Natuur en Milieu

Alle grote leugens rond klimaatverandering gedebunkt. Lees dit onthullende interview

Help ons door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2017 overleed professor Istvan Marko van de Université catholique de Louvain in België. Hij was één van de meest prominente klimaatsceptici. Daarom heb je waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord.

Voor zijn dood gaf dr. Marko een uitgebreid interview aan de Franse journalist Gregoir Canlorbe.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
CO2 is geen gif

Je hoort vaak dat de stijgende CO2-concentratie schadelijk is voor de planeet en de opwarming verergert.

Marko merkte op dat we bij iedere ademhaling een astronomische hoeveelheid CO2 uitademen (ruim 40.000 ppm). Mensen die om ons heen staan vallen niet bij bosjes neer.

Planten houden van CO2

Hij vervolgde dat CO2 buitengewoon belangrijk is voor planten. Zonder CO2 zouden er geen planten zijn en zonder planten zou er geen zuurstof zijn en zouden wij niet kunnen bestaan.

Eenieder die de aarde wil redden zou CO2 dus niet moeten demoniseren, aldus dr. Marko.

De afgelopen 30 jaar is de concentratie CO2 in de atmosfeer langzaam toegenomen, maar ondanks de ontbossing is het oppervlak met vegetatie met 20 procent gegroeid.

Vroeger zat er veel meer CO2 in de lucht

In de Jura en het Krijt bedroeg de concentratie CO2 soms 7000, 8000 of 9000 ppm. Daarbij valt de 400 ppm die we nu hebben in het niet, stelde de professor.

In die tijd was er gewoon leven op aarde. Sterker nog: planten konden tot wel 25 meter hoog worden.

Het terugdringen van de CO2-concentratie zal volgens Marko leiden tot grootschalige plantensterfte.

Dieren houden ook van CO2

Ook organismen zijn afhankelijk van CO2. Fytoplankton voedt zich bijvoorbeeld met CO2. En ongeveer 70 procent van alle zuurstof in de atmosfeer is afkomstig van fytoplankton, niet van bomen, legde hij uit.

“In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn niet de bomen maar de oceanen de longen van de aarde,” klonk het.

De lucht bestaat voor 0,04 procent uit CO2, een gas met een aardopwarmingsvermogen van 1. Waterdamp heeft een veel groter opwarmingsvermogen en vormt twee procent van de atmosfeer.

Klimaatverandering is natuurlijk

In de afgelopen 12.000 jaar hebben warmere en koudere periodes elkaar steeds afgewisseld, aldus dr. Marko.

Van het begin van de 14e eeuw tot het eind van de 19e eeuw was er een Kleine IJstijd. Aan het einde van die periode steeg de temperatuur met 0,8 graad Celsius, niets bijzonders.

Als de temperatuur stijgt trekken sommige gletsjers zich terug. Dit is iets wat gletsjers altijd al hebben gedaan en heeft niet specifiek betrekking op onze tijd, zei de professor.

In de Romeinse tijd waren gletsjers bijvoorbeeld veel kleiner dan nu. Hannibal kon de Alpen met zijn olifanten oversteken omdat hij geen ijs tegenkwam op weg naar Rome. Vandaag de dag gaat je dat niet lukken.

Claims dat 2016 het warmste jaar ooit was zijn onzin

De World Meteorological Organization van de VN verklaarde dat 2016 het warmste jaar ooit was.

Dit is een absurde uitspraak, aangezien het in 2016 0,02 graad Celsius warmer was dan in 2015 en de foutmarge in dit geval 0,1 graad Celsius bedraagt, zei Marko.

CO2 maakt de planeet groener en dat is goed

Planten in broeikassen groeien sneller en zijn groter, zijn beter bestand tegen ziektes en insecten en consumeren minder water.

De stijging van de CO2-concentratie in de atmosfeer zorgt er op dezelfde manier voor dat planten minder water nodig hebben en de planeet groener maken.

Lees hier het hele interview.

3.7 3 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J@n
J@n
4 jaren geleden

Ach, iedereen weet het behalve een stel halve garen die hun zin willen doordrijven. Helaas hebben we een groot aantal narcistische politici die hun zin willen door drijven. 2030 Amsterdam alleen elektrisch, met mijn boerenverstand hoef ik alleen maar aan te geven…oh…en hoe ga je dat doen met alle oplaadstation? Hoe gaat de eenvoudige man dit allemaal betalen? Zo heb ik nog wel veel meer vragen maar een narcist kun je moeilijk vragen stellen, die vindt jou toch te dom. Succes met het stemmen in mei, ik weet wel waar ik op ga stemmen, u ook?

Jeff
Jeff
4 jaren geleden

van je retteketet …beter Baudet!

salvar
salvar
4 jaren geleden

voordat de klimaatgekken gaan denken dat het wel meevalt met co2,kappen nu vast flink wat bomen aan gort voor 5G.
soms heb ik het idee of ik nog wel op de zelfde planeet leeft.

Rob
Rob
4 jaren geleden

Te weinig CO2 zou het leven juist kunnen vernietigen omdat er te weinig zuurstof wordt geproduceerd. Dat zou bij de agenda van de Cabal passen om het leven uit te roeien. Of in ieder geval flink te reduceren. Wij wonen in een klein landje en kijk waar ze hier mee bezig zijn: het volledig weg kappen van de natuur. Alles wat ze weg kappen kan geen zuurstof meer produceren. Dat is ook de invloed van de heersende macht en dat wordt steeds extremer, Het is soms zelfs op hun gezicht af te lezen. In het grote plaatje gaan ze recht tegen de schepping in, recht tegen de creatie in omdat ze vernietigend zijn.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x