Financieel

Hoe gaat het met de eerste Nederlander die een basisinkomen krijgt?

Help anderen door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Groninger Frans Kerver (54) kreeg dit jaar als eerste Nederlander een basisinkomen. Duizend euro per maand wordt er op zijn rekening gestort, zomaar.

Het totaalbedrag, 12.000 euro, werd via crowdfunding opgehaald door Onsbasisinkomen.nl, een initiatief van de stichting MIES (Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving), die alternatieve manieren onderzoekt om onze maatschappij in te richten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Kerver runt Tuin in de Stad, een agrarische vrijplaats in het hart van Groningen. Twee keer per week wordt een gratis maaltijd aangeboden aan wie maar wil. Na Kerver moeten er snel meer volgen die een basisinkomen krijgen, maar zij zullen anoniem blijven.

Productiever en gezonder

Het basisinkomen is expliciet geen uitkering. Iedereen ontvangt hetzelfde bedrag en je hoeft er niet bij te solliciteren. Rutger Bregman schreef er een boek over: Gratis geld voor iedereen. Volgens de historicus maakt een basisinkomen mensen productiever en gezonder.

In een arm dorp in India kregen mensen bijvoorbeeld een tijd gratis geld. Na het experiment bleek dat de mensen gezonder werden en zich economisch meer gingen ontwikkelen. Het welvaartsniveau nam toe.

Vertrouwen

Critici denken dat mensen door een basisinkomen lui worden, maar Kerver gelooft niet dat de mens zo in elkaar zit. “Het basisinkomen gaat over vertrouwen,” zegt hij. “De maatschappij predikt wantrouwen. Het gaat om controle, we stellen voorwaarden. Daarom vinden we dit zo’n gek idee, dat je gewoon iets krijgt.”

In Nederland wordt in zo’n 20 gemeenten in samenwerking met universiteiten gewerkt aan plannen voor proeven met een basisinkomen. Econometrist Sjir Hoeijmakers legt uit dat een basisinkomen niet meer geld hoeft te kosten. Het zou door belastinggeld gedekt kunnen worden, zoals uitkeringen dat nu ook al zijn.

Boekentip: Gratis geld voor iedereen

[nrc.next]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

73 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Droogtrommel
Droogtrommel
8 jaren geleden

Hopelijk werkt het.

pascal
pascal
8 jaren geleden

als alleenstaande zou een basisinkomen boven op mijn loon goed van pas komen dan zou ik ook staat zijn een eigen huis te kopen waar ik dit nu niet kan

frits stokman
frits stokman
8 jaren geleden

het zou een hele vooruitgang zijn van een financieel issue voor de meeste dan komen de huurtoeslag en zorg toeslag te vervallen maar daarin tegen een basisloon ik hoop dat het werkt en dat mensen die minder goed zitten financieel ook beter eruit komen dan nu

brainwashed
brainwashed
8 jaren geleden

In principe worden alle uitkeringen 1000 euro zonder plichten. Das mooi. Maar krijg je dan nog huursubsidie?

Voor mensen die boven 1000e zitten is het geen goed idee dus.

Dus in principe, als je de hele middenstand 3000 pm geeft wordt iedereen productiver en gezonder etc…

Back to top button
73
0
We lezen graag je reactie!x