Homepagina » Binnenland » Het kapitalisme als kwaadaardige tumor en de illusie van de democratie
Het kapitalisme als kwaadaardige tumor en de illusie van de democratie

Het kapitalisme als kwaadaardige tumor en de illusie van de democratie

De Amerikaanse politieke filosoof en schrijver Sheldon Wilton signaleert in zijn boek ‘Democracy Incorporated’ een zorgwekkende ontwikkeling. Samenvattend stelt hij dat ondernemingen ons leven bepalen, onze vrijheid inperken en ons reduceren tot ‘consumerende monaden’.

Psychiater en cultuurcriticus Esther van Fenema schrijft dat complexiteit en globalisering de wereld voor de meeste burgers en bestuurders ondoorgrondelijk hebben gemaakt. We halen onze schouders op, liegen en bedriegen er op los en het is toch maar moedig dat topmannen van ABN Amro en ING afstand doen van hun bonus.

Zinloos entertainment

Ondernemingen hebben volgens Van Fenema alle belang bij deze collectieve passiviteit. Als we het maar even dreigen te begrijpen worden we systematisch afgeleid met onzin-thema’s zoals Zwarte Piet, F*ck de Koning of ander zinloos entertainment. Dissidenten worden probleemloos genegeerd of gedemoniseerd.

De psychiater wijst erop dat politieke verkiezingen het niveau hebben van een gemiddelde Miss-verkiezing. De kandidaat die het hardste roept mag in zijn volgende termijn de belangen van de commercie behartigen, zoals van tevoren afgesproken. “De illusie van de democratie wordt weer even opgetuigd en we zijn ontroerend in onze naïeve veronderstelling dat we echt invloed kunnen uitoefenen.”

Systeem bewaken

Uit een recente uitzending van het programma Zembla blijkt dat we inmiddels een ‘Achterbankgeneratie’ hebben die geen tijd meer heeft om een eigen identiteit te ontwikkelen en rond het 20e levensjaar massaal bij de GGZ beland.

Van Fenema legt uit dat ondernemingen inmiddels niet alleen alle media bezitten, maar ook de zorg en het onderwijs. Overal worden pionnen neergezet om het systeem te bewaken. Kritische geesten worden ingelijfd en in slaap gesust met macht en geld.

Kapitalisme vertoont dezelfde kenmerken als een kwaadaardige tumor: grenzen bestaan niet en genoeg smaakt altijd naar meer, aldus Van Fenema. “De Zeven Hoofdzonden vieren hoogtij en hoogmoed, hebzucht en luiheid zijn je ticket naar Utopia.”

[ThePostOnline]


Vind je dit artikel goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

36 reacties

 1. Wat een geweldig stuk!
  Maar hoe krijgen we in godsnaam iedereen wakker?
  Iedere keer als er iets gebeurt waarvan ik denk: ‘dít is duidelijk doorgestoken kaart, nú zal iedereen het wel zien’, gebeurt er niets!
  Wat is er nodig voordat we massaal in opstand komen?
  Hebben we het nog steeds te goed?
  Zijn we allemaal echt zo dood van binnen?

  1984’ van George Orwell en ‘A brave new World’ van Aldous Huxley waren helaas nog nooit zo actueel. De folteraar van Winston Smith, de hoofdpersoon in 1984:

  “Gewone menselijke gevoelens zal je nooit meer kennen. Van binnen ben je gestorven. Liefde, vriendschap, levensvreugde, vrolijkheid, nieuwsgierigheid, moed of integriteit zal je niet meer voelen. Je zal helemaal leeg zijn. We zullen je leegknijpen en vervolgens opvullen met onszelf’.”

  Amen.

  23 likes
  • Misschien komt t door de fluoride dat we van de tandarts moeten gebruiken opdat we geen gaatjes krijgen. Misschien heeft fluor t effect op de mens dat hij mak word. Welk effect heeft fluor überhaupt op je gedrag?

   7 likes
   • de effecten van fluoride, De fabeltjes en het bedrog genaamd fluoride http://familieblij.nl/page91.php.
    fluoride is chemisch afval van het aluminium mijnen, en tegenwoordig zoals ik gelezen heb zijn het nu 3 chemische giffen in 1 gemengd..
    het zit in 80% van de flesjes water in de winkel verkocht worden, Albert Heijn, van de Koninklijke Ahold heeft ze bijna allemaal met fluoride..
    AH staat nou eenmaal bekent als een gif menger helaas..
    ik geloof dat Fiji en Evian met de ph waarde de beste water flesjes zijn, want de meeste hebben ook een veel te lage ph waarde..
    hier een artikel over water http://jessevandervelde.com/flessenwater-leiding-water-of-toch-maar-filteren-alles-over-gezond-water/
    maar er zijn er zat, ik zelf filter mijn kraan water, hier kan je filters kopen, http://www.basicwaterfilter.com/nl/
    ik heb deze ATC Super Sterasyl Filter Elements (2pcs) a 1800liter per stuk, en 47 euro de 2 is 3600 liter.
    dat is als je 4 liter per dag gebruikt 900 dagen..
    zeg dat je 1 euro per dag aan flesjes gebruikt dan scheelt dat 853euro ;- ))
    en deze Black Berkey Waterfilter Elementen (2pcs) a 11000 liter per stuk ,en 115 euro de 2 is 22000 liter.
    dat is als je 4 liter per dag gebruikt 5500 dagen..
    zeg wedermaal dat je 1 euro per dag aan flesjes gebruikt dan scheelt dat 5385 euro
    beide werken goed en halen zichtbaar ongeveer de helft eruit, als ik een kopje water droog kook in een koekenpan, maar ik kan niet alles testen maar je merkt wel degelijk verschil in smaak, en kraan water is 7a8ph das prima..
    heb wel eerder gezegd neem 2 emmers en maak zelf je unit of koop een unit van roestvrijstaal..
    ik gebruik mijn unit met 1 filter dan duurt het een paar uur voor doorgelopen is, dus in de avond vullen s ‘morgens lekker gefilterd water.
    gebruik je beide filters tegelijk in 1 unit dan moet je mijn berekening door midden delen natuurlijk, en dan loopt het sneller door..
    fluoride zit ook in ingeblikt eten als vis enz, en in 90% tandpasta’s..
    Hitler gebruikte het in de oorlog om de gevangen low level (walking deaths te houden)
    er is genoeg over te vinden, zoek zelf even verder best belangrijk want het verkalkt ook je pijnappel, of pinealgland genaamd in engels..
    of anders even vragen.
    GRT Mono

    0 likes
    • Oftewel de Epifyse. De verkalking hiervan is mijns inziens de voornaamste reden dat Nazi Duitsland hiermee experimenteerde.

     Het zogenaamd mak maken van de mens simpelweg door het verlammen van een van de belangrijkste zintuigen. Het is dan ook niet gek dat vandaag de dag iedereen zo materialistisch is ingesteld. Aangezien we steeds meer afgezonderd raken van het spirituele. Ik ben al tijden gestopt met fluor houdende tandpasta en de laatste tijd heb ik het idee dat ik meer in kleur droom en helderder.

     0 likes
  • Er is een onderstroom die al lang wakker is en deze groep groeit aanzienlijk. Je hoeft alleen maar even anders te kijken en je zult het merken. Het gebeurt ongemerkt, in stilte, op de achtergrond en heel sereen.

   7 likes
  • LOL !
   Leeg knijpen en jouw vervolgen opvullen met jezelf gaat niet. Je ontrokken leegte kun
   niet opvullen met hersenloze leegte !

   1 likes
 2. mooi stuk.
  wat opgevallen is dat de mensheid (althans in mijn omgeving)niet meer communiceren en ga je bij iemand aan de deur voor een bezoekje wordt er meteen gezegd je kan even een kopje koffie drinken want ik wil zo meteen naar een serie op tv kijken.

  dus je wordt met zachte dwang duidelijk gemaakt dat je beter op kan rotten.
  over dingen zoals e-nummers,chemtrails etc kan je helemaal al niet praten.

  dus onbewust wordt je door al geelimineerd .
  ik hoop werkelijk dat de mensheid eens wakker wordt anders is het over en uit.

  ik heb weleens tegen mijn kleinzoon gezegd waarom zit je de hele dag met je iPod of hoe je ding mag noemen in je hand hij keek me aan of ik van een andere planeet ben gekomen.

  ik wandel s,avonds met mijn vrouw een blokje om en als je in de woningen kijkt dan zie je al die mensen voor de buis liggen en dan denk ik in wat voor wereld leven we?

  lig het aan mij of zie ik dat verkeerd.

  22 likes
  • geniet van uw vrouw en blijf wandelen zou ik zeggen.

   9 likes
  • Ja beste Mario ik ben het met je eens, maar het gaat hier blijkbaar met velen nog te goed in dit nederiche land, wacht maar, de kelen worden straks nog meer dicht geknepen, dan is de maat vol, dan is het te laat en is het leed al geschied.
   Er is een spreekwoord: wie niet wil luisteren, zal moeten voelen en dat geldt voor velen onder ons die nog liggen te slapen in de narcoticavelden, helaas.
   Ik zeg wees waakzaam, het ongeluk staat hier straks ook aan onze voordeur, dus luisteren, kijken, voelen, observeren en vooral voelen met je hart, je intuItie laat je nooit in de steek.
   Ik ben tot nu blij dat ik nog geen kleinkinderen heb, ik hou mijn hart vast als die mooie lieve onschuldige kleuters zie, wat staat hen allemaal nog te wachten??

   3 likes
  • goed gezien u bent zeker deels al wakker, of beter gezegd alert..
   maar u moet het zo zien, u bent die wekker die s avond masochistisch gezet word voor de volgende ochtend..
   dat houd in dat diegene s ‘morgens het liefste die wekker een klap geven of door de raam gooien..
   maar laat u niet weer houden om uw mening te geven en in te lichten a.u.b., zegt het voort zegt het voort
   GRT Mono

   1 likes
 3. Het concept kapitalisme zit er voor niets tussen. Denk je dat we met een ander systeem beter af zijn? Zo ja welk systeem zou jij introduceren?
  Al eens aan een dictatuur gedacht: daar hebben de grote bedrijven niet veel te zeggen. (nota: daarmee is het groot offensief van het westen mee te verklaren, dit terzijde). Maar een dictatuur is me dunkt ook niet het systeem. Communisme, socialisme…?

  Nee hoor, stop met zoeken, er bestaat geen systeem dat alles veel beter kan maken. De mens is de enige oorzaak van leed, armoede en onrecht in de wereld.
  De zeven hoofdzonden daar zijn we allen mee gebrandmerkt bij geboorte en daar kom je niet ‘gemakkelijk’ onderuit.

  Onze onderzoeker maakt ook goed gebruik van het concept kapitalisme om zijn boeken aan de man te brengen. Als je iets wil veranderen, dan beign je bij jezelf. Investeer dat dan in je gemeenschap. Je overtuigingen en ideëen kan je gemakkelijk in een blog of online beschikbaar stellen (gelinkt met een dotatie). Je hebt dan ook een veel breder publiek.

  1 likes
  • Beste ubunti

   Die eerste zin van u bewijst dat u er niet meer naast kan zitten: tuurlijk draait alles om kapitalisme. Neem de EU: een organisatie opgericht met als doel vrede te bewaren, is enkel en alleen nog een verbond waar alles draait om economie.Wie niet kan betalen, kan er uit stappen. En hoe komt dit: omdat de multinationals in de nationale regeringen en in Europa in het algemeen, de wet dicteren.
   Beter systeem: een samenleving waarin bedrijfswinsten ondergeschikt zijn aan het welzijn van de mensen. Kan toch niet zo moeilijk zijn?

   6 likes
   • Bedrijfswinsten ondergeschikt aan de welzijn van de mens: één hekelpunt: de mens en zijn hebzucht. Hoe verander je dat?
    De mens is corrupt. Het systeem veranderen helpt niet de aard van de mens te veranderen.
    Je doet het simpel lijken maar dat is het niet. Er is geen samenleving die erin is geslaagd een vredig bestaan te hebben kunnen leiden.

    1 likes
    • Een klein clubje mensen met hoogmoedwaanzin is corrupt. Ze zijn zo dominant en met zichzelf ingenomen dat de meesten, die niet corrupt zijn, geen kans krijgen om er iets van te zeggen. Tegenspraak werd niet geduld. Hoe hoog heb je jezelf dan wel niet op een voetstuk gezet. Maar het domme dominante mannen tijdperk is voorbij. Te weinig hersens om de mensheid te leiden naar dat waar ze uiteindelijk voor op de wereld zijn. En dat is zeker niet dat geesteszieke clubje pleasen. Op alle fronten staat de boel op instorten maar dan nog geloven ze niet dat er een nieuwe tijd aan komt. Tja ze gaan het welk merken.

     2 likes
     • Tijdperk voorbij!? Waarom takelt de wereld alleen nog maar harder af? Dat soort uitspraken komen op mij vooral als “wishful thinking” over.

      1 likes
     • zeer naief… iedereen is corrupt. kijk gewoon rond in je omgeving. Maak jezelf niets wijs!
      eenieder die de smaak van geld en macht te pakken heeft gekregen gaat uit op meer. het is een ziekte.
      de “illuminati” (verlichting) werd ook op poten gezet met de beste bedoelingen.

      0 likes
 4. Spijker > kop!

  7 likes
 5. De democratie is een masker voor dictatuur.

  7 likes
 6. Het is niet het kapitalisme (de vrije markt) die een kwaadaardige tumor vormt, maar het alles overheersende corporatisme en collectivisme die regeert en dicteert als een kwaadaardig gezwel.

  4 likes
 7. Helaas maar op deze site zijn dit soort berichten slechts “preaches to the choir”.

  Misschien moeten we de tekst gewoon eens gaan kopiëren en daar plakken waar het “gewone” publiek het ook kan zien. En dan gewoon schijt hebben eraan of het gepast is of niet.

  4 likes
 8. @ Endemion: waarom de wereld alleen nog maar verder aftakelt? Omdat de oude wereld eerst volledig in moet instorten om ruimte te maken voor het nieuwe. Dus niks wishfull thinking, je ziet het met je eigen ogen gebeuren.
  @ Ubuntu: ik geloof niet dat iedereen corrupt is, mensen die met hun persoonlijke ontwikkeling bezig kijken wel uit om hun karma te bezoedelen om wat slijk der aarde dat ze och achter moeten laten als ze van deze aardbol afgaan. Maar het is waar, niet iedereen is al zo ver. Er zijn idd nog mensen die denken dat geld via corruptie verkregen, gelukkig maakt en ze zich zelfs bevoorrecht voelen met dat oneerlijk verkregen geld… dat vind ik dan weer zeer naief. En zo zit iedereen op zijn eigen level in de spiraal van ontwikkeling. Niks mis mee.

  0 likes
  • Hoe jij het brengt is alsof we lekker achteruit kunnen gaan zitten en afwachten totdat de wereld beter wordt. Maar zonder mensen die van aanpakken weten en daarnaast beschikken over een sterke morele ontwikkeling en zo dus niet al te vatbaar zijn voor corruptie blijft de cirkel zich gewoon herhalen net als dat al duizenden jaren het geval is. Daarbij ga je af op voorspellingen waarvan keer op keer blijkt dat voorspellingen heel zelden uitkomen. Dus om nu aan te nemen dat het anders zou zijn, “wishful thinking”. Liever niet vooruit lopen op de feiten en nu zelf actie ondernemen om zaken te verbeteren (wat overigens veel makkelijker gezegd is dan gedaan, dat zal ik ook zeker niet ontkennen).

   1 likes
   • Je heb het goed gezien, ik heb de handdoek 25 jaar geleden al gegooid., Hier wil ik niet bij horen, deze zieke wereld waar alles wat recht is krom gepraat wordt en alles wat krom is normaal gevonden MOET worden. Hoe kan ik dat serieus nemen? Ik loop graag vooruit op het feit dat het snel gedaan zal zijn met die kromme visies die enkel en alleen dienen om een handjevol beperkt denkenden aan een hoop geld te helpen. Nogmaals, ze zijn zo dominant dat er ook niets mee te beginnen valt. Wat rest er dan anders dan genieten van een grandioos vooruitzicht, heerlijk achterover leunen en wachten op de grote boem? Die onvermijdelijk gaat komen. Als je op de hoogte bent weet je dat. Alleen mensen die in 3d de winnaars waren zitten niet op al die vernieuwingen te wachten die niet tegen te houden zijn omdat de tijd rijp is voor total ommekeer naar normaal en eerlijk, en zien het dan ook niet. Net zoals ze niet zien dat winnaar zijn in een fout en ziek systeem hun eigen onderontwikkeldheid aangeven. De lozers en onrendabelen zijn dus eigenlijk de winnaars. Maar ik begrijp dat niet iedereen dat kan begrijpen. Hier moet je nl. voor doordenken en daar zijn ze niet erg goed is, is gebleken gezien de puinhopen aan ellende, ziekte, honger, angst, oorlogen, dood en verderf die de ‘winnaars’ achtergelaten hebben.

    2 likes
 9. Democratie bestaat echt niet want ik kan me niet voorstellen dat de meerderheid in Nederlands zo’n bagger kabinet steunt. Van Rutte krijg ik nog 1000 euro en de PGB kneus maakt fout op fout.

  3 likes
 10. DemoNcratie

  2 likes
 11. Het is zo wel een makkelijke manier om de mensheid te reduceren naar een half miljard. Het systeem doet het en is dus geen letterlijke vijand om aan te wijzen. Wel slim bedacht, want in feite sta je machteloos.

  2 likes
 12. Zou dit ooit veranderen?

  1 likes
 13. Ronnie van Nispen tot Sevenaer

  Wat een lariekoek!
  Mensen die klagen worden overgeslagen. Eigen verantwoordelijkheid, je weet toch!

  1 likes
 14. Wordt het de battle of the millenium? Jullie mogen het zeggen: “Socialistische” Islam vs Kapitalisme.

  1 likes
 15. Heeft iemand een alternatief, een beter idee? Wel graag een beetje coherent en met respect voor andersdenkenden. En oja, het moet ook de welvaart, vrijheid en gelijkheid bevorderen.

  Eerlijk gezegd denk ik dat je beter kunt proberen het bestaande systeem te hervormen dan het te vervangen door een ander systeem. Dat laatste is al verschillende keren geprobeerd en tot nu toe zonder succes. Daar komt meestal ellende van.

  Zo beroerd gaat het overigens ook weer niet, als je ons vergelijkt met landen zonder democratie en kapitalisme.

  Dus kom maar op met je alternatieven !

  0 likes
  • De maatschappij weer op 1 verdiener zetten. Persoonlijke zorgverzekering omzetten naar gezinsverzekering. Jeugd onder 27 jaar heeft het zwaar te halen, want banen zijn schaars en baantjes zijn slecht betaald en ook nog met onzekere contracten. Bij een 0 uren contract heb je geen recht op ziektegeld bv. en je kunt zo ontslagen worden en dan kun je je zorgverzekering niet meer betalen. ww is kort en bijstand onder 27 jaar is er niet(bepaalde gevallen wel, als je kids hebt).
   Het voordeel van 1 verdiener stelsel is dat mensen eerder weer gaan samenwonen. Er komt meer ruimte bij wegval werk, als bv beide werken of je hebt allebei een parttime baan, waar je nog van rond kunt komen. Er komen meer huizen leeg. Kortom het bevorderd samenwonen, denk aan samengestelde gezinnen of starters. Heb je oudere en jongere kinderen en je werkt allebei, dan kunnen die oppassen op je kinderen of oma/opa verzorgen, zonder toestanden.(liever niet, maar als het zo uitkomt) Heb je beide een goede baan, kun je sparen om een huis te kopen zonder hoge hypotheek. Dit is ook weer goed voor banken, want dan hebben ze ook minder risico.
   Invulling moet dus menselijker en op de persoon belasten moet weg. En en is out, want banen nemen af. Vaste lasten moeten omlaag. Geld moet terug rollen naar de burger en niet meer ergens bij de top blijven hangen. Gemeente mogen zelf bejaardentehuizen opzetten zonder concurrentie van corporaties enz. Mensen die daar werken moeten wel normaal beloond worden. Burgerbelangen moeten kunnen worden uitgevoerd, zonder dat iemand van buitenaf of wetten dit belemmert. Als men dit niet kan uitvoeren, dan voorspel ik grote chaos.

   0 likes
   • Elise49, wat je voorstelt is prachtig maar je schetst eerder een doel dan een methode. Hoe wil je dit bereiken? Op basis van vrijwilligheid of aanpassing van het belastingstelsel? Kleven daar ook bezwaren aan? Kan me zo voorstellen dat singles hier niet blij van worden. En die hebben ook rechten.

    1 likes
 16. Lees alle werken van Siegfried Willem Bok maar eens en vooral het boekje “de luxe van een kankercel te zijn “…….

  0 likes
 17. Helemaal eens met de strekking, maar het is niet zo dat alle media in handen zijn van bedrijven: de publieke omroepen zijn verenigingen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

studies

19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht

In het afgelopen jaar zijn er maar ...

co2

100+ wetenschappelijke papers: CO2 heeft ‘verwaarloosbaar’ effect op klimaat. Lees ze hier

De website NoTricksZone heeft meer dan 100 ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.