Binnenland

Het kapitalisme als kwaadaardige tumor en de illusie van de democratie

Help ons door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse politieke filosoof en schrijver Sheldon Wilton signaleert in zijn boek ‘Democracy Incorporated’ een zorgwekkende ontwikkeling. Samenvattend stelt hij dat ondernemingen ons leven bepalen, onze vrijheid inperken en ons reduceren tot ‘consumerende monaden’.

Psychiater en cultuurcriticus Esther van Fenema schrijft dat complexiteit en globalisering de wereld voor de meeste burgers en bestuurders ondoorgrondelijk hebben gemaakt. We halen onze schouders op, liegen en bedriegen er op los en het is toch maar moedig dat topmannen van ABN Amro en ING afstand doen van hun bonus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Zinloos entertainment

Ondernemingen hebben volgens Van Fenema alle belang bij deze collectieve passiviteit. Als we het maar even dreigen te begrijpen worden we systematisch afgeleid met onzin-thema’s zoals Zwarte Piet, F*ck de Koning of ander zinloos entertainment. Dissidenten worden probleemloos genegeerd of gedemoniseerd.

De psychiater wijst erop dat politieke verkiezingen het niveau hebben van een gemiddelde Miss-verkiezing. De kandidaat die het hardste roept mag in zijn volgende termijn de belangen van de commercie behartigen, zoals van tevoren afgesproken. “De illusie van de democratie wordt weer even opgetuigd en we zijn ontroerend in onze naïeve veronderstelling dat we echt invloed kunnen uitoefenen.”

Systeem bewaken

Uit een recente uitzending van het programma Zembla blijkt dat we inmiddels een ‘Achterbankgeneratie’ hebben die geen tijd meer heeft om een eigen identiteit te ontwikkelen en rond het 20e levensjaar massaal bij de GGZ beland.

Van Fenema legt uit dat ondernemingen inmiddels niet alleen alle media bezitten, maar ook de zorg en het onderwijs. Overal worden pionnen neergezet om het systeem te bewaken. Kritische geesten worden ingelijfd en in slaap gesust met macht en geld.

Kapitalisme vertoont dezelfde kenmerken als een kwaadaardige tumor: grenzen bestaan niet en genoeg smaakt altijd naar meer, aldus Van Fenema. “De Zeven Hoofdzonden vieren hoogtij en hoogmoed, hebzucht en luiheid zijn je ticket naar Utopia.”

[ThePostOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sunshine
Sunshine
9 jaren geleden

Wat een geweldig stuk!
Maar hoe krijgen we in godsnaam iedereen wakker?
Iedere keer als er iets gebeurt waarvan ik denk: ‘dít is duidelijk doorgestoken kaart, nú zal iedereen het wel zien’, gebeurt er niets!
Wat is er nodig voordat we massaal in opstand komen?
Hebben we het nog steeds te goed?
Zijn we allemaal echt zo dood van binnen?

1984’ van George Orwell en ‘A brave new World’ van Aldous Huxley waren helaas nog nooit zo actueel. De folteraar van Winston Smith, de hoofdpersoon in 1984:

“Gewone menselijke gevoelens zal je nooit meer kennen. Van binnen ben je gestorven. Liefde, vriendschap, levensvreugde, vrolijkheid, nieuwsgierigheid, moed of integriteit zal je niet meer voelen. Je zal helemaal leeg zijn. We zullen je leegknijpen en vervolgens opvullen met onszelf’.”

Amen.

peter
peter
9 jaren geleden

Spijker > kop!

henk001
henk001
9 jaren geleden

Amen

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

De democratie is een masker voor dictatuur.

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x