Paranormaal

Hoe beweegt het ouijabord?

Help anderen door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel mensen kennen het ouijabord als een plankje op wieltjes en een speelvlak waarop letters en veelgebruikte woorden staan afgedrukt.

Wanneer deelnemers gezamenlijk het plankje over de letters bewegen kunnen antwoorden ontstaan op vooraf gestelde vragen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In 1886 werd in de New York Tribune al melding gemaakt van een systeem dat op een ouijabord leek. Het was een variant op hulpmiddelen die al decennialang door mediums en waarzeggers werden gebruikt. Met deze hulpmiddelen zou contact worden gelegd met onzichtbare entiteiten.

Wichelroede

Volgens de wetenschap ontstaan de antwoorden op het ouijabord door het ideomotorisch effect, een psychologisch fenomeen waarbij mensen spierbewegingen maken nadat ze deze onbewust bij anderen hebben waargenomen of doordat ze er onbewust aan denken.

Op deze manier denken wetenschappers ook automatisch schrift, de wichelroede en telekinese te kunnen verklaren. Beoefenaars van paranormale bezigheden menen echter vaak dat de bewegingen afkomstig zijn een kracht buiten henzelf.

Collectief onderbewuste

Wetenschappers schrijven de werking van het ouijabord zuiver toe aan handelingen van de deelnemers, die hun verwachtingen over het antwoord op een vraag bewust of onbewust omzetten in spierbewegingen.

De BBC laat geen ruimte voor tradities die een bovennatuurlijke verklaring aandragen, hoewel hier ook onderzoek naar wordt gedaan. Een spiritistische verklaring schrijft sommige boodschappen bijvoorbeeld toe aan de wereld van overledenen. Animisten zoeken de oorsprong in het collectief onderbewuste van de gebruikers. De parapsychologie sluit tot slot een combinatie van beide niet uit.

Bron: BBC.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Carpediem
Carpediem
10 jaren geleden

ooit heb ik het meegemaakt dat tijdens zo een sessie met het bord er een gsm nummer werd doorgegeven van een bekende vlaamse welrienner, een nummer dat niemand van de deelnemers kon weten. Ter controle hebben we het nummer geprobeerd en de voice mail was effectief van deze bekende vlaming. hoe verklaren die wetenschappers dit ????

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

over bullshit gesproken.Alles is mogelijk bij dit bord.Zelf pubers die er mee aan de gang waren gegaan ,in negatief opzicht.doodziek zien worden ,het zelfde effect als glaasje draaien.mijn advies als je er niet positief mee om kan gaan .blijf er af.de gevolgen kunnen desastreus zijn.Er is heel goed mee te werken ,maar dan moet degene die de leiding heeft.Die ook behouden en geestelijk de baas over de situatie en uiteraard het gebeuren zijn.Mijn eigen ervaring.de antwoorden die er gegeven worden ,zijn altijd correct en meestal recht voor z,n raap.en wat die onderzoeken betreft.Zij kunnen denken of onderzoeken tot ze een ons wegen.de waarheid is heel simpel.maar daar willen zij toch niet aan.

nella
nella
10 jaren geleden

Er word hierbij altijd gedacht aan overledene,maar er zijn ook mensen die gewoon uit hun lichaam kunnen reizen en zo mee kunnen doen …

Jeremy
Jeremy
10 jaren geleden

Een variant op het glaasje draaien. Ga maar eens zoeken op internet. Zoiets kan heel naar uitpakken. Don’t try this at home.

Back to top button
35
0
We lezen graag je reactie!x