Homepagina » Gezondheid » Grote bluf: Hoe de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven
Grote bluf: Hoe de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven

Grote bluf: Hoe de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven

Zender Arte wil met de documentaire ‘Cholesterol, de grote bluf’ laten zien dat de rol die cholesterol speelt bij hart- en vaatziekten al jaren sterk wordt overdreven.

Hoe kon één Amerikaans onderzoek uit de jaren vijftig, dat het aan bewijs ontbreekt, dat teweegbrengen?

Slechts enkele onderzoekers onderzochten ook de andere kant van het verhaal en stuitten daarbij op hevig verzet van Big Pharma en de voedselindustrie.

Weggelaten

Ancel Keys, een psycholoog van de Universiteit van Minnesota, publiceerde in 1953 een grafiek waaruit een duidelijk verband tussen de consumptie van verzadigde vetten en het aantal sterftegevallen als gevolg van hart- en vaatziekten moest blijken.

Keys wees cholesterol aan als boosdoener. Later bleek dat hij gegevens die in strijd waren met zijn theorie gewoon had weggelaten.

In landen als Frankrijk consumeerden mensen veel dierlijke vetten, maar kwamen hart- en vaatziekten relatief weinig voor.

Geen causaal verband

Er werd veel geld gepompt in onderzoek dat erop gericht was de hypothese van Keys – dat dierlijke vetten het cholesterolgehalte en daarmee het aantal hart- en vaatziekten doen toenemen – te bevestigen.

De onderzoekers kwamen echter tot de ontdekking dat cholesterol slechts een klein risico met zich meeneemt en dat er geen causaal verband is tussen cholesterol en hart- en vaatziekten.

Zondebok

De echte risicofactoren voor dergelijke ziekten zijn roken, hoge bloeddruk, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Ondanks deze bevindingen wordt er steeds meer geld geïnvesteerd in studies die cholesterol als zondebok aanwijzen.

Waarom blijft men volhouden dat er een verband is, terwijl het wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt?

Bekijk de documentaire hier in zijn geheel.

[Arte]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Denk.na
Denk.na
4 jaren geleden

Deze documentaire haalt twee dingen door elkaar: cholesterol in je dieet en cholesterol in je bloed. In je bloed kun je immers “goede cholesterol” (HDL)en “slechte cholesterol” (LDL) hebben. Het is best mogelijk om in hoofdzaak HDL te hebben, zelfs met een dieet met veel vet en cholesterol, afhankelijk van de rest van je levensstijl. Maar als je in hoofdzaak LDL hebt, dan loop je wel degelijk een verhoogd risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten. Daar zijn heel wat degelijke studies over. Artsen zullen in de eerste plaats aanbevelen om dan meer te bewegen, maar ook je dieet in het oog te houden en je levensstijl in het algemeen aan te passen, en pas als die twee niet lukken, dan naar medicatie te gaan.

Het kan natuurlijk nooit kwaad om je levensstijl te optimaliseren, zelfs als je niet weet hoe je HDL/LDL ratio is. De algemene aanbeveling is trouwens niet om minder vet en cholesterol te eten, maar om een gevarieerd dieet te eten met veel groenten, fruit en graanproducten. Het is gewoon een verdraaiing van de algemene aanbevelingen om te beweren dat men enkel focusseert op cholesterol en niet op “De echte risicofactoren […] roken, hoge bloeddruk, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging.”

weg met ons
weg met ons
4 jaren geleden

Lees ook dit artikel eens….. Slecht cholesterol is een leugen van Big Pharma…. http://healthbytes.me/de-cholesterol-leugen-mensen-met-hoog-cholesterol-leven-langer-2/

Flash
Flash
4 jaren geleden

Professor Denk.na heeft weer enige reageerders terechtgewezen en uitgelegd hoe het nu werkelijk zit!! Als we Denk.na toch niet hadden!!!

jenkem rules
jenkem rules
4 jaren geleden

Denk.na je gaat gewoon door heh ow man als jij nou eens gaat snappen dat de helft of meer van wat je denkt te weten niet waar is simpelweg omdat t je verkeerd is verteld door een stel prutsers misschien kom je dan een stapje verder

x

Check Also

3 oorzaken waarom je niet stopt met roken

Roken: 3 Oorzaken waarom je NIET stopt

Iedereen weet dat roken slecht is voor ...

Diabetes genezen

Diabetes: Is de aarde plat?

Er zijn nog steeds mensen die denken ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x