Mens en Dier

Het miraculeuze zelfgenezend vermogen van dolfijnen

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het vermogen van dolfijnen om infecties tegen te gaan en snel te genezen van verwondingen leidt mogelijk tot nieuwe methoden om menselijke verwondingen te behandelen, zo zeggen wetenschappers.

Voor nieuw onderzoek zijn dolfijntrainers en zeebiologen geïnterviewd om erachter te komen hoe deze diersoort in staat is tot miraculeuze zelfgenezing.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

“Er is nog maar weinig bekend over het genezingsproces van de dolfijn,” schreef professor Michael Zasloff van de Universiteit van Georgetown in Washington DC. In zijn brief die gepubliceerd is in het Journal of Investigative Dermatology haalt Zasloff diverse studies aan die aantonen hoe snel dolfijnen genezen van haaienbeten, daarbij opmerkend dat sommige wonden ter grootte van een basketbal binnen enkele weken zonder pijn of infectie genezen en dat geen duidelijke littekens achterblijven.

“Wanneer ik dit zou zien bij een mens zou ik het niet geloven,” voegde Zasloff toe. “Het zou ontzagwekkend zijn. Dit dier is zonder armen of benen in de oceanen geëvolueerd, kan sneller zwemmen dan ons, is wellicht even intelligent als ons en kan zichzelf op een haast buitenaardse manier genezen in vergelijking met wat wij kunnen.”

De onderzoeker concludeerde dat dolfijnen mogelijk minder snel infecties oplopen als gevolg van het blubber dat natuurlijke organohalogenen bevat die functioneren als natuurlijke antibiotica en bovendien antimicrobiële eigenschappen hebben.

“Hoogstwaarschijnlijk slaan dolfijnen natuurlijke antimicrobiële stoffen op en laten ze deze los in de bloedsomloop wanneer ze gewond raken,” legde Zasloff uit. Eerder trof hij al antimicrobiële stoffen aan in de huid van kikkers en in hondshaaien.

“Om een grote wond te laten genezen moet het gewonde dier in staat zijn nieuw gevormd weefsel aan elkaar te laten groeien met behulp van adipeus of vethoudend weefsel en collageen,” ging Zasloff verder. “Het genezingsproces van de dolfijn lijkt op de manier waarop zoogdierfoetussen genezen in de baarmoeder.”

Bovendien versnelt de manier waarop dolfijnen duiken het genezingsproces omdat bloed uit de ledematen wordt geleid wanneer de dieren onder water verdwijnen. Na een verwonding kan deze reflex extreem bloedverlies voorkomen.

“Het genezingsproces van dolfijnen is nog maar zelden onderzocht, maar hopelijk komen we snel meer te weten en kunnen we de opgedane kennis toepassen op mensen,” benadrukte Zasloff. “Ik ben ervan overtuigd dat we in de helende wonden van deze dieren nieuwe antimicrobiële stoffen of potentiële natuurlijke analgetica zullen aantreffen.”

Bron: Presstv.ir

Verwante artikelen:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x