigde Staten, waarin slechts enkele banken het grootste deel van alle tegoeden in handen hebben, versterken het effect.

De onderzoekers stellen voor de hoeveelheid kapitaal van grote banken niet te baseren op het individuele risico, maar ook op het systemisch belang van de instelling. Grotere banken moeten meer kapitaal in huis hebben, zodat ze minder worden aangemoedigd om ‘too big to fail’ te worden.

Hoofdonderzoeker Nimalan Arinaminpathy legde uit dat een wereldwijde kredietcrisis zoals in 2007-2008 zich gemakkelijk door het bankwezen kon verspreiden omdat toezichthouders voor de crisis voornamelijk keken naar de individuele gezondheid van banken in plaats van hun potentiële gevaar voor het hele netwerk. “De toezichthouders hadden zeer weinig aandacht voor de werking van het financiële systeem als geheel,” zei hij.

Angst

De onderzoekers benaderden de banksystemen op een holistische manier. Vanaf de jaren tachtig konden grote instellingen hun activiteiten onbeperkt uitbreiden terwijl ze over relatief weinig reserves beschikten.

Een kudde olifanten kan bijvoorbeeld een paar honderd ton wegen, maar de grazende dieren hebben door hun effect op het grasland een grotere invloed op andere soorten dan hun fysieke aanwezigheid, aldus Arinaminpathy.

Grote banken kunnen financiële ziektes gemakkelijk door het hele systeem verspreiden. Iemand die een ziekte heeft opgelopen en in het vliegtuig stapt, kan alle passagiers besmetten. Op dezelfde manier hebben grote banken vele financiële connecties die het proces versnellen. Financiële besmettingen voeden zich met angst.

Met de studie willen de onderzoekers laten zien dat het financiële netwerk werkt op basis van vertrouwen, waardoor het belang van grotere banken buitenproportioneel wordt versterkt. Door naar deze effecten te kijken kan het toezicht op het systeem volgens Arinaminpathy in de toekomst worden verbeterd.

Bron: Princeton.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rosa
Rosa
11 jaren geleden

En dan te bedenken dat ze ooit begonnen met onze spaarcenten. Wat hebben ze er mee gedaan? Gokken, net als de pensioenfondsen, en nu verzekeringen die meer dan ooit afhankelijk zijn van de uitslag van hun gok, terwijl er voorlopig niet veel goeds van te verwachten valt. Ook dat komt voor rekening van de kleine spaarder. Terwijl hun directeuren omkomen in het geld. Diefstal van de ergste orde.

Nexus
Nexus
11 jaren geleden

Banken zijn de ziekte!

Gert-Jan
Gert-Jan
11 jaren geleden

Ik lees hier op Niburu altijd dat de banken de schuldigen zijn van al het leed waar we nu inzitten, maar er wordt voorbij gegaan aan het feit dat iedereen (de klanten) dit ook mogelijk hebben gemaakt. Iedereen wilde snel geld verdienen. Er werd massaal geld geleend om producten te kunnen kopen. Het hele moraal van eerst sparen en daarna uitgeven was op een gegeven moment helemaal losgeraakt. Natuurlijk hebben Banken hebben hier vollop gebruik van gemaakt, hebben misleidende producten gemaakt ons voorgelogen etc. Maar een bedrijf heeft alleen bestaansrechts als er vraag naar is. En die vraag beste mensen daar zijn wij verantwoordelijk voor. Dit was nooit gebeurd als wij kritisch waren geweest.

Dennis
Dennis
11 jaren geleden

@Nexus

Bij definitie zijn niet de banken de ziekte, maar het kapitalisme!!!! is de duivel(ziekte)

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x