Homepagina » Financieel » Hoe gaat het met de eerste Nederlander die een basisinkomen krijgt?
Hoe gaat het met de eerste Nederlander die een basisinkomen krijgt?

Hoe gaat het met de eerste Nederlander die een basisinkomen krijgt?

De Groninger Frans Kerver (54) kreeg dit jaar als eerste Nederlander een basisinkomen. Duizend euro per maand wordt er op zijn rekening gestort, zomaar.

Het totaalbedrag, 12.000 euro, werd via crowdfunding opgehaald door Onsbasisinkomen.nl, een initiatief van de stichting MIES (Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving), die alternatieve manieren onderzoekt om onze maatschappij in te richten.

Kerver runt Tuin in de Stad, een agrarische vrijplaats in het hart van Groningen. Twee keer per week wordt een gratis maaltijd aangeboden aan wie maar wil. Na Kerver moeten er snel meer volgen die een basisinkomen krijgen, maar zij zullen anoniem blijven.

Productiever en gezonder

Het basisinkomen is expliciet geen uitkering. Iedereen ontvangt hetzelfde bedrag en je hoeft er niet bij te solliciteren. Rutger Bregman schreef er een boek over: Gratis geld voor iedereen. Volgens de historicus maakt een basisinkomen mensen productiever en gezonder.

In een arm dorp in India kregen mensen bijvoorbeeld een tijd gratis geld. Na het experiment bleek dat de mensen gezonder werden en zich economisch meer gingen ontwikkelen. Het welvaartsniveau nam toe.

Vertrouwen

Critici denken dat mensen door een basisinkomen lui worden, maar Kerver gelooft niet dat de mens zo in elkaar zit. “Het basisinkomen gaat over vertrouwen,” zegt hij. “De maatschappij predikt wantrouwen. Het gaat om controle, we stellen voorwaarden. Daarom vinden we dit zo’n gek idee, dat je gewoon iets krijgt.”

In Nederland wordt in zo’n 20 gemeenten in samenwerking met universiteiten gewerkt aan plannen voor proeven met een basisinkomen. Econometrist Sjir Hoeijmakers legt uit dat een basisinkomen niet meer geld hoeft te kosten. Het zou door belastinggeld gedekt kunnen worden, zoals uitkeringen dat nu ook al zijn.

Boekentip: Gratis geld voor iedereen

[nrc.next]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Droogtrommel schreef:

  Hopelijk werkt het.

  • Zonnemax schreef:

   Zoals het nu gaat, werkt het in ieder geval niet.

   (Sociaal) economische problemen zullen de komende jaren exponentieel toenemen bij gelijkblijvend economisch systeem.

   Het aanbod is vele malen groter dan de vraag. Een basisinkomen zal in ieder geval zorgen dat de vraag weer toeneemt en dat is beter dan QE door de ECB want daar profiteert alleen de gevestigde macht van.

  • Zonnemax schreef:

   Zoals het nu gaat, werkt het in ieder geval niet!

   (Sociaal) economische problemen zullen de komende jaren exponentieel toenemen bij gelijkblijvend economisch systeem.

   Het aanbod is vele malen groter dan de vraag. Een basisinkomen zal in ieder geval zorgen dat de vraag weer toeneemt en dat is beter dan QE door de ECB want daar profiteert alleen de gevestigde macht van.

 • pascal schreef:

  als alleenstaande zou een basisinkomen boven op mijn loon goed van pas komen dan zou ik ook staat zijn een eigen huis te kopen waar ik dit nu niet kan

  • Leonard Ariekoek schreef:

   Ja, maar je begrijpt toch wel dat bij de invoering van het basisinkomen de belasting op inkomen omhoog gaat? Want i.p.v. 600K werkelozen moeten er dan 8 miljoen keer een basisinkomen worden verstrekt.

   • Anybody schreef:

    Misschien dat we ook eens de belastingsdiesnt op zijn kop kunnen zetten.
    We betalen waarschijnlijk ook voor dingen waar we inprinciepe toch niet voor willen betalen.
    Je weet wel, oorlog, wapens, aan de rijken, etc etc

    De Belastingdiesnt is niet meer van deze tijd. Weg ermee

   • trudy van der linden schreef:

    Het boek van Rutger Bregman, gratis geld gaat hierover, supergoed boek

  • Piet schreef:

   Jij zal als werkende juist minder overhouden, Pascal. Het basisinkomen wil men bekostigen met een gigantische belastingverhoging.

 • frits stokman schreef:

  het zou een hele vooruitgang zijn van een financieel issue voor de meeste dan komen de huurtoeslag en zorg toeslag te vervallen maar daarin tegen een basisloon ik hoop dat het werkt en dat mensen die minder goed zitten financieel ook beter eruit komen dan nu

 • brainwashed schreef:

  In principe worden alle uitkeringen 1000 euro zonder plichten. Das mooi. Maar krijg je dan nog huursubsidie?

  Voor mensen die boven 1000e zitten is het geen goed idee dus.

  Dus in principe, als je de hele middenstand 3000 pm geeft wordt iedereen productiver en gezonder etc…

 • Kalki schreef:

  Het recht van iedereen, die het verdient een basisinkomen te genieten, zou snel ingeburgerd moeten worden.

 • WouterV schreef:

  Dit hebben ze volgens mij in de jaren zeventig in Canada als eens geprobeerd in een plaatsje. Daar waren de resultaten ook erg positief, de mensen waren gezonder en actiever en er waren minder werklozen.

 • Anne schreef:

  Natuurlijk maakt een basisinkomen mensen productiever en gezonder. Het zou van mij vandaag ingevoerd mogen worden en ik gun het iedereen. Het werkt omdat het onvoorwaardelijk is. Daar zijn wij mensen aan toe. Laat je denken los en voel de vrijheid die het basisinkomen je kan geven. Dan zijn we al weer een stapje dichter bij een basisinkomen voor iedereen.

 • leon*** schreef:

  het zal zo lopen dat iedereen er van afhankelijk zal worden en dan komen de problemen

  • Zonnemax schreef:

   Weet jij hoeveel mensen er nu afhankelijk zijn van een uitkering met alle stompzinnige regeltjes?
   Voor deze mensen zijn de problemen er al….

   Wat is jouw oplossing voor een exponentieel groeiend probleem?
   (C.q. wat het probleem van steeds meer mensen zal worden)

   Fijne kerst gewenst!

   • leon*** schreef:

    waarom zou een regering die nooit heeft gedeugd nu ineens wel deugen dat is onderdeel van het grote plan de nwo en het chippen van de mens
    dat valt niet tegen tehouden het is opstand of geld en de mensen zullen voor het geld gaan omdat ze niet verder nadenken

    maar een fijne kerst , misschien wel de laatste of een van de laatste

  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Ja Leon, zo zal het worden iedereen eerst blij maken met € 1000,— en dan een flatje moeten huren uit de 50er jaren voor € 5000,— p.m. waarvan de balkons er ook nog af lazeren die je dan nog op eigenkosten terug moet gaan hangen. (gisteren op het nieuws) De oorlog zal dan compleet een hell op aarde veroorzaken, waar asielzoekers dan in range rovers in de rondte rijden en wij nog niet eens een fiets, succes verzekerd, zeker met deze regering en de EU waar Draghi maar geld blijft bijdrukken. Maar ja komt alle te samen, zingt vrede op aarde, fijne feestdagen allemaal.

  • eNdEmiOn schreef:

   Alsof onafhankelijkheid bestaat. Het bekende voorbeeld: probeer een broodrooster in je uppie te maken.
   http://www.ted.com/talks/thomas_thwaites_how_i_built_a_toaster_from_scratch?language=nl

   En kijk ook eens naar de docu Zeitgeist en dan met name de laatste 2 delen (va 1:30u).
   http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/heb-je-even-25-uur-voor-zelfbekrachtiging-dus/

 • Bij invoering basis inkomen vervallen alle andere soorten van subsidies, dat zien de meesten niet (huursubsidie b.v.)

 • Rene schreef:

  Pffffft….
  Maar dat hebben we toch al?
  alleen als je er geen tegen prestaties aan hangt wordt het misbruikt, dus wordt er door diegenen die het moeten ophoesten, wij dus diegenen die elke maand kromliggen om hun belasting te kunnen betalen, wel een paar regeltjes aangehangen.
  want dan gaan we samenwonen om de woonkosten te delen, dus samenwonen mag niet
  en dan hoeven we helemaal niet te werken, dus je moet wel een paar keer in de maand je best doen om een baan te vinden.
  dan hoeven we helemaal geen bijdrage aan de maatschappij te leveren, dus vrijwilligerswerk mag ook.

  en we noemen het de bijstand.

  • days of our lives schreef:

   Klopt.
   In dit artikel wordt ook eindelijk het beestje bij de naam genoemd: het is een ordinaire uitkering zonder sollicitatieverplichting. Dat is het hele doel van de basisinkomenlobby.

   Hoe dat geld dan moet worden opgebracht als iedereen er één krijgt, dat vertelt het verhaal niet.

   En leuk dat mensen weer dat Canadese verhaal oprakelen. Dit was géén basisinkomen, er was slechts een select groepje mensen die een aanvulling kreeg op hun inkomen tot een bepaald bedrag. Mensen die zelf meer verdienden dan dat maximumbedrag, kregen niks.

   Dat systeem hebben we in Nederland al jaren (bijverdiensten in de WW en bijstand worden in mindering gebracht op de maandelijkse uitkering). Wat daar in Canada gebeurde, was vooral voor dat continent erg revolutionair, omdat je als je daar niet werkt, je nergens aanspraak op kan maken. Vergeleken met een werkeloze in Canada of VS, is een bijstandstrekker in Nederland steenrijk.

   • DomOor schreef:

    Dat vind ik nu ook. Gewoon werken, niet zeuren. Geen werk geen geld, zo zit de wereld in elkaar. Bijstand en WW ook opheffen. En de werkweek weer snel naar 60 uur dan houdt dat gezever over een basisinkomen dingetje vanzelf op.

    En de werkelozen en bijstandstrekkers die kunnen allemaal de pot op.
    Dat wordt een fijn 2016 !

    • eNdEmiOn schreef:

     Je doet je naam eer aan, jij snapt er ook niks van. Je snapt toch dat steeds meer geautomatiseerd wordt. Zelfs banen als serveerster ed worden steeds minder en geautomatiseerd. Je snap toch dat er gewoon niet genoeg werk meer is om dat oude mantra vol te houden “gewoon werken, niet zeuren”.

     Zie de link die ik hierboven geen van Zeitgeis om je ogen te openen. Er moet echt iets veranderen anders hebben we straks nog alleen een paar superrijken en de rest is dan een slaafse bedelklasse.

     • Solaris schreef:

      De betekenis van het woord sarcasme is jou ontgaan, zie ik.

     • eNdEmiOn schreef:

      Sarcasme in tekstvorm werkt niet goed. Als daar sprake van is is het wel zo verstandig om dat ff aan te geven met zoiets als [sarcasme]. Tevens van boven naar beneden wordt ook pas een heel stuk verder naar beneden scrollend echt duidelijk dat hij op sarcastische aard bezig is. Bij enkel deze reactie blijkt het hooguit eventueel uit z’n laatste zinnetje afhankelijk vd interpretatie.

      Dus doe niet zo denigrerend. Daarnaast is je opmerking ook nog eens feitelijk incorrect. De betekenis van het woord staat dan ook totaal niet ter discussie.

   • eNdEmiOn schreef:

    Jij snapt er niks van.

 • Dnnnoz schreef:

  En hoe gaat het dan met die eerste Nederlander?

 • wakker schreef:

  Dat gedoe met een basisinkomen is een grote wassen neus. Op zo’n manier worden gelukzoekers nog meer gesubsidieerd. Er zal flinke inflatie ontstaan en huizenprijzen zullen stijgen. Denk maar niet dat je er beter van word, gratis bestaat niet.

  • eNdEmiOn schreef:

   Ook weer iemand die zich er niet in verdiept heeft. Het is niet enkel geld uitdelen het is het veranderen van het systeem in z’n geheel, wat neerkomt op niet meer en niet minder dan een (veel) betere verdeling vd geldstromen zoals die er nu ook al zijn.

 • Mammon schreef:

  In een land waar meer dan 6.000.000 Miljoen mensen een uitkering hebben, kun je
  wel stellen dat er een andere oplossing nodig is.
  6.000.000 Miljoen zijn ECHTE cijfers, niet de propaganda van het TV kastje.

  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37789ksz&D1=0-16&D2=%28l-16%29-l&VW=T

  En hier moeten de aankomende stroom GoudZoekers die linea recta de bijstand in kunnen
  nog bij opgeteld worden!

  Zo verrot is Nederland dus in werkelijkheid! 6.000.000 miljoen uitkeringen!!!

 • nunki schreef:

  In het huidige systeem gaat een basisinkomen NOOIT werken. Voor niets gaat de zon op, maar dat is dan ook het enige.

  • Mammon schreef:

   Dan moet je je toch echt eens verdiepen HOE geld\schuld werkelijk uit het NIETS
   ontstaat en hoe -banken- daadwerkelijk werken!
   Geloof me, het zal je niet bevallen om de waarheid te horen!
   Dan pas kom je erachter dat je voor veredelt wc papier werkt…

   https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0

  • eNdEmiOn schreef:

   Deze snapt het ook al niet. Nogmaals er komt niet ff een lading geld bij maar wordt juist beter verdeeld.

   Oh wacht laatst een uitspraak gehoord waarin beweert werd dat je iets eerst 9x moet herhalen voordat het überhaupt begint door te dringen.

   Dus bij deze:
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).
   – Een OBI is geen gratis geld uit het niets enkel een herinrichting van het systeem dat voor een veel betere verdeling vd geldstromen zorgt (en dus ook de bestaansmiddelen der mensheid).

 • Autistische Rimboeloper schreef:

  Een basisinkomen voor iedere Nederlander, daar sta ik helemaal achter. Daarnaast wil ik mededelen dat “gratis” geld helemaal niet “lui” maakt! Een goed voorbeeld ben ik zelf. Zelf ben ik al meer dan tien jaar woonachtig in een beschermende woonvorm waar de eigen bijdrage inkomensafhankelijk is zodat iedere bewoner nagenoeg hetzelfde overhoudt. Daarbij maakt het niet uit of diegene wel of niet betaald werk verricht! Het resultaat hiervan is dat de viertallige groep waar ik deel van uit maak zeer actief is. Een medebewoner doet een MBO-cursus op niveau 4 in de ICT! De twee andere medebewoners doen zeer nuttig vrijwilligerswerk. Ik zelf werk fulltime bij Alterra in Wageningen als bosbouwkundigonderzoeksassistent. Daarnaast heb ik nu tijd genoeg over om achter mijn grootste levensvraag aan te gaan. En die luidt als volgt; “Waarom ben ik aldaar in mijn vorige leven vermoord en wat is de rol van mijn broer hierin?” Inmiddels ben ik al vier keer naar Papua afgereisd waarbij ik iedere keer met meer vragen dan antwoorden terugkwam! Ik maakte daar dingen mee die mijn gezonde verstand ver te boven gaan. Papuakrijgers die kunnen dansen in het vuur, een blinde sjamaan die mijn zelfgemaakte Papuavlag exact juist wist te beschrijven. En als klap op de vuurpijl werd ik niet bang toen ik verdwaalde nabij de bijna 4000 meter hoge Elitpas in het Sneeuwgebergte terwijl ik al in de stress schiet als ik het treinstation in een vreemde Nederlandse plaats niet meer terug kan vinden! Kortom om een lang verhaal kort te maken; Al deze prachtige ervaringen had ik niet kunnen meemaken als ik net als iedere Nederlander dagelijks zorgen moest maken of er wel genoeg geld binnen kwam om van rond te kunnen komen!

 • Wim schreef:

  Waarom niet. De aarde is voor iedereen. Wij hebben recht op de rijkdom van deze wereld, daar gaat het om. Niet lui. Ga mediteren voor een betere wereld. 99% tegenover de 1%.

 • gaston schreef:

  Als het zo goed werkt, waarom worden alle experimenten dan gestopt?

  • Gaston, eindelijk. Eindelijk eens iemand die ook doorheeft dat het leven op een roze wolk eens uit elkaar spat.

   • Rikkie schreef:

    Ja zeg…. Stel je voor…. dat mensen op een Roze Wolk zouden gaan zitten…..
    Onmogelijk toch! Volstrekt onvoorstelbaar!

    Donderwolken is het enige wat de mensheid moet doen, vind je ook niet…?
    En de natuur maakt binnenkort wel een keer korte metten met die hele mensheid.

    • days of our lives schreef:

     Als je gewoon gaat werken, heb je geen last meer van instanties die geld uitkeren en daar bepaalde tegenprestaties voor verlangen. Dat is pas luxe.

     • DomOor schreef:

      Dat vind ik nu ook. Snel weer een 60 urige werkweek invoeren. En als je niet werkt, krijg je geen geld. Die luie gasten gaan maar lekker naar Mars of zo. Opzouten allemaal zou ik zeggen. Vind je ook niet? Dan heb je pas de days of je live.

     • eNdEmiOn schreef:

      Als je nu ook ff al die mensen die willen werken van een baan voorziet… En als het ff kan eentje waarmee je voldoende verdient om niet te hoeven terugvallen op subsidies…

  • Johan schreef:

   Men is waarschijnlijk gestopt omdat het veel te positief uitpakte en men inzag dat een groot stuk macht en controle zou wegvallen.

   • Solaris schreef:

    Voor je inkomen afhankelijk zijn van de staat is juist een garantie voor macht en controle uit handen te geven. Alleen een naïeve dwaas gelooft dat het basisinkomen altijd en eeuwig ‘onvoorwaardelijk’ zal zijn.

    • DomOor schreef:

     Zo is dat solarium! Het enige wat altijd en eeuwig is, is werken in bloed en zweet voor de aanschijn van god. Dat is pas onvoorwaardelijk tot in de eeuwigheid amen.

    • eNdEmiOn schreef:

     Zucht statisme. Wie zegt dat er überhaupt een regerende klasse moet zijn. Dit kan ook gewoon geautomatiseerd worden waardoor er gewoon logisch de beste weg wordt gekozen.

     • Solaris schreef:

      Blijf vooral dromen dat de staat dit uit handen gaat geven. Mijn hemel, wat een onwaarschijnlijke naïviteit. Verleden in een kraakpand en/of CPN toevallig?

     • eNdEmiOn schreef:

      Ga je nu serieus iemand beschuldigen van dromen!? Met zo’n mentaliteit verandert er idd nooit iets.

 • ronald schreef:

  Als iedereen een basis inkomen krijgt zal alles ook duurder worden, men heeft meer te besteden en daar zal op worden ingespeeld door winkeliers, handelaren enz,
  Iedereen alweer vergeten hoe het destijds met de euro is gegaan ?
  De prijzen zouden worden omgerekend maar al snel betaalde men de bedragen die in gulden waren daarna in euro’s en meestal met nog vele procenten extra.

  • Solaris schreef:

   En zo is dat. Dit is ook precies de reden waarom subsidies niet werken: de extra koopkracht wordt gewoon in de prijs verdisconteerd. Overigens is tegenwoordig de situatie nog complexer, omdat via internet het makkelijker is goederen in het buitenland te bestellen en de doorsnee consument ook veel beter op de hoogte is van de prijzen aldaar. Een mooie boel wordt dat: in Nederland een basisinkomen invoeren, wat vervolgens hier tot torenhoge lasten en giga-inflatie leidt, waarna de ontvangers van dat basisinkomen het geld vrolijk in België en Duitsland gaan uitgeven. En de voorstanders maar roepen ‘ja maar het basisinkomen beweegt met de inflatie mee hoor!’. Hahaha!

   • DomOor schreef:

    Dat is wel een goeie solarium! We laten gewoon iedereen voortaan weer minimaal 60 uur werken en geven ze nog maar de helft van het salaris. Dan gaan de prijzen ook als vanzelf omlaag. De mindere koopkracht wordt vanzelf in de prijs verdisconteerd, hahahaha- Het wordt weer een gezellig 2016.

   • eNdEmiOn schreef:

    Kijk eens naar basic income the movie en dan met name de belasting technische invulling. Hebben mensen zoals jij je er überhaupt in verdiept? Dit soort uitspraken hebben er namelijk alle schijn van dat er vanuit een eerste ingeving iets geroepen wordt.
    https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

    • Solaris schreef:

     Je kunt ook gewoon een rekensom maken, vriend. Daar heb je geen propagandavideo op YouTube voor nodig. Reken eens uit wat een basisinkomen á EUR 1200 per maand voor alle volwassen Nederlanders (circa 13 miljoen) per jaar kost. Zet dat eens af tegen de totale overheidsuitgaven. Vertel me daarna eens waar het geld vandaan moet komen zonder belasting op het basisinkomen zélf. Vertel me ook hoe je de overige overheidsuitgaven (rechtspraak, infrastructuur, onderwijs, defensie, aflossing staatsschuld en vele andere posten) blijft betalen. Leg me even uit wat er gebeurt met de uitkeringstrekkers die na invoering basisinkomen erop áchteruit gaan – vooral degenen die zwaar ziek zijn en zelf niet kunnen werken. En vergeet niet een ongetwijfeld hilarisch verhaal toe te voegen hoe al die overbodige ambtenaren bij het UWV e.d. zich als makke schaapjes laten ontslaan. Natuurlijk heb ik me erin verdiept, prutser. Iedereen die zijn hersens gebruikt kan beredeneren waarom dit onbetaalbaar is en allerlei ongewenste neveneffecten heeft. De basisinkomen types zijn net als de die hard communisten die op het religieuze af hun waanideeën blijven verkondigen en geen flauw idee hebben hoe het er in de echte wereld aan toe gaat.

     • Da’s het hele probleem met mensen die in een basisinkomen geloven. Volledig los staan van de huidige maatschappij. In het voorbeeld is er voor 12 maand basisinkomen. Dus in de 12 maand geen opbouw pensioen, geen afdracht en of opbouw sociale voorzieningen dus ben je roekeloos bezig daar je niks aan het opbouwen bent waardoor andere zaken weer duurder gaan worden9 geen afdracht naar sociale voorzieningen en of pensioen maakt het duurden aan de andere kant) Dit is iets wat men totaal over het hoofd ziet en ook niet aan wil denken. Plus wat gebeurt er na de12 maand…hup de bijstand weer in? Zou dat dan wel eens ter discussie willen stellen immers je hebt gratis geld gehad, inkomsten dus….denk dat dit nog wel eens een staartje kan krijgen bij sociale instanties, die zijn namelijk niet ruimdenkend.

     • DomOor schreef:

      Zo is dat Solarium. Groot gelijk heb je. Zeker van liberale/vvd huize afkomstig? Daar kun je, je heerlijk wentelen met al die gelijkgestemden die ook niet verder komen dan denken in termen van geld, markt, rendement en oorlogjes voeren voor ´de eigen vrijheid´ en vooral deze ´vrijheid´ over de hele wereld exporteren. Want ja, ´Wij´ zijn tenslotte de goeden.

      Nee, vooral niet buiten de kaders denken. Dat het zeer eenvoudig mogelijk is het met 17 miljoen Nederlanders zo te regelen dat we met elkaar super eenvoudig en op duurzame wijze de basisbehoeften aan goederen en diensten kunnen produceren. En dat je dan met een basisinkomen een sober goed bestaan hebt en niet iedere dag in de ´overlevingsstand´ hoeft te staan.

      En mensen die meer of anders willen, geen probleem, bovenop de ´markt´ van de basisbehoeften blijft de markt actief en kun je, je blijven uitleven in concurrentie, wantrouwen, beter moeten zijn dan de ander, elkaar een poot uitdraaien, meer hebben als de buurman etcetera. Zo heeft ieder op z´n eigen evolutie pad wat ie wil, dat is pas vrijheid.

     • eNdEmiOn schreef:

      Propaganda, misschien moet je ff de betekenis van dat woord opzoeken. Propaganda berust zich op onwaarheden dit is gewoon een informatieve film.

      En veel van wat je nu weer zit aan te halen zie de film voor die antwoorden.
      – De rekensom.
      – De belastingvorm.

      Dat er mensen zijn die er op achteruit gaan tot onder een leefbaarheidsgrens is jou aanname dat mag je eerst concreet maken binnen een vd modellen voor het OBI.

      Je hoort geregeld dat er weer ergens een paar 1000 man op straat komen te staan. Waarom zou dit in hemelsnaam anders zijn voor een stel UWV ambtenaren!? En waarom zouden ze zich er druk om maken als ze toch gegarandeerd zijn van een prima inkomen? De uit de lucht gegrepen aannames, de aannames…

      Zo ook die link naar communisme, de uit de lucht gegrepen aannames, de aannames…

      Je hebt je er blijkbaar alles behalve goed in verdiept.

 • Solaris schreef:

  Helaas voor jouw DomOor heb je de belastinginkomsten uit die oh zo vreselijke ‘markt’ hard nodig om het peperdure basisinkomen te financiëren. Maar dat zijn we wel gewend van kraakpand types: afgeven op de staat en de kapitalisten, maar wel hun hand ophouden bij diezelfde staat die het op haar beurt als belasting ophaalt bij de markt. Gewoon het aannemen van bloedgeld dus, maar daar hebben ze dan weer geen moeite mee.

  Het basisinkomen is ‘uitermate simpel in te voeren’ beweren ze – zo simpel, dat het in de praktijk nergens gebeurt. ‘Je moet buiten de kaders denken’. Dat is hetzelfde als de communisten die beweerden dat hun waanreligie ‘wetenschappelijk bewezen’ is. Laat het nou eens zien dan, DomOor. Ga nou eens dat basisinkomen invoeren, het is immers uitermate simpel zoals je zelf al stelt – je hoeft alleen maar even ‘buiten de kaders’ te denken. Waar wacht je nou eigenlijk op? Je wil het toch zeker niet binnen de bestaande kaders gaan regelen?

  De doorsnee burger heeft in dit lang allang een sober en goed bestaan als minimum, waarom dacht je anders dat er een vluchtelingenstroom naar dit continent aan de gang is? De afgunst en jaloezie vind je hoofdzakelijk aan de linkerkant van het politieke spectrum, waar men een obsessie heeft met gelijkheid en het niet uit kan staan dat sommige mensen meer bezitten of een hoger inkomen hebben. Dat moet als het even kan meteen wegbelast worden. En wat betreft de fraaie zinsnede “concurrentie, wantrouwen, beter moeten zijn dan de ander, elkaar een poot uitdraaien, meer hebben als de buurman” – dat is een prachtige omschrijving van hoe er bij de PvdA om baantjes wordt gevochten. Mijn complimenten, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  • DomOor schreef:

   Wel grappig dat je mij ziet als een kraakpand type. En dat ik het erg zou vinden als die partij van salon socialisten morgen niet meer bestaat.

   Dat is allemaal al net zo fout bedacht als die aversie tegen het onvoorwaardelijk basisinkomen. Maar verder heb ik je niet zo veel meer te vertellen. Daar ben ik? waarschijnlijk veel te dom voor.

   • Solaris schreef:

    Ik ga je tegemoet komen, DomOor. Wil je een onvoorwaardelijk basisinkomen invoeren? Dan moet je inderdaad buiten de kaders denken. Dan zul je de overheid volkomen links moeten laten liggen en het als burgers zelf moeten gaan regelen, volkomen negerend wat ambtenaren en politici ervan vinden. Dat kun je doen door een compleet nieuwe, digitale munt in te voeren. Laat ik uit pragmatische overwegingen even de bitcoin als munt nemen.

    Iedere volwassen Nederlander krijgt (ongevraagd!) een digitale bitcoin rekening, waarin maandelijks bijvoorbeeld 1200 bitcoin wordt gestort (in dit voorbeeld geldt 1 bitcoin = 1 euro). De krux is daarna dat winkels deze OBI-bitcoin ook daadwerkelijk gaan accepteren. Maar dat zullen ze bij voldoende massa zeker doen, dat kunnen ze niet negeren. Voor grote bedrijven is het sowieso niet zo’n probleem, die zijn gewend aan werken met meerdere muntsoorten.

    De grote uitdaging zit daarna in het afzijdig houden van zowel staat, bankers als hackers. Want de overheid zal haar geldmonopolie niet zomaar op willen geven en daarom zal ze collectief genegeerd moeten worden. De bankers zullen hun geldmachine (dat mag je vrij letterlijk nemen) ook niet op willen geven. Ergste antwoord: oorlog. En dan zijn er nog de hackers, die er alles aan zullen doen om die bitcoins vanuit het niets fors uit breiden voor eigen voordeel.

    Kortom: burgers moeten zélf geld gaan creëren, anderen zover krijgen dat ze dat geld accepteren en vervolgens staat, banken en hackers van het lijf houden. Alleen dan kan een basisinkomen slagen. De kans dat dit lukt is niet nul, maar wel miniem. Begin dus kleinschalig, met beperkte aantallen mensen en een beperkte aantallen ondernemers die aan deze groep goederen of diensten leveren. Vandaar breidt je het uit. En vergeet vooral niet zelf burgerbanken op te richten.

    De markt en de staat versla je alleen met haar eigen middelen: door zélf een markt te creëren en zélf een soort staat op te zetten. Online klagen haalt niets uit. Versla de psychopaten door als een psychopaat te denken: trek de macht naar je toe en onderneem zelf actie.

    • DomOor schreef:

     Wel grappig dat ik een half jaar geleden bij een groepje politici in een gemeente in mijn omgeving een voorstel van die strekking had gedaan m.b.t. het mobiliseren van mensen (burgers en ondernemers) en een eigen munt/rekening te introduceren voor de deelnemers met een vorm van “gemeente BTW” en een online internet platform met alle goederen en diensten.

     Helaas heeft dat nog onvoldoende draagvlak. En wordt het idee om een basisinkomen in te voeren vanuit diverse ideologieen benaderd maar vrijwel nooit vanuit het (gelijkelijke!) drieluik vrijheid, gelijkheid en broederschap.

     Maar omdat de gemeente steeds meer de uitvoering moet overnemen van bedachte regeltjes (vaak zonder overdracht van bevoegdheden en budget), kan het draagvlak in de toekomst nog steeds ontstaan.

 • Solaris schreef:

  eNdEmiOn, de rekensom is al door velen gemaakt en één van de betere is van Sargasso: http://sargasso.nl/basisinkomen-is-niet-zon-goed-idee/

  En dit is notabene een bron waarvan je zou verwachten dat ze in beginsel positief zouden staan tegenover het basisinkomen.

  Dan deze zin: “Dat er mensen zijn die er op achteruit gaan tot onder een leefbaarheidsgrens is jou aanname dat mag je eerst concreet maken binnen een vd modellen voor het OBI.”. Het is gewoon een feit dat sommigen erop achteruit gaan bij een basisinkomen, met name zieken die niet zelf in hun inkomen kunnen voorzien door arbeid. Het gaat immers meestal om zeer specialistische en langdurige zorg, gebruik makend van vele medicijnen en ingewikkelde medische apparatuur. Daar hang een prijskaartje aan en dat is bepaald niet goedkoop. Hoezo moet ik dat ‘concreet maken binnen één van de modellen voor het OBI’? Wat is dit voor flauwekul? Bepaal jij dat?

  En wat betreft de ontslagen UWV ambtenaren: ooit al eens gehoord van een overheid die door de jaren heen kleiner wordt en dat bewust zo doet? In werkelijkheid dijt de overheid altijd alleen maar uit en nemen de totale overheidsuitgaven alleen maar toe. Ja, er wordt wel eens wat binnen posten geschoven maar onder de streep is het altijd méér méér méér. Jij gelooft serieus dat dit na invoering basisinkomen anders zou zijn? Dan is jouw naïviteit volkomen grenzeloos. Deze ambtenaren laten zich allerminst als makke lammetjes ontslaan, die vinden gewoon een nieuwe bureaucratie uit waarvan de kosten vermoedelijk zelfs nog hoger liggen dan wat ze nu doen. En gegarandeerd van een prima inkomen? Een inkomen dat lager ligt dat ze daarvoor hadden zul je bedoelen. Droom lekker verder zou ik zeggen. Je onderbouwing en aannames rommelen aan alle kanten, verdiep je er toch nog maar wat beter in. En dan met name in de menselijke psyche en de werking van bureaucratieën.

  Hier een klein tipje van de sluier: de hoogte van de belastingen worden niet bepaald aan de hand van wat de overheid wil uitgeven, maar aan de hand van wat de overheid maximaal denkt af te kunnen persen van burgers en bedrijven. Pas hierna worden de uitgaven bedacht die deze druk moeten legitimeren. Dit is hoe de overheid werkelijk functioneert en dat gaat echt niet veranderen na invoering van een basisinkomen. In tegendeel, het zal verpakt worden als een middel om nog meer geld en macht naar zich toe te eigenen. Je hebt namelijk te maken met nog steeds dezelfde psychopaten op dezelfde posities. Zonnemax heeft dat al door, nu jij nog.

 • fleur schreef:

  Dat werkt toch niet….De gemiddelde huurprijs van een sociale woning ligt nu al rond de 600 euro! De toeslagen vervallen dan en je moet ook nog eten en zorgverzekering en andere dingen betalen (gas,water en electra). Dan schiet ik er in mijn geval al bij in, als ik geen huurtoeslag meer krijg. En zovelen met mij.
  En als je ook nog eens bent afgekeurd om betaald te werken, wat niet zomaar is, hoe kom je dan in vredesnaam rond van 1000 eurie????

  • DomOoor schreef:

   Ach daar komt de mannelijke fleurtje weer eens opdraven. Leuk dat je er weer bent…

   Nu vervangt OBI alle verstrekkingen van inkomen en bijbehorende subsidies maar niet de benodigde zorg. En daar zorgt onze huidige participatiemaatschappij toch al zo uitstekend voor nu alles gedecentraliseerd is naar de gemeentes wat geen bezuiniging was maar gewoon een betere visie op de gezondheidszorg. Heb je geen buurvrouw die je kan helpen of neem anders iemand op kamers die een deel van je huur betaalt en je de steunkousen aantrekt. Dus niet zo zemelen mannelijk fleurtje. En dat die sociale huurprijzen inmiddels rond de 600 euries liggen en dus in 15 jaar tijd met circa 17% zijn gestegen, tsja dan moet je vooral blijven stemmen op de vvdcdad66pvda en alle aanverwanten.

 • kikoe schreef:

  Bij ons in belgie hebben alle ambtenaren reeds een gewaarborgd inkomen 🙂

 • x

  Check Also

  kaag

  Kaag geeft weer honderden miljoenen van ONS belastinggeld weg

  D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking krijgt eenmalig ...

  jensen

  Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

  Wat zijn de plannen voor de komende ...

  >