Homepagina » Gezondheid » Grote bluf: Hoe de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven
Grote bluf: Hoe de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven

Grote bluf: Hoe de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven

Zender Arte wil met de documentaire ‘Cholesterol, de grote bluf’ laten zien dat de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven.

Hoe kon één Amerikaans onderzoek uit de jaren vijftig, dat het aan bewijs ontbreekt, dat teweegbrengen?

Slechts enkele onderzoekers onderzochten ook de andere kant van het verhaal en stuitten daarbij op hevig verzet van Big Pharma en de voedselindustrie.

Weggelaten

Ancel Keys, een psycholoog van de Universiteit van Minnesota, publiceerde in 1953 een grafiek waaruit een duidelijk verband tussen de consumptie van verzadigde vetten en het aantal sterftegevallen als gevolg van hart- en vaatziekten moest blijken.

Keys wees cholesterol aan als boosdoener. Later bleek dat hij gegevens die in strijd waren met zijn theorie gewoon had weggelaten.

In landen als Frankrijk consumeerden mensen veel dierlijke vetten, maar kwamen hart- en vaatziekten relatief weinig voor.

Geen causaal verband

Er werd veel geld gepompt in onderzoek dat erop gericht was de hypothese van Keys – dat dierlijke vetten het cholesterolgehalte en daarmee het aantal hart- en vaatziekten doen toenemen – te bevestigen.

De onderzoekers kwamen echter tot de ontdekking dat cholesterol slechts een klein risico met zich meeneemt en dat er geen causaal verband is tussen cholesterol en hart- en vaatziekten.

Zondebok

De echte risicofactoren voor dergelijke ziekten zijn roken, hoge bloeddruk, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Ondanks deze bevindingen wordt er steeds meer geld geïnvesteerd in studies die cholesterol als zondebok aanwijzen.

Waarom blijft men volhouden dat er een verband is, terwijl het wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt?

Bekijk de documentaire hier in zijn geheel.

[Arte]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Denk.na schreef:

  Deze documentaire haalt twee dingen door elkaar: cholesterol in je dieet en cholesterol in je bloed. In je bloed kun je immers “goede cholesterol” (HDL)en “slechte cholesterol” (LDL) hebben. Het is best mogelijk om in hoofdzaak HDL te hebben, zelfs met een dieet met veel vet en cholesterol, afhankelijk van de rest van je levensstijl. Maar als je in hoofdzaak LDL hebt, dan loop je wel degelijk een verhoogd risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten. Daar zijn heel wat degelijke studies over. Artsen zullen in de eerste plaats aanbevelen om dan meer te bewegen, maar ook je dieet in het oog te houden en je levensstijl in het algemeen aan te passen, en pas als die twee niet lukken, dan naar medicatie te gaan.

  Het kan natuurlijk nooit kwaad om je levensstijl te optimaliseren, zelfs als je niet weet hoe je HDL/LDL ratio is. De algemene aanbeveling is trouwens niet om minder vet en cholesterol te eten, maar om een gevarieerd dieet te eten met veel groenten, fruit en graanproducten. Het is gewoon een verdraaiing van de algemene aanbevelingen om te beweren dat men enkel focusseert op cholesterol en niet op “De echte risicofactoren […] roken, hoge bloeddruk, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging.”

  • eNdEmiOn schreef:

   Geen bronvermeldingen, hierbij wel, levert toch een ander plaatje op.
   http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-cholesterol-leugen.html

   Om een klein stukje uit te lichten:

   Er bestaat maar één soort cholesterol. Er kan niet worden gesproken van “goed” of “slecht” cholesterol. LDL en HDL zijn géén cholesterol maar eiwitten (proteïne), die cholesterol vervoeren. Het zogenoemde HDL-lipoproteïne zorgt voor het transport van het met het voedsel opgenomen cholesterol naar de lever. Het cholesterol wordt daar gebruikt voor de vorming van de noodzakelijke galzuren. Het LDL- lipoproteïne brengt het door de lever gemaakte cholesterol (ruim 80% van alle cholesterol) naar de biljarden lichaamscellen, die het nodig hebben voor hun groei en de vele functies.

   Voeding kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor een stijging van de cholesterolwaarden. De door voeding bewerkstelligde schommelingen belopen maximaal 5 procent. Bovendien grijpt de lever bij een verhoogde of verlaagde cholesterolopname ogenblikkelijk in door de eigen productie van cholesterol te verlagen respectievelijk te verhogen…

   • Denk.na schreef:

    eNdEmiOn , we zijn het met elkaar eens: “Voeding kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor een stijging van de cholesterolwaarden.” Daarom ook dat ik schreef “Artsen zullen in de eerste plaats aanbevelen om meer te bewegen, maar ook je dieet in het oog te houden en je levensstijl in het algemeen aan te passen.”

    Ik heb geen bronvermeldingen gegeven, omdat dit gebaseerd was op een zeer breed gamma van (medisch-wetenschappelijke) literatuur. Maar het staat ook op wikipedia dat dieet maar een beperkte impact heeft op serum cholesterol. Dus, nogmaals, het is misleidend om te doen alsof de medische wereld denkt dat dieet de enige oorzaak of de hoofdoorzaak zou zijn.

  • weg met ons schreef:

   Krijg sterk indruk dat de farmaceutische industrie zo slim is geweest nadat werd aangetoond in onafhankelijke onderzoeken dat cholesterol juist heel noodzakelijk is voor een mens er opeens verschillende soorten cholesterol zijn. Goede en slechte cholesterol en de goede is oké en de slechte is aan te pakken,…. met medicijnen? Schijnbaar kan men medicijnen de opdracht geven alleen de slechte aan te pakken en de goede te sparen? Wie wil dit geloven? En nog steeds wil men verder volhouden dat verzadigde vetten slecht zijn, maar hoe kan het dat juist vroeger veel verzadigde vetten werden genuttigd en mensen over het algemeen gezond bleven…En toen kwamen er de meest bizarre toevoegingen in ons voedsel en als klap op de vuurpijl begonnen transvetten de markt te veroveren en juist vanaf dat moment zijn de fysieke problemen bij mensen toegenomen.

   • Denk.na schreef:

    Wegmetons, ik denk dat jij een vertekent beeld hebt van de medische wetenschap. Het is immers al heel lange geweten dat cholesterol noodzakelijk is. Dat heb ik zelfs geleerd toen ik 35 jaar geleden aan de univ zat, dus zelfs toen was het al zo aanvaard dat het in het lessenpakket zat. Je ongeloof dat enkel de “slechte” cholesterol kan worden aangepakt, toont aan dat je nog eens zou moeten kijken naar wat er echt geweten is over het werkingsmechanisme van LDL, HDL, delever, deze medicatie, enz. Maar je hebt gelijk, je kunt niet “medicijnen de opdracht geven” om iets te doen; je ontwikkelt het enkel zodanig dat het doet wat je wil dat het doet. En transvetten zijn inderdaad problematisch, maar het is te simplistisch om de problemen alleen daar te leggen.

 • weg met ons schreef:

  Lees ook dit artikel eens….. Slecht cholesterol is een leugen van Big Pharma…. http://healthbytes.me/de-cholesterol-leugen-mensen-met-hoog-cholesterol-leven-langer-2/

  • weg met ons schreef:

   En hier nog een laatste link…. Menselijk brein vernietigd door cholesterolverlagende statine https://bewustwordeninfo.wordpress.com/2016/04/01/menselijk-brein-vernietigd-door-cholesterolverlagende-statine/

  • Denk.na schreef:

   Wegemetons, die studie waarnaar indirect wordt verwezen op de populistische website healthbytes, heeft zo’n half jaar geleden heel wat stof doen opwaaien. Het leek uit die studie dat mensen met hoge LDL even lang leefden als die met lage LDL. Er zijn echter een aantal serieuze problemen met die studie. Men wist dat die personen een hoge LDL hadden op het moment dat dit werd gemeten, maar men weet niet wat die personen naderhand deden. Namen ze vanaf toen statines? Hebben ze vanaf toen hun levensstijl veranderd? Die studie heeft dat niet bekeken! Dus, waarom leefden die personen even lang? Omdat LDL niet relevant is? Of omdat die mensen iets hebben gedaan aan hun hoge LDL? Als je de rest van de medische literatuur bekijkt, dan lijkt het me eerder het tweede te zijn dat een verklaring geeft voor de resultaten van die studie.

  • Denk.na schreef:

   Wegemetons, die populistische website “bewustwordeninfo” is gewoon een opeenstapeling van fouten en misinformatie. Zo toont het bvb foto’s van aangetaste hersenen van iemand die aan Alzheimer is overleden, maar wordt er beweerd dat dit het resultaat is van “wanneer de cholesterol wordt weggehaald”. En dan gaat men zelfs nog verder in te beweren (zonder ook maar enige onderbouwing) dat dit zou veroorzaakt zijn door statines. Er wordt natuurlijk weer heel paniekerig gedaan met een lange waslijst van mogelijk bijwerkingen van statines. Maar die kome slecht bij een minderheid van de mensen voor, en zijn vaak heel beperkt en van korte duur, terwijl de echte voordelen van statines in vele studies overtuigend zijn aangetoond, en overtuigend opwegen tegenover de bijwerkingen. Maar zo’n websites hebben gewoon geen enkel zin voor nuancering hierover.

 • Flash schreef:

  Professor Denk.na heeft weer enige reageerders terechtgewezen en uitgelegd hoe het nu werkelijk zit!! Als we Denk.na toch niet hadden!!!

 • jenkem rules schreef:

  Denk.na je gaat gewoon door heh ow man als jij nou eens gaat snappen dat de helft of meer van wat je denkt te weten niet waar is simpelweg omdat t je verkeerd is verteld door een stel prutsers misschien kom je dan een stapje verder

 • War on Error schreef:

  Kern is, dat onze universiteiten, alsmede de wetenschappelijke tijdschriften, wetgever, nep-ngo’s, e.d. in hoge mate gecorrumpeerd zijn; incestueuze banden onderhouden met de producenten:

  “Hoe kon één Amerikaans onderzoek uit de jaren vijftig, dat het aan bewijs ontbreekt, dat teweegbrengen?”
  Nog wiedes: (nog maar tipje van die hele ijsberg)

  ‘How industry influences EFSA Regulators’
  http://earthopensource.org/wp-content/uploads/Eu_pesticidefoodsafety.pdf
  Corporate Funding of Food and Nutrition Research Science or Marketing?
  Thelongstandinginfluence of food industry funding on nutrition research, researchers, and professional
  societies1 threatens the credibility of nutrition science.

  As is well established from experimental and observational research,
  drug company gifts and grants can have substantial effects.

  food companies outsource research, much of which can appear
  as designed for marketing purposes
  http://www.foodpolitics.com.

  Between March and October 2015, I identified 76
  industry-funded studies. Of these, 70 reported results
  favorable to the sponsor’s interest
  Despite ongoing requests to readers of my blog to help me identify funded
  studies reporting results contrary to a funder’s interest,
  I have found only 6. Journal of the American Medical Association,
  JAMA Internal Medicine, published online November 23, 2015

  Ook in ons land zijn deze misstanden eerder regel dan uitzondering;
  ref. diverse schandalen van wetenschapsfraude (m.n. Wageningen, Leiden, Eindhoven en Nijmegen)
  leestip:
  http://boinnk.nl/112929/boek-voedingsmythes-van-professor-martijn-katan-zelf-vol-mythes/

  voeding, farma en CHEMIE schuiven steeds verder in elkaar.
  Zo zit Unilever in een kartel met Novartis (gmo’s) en Cargill (gmo’s), en Ahold. (door agenten van de CFR geleide globale marktleiders.)
  Voeding is geo-politieke speerpunt.

  Rockefellers’ VN, ‘Agenda 2030’, heeft o.a. depopulatie en medicatie van wieg tot graf als doelstelling;
  ‘Lock Step’-Global Health Care.

  Niet zelden worden wetenschappers onder druk gezet, dan wel bedreigd – om mee te werken aan wetenschapsfraude. De EFSA is al erg, de Amerikaanse EPA en FSA geven hier leiding aan.
  CETA legaliseert dergelijke wetenschapsfraude; kijk hier hoe de CODEX, GATT en TRIPS integraal zijn opgenomen in CETA,
  CODEX beoogt voedingsadditieven te legaliseren, hoe dan ook – het is een geo-politiek instrument:
  https://www.neweurope.eu/article/full-ceta-text-annexes-2255-pages/

  De Bilderberg regeringspartijen zetten hun handtekening al; géén heeft de tekst van voor tot achter éérst bestudeerd! (ambtsdelict)
  Je hoeft niet alle 2.255 pag. uit te pluizen, om tot de kern door te dringen. Kostte mij een uur of 2.
  Conclusie 1 : het gaat niet over vrijhandel,
  zie de uitzondering – in grote lijnen: 27 x copy-paste; behalve voor 1 land: Canada . . . . .
  (o.a. uitgezonderd de Electriciteitsopwekking!?? – onaantastbaar monopolie van …… de Britse Kroon

  Conclulsie 2:
  het wordt een feest voor corporate law-firms; een nachtmerrie voor de consument/belastingbetaler

  Conclusie 3: het is een super slecht opgesteld MONSTER contract; het barst van de open einden, en vage bepalingen, mogelijkheden tot chicaneren – voor de kapitaal krachtigen, dat is.

  Conclusie 4: het is de doodsteek voor de democratie. De nationale parlementen hebben niks meer over wet- en regelgeving, die eerlijke handel moet mogelijk maken en reguleren, te zeggen. NIKS.

  Conclusie 5: hoofdrol voor ondemocratische wet-en regelgeving, pseudo-wetenschap. Monsanto, Rockefeller Foundation, en Soros zijn dan ook de grote doordrukkers hiervan geweest.

  De Bilderberg fracties hebben collectief alsmede individueel landverraad, fraude en oplichting gepleegd.

 • x

  Check Also

  ua nfn kinderobesitas

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  stoppen met roken

  Dit is hartverscheurend. Zorg dat jij dit nooit meemaakt…

  Mijn vrouw is diep droevig. Ze keek ...

  >