Archeologie

Onbekende taal aangetroffen op oeroud kleitablet

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het paleis van de gouverneur van Ziyaret Tepe in de oude Assyrische stad Tušhan is een meer dan 2500 jaar oud kleitablet gevonden met daarop een onbekende taal in spijkerschrift.

Het kleitablet is per ongeluk gebakken in de vuurzee die het paleis rond het jaar 700 vernietigde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Op het artefact zijn de namen te lezen van vrouwen die naar de oude stad werden getrokken. John MacGinnis van de Universiteit van Cambridge ontdekte tijdens het ontcijferen van het tablet dat veel van de namen op de lijst niet bestaan in welke andere oude taal dan ook. “Een enkele naam is Assyrisch en nog een paar behoren toe aan andere bekende volken uit die periode, zoals de Luvieten en de Hurrieten,” zei hij. “Het grootste gedeelte van de namen vindt zijn oorsprong echter in een nog onbekende taal.”

MacGinnis denkt dat de namen voortkomen uit een taal die in het hedendaagse Iran opkwam en vervolgens werd overgebracht naar Tušhan in het zuidoosten van Turkije.

Mogelijk werden de vrouwen gedeporteerd naar de oude stad om er te werken in de landbouw of om mee te helpen aan de bouw van nieuwe steden. Deportatie was een terugkerend fenomeen in het Assyrische Rijk om een zekere eenheid in het gigantische rijk te scheppen.

kleitablet892347823984324

Er staan in totaal 144 namen op het kleitablet, maar tot nu toe hebben archeologen er slechts 59 thuis kunnen brengen. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Near Eastern Studies.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x