Blog

Het belang van diversificatie van uw portefeuille bij het handelen in aandelen

Help mee door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met de resultaten van uw aandelenhandel op het spel – winstgevend of verliesgevend – moet u ervoor zorgen dat u het risico beheerst en een effectieve handelsstrategie hanteert.

Een van de beste manieren om dit te doen is ervoor te zorgen dat u uw aandelenportefeuille voldoende diversifieert. Wanneer u aandelen kopen, bepaalt de aard van de transacties zelf het niveau van uw handelsdiversiteit.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Als u bijvoorbeeld slechts in één bedrijf handelt, is er sprake van weinig diversiteit. Aan de andere kant zou het handelen in verschillende sectoren en aandelentypes als zeer divers worden beschouwd.

Hoewel beide benaderingen meer dan geschikt zijn om winstgevende rendementen op te leveren, is de voornaamste reden waarom een meer gediversifieerde aandelenportefeuille gunstiger is voor handelaren, de betere risicobalans.

Door uw portefeuille te diversifiëren, kunt u het handelsrisico beter beheren, wat essentieel is voor elke handelaar. Er zijn vele redenen waarom deze risicobeperking door diversificatie belangrijk is, die we in dit artikel zullen onderzoeken.

Al uw eieren in één mand

De eerste reden waarom diversificatie van de aandelenportefeuille belangrijk is, is omdat het voorkomt dat u ‘al uw eieren in één mandje’ legt.

Als u bijvoorbeeld slechts in aandelen van één individueel bedrijf handelt, betekent dit dat uw hele handelssucces afhangt van de prestaties van dit ene bedrijf en zijn aandelen.

Dit kan voordelig zijn als de aandelen goed presteren en winst opleveren. Als de aandelen echter ondermaats presteren, dan is uw hele beleggingsstrategie onderuit gegaan, en hebt u geen ander vangnet om op terug te vallen. Het risico is dus veel groter.

Door in meer dan één bedrijf te beleggen, zet u niet het succes van uw hele handelstraject vast op de prestaties van één bedrijf. Als het tegenzit, hebt u nog altijd andere beleggingen die mogelijk een beter resultaat opleveren.

Wanneer u uw eieren in meerdere manden legt, wordt het risico dus gelijkmatig verdeeld over verschillende beleggingen en niet volledig op één bedrijf gezet.

Verschillende sectorale prestaties

Een andere reden voor het belang van diversificatie van uw aandelenportefeuille is het feit dat verschillende sectoren verschillende prestaties laten zien.

Of het nu gaat om handel in bankaandelen, of om investeringen in aandelen in de gezondheidszorg, de verschillende sectoren van de economie vertonen verschillende koersbewegingen. Zo kan het gemiddelde groeipercentage in de ene sector heel anders zijn dan in de andere, of het niveau van volatiliteit in de ene sector veel minder.

Wanneer u in verschillende sectoren handelt, bereidt u zich daarom voor op eventuele veranderingen die uw posities kunnen bevoordelen of schaden, want een verandering in de ene sector betekent niet dat dit ook voor de andere sectoren geldt.

Zo betekent een daling in de ene sector bijvoorbeeld geen koersdaling in de andere, zodat uw alternatieve beleggingen veilig blijven.

Zorg er dus voor dat u in meerdere sectoren en bedrijfstakken op de aandelenmarkt handelt, om de reikwijdte van de impact van eventuele mislukte marktbewegingen te beperken.

Profiteren van activatypes

Met diversificatie kunt u ook profiteren van verschillende soorten activa en hun gebruikelijke marktgedrag.

Zo kan het zijn dat bepaalde activa volatieler zijn dan andere, waarbij de kans op een plotselinge verandering veel groter is. Als u alleen in volatiele activa zou beleggen, zou dit schadelijk kunnen zijn voor uw portefeuille, mochten de risicovolle beleggingen tot verliezen leiden.

Door echter te beleggen in verschillende soorten activa met verschillende volatiliteit, kunt u profiteren van de winsten die volatiliteit kan opleveren, zonder geconfronteerd te worden met de algemene schade die een verlies in deze transacties kan veroorzaken.

U kunt bijvoorbeeld een bepaald bedrag beleggen in een volatiel activum waarvan u voorspelt dat het plotseling in waarde zal stijgen. In dat geval kunt u profiteren van de nauwkeurige voorspelling en op korte termijn winst maken.

Of, als de voorspelling niet uitkomt, hebt u niet uw hele investeringsbudget op deze handel gezet en is het verlies beter te overzien.

Daarom is het verkennen van verschillende soorten activa voor uw transacties een must, wanneer u uw portefeuille uitbreidt.

Externe factoren die de marktvoorwaarden beïnvloeden

De laatste reden waarom u uw aandelenportefeuille zou moeten diversifiëren, is om uw beleggingen te beschermen tegen externe factoren.

Gebeurtenissen in de rest van de wereld kunnen grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkt, zoals een oorlog of conflict, of de inflatie in een land. Wat de factor ook is, hij zal zeker leiden tot grote veranderingen in bepaalde activa.

Als u alleen in soortgelijke bedrijven of activatypes belegt, zal, als een gebeurtenis dit deel van de markt treft, uw hele portefeuille een enorme klap krijgen.

Belegt u echter in verschillende activa die niet zo verwant zijn, dan zullen bepaalde beleggingen door de gebeurtenis worden getroffen, terwijl andere onberoerd blijven.

Denk ook aan de gevolgen die positieve bewegingen in alle sectoren opleveren. Zou u niet graag trades hebben in elk deel van de markt om daar mogelijk van te profiteren?

Diversificatie van uw aandelenportefeuille is essentieel voor een succesvolle handelsreis, voor elke handelaar.

Zodra u deze strategieën in praktijk begint te brengen, zullen uw kansen op hogere winsten en het beperken van risico’s aanzienlijk toenemen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x