Homepagina » Gezondheid » ‘Helft van alle medicijnen deugt niet’
Helft van alle medicijnen deugen niet

‘Helft van alle medicijnen deugt niet’

De helft van alle geneesmiddelen is ‘nutteloos’, omdat ze niet werken, omdat er veiligere alternatieven zijn of omdat er minstens even doeltreffende producten op de markt zijn die minder kosten.

Dat stellen twee vooraanstaande Franse professoren. Een bittere pil voor de farma-industrie én voor de patiënt.

Professoren Philippe Even en Bernard Debré becijferen in hun Guide des 4000 médicaments utiles, inutiles ou dangereux dat 70 procent van de weinig doeltreffende geneesmiddelen en 28 procent van de medicijnen zonder enige efficiënte nog worden terugbetaald ook.

Laksheid

“Haal die gevaarlijke, nutteloze of ondoeltreffende geneesmiddelen van de markt, en het tekort in de ziekteverzekering is meteen geregeld,” aldus het tweetal. Alleen al in Frankrijk zou op die manier 10 tot 15 miljard euro per jaar kunnen worden bespaard.

“Al die nutteloze medicijnen zijn het gevolg van laksheid en incompetentie van de overheid, in de hand gewerkt door de corruptie van de farma-industrie, die de 20 procent winst die ze elk jaar maakt in stand wil houden,” viel professor Even uit in het Franse weekblad Le Nouvel Observateur. Even is de voormalige decaan van de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Parijs. Hij omschrijft de farma-industrie als ‘de meest lucratieve, de meest cynische en de minst ethische van alle industrieën’.

De Franse farmaceutische industrie deed de gids af als een samenraapsel van niet-wetenschappelijke bevindingen. “We begrijpen niet waarom de twee professoren ingaan tegen aanbevelingen van officiële instanties en resultaten van klinische tests met geneesmiddelen,” voegde woordvoerster van Pharma.be Christine Vanormelingen daaraan toe. “Of gelooft u echt dat overheden geneesmiddelen zouden terugbetalen waarvan de doeltreffendheid niet wetenschappelijk is aangetoond?”

Onafhankelijke informatie

Arts Martine Vanhecke van Test-Aankoop is het niet met haar eens. “Het is vandaag de dag veel lastiger om een geneesmiddel van de markt te halen dan het op de markt toe te laten,” legde ze uit. “In dit wereldje geldt nog te vaak het ons-kent-ons-principe. Zo zetelen in commissies vaak mensen met andere belangen, bijvoorbeeld professoren van wie het onderzoek wordt gefinancierd door farmareuzen over wiens product ze dan moeten gaan beslissen. De sector kent de weg naar de commissies, de kabinetten en de universiteiten als zijn broekzak.”

“Dit soort publicaties stellen de patiënt niet gerust,” ging Pharma.be, een koepelorganisatie van 140 farmaceutische bedrijven met een vestiging in België, verder. “Wat als een patiënt plotseling stopt met het innemen van zijn levensnoodzakelijke medicijn, voorgeschreven door zijn behandelend arts?”

“Artsen schrijven producten met een reëel maar beperkt nut te vaak voor onder druk van de marketing van de farmareuzen, terwijl er betere alternatieven voorhanden zijn,” zei Vanhecke. “Daarom juichen wij een gids als deze toe en werken wij aan een eigen beoordelingssysteem voor geneesmiddelen zodat de patiënt eindelijk toegang heeft tot onafhankelijke informatie.


Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • sonnie schreef:

  [quote name=”itanimulli.com”]De helft van de mensen is ook nutteloos, zullen we die dan ook meteen afschaffen?
  Ik vind dit nieuwsbericht erg intolerant naar de verschillende medicijnen!
  Medicijnen hebben net zoals mensen ook bestaansrecht en hoeven niet meteen afgefakkeld te worden als ze niet rendabel zijn.[/quote]
  Is jouw vader een aspirientje en je moeder de pil of zo? Je zet de medicijnen wel op een erg hoog niveau! Bestaansrecht hahaha pfff dit is een grapje natuurlijk

  2 likes
 • Boon schreef:

  itanimulli.com zei:

  “Medicijnen hebben net zoals mensen ook bestaansrecht en hoeven niet meteen afgefakkeld te worden als ze niet rendabel zijn.”

  Ha,ha,ha, die zin….
  Hoeveel onzin kun je in een zinsregel proppen??

  2 likes
 • itanimulli.com schreef:

  De helft van de mensen is ook nutteloos, zullen we die dan ook meteen afschaffen?
  Ik vind dit nieuwsbericht erg intolerant naar de verschillende medicijnen!
  Medicijnen hebben net zoals mensen ook bestaansrecht en hoeven niet meteen afgefakkeld te worden als ze niet rendabel zijn.

  0 likes
  • Anke schreef:

   Bestaansrecht van medicijnen??? Jij bent ook een grappenmaker……..je doet alsof het levende wezens zijn. Medicijnen zijn soms helaas nodig, maar verandering van leefgewoonten wil ook wel eens helpen om een mens gezonder te maken

   1 likes
 • Tjeu schreef:

  [quote name=”Knaagdier”]Hum ja… ik haal mijn pillen/poedertjes nog altijd bij de lokale apotheek en bij mij heeft alles nog altijd gewerkt zoals het hoort te werken. Ik hoef al die huis thuin smeerseltjes niet…[/quote]

  Voor mij is dat het omgekeerde!

  1 likes
 • angel schreef:

  Aanvulling: Door mijn tekort aan voedingstoffen was mijn lichaam uit balans ,enfin je kent het wel te hoge bloeddruk ,te hoog cholesterol .Nu is het zo dat je met een d3 te kort dus spierafbraak krijgt.Je hart is ook een spier.Doordat je spieren afbreken ,secu beschadigen ,gaat je cholesterol omhoog.Dit is vrij normaal ,deze probeerd tenslotte als een idioot iets te repareren ,en je raad het al ,doordat het cholestrol omhoog gaat wordt er een hart enzym opgebruikt die je hart beschermt.Leuk heh hoe zoiets werkt.Oplossing MEER D3.Met bosladingen.EN Q10 die heb ik nu ook wel hard nodig.Enfin dit hebben mijn cardiologen dus nooit onderzocht.Maar ik betaal wel een peperdure rekening voor het ziekenhuis,die me nooit geholpen heeft ,hoe oneerlijk wil je het krijgen .Ik voel me mooi beetgenomen.Kat in een zak ,misschien moet ik maar eens langs bij een consumentenbond ofzo ? Al met al dit is een beetje mijn verhaal normaal wel iets langer ,maar mijn tekens zijn nu echt op lol

  1 likes
 • C R schreef:

  ja en wat is er nog meer gebeurd in Amerika is een medicijn verboden daar is hier in Europa verkocht waar het virus aids in zat nou jullie .en natuur (kruiden ) en zo dat mag men dan niet gebruiken ? kom zeg dit is pure macht die stomme schijters van de sceptische groep werken volgens mijn ook hier voor om de mensen maar blaasjes wijs maken ik geloof nergens meer in

  0 likes
 • Mayke Gorissen schreef:

  In 2001 is mijn schildklier verwijderd en kreeg het med. Thryrax allergisch 7 jaar nauwelijks geslapen 2007 gestopt met de medicijnen NU lees ik in de bijsluiter wat je er van kunt krijgen. Het blauwe stofje wat gebruikt wordt E131 is de boosdoener. De laaste 5 jaar geen consult meer gehad..Ik ben vanuit mijn bewustZIJN gaan leven dat houdt in met mijn hart ipv met mijn hoofd en dan wiordt het leven in VRIJHEID. Ik kies niet meer om in de slachtofferrol te gaan maar voor onderscheidingsvermogen en dan ontstaat het leven vanzelf…. http://www.inbalans2012.nl

  0 likes
 • pietje schreef:

  Even een vraagje voor Mayke,
  Mijn dochter heeft een schildklier die na onderzoek nog maar voor 30 % functioneerd jij hebt helemaal geen schildklier meer en je neemt geen Tryrax meer en je voelt je goed ???
  Geen nare dingen ? Als dat zo is dan ga ik men dochter adviseren ook te stoppen! Bedankt alvast voor de informatie.

  0 likes
 • Knaagdier schreef:

  Hum ja… ik haal mijn pillen/poedertjes nog altijd bij de lokale apotheek en bij mij heeft alles nog altijd gewerkt zoals het hoort te werken. Ik hoef al die huis thuin smeerseltjes niet…

  0 likes
 • soultje schreef:

  [quote name=”itanimulli.com”]De helft van de mensen is ook nutteloos, zullen we die dan ook meteen afschaffen?
  Ik vind dit nieuwsbericht erg intolerant naar de verschillende medicijnen!
  Medicijnen hebben net zoals mensen ook bestaansrecht en hoeven niet meteen afgefakkeld te worden als ze niet rendabel zijn.[/quote]

  Haha, je doet net alsof medicijnen levende wezens zijn, zeg! Medicijnen zijn in ons huidige denken in stukjes gehakte ingrediënten die individueel misschien zelfs schade toebrengen. Dit omdat de meeste mensen niet geloven dat alles met elkaar te maken heeft.

  0 likes
 • beppje schreef:

  Ik ben het er mee eens dat het gevaarlijk kan zijn als een patient zomaar stopt met een levensnoodzakelijk medicijn,zoals in het artikel wordt gezegd.
  Maar de geneeskunde zou meer open kunnen staan voor alternatieve behandelingen zoals orthomanuele therapie, homeophatie,chinese geneeswijzen naast de hightec geneeskunde.Waaron doet zij dat niet?
  Dit zou de zorgkosten ook enorm verlagen doordat het doeltreffender is.Helaas wil men in politiek DenHaag de belastingen op alternatieve behandelingen verhogen naar 20%.

  0 likes
 • Lil schreef:

  [quote name=”pietje”]Even een vraagje voor Mayke,
  Mijn dochter heeft een schildklier die na onderzoek nog maar voor 30 % functioneerd jij hebt helemaal geen schildklier meer en je neemt geen Tryrax meer en je voelt je goed ???
  Geen nare dingen ? Als dat zo is dan ga ik men dochter adviseren ook te stoppen! Bedankt alvast voor de informatie.[/quote]

  Pietje, het is geweldig dat Mayke er zo van af gekomen is, dat is op die manier echt mogenlijk hoor..maar mocht het aangerijkte voor jou toch te lastig zijn, raadpleeg dan een Biontoloog..ook die kan je zeker helpen.
  Succes met wat hier aangereikt is en je genezing.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”itanimulli.com”]De helft van de mensen is ook nutteloos, zullen we die dan ook meteen afschaffen?
  Ik vind dit nieuwsbericht erg intolerant naar de verschillende medicijnen!
  Medicijnen hebben net zoals mensen ook bestaansrecht en hoeven niet meteen afgefakkeld te worden als ze niet rendabel zijn.[/quote]
  Het verschil tussen mensen en medicijnen is, dat een mens kan nadenken, en een medicijn niet. Dus slikt u fijn onze afgefakkelde medicijnen maar, die toch niet voor een meter werken.Tolerantie kan ook leiden tot, doe maar wat!!!Geef maar wat, en slik maar wat!!!

  0 likes
 • sus schreef:

  ga vooral zo door beste artsen! pet af! sta op en zeg wat je weet! bigfarma-onafhankelijke informatie over ziektes en geneesmiddelen is heel hard nodig mensen! en het zinnetje: “Wat als een patiënt plotseling stopt met het innemen van zijn levensnoodzakelijke medicijn, voorgeschreven door zijn behandelend arts?” is echt zo typisch voor deze beroepsgroep. in verlegenheid brengen, bang maken en dreigen. dat is hun manier om de producten aan man en vrouw te brengen. wie op die manier zijn middel aan mij wil verkopen maakt mij heel erg alert! want als het klopt wat je zegt hoef je niet dreigen en bang maken. dan laat je de vrije keuze aan de patiënt nadat je hem over alle mogelijkheden hebt geïnformeerd. maar omdat we allemaal al vrij vroeg leren om vooral na anderen en niet meer naar ons zelf te luisteren is het voor veel mensen erg moeilijk om op dat soort momenten de goede beslissingen te nemen nadat ze zijn bedreigt en bang gemaakt. logisch ook. wat een systeem, zeg…

  0 likes
 • Gwen schreef:

  Ik word hier zo verdrietig van.

  0 likes
 • magdalena schreef:

  [quote name=”beppje”]Ik ben het er mee eens dat het gevaarlijk kan zijn als een patient zomaar stopt met een levensnoodzakelijk medicijn,zoals in het artikel wordt gezegd.
  Maar de geneeskunde zou meer open kunnen staan voor alternatieve behandelingen zoals orthomanuele therapie, homeophatie,chinese geneeswijzen naast de hightec geneeskunde.Waaron doet zij dat niet?
  Dit zou de zorgkosten ook enorm verlagen doordat het doeltreffender is.Helaas wil men in politiek DenHaag de belastingen op alternatieve behandelingen verhogen naar 20%.[/quote]
  Omdat big pfarma alles in hun macht wil behouden en de overheid hieraan mee werkt komt er geen samenwerking tot stand.Een paar uitzonderingen daar gelaten,want er zijn ook nog reguliere artsen die hun eed nog naleven en open staan voor natuurlijke geneeskunde.Alles word vernielt kijk naar de middelen er zal binnenkort niet meer op staan waarvoor het dient ,dus durven mensen bijna geen natuurlijke middelen meer te kopen.

  0 likes
 • Catharina R schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”itanimulli.com”]De helft van de mensen is ook nutteloos, zullen we die dan ook meteen afschaffen?
  Ik vind dit nieuwsbericht erg intolerant naar de verschillende medicijnen!
  Medicijnen hebben net zoals mensen ook bestaansrecht en hoeven niet meteen afgefakkeld te worden als ze niet rendabel zijn.[/quote]
  Het verschil tussen mensen en medicijnen is, dat een mens kan nadenken, en een medicijn niet. Dus slikt u fijn onze afgefakkelde medicijnen maar, die toch niet voor een meter werken.Tolerantie kan ook leiden tot, doe maar wat!!!Geef maar wat, en slik maar wat!!![/quote]
  goed zo van jou 10 punten

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  In een soms cynische bui zou ik graag een hele rijke farmaceut zijn omdat mensen zooooooo ontzettend dom zijn en ook niks willen veranderen en die zijn geprogrammeerd om wakkere mensen aan te vallen omdat die buiten de gebaande paden lopen. Dat soort bekrompen en domme mensen zou ik wel vol willen stoppen met medicijnen omdat die te dom zijn om eigenlijk te bestaan en als kinderen alles maar dan ook alles aannemen wat de dokter zegt. Maak mensen niet wijzer dat ze willen zijn en maak zeker hun huiswerk niet. Men beschouwt je toch maar als een vervelende dissonant. Laat ze lekker in de stront zakken.

  0 likes
 • ferry schreef:

  Ben de benieuwd of de vereniging tegen kwakzalverij nu ook haar mond durft open te doen.

  0 likes
 • angel schreef:

  Ik ben zelf hartpatiente.Ik heb het prinz metal syndrome ,ja lol echt waar.Hoe kom je aan zoiets heh.Ik ben dan ook migraine patient al mijn hele leven eigenlijk.Nadat ik uit het ziekenhuis kwam ben ik zelf maar is gaan neuzen ,ook in mijn eigen status.Heb uitslagen uit laten printen ,en ben gaan zoeken naar normale waardes.Zo wist ik mijn abnormale waardes eruit te zuiveren.Ik heb mijn huisarts opgedragen met bloedprikken om al mijn waardes na te laten gaan.Hieruit bleek dat ik een chronisch tekort had aan D3 .Deze waren bij mij nog lager dan iemand met een donkere huid en dat wilt wat zeggen.
  Hierdoor vind ik het dus niet raar dat ik nu een vorm van hartklachten heb.Er is door mij 3 cardiologen nooit gekeken ,wat de oorsprong van mijn ziekte zou kunnen zijn.
  En mijn chronische tekort is daar 1 van.Kortom alles begint bij voedingstoffen ,en wij mensen allemaal zijn zwaar ondervoed ,daar ben ik intussen wel heilig van overtuigd.

  0 likes
 • Netty schreef:

  Mensen slikken medicijnen op voorschrift van een behandelaar.Dat daar veel troep tussen zit moge duidelijk zijn!Lees vooraf de bijsluiter,of zoek op internet naar de bijwerkingen!
  In de meeste gevallen wordt je nog zieker dan je al was!
  Je hebt zelf nog altijd de keuze of jez iets wil slikken of niet,niemand kan je dwingen ook een arts niet!

  0 likes
 • angel schreef:

  [quote name=”Netty”]Mensen slikken medicijnen op voorschrift van een behandelaar.Dat daar veel troep tussen zit moge duidelijk zijn!Lees vooraf de bijsluiter,of zoek op internet naar de bijwerkingen!
  In de meeste gevallen wordt je nog zieker dan je al was!
  Je hebt zelf nog altijd de keuze of jez iets wil slikken of niet,niemand kan je dwingen ook een arts niet![/quote]

  Precies!! Ze onderzoeken niks ,en veel vooral ouderen hebben moeite mee om te vragen hoe of wat.Zijn bang.IK zei tegen me dokter ben je niet goed of zo en ik het ziekenhuis ,nee dit slik ik niet.Ouderen zien dokters als hun meerdere en hebben alle besef verloren dat zij ook nee mogen zeggen.Of hun status mogen zien.Of hun uitslagen mogen uitprinten.

  0 likes
 • Netty schreef:

  @angel,ik ben het met je eens,dat we ondervoed zijn en dat we daardoor ziek worden!Als je alleen al op de verpakkingen van eetbare producten kijkt,weet je dat je om in leven te blijven elke dag gif eet,toegevoegd aan onze voeding!
  Wat is de hoeveelheid vitamine D 3 die je slikt per dag?Ik slik ook extra vitamine d 3 maar ik weet niet of dat voldoende is!

  0 likes
 • angel schreef:

  Beste netty

  Wat ik je adviseer is laat eerst bloedprikken.Daar komt een waarde uit.Deze moet op 75 staan standaard volgens de arts.Is deze te laag dan kan je D3 krijgen voor een kuur van 6 weken via je ziekenfonds.
  Ikzelf ben van mening dat 75 een onderwaarde is en dat je goed zit boven de 100 dus 110 ofzo.

  Normale suplement zou je moeten zien op 2000 ie per dag.dan kom je op 14000 eenheden per week.
  Door mijn tekort slik ik er nu 25000 eenheden per week.
  2000 eenheden is vind ik een normaal waarde om te slikken om gezond te blijven.
  Mijn advies is wel om eens in het half jaar je bloedwaardes op vitaminen te laten checken.
  Neem de printjes mee en kijk of je een vooruitgang hebt.

  0 likes
 • Mark van de Ven schreef:

  Jaren geleden zei een woordvoerder van het Farmaceutisch Genootschap dat 70 % van de medicijnen symptoombestrijders zijn. Een aantal symptoombestrijders zijn natuurlijk erg nuttig, zeker als ze pijn of ontstekingen kunnen temperen. Medicijnen zijn dus niet per definitie geneesmiddelen. Hier wringt volgens mij de schoen. Want wanneer medicijnen echte geneesmiddelen zouden zijn dan is het controle criterium eenvoudig, namelijk dat het resultaat genezing moet zijn. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen afspreken dat een medicijn pas een geneesmiddel is indien het minimaal 70 % van de patiënten (met dezelfde aandoening) geneest. De kans op nutteloze medicijnen zou daarmee enorm veel kleiner worden.

  0 likes
 • Aaltje schreef:

  Hoi Angel:
  In het ziekenhuis waar ik behandeld wordt onderkennen ze de werking van voedingssupplementen en homeopathie niet. Ik drink zeer regelmatig bietensap en slik vitaminesupplementen. Mijn bloed wordt alke 2 weken geprikt en de bloedwaarden voldoen gewoon.

  0 likes
 • Netty schreef:

  @ angel,dank voor je advies,daar kan ik wat mee!

  0 likes
 • angel schreef:

  [quote name=”Aaltje”]Hoi Angel:
  In het ziekenhuis waar ik behandeld wordt onderkennen ze de werking van voedingssupplementen en homeopathie niet. Ik drink zeer regelmatig bietensap en slik vitaminesupplementen. Mijn bloed wordt alke 2 weken geprikt en de bloedwaarden voldoen gewoon.[/quote]

  Mag ik vragen welk ziekenhuis dat is ? Lijkt mij een redelijk ziekenhuis in ieder geval.Nu moet ik zeggen dat de verpleegsters het niet echt onderkennen,zijn meer de doctoren die er zoveel moeite mee hebben.Ik heb jammer genoeg nog steeds geen cardioloog gevonden die me hierin kan helpen.Ik zou het liefst nog gemonitord worden.En een die me kan helpen met de rest.Ik drink ook bietensap en slik verschillende voedings- supplementen .Ik was zo afgetakeld dat ik niet eens kon lopen.Dankzij dat ik het heft in eigen hand heb genomen en de supplementen kan ik weer normaal lopen ,dus ben weer helende ,mijn huisarts staat er wel open voor ,maar ze mag het niet aanbevelen .

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronamaatregelen

  Duitse advocaten strijden tegen coronamaatregelen: ‘We staan niet alleen, we zijn met velen’

  De Duitse advocate Beate Bahner baarde begin ...

  facebook

  ‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros

  Sinds kort heeft Facebook een toezichtsraad, een ...

  >