Financieel

Wat iedereen zou moeten weten over geldcreatie

Help ons door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer mensen roepen op tot een ‘verbod op banken’. Dat is zo gek nog niet, schrijft Business Insider. ‘Banken’ kunnen na grootschalige veranderingen nog steeds bestaan, maar meer als plaats waar betalingen worden gedaan en waar tegoeden worden bewaard. Ze zouden dan echter geen geld meer kunnen creëren.

De meeste mensen staan niet stil bij geldcreatie. Je kijkt naar een biljet en denkt dat het is gedrukt door de overheid of de centrale bank. Geld wordt echter voor het grootste deel gecreëerd door commerciële banken.

Afgelopen maart publiceerde de Bank of England, de Britse centrale bank, een uitstekend document getiteld Money Creation In The Modern Economy. In het stuk wordt uitgelegd dat een bank – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – geen leningen verstrekt door het tegoed van klanten uit te lenen. De bank creëert het geld uit het niets. Als je een hypotheek wilt voor je huis, zet de bank het benodigde geld op je rekening. Het huis dient vervolgens als onderpand.

Alle commerciële banken creëren geld door middel van leningen. Dit gecreëerde geld is elektronisch en bestaat niet in fysieke vorm. Voordat je een lening aangaat heeft je bank een bepaalde hoeveelheid giraal en een kleine hoeveelheid chartaal geld als activa en spaartegoeden als passiva. Als je een lening krijgt, onttrekt de bank het geld niet aan de activa. In plaats daarvan worden een geheel nieuw activum (de lening die de bank je verstrekt) en een geheel nieuw passivum (het nieuwe geld dat op je rekening is gestort) gecreëerd.

Vanuit het oogpunt van de consument is de situatie als volgt: je activa bestaan uit een bepaalde hoeveelheid giraal en chartaal geld. Na de lening heb je veel meer giraal geld dan daarvoor (als je een lening krijgt, stuurt de bank je immers niet naar huis met een zak geld; er staat alleen meer geld op je rekening). De lening wordt vervolgens tot de passiva gerekend omdat je hem moet terugbetalen.

Dit is de manier waarop geld vandaag de dag wordt gecreëerd. Niet door een externe kracht zoals bijvoorbeeld een overheid of centrale bank, maar door commerciële banken die leningen verstrekken.

De Bank of England heeft een verhelderende video gemaakt over geldcreatie:

[Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Geld stinkt; we zouden het moeten afschaffen en via een soort van ruilhandel economie moeten bedrijven, en verder zou een centrale overheid alle noodzakelijke producten en benodigdheden gratis aan een iedereen moeten verschaffen.

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

eens in de zoveel tijd duikt dit bericht weer op. en niet alleen hier

Albertien
Albertien
8 jaren geleden

Ja, ja hoe lang wordt hier al niet over gesproken, door vele economen, Ad Broere heeft er vele boeken en lezingen aan gewijd, maar of het kwartje echt valt bij ons volkje, is nog maar de vraag. Innmiddels betalen vele Nederland nog braaf hun te hoge hypotheek of laten zich uit hun huizen zetten door het criminele gedrag van de bankiers. Als al die Nederlanders nu eens massaal op zouden gaan staan en het zouden verdommen om hun hypotheek te betalen, kijk maar eens, hoe snel de banken dan problemen zouden krijgen. Nog steeds slaapt de massa, het schapenvolk betaalt nog graag hun (te)hoge hypotheek, zolang ze daarvoor het geld nog hebben, als dat niet meer gaat, laat ze zich ook nog eens uit hun huizen trappen, door al deze corrupte bankiers, de zakkenvullers, graaiers, hebzucht en macht….hoe lang nog!!!!

peter
peter
8 jaren geleden

Het wordt eigenlijk ook eens tijd om het woord geldcreatie niet meer te misbruiken voor de actie waarbij banken geld uit het niets en zonder enige tegenwaarde op hun balansen kunnen noteren.

Geld ontstaat wanneer iemand -in het huidige systeem doorgaans schuldenaar- produceert en voor de productie beloond wordt.

Op het moment dat de schuldenaar een deel van zijn beloonde arbeid aan de bank moet afdragen is het echte geld feitelijk al gecreeerd.

De bank voegt niets toe behalve wat administratie maar mag hiervoor de hoofdprijs rekenen. De schuldenaar is de echte geld creator maar betaalt in feite boete in de vorm van rente.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x