Homepagina » Financieel » Wat iedereen zou moeten weten over geldcreatie
Wat iedereen zou moeten weten over geldcreatie

Wat iedereen zou moeten weten over geldcreatie

Steeds meer mensen roepen op tot een ‘verbod op banken’. Dat is zo gek nog niet, schrijft Business Insider. ‘Banken’ kunnen na grootschalige veranderingen nog steeds bestaan, maar meer als plaats waar betalingen worden gedaan en waar tegoeden worden bewaard. Ze zouden dan echter geen geld meer kunnen creëren.

De meeste mensen staan niet stil bij geldcreatie. Je kijkt naar een biljet en denkt dat het is gedrukt door de overheid of de centrale bank. Geld wordt echter voor het grootste deel gecreëerd door commerciële banken.

Afgelopen maart publiceerde de Bank of England, de Britse centrale bank, een uitstekend document getiteld Money Creation In The Modern Economy. In het stuk wordt uitgelegd dat een bank – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – geen leningen verstrekt door het tegoed van klanten uit te lenen. De bank creëert het geld uit het niets. Als je een hypotheek wilt voor je huis, zet de bank het benodigde geld op je rekening. Het huis dient vervolgens als onderpand.

Alle commerciële banken creëren geld door middel van leningen. Dit gecreëerde geld is elektronisch en bestaat niet in fysieke vorm. Voordat je een lening aangaat heeft je bank een bepaalde hoeveelheid giraal en een kleine hoeveelheid chartaal geld als activa en spaartegoeden als passiva. Als je een lening krijgt, onttrekt de bank het geld niet aan de activa. In plaats daarvan worden een geheel nieuw activum (de lening die de bank je verstrekt) en een geheel nieuw passivum (het nieuwe geld dat op je rekening is gestort) gecreëerd.

Vanuit het oogpunt van de consument is de situatie als volgt: je activa bestaan uit een bepaalde hoeveelheid giraal en chartaal geld. Na de lening heb je veel meer giraal geld dan daarvoor (als je een lening krijgt, stuurt de bank je immers niet naar huis met een zak geld; er staat alleen meer geld op je rekening). De lening wordt vervolgens tot de passiva gerekend omdat je hem moet terugbetalen.

Dit is de manier waarop geld vandaag de dag wordt gecreëerd. Niet door een externe kracht zoals bijvoorbeeld een overheid of centrale bank, maar door commerciële banken die leningen verstrekken.

De Bank of England heeft een verhelderende video gemaakt over geldcreatie:

[Business Insider]


Vind je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Geld stinkt; we zouden het moeten afschaffen en via een soort van ruilhandel economie moeten bedrijven, en verder zou een centrale overheid alle noodzakelijke producten en benodigdheden gratis aan een iedereen moeten verschaffen.

  13 likes
 2. Ja, ja hoe lang wordt hier al niet over gesproken, door vele economen, Ad Broere heeft er vele boeken en lezingen aan gewijd, maar of het kwartje echt valt bij ons volkje, is nog maar de vraag. Innmiddels betalen vele Nederland nog braaf hun te hoge hypotheek of laten zich uit hun huizen zetten door het criminele gedrag van de bankiers. Als al die Nederlanders nu eens massaal op zouden gaan staan en het zouden verdommen om hun hypotheek te betalen, kijk maar eens, hoe snel de banken dan problemen zouden krijgen. Nog steeds slaapt de massa, het schapenvolk betaalt nog graag hun (te)hoge hypotheek, zolang ze daarvoor het geld nog hebben, als dat niet meer gaat, laat ze zich ook nog eens uit hun huizen trappen, door al deze corrupte bankiers, de zakkenvullers, graaiers, hebzucht en macht….hoe lang nog!!!!

  15 likes
 3. Het wordt eigenlijk ook eens tijd om het woord geldcreatie niet meer te misbruiken voor de actie waarbij banken geld uit het niets en zonder enige tegenwaarde op hun balansen kunnen noteren.

  Geld ontstaat wanneer iemand -in het huidige systeem doorgaans schuldenaar- produceert en voor de productie beloond wordt.

  Op het moment dat de schuldenaar een deel van zijn beloonde arbeid aan de bank moet afdragen is het echte geld feitelijk al gecreeerd.

  De bank voegt niets toe behalve wat administratie maar mag hiervoor de hoofdprijs rekenen. De schuldenaar is de echte geld creator maar betaalt in feite boete in de vorm van rente.

  4 likes
  • en toen werden er cryptocurrencies gecreeerd door mensen voor mensen, om banken/overheden buiten spel te zetten voor dit vuile spelletje. lof voor Bitcoin en al zijn broertjes en zusjes voor het creeeren van een nieuwe toekomst!

   4 likes
 4. eens in de zoveel tijd duikt dit bericht weer op. en niet alleen hier

  1 likes
 5. For the first time in 170 jears UK parlement Money Out Of Noting, november 2014 > House Of Commons Money Creation & Society’ Debate in UK Parliament

  http://www.youtube.com/watch?v=EBSlSUIT-KM

  The American Dream (2010 Animatie, Nederlands ondertiteld

  http://www.youtube.com/watch?v=BtUMDtHSnHU

  The Biggest Scam In The History Of Mankind Money Creation Out Of Noting

  http://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

En u dacht dat u als stemgerechtigde burger de baas was in dit land. Wat u (waarschijnlijk) nog niet wist over koningen en banken

Door zakenmagnaat, financier en filantroop Hugo Salinas ...

Ga je op reis naar Syrië? Zeg je bankrekening dan maar vaarwel! Waarom we binnenkort gevangen zitten in een werkelijkheid waarin geen politie meer nodig is

Ga je op reis naar Syrië? Zeg je bankrekening dan maar vaarwel! Waarom we binnenkort gevangen zitten in een werkelijkheid waarin geen politie meer nodig is

De opstand van de boeren in Nederland ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.