Gezondheid

Het paleodieet: Eten we verkeerd?

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zouden we gezonder zijn als we weer gaan eten zoals onze voorouders in de oertijd? Eten we verkeerd en is ons lichaam eigenlijk niets veranderd sinds het stenen tijdperk? Steeds meer wetenschappers pleiten voor een ‘ouderwets’ dieet van vlees, groente, noten en zaden en vooral geen bewerkte granen.

National Geographic heeft een special gewijd aan de geschiedenis van onze eetcultuur en het dieet van onze voorouders in het stenen tijdperk. De special behandelt het paleodieet, door te kijken naar volken waarvan het eetpatroon in direct verband staat met de natuur.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In Nederland zijn we daarentegen juist meesters in het manipuleren van de natuur. In de Kop van Noord-Holland ligt ‘Seed Valley’, waar veredelaars zoeken naar de perfecte plant, waarvan de zaden kunnen worden verkocht voor honderdduizenden euro’s per conservenblik.

Het paleodieet is een veel gevolgd dieet. Onbewerkte voeding uit het seizoen en de eigen regio is goed voor je, gefabriceerd eten dat je grootouders niet zouden herkennen, is slecht voor je, zo schrijft grondlegger van het paleodieet Loren Cordain in zijn nieuwe boek Het paleodieet.

Het dieet bestaat uit veel groenten, zaden, bessen, vis en af en toe wat vlees. Gluten, geraffineerde suikers, E-nummers en alcohol waren de oermens volkomen vreemd. Het resultaat van het paleodieet? Je bent gezonder, slanker, fysiek sterker en hebt meer energie.

Wetenschappelijk genetisch onderzoek toont daarnaast aan dat in de steentijd, lang voordat calorieën geteld werden, overgewicht en chronische ziektes veel minder voorkwamen.

Voor de ontdekking van de landbouw 10.000 jaar geleden, kregen mensen hun voedsel door te jagen, te verzamelen of te vissen. Wetenschappers proberen met behulp van oude gebruiken te bedenken hoe we onze groeiende wereldbevolking ook in de toekomst kunnen blijven voeden zonder daarbij de planeet te overweldigen.

De Maleisische Bajau halen bijna al hun voedsel uit de zee. Sommigen van hen wonen in huizen op palen aan het strand, terwijl anderen in hun boot leven.

De Groenlandse Inuit leven in een gebied dat zelfs voor de meeste planten ongeschikt is. Ze overleven al generaties lang door vrijwel niets anders dan vlees te eten. Vandaag de dag brengen markten wat variëteit in het eetpatroon van de Inuit.

De Tanzaniaanse Hadza zijn de laatste fulltime jager-verzamelaars ter wereld. Ze leven van alles wat ze maar kunnen vinden: honing, planten of wild.

De Boliviaanse Tsimane halen hun voedsel grotendeels uit de rivier, het bos of de weiden en tuinen die ze zelf hebben aangelegd.

[National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
9 jaren geleden

“Wetenschappelijk genetisch onderzoek toont daarnaast aan dat in de steentijd, lang voordat calorieën geteld werden, overgewicht en chronische ziektes veel minder voorkwamen.”

Juist. Ze vielen dood als ze 25 waren, en zagen soms dagen, zo niet weken na elkaar scheel van de honger. Op die manier is overgewicht moeilijk,en chronische ziektes, nou, daar moet je wat langer voor leven…

Ik ben wel akkoord dat ons dieet wat gezonder kan, maar dat heb je uiteindelijk zelf in de hand.

J@n
J@n
9 jaren geleden

2 personen in mijn directe omgeving, 1 leefde als hierboven, natuurlijke voeding sportte heel veel en de ander was een echte bourgondiër…hoef denk in niet uit te leggen wie ouder werd? Hint, was niet nummer 1.
Leef zoals je zelf wenst te leven, daar waar je je goed bij voelt is volgens mij een hele belangrijke. Ik heb de mening van de media niet nodig om te bepalen wat wel en niet goed is.

Trudy Tolkamp
Trudy Tolkamp
9 jaren geleden

Mee eens, dr Why,
Sinds de oertijd is er meer veranderd dan -alleen maar?- onze voeding. Ik denk veel ten goede, alleen zijn we wat betreft voeding wel erg ver van de natuur komen staan. Of het paleo dieet het antwoord is? Ik denk dat er net zoveel antwoorden zijn als mensen. Ieder individu is anders. Het zou al veel uitmaken, wanneer er weer verse (streek/seizoens) produkten zouden worden gebruikt. Met voldoende groente en fruit (in meeste gevallen dus meer).

max
max
9 jaren geleden

het zou handiger zijn als de moestuintjes weer gesimuleerd zouden worden een zichzelf onderhoudend volk is veel efficienter lijkt mij zo

Back to top button
56
0
We lezen graag je reactie!x