Buitenland

Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit

Help mee door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Schaliegas is een relatief nieuwe, maar zeer omstreden fossiele brandstof. “Erger dan steenkool,” zo wordt weleens beweerd. De exploiteerbare reserve wordt geschat op 5,3 triljoen kubieke meter. Tegen de huidige gasprijs spreken we over een potentieel van zo’n 1,38 triljoen euro.

In Europa is Polen de absolute koploper. “Polen ligt op Gas!” kopte de Gazeta Wyborcza al eens enthousiast. In 2010 tekende Warschau alvast een overeenkomst met het Amerikaanse Global Shale Gas Initiative. Ook in Duitsland en Nederland zit veel schaliegas in de grond. Er is in verschillende landen politieke deining over proefboringen omdat radium het grondwater zou kunnen verontreinigen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Lobbygroep

De Britse krant The Guardian schrijft dat de groep experts die de Europese Unie adviseert over de eventuele risico’s van fracking (schaliegasontginning), wel heel erg lijkt op een club van schaliegaslobbyisten.

Twee van de vijf leden blijken banden te hebben met Cuadrilla (een Brits energiebedrijf dat gespecialiseerd is in het boren naar schaliegas) en ConocoPhilips (een Amerikaans oliebedrijf dat ook naar schaliegas boort). Twee andere leden behoren tot ‘pro-schaliegas ministeries’ in Groot-Brittannië en Polen en de vijfde heeft banden met de lobbygroep Shale Gas Europe.

Banden met de industrie

De commissies die worden aangestuurd door de adviesgroep bestaan voor bijna driekwart uit mensen die banden hebben met de schaliegasindustrie. Vertegenwoordigers van de milieubeweging hebben zich al teruggetrokken uit het netwerk.

[Radio 1]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en nieuwsfeiten, verzamled door: Arie Goedhart.
8 jaren geleden
Gezinusk
Gezinusk
8 jaren geleden

De eilanden Texel en Terschelling zullen binnen enkele jaren schaliegas gaan opleveren. Het bedrijf Tulip Oil heeft van het ministerie van Economische Zaken al een vergunning gekregen om in de ondergrond van Terschelling chemicaliën te pompen. ConocoPhilips komt voort uit het Rockefeller complex en zijn naast Shell onder andere grootaandeelhouder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat Lobbyisten hier een belangrijke spil in zijn is mij niet vreemd. Professor Antony C. Sutton heeft jaren geleden met zijn onderzoek al aangetoond dat het bedrijfsleven en politiek hand in hand met elkaar gaan. Op zich geen probleem totdat het moment aanbreekt dat zij morgen bepalen wat u morgen gaat uitvoeren. Succes ermee.

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x